Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

V týdnu před maratonem zařaďte odpočinek

V týdnu před maratonem zařaďte odpočinek
foto: Zdenek Krchák

Kateřina Kudláčková | 02.05.2012 | přečteno: 7632×

Natrénované kilometry se sčítají, vytrvalost prodlužuje, výkonnost zlepšuje. Pokud se chystáte na pražský maraton, součástí každého tréninkového plánu by měla být relaxace. Ta eliminuje přetrénování nebo nepříjemné zranění. Chvilky oddechu by se měly znásobit v posledním týdnu před závodem pro nabrání sil a na očekávaný závod v „den D“.

V dnešní době existuje nespočetné množství relaxačních aktivit: relaxační cvičení, která k nám přišla z východu (například různé formy jógy, meditace, nebo thai-chi), techniky sportovní psychologie používané specificky k navození pohody a klidu (např. vizualizace, strečink, autogenní nebo progresivní svalová relaxace), ale i běžné aktivity, u kterých se dokážeme uvolnit a oprostit od denního stresu (např. poslech relaxační hudby, masáž, nebo vířivka).

Někteří z nás mohou relaxovat třeba i u malování, dobrého filmu nebo dobrého jídla. Každému vyhovuje něco jiného. Důležité ale je, abychom alespoň chvilku každého dne věnovali tomu, co nás uvede do fyzické i psychické pohody.

Hluboké dýcháni je jednou z nejjednodušších, ale také nejúčinnějších technik pro rychlé zklidnění a navození duševní pohody, která je velmi důležitá pro dobrý výkon. Spousta lidí si neuvědomuje, jak dýchá, a to může mít negativní vliv na jejich chování, prožívání a vnímání.

Pokud chcete, můžete dýchání trénovat následujícím způsobem: Posaďte se tak, aby vaše záda byla vzpřímená a vaše svaly uvolněné a zavřete oči. Jednu dlaň si zlehka položte na břicho a druhou na vrchní polovinu hrudníku. Uvolněte se a soustřeďte se na hluboký výdech a nádech.

Je vždy dobré začít cvičení výdechem, protože vám to umožní úplné vyprázdnění plic a maximální následný nádech. Při nádechu bychom měli nejprve pocítit pohyb ruky, kterou máme na břiše, a až poté drobný pohyb ruky na hrudníku. Pokud se nejprve pohne ruka na hrudníku, dýcháme povrchně a to může způsobit nedostatečné prokrvení svalů, vyvolání negativních emocí (například strach nebo zloba) i myšlenek (pokud tomu nevěříte, všimněte si někdy rozzuřených lidí a toho, jak dýchají). Nadechujte se pět vteřin, pak dech na dvě vteřiny podržte a vydechujte opět pět vteřin.

Pokud se vám tato technika zalíbí, můžete ji procvičovat doma nebo jinde kdykoliv budete chtít. Před závodem pak budete vědět, jak tuto techniku využít ve svůj prospěch. Pozor ovšem, pokud na hluboké dýchání nejste zvyklí. Z toho náhlého příjmu kyslíku se vám potom může lehce zamotat hlava. S postupným procvičováním a zdokonalováním této techniky by tyto obtíže (pokud je máte) měly zmizet.

Při tréninku hlubokého dýchání je také dobré zapojit naše vizualizační schopnosti. Ač se to může zdát zvláštní, existují různě druhy dýchání, které se od sebe liší jednak dobou nádechu a výdechu a jednak svým účelem. Dýchání můžeme totiž využít nejen k uvolnění, ale také k načerpání nové energie pokud změníme dobu nádechu a výdechu (čtyři vteřiny nádech a čtyři výdech). K tomu si představujeme, že do všech částí těla vdechujeme bílé světlo (energii) a vydechujeme černý prach (únavu). Vyzkoušejte si i tento druh dýchání, pokud vás technika zajímá a baví vás s ní pracovat.

Před závodem by se takový zdroj energie určitě mnohým z nás hodil!

Relaxace by měla být nedílnou součástí každého tréninkového plánu. Je jen na vás, jaký druh relaxační aktivity si vyberete a budete praktikovat. Pokud vás zaujalo zmíněné hluboké dýchání, věnujte mu chvilku a procvičujte ho třeba každý večer před spaním (10 minut stačí). Naučte se správně relaxovat a uvidíte, že váš trénink i soutěžní výkon tím budou pozitivně poznamenány.

Autorka je spolupracovnicí redakce a poskytuje konzultace pro zlepšení sportovního výkonu

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

KK86 žena 02.05.2012 19:11:59

Natrénované kilometry se sčítají, vytrvalost prodlužuje, výkonnost zlepšuje. Pokud se chystáte na pražský maraton, součástí každého tréninkového plánu by měla být relaxace. Ta eliminuje přetrénování nebo nepříjemné zranění. Chvilky oddechu by se měly znásobit v posledním týdnu před závodem pro nabrání sil a na očekávaný závod v „den D“.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.