Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

TYPOLOGIE BĚŽCŮ: Černí panteři

Stanislav Blaha | 25.08.2007 | přečteno: 14596×

Nekorunovaní vytrvalečtí králové. Keňané a Etiopané získali od legendárního vítězství Abebe Bikily v maratonu na OH v Římě takřka devadesát medailí na olympijských hrách a mistrovstvích světa. K tomu nepočítaně úspěchů ve velkých světových maratonech, krosových mistrovstvích, atletických mítincích typu Golden League a dalších vytrvaleckých závodech.

I když jim v posledních letech začínají šlapat na paty běžci ze severní Afriky, dominance východoafrických běžců je zřetelná i při pohledu na tabulky světových rekordů ve vytrvaleckých disciplínách. Evropané pouze sbírají drobty ze stolu a letošní vítězství Portugalce Heldera v pražském maratonu bylo světlou výjimkou a atletickou senzací první třídy.

Kolem Černých panterů se traduje mnoho mýtů, některé z nich se nezakládají na pravdě (mj. ten o lvech, kteří provádějí přírodní výběr, i ten o každodenním běhání do školy). Podle dostupných výsledků vědeckých výzkumů za jejich úspěchy stojí:
• vynikající tělesné předpoklady dané geneticky (původ ve východoafrickém kmenu Kalenjin)
• tvrdý trénink ve vysokých nadmořských výškách (stupňovaný k hranici anaerobního prahu)
• velmi silná vnitřní motivace (snaha hmotně zabezpečit sebe i široké příbuzenstvo)
• CIA (ta má totiž prsty ve všem)

Ve snaze vypátrat další jejich tajemství zpovídal na PIMu zuřivý reportér Petr Kostovič jednoho z těchto superběžců. Komunikace mezi oběma muži vypadala asi takto:

Reportér: „Hello, are you going to win the race?“
Panter: „???“
R.: „You – the winner, yes?“
P.: „Yes, yes :-)!“
R.: „What time do you expect on the finish line?“
P.: (Pohled na hodinky) „It’s ten to twelve.“
R.: :-( "Good luck!“

Z tohoto rozhovoru jsme vydedukovali, že atletičtí trenéři a manažeři úmyslně vybírají běžce, kteří neumějí anglicky a brání jim v tom, aby se tento jazyk naučili. Je to proto, aby nemohli prozradit největší tajemství světové atletiky – existenci tajné továrny, v níž jsou tito běžci při poklesu výkonnosti recyklováni a následně využiti ke klonování nových. Továrnu objevili naši investigativci po dlouhém pátrání v blízkosti keňsko-erijské hranice u města Wowllolde. Továrna byla zřízena tajným komandem pod vedením agenta CIA Smithe za účelem vyprodukovat nejvýkonnější vojenské jednotky. Vytrvalci jsou pouze vedlejší produkt. 

CENSORED BY CIA

To be continued …                                         … if Stan stays alive