Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

TYPOLOGIE BĚŽCŮ: Talent od Boha

Stanislav Blaha | 19.05.2007 | přečteno: 13037×

Na dlouhých tratích se vyskytuje výjimečně, častěji ho najdeme mezi sprintery, u nichž hraje genetická dispozice daleko větší roli. Kromě základní varianty existují ještě dvě zvláštní formy.

1. Poddruh Zázračné dítě, které v dětských či dorosteneckých kategoriích lehce poráží své vrstevníky, aby se poté vytratilo jako pára nad hrncem.

2. Poddruh Přeběhlík, který si k běhání odskočí od jiného sportu a jehož výkon způsobí, že laik se diví a odborník žasne.

Talent od Boha se nemusí učit správný běžecký styl ani dýchání. Nemá problémy s nadváhou. Neví, co jsou to křeče. Ke špičkovým výkonům mu stačí poloviční tréninkové dávky, po nichž mu svaly regenerují dvojnásobnou rychlostí. Při běhu málokdy cítí bolest. Pro běhání se prostě narodil.

A právě tato „nesnesitelná lehkost běhání“ bohužel často způsobuje, že zůstává pod vrcholem, překonán enormním úsilím méně talentovaných běž­ců.

Otázky pro čtenáře k zamyšlení a diskusi:

1. Znáte ve svém okolí někoho ze špičkových běžců, který byl v mládí označován jako Zázračné dítě? Napište nám o něm pár řádků!
2. Napište nám svůj odhad, za kolik by uběhli 10 km a maraton Martina Sáblíková, Kateřina Neumannová nebo Pavel Nedvěd!

Stanislav Blaha


Z dalších dílů: Podivín, Teoretik, Reklamní produkt, Chrt, Pohodář, Veterán, Ultras, Mudrc, Černý panter.

Pro další díly mě inspirujte, stačí název či charakteristika jednou větou.

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Celkem 1039 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:45:31 (2012)

Wopat muž 21.11.2009 13:56:01

Se mnou chodil na střední školu jeden neskutečný talent. Cokoliv šel běhat, tak to všem ostatním neskutečně natřel. Nezáleželo vůbec na tom, jak moc ostatní trénovali. On netrénoval nikdy a stejně se jeho výkony ani zdaleka nedaly porovnávat s výkony druhých. Největší talent, jaký jsem viděl. Ale jeho víc bavily cigarety, chození po hospodách atd. Vždycky jsem na něj nadával, jak může takový talent jen tak zahodit. Co by za to jiní lidé dali…

administrator 03.04.2010 13:33:06

Na dlouhých tratích se vyskytuje výjimečně, častěji ho najdeme mezi sprintery, u nichž hraje genetická dispozice daleko větší roli. Kromě základní varianty existují ještě dvě zvláštní formy.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.