Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

TYPOLOGIE BĚŽCŮ: Vrchař

Stanislav Blaha | 28.07.2007 | přečteno: 11587×

Přestože jsem vždy zastával názor, že hory jsou určeny k turistice, zvědavost mi nedala a zúčastnil jsem se několika závodů v tzv. běhu do vrchu. 

Již samo slovo běh v názvu této disciplíny je zavádějící. V okamžiku, kdy lezete po čtyřech do šedesátistupňového svahu, se jenom velmi těžko uplatňuje elegantní běžecký styl. 

Organizátoři této kombinace běhu, chůze, horolezectví a plachtění by měli být atletickým svazem zažalováni u Evropské komise a přinuceni změnit její název. Mohli by se při tom inspirovat třeba Tuzemákem. 

Přes všechny tyto výhrady Vrchaře i Vrchařky obdivuji. Tam, kde jsem klusal, běželi tryskem. Tam, kde jsem s vyplazeným jazykem přecházel do chůze, pouze mírně snížili tempo. Tam, kde jsem se plazil po čtyřech, kráčeli dlouhými kroky na svých čapích nohách. Při sebězích, kdy jsem brzdil kotníky, koleny a někdy i zadkem, se mi tryskem vzdalovali, připomínajíce plachtící netopýry. 

Kde se vzali tito výjimeční tvorové, kde získali své takřka nadpřirozené schopnosti? 

Především se museli narodit a vyrůstat na horách, kde se dá chodit, jezdit na kole či běhat pouze do kopce nebo z kopce. Dalšími předpoklady jsou nízká hmotnost, dlouhé dolní končetiny, dobrodružná povaha a vynikající zdravotní dispozice. 

To vše předurčuje špičkové Vrchaře k tomu, aby podávali skvělé výkony i na maratonských a ultramaratonských tratích. 

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

10 km: 0:35:46 (2007)
půlmaraton: 1:15:50 (2007)
maraton: 3:00:58 (2008)

Iva Milesová žena 04.12.2008 17:12:11

Díky za lichotku v podobě plachtícího netopýra! Když vynecháme vrchaře, co je to: Lítá to a naráží to hlavou do stromu? (Netopýr s MPtrojkou!)

administrator 03.04.2010 13:32:40

Přestože jsem vždy zastával názor, že hory jsou určeny k turistice, zvědavost mi nedala a zúčastnil jsem se několika závodů v tzv. běhu do vrchu. 


Odkaz na článek
Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.