Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

TYPOLOGIE BĚŽCŮ: Veterán

Stanislav Blaha | 07.07.2007 | přečteno: 13860×

Veteráni mají ve vytrvaleckém běhu široké pole působnosti. Vytrvalost je totiž vlastnost, která se dá rozvíjet i po čtyřicítce. Čím delší a těžší je závod, tím více záleží i na nabytých zkušenostech a taktické vyzrálosti borce. 

Proto není výjimkou, že celkovým vítězem závodu se stane právě zástupce veteránské kategorie.

Kdykoli vidím tyto nesmírně skromné, pracovité a vitální běžce a běžkyně na trati soupeřit se svými o generaci či dvě mladšími kolegy, uvědomuji si, že není důležité „jak rychle“, ale „jak dlouho“ a „jak oddaně“. A nemyslím tím pouze jeden konkrétní závod, ale celou běžeckou kariéru a v přeneseném slova smyslu i lidský život.

Za zvláštní zmínku stojí dvě veteránské kategorie: 

První z nich jsou ženy, které způsobují problém při vyhlašování vítězek, neboť ženský ekvivalent ke slovu Veterán musí být pořadateli taktně opsán. Ne vždy se jim to úplně podaří.

Za to, že jsou ženy díky mateřským a rodinným povinnostem, zdravotním problémům, psychickým zábranám i křehčí konstituci ve vyšších věkových kategoriích vzácné, platí krutou daň – na většině závodů u nás pro ně existuje jediná kategorie 35 až nekonečno let.

Druhou výjimečnou kategorií je ta nejvyšší seniorská. Běžci, jejichž vrstevníci jsou často rádi, že se došourají do nejbližší hospody na pivo, jsou schopni výjimečných sportovních výkonů.

Jak v této souvislosti nevzpomenout na letošní Pečky, kde si v této kategorii Jiří Libra za fantastický čas rovných 40 minut na desetikilometrové trati vysloužil „standing ovations“ od zbytku startovního pole, diváků i pořadatelů!