Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

SERIÁL: "Spáry" šikovné fyzioterapeutky udělaly své

SERIÁL: "Spáry" šikovné fyzioterapeutky udělaly své
foto: Martin Symon

Markéta Srbová | 03.05.2012 | přečteno: 10343×

Běh se stal součástí mého života. Několikrát za týden si dopřeji výběh a zjišťuji, že se na dané trase vyběhnutí od vyběhnutí začínám opravdu zlepšovat. Plíce zabírají aktivněji a rychleji, svaly přestávají bolet a tělo samo začíná tuto aktivitu vyžadovat. Při každém běhu mě ovšem zlehka bolí bederní páteř a bohužel také levá noha. Co s tím, poradí fyzioterapeutka?

Před rokem jsem měla vážný úraz bederní páteře, kdy jsem dopadla z dosti velké výšky na levou stranu. Od té doby mám potíže se zády. Trápí mě především občasná bolest zad, která se šíří do levého boku. Bolest se v předešlých měsících začala opět připomínat, a to při každém vyběhnutí. Častějším běžeckým tréninkem se bohužel také objevila bolest levého nártu.

V ordinaci se na mne fyzioterapeutka Dagmar Mostecká, naše redakční spolupracovnice, nejdřív podívala ve stoje. Hned přišla na to, že se hodně zavěšuji do propnutých kolen, kotníky mi padají dovnitř, a proto se i kolena vtáčí dovnitř.

„Postavení nohou se odvíjí od postavení pánve. Tímto držením se velmi přetěžují. Mohly by začít bolet nejen ony samotné, ale i kolena nebo třísla. Jelikož je tato odchylka nejvíce patrná na levé straně, potíže jsou prozatím pouze tam,“ zhodnotila prvním rychlým pohledem.

Také má vysazená pánev a výrazné prohnutí v oblasti ledvin hovoří samo za sebe. „Je to známka neoptimálního fungování bránice a hlubokých břišních svalů. Tomu bohužel odpovídá i vytažení ramen nahoru. Když nefunguje dobře souhra hlubokých svalů trupu – což se objevuje takřka u každého, zvyšují zádové svaly podél páteře své napětí. Záda pak mohou bolet. Zapojením hlubokých svalů trupu se napětí svalů podél páteře sníží,“ objasnila celou situaci na slovo vzatá odbornice z BeBalanced.

Následkem „vysazení“ pánve není jen změna v postavení dolních končetin, ale i postavení celé páteře. Křivky páteře se prohlubují a hrudní páteř má tendenci se blokovat ve vyhrbení. Tak je tomu i u mě.

Terapie je v tomto případě jednoznačná. Je potřeba změnit postavení páteře a pánve zapojením hlubokých svalů trupu. Dále je také nutné zapracovat na srovnání dolních končetin do správné osy.

A tak jsem dostala pár cviků správných poloh na doma, ve kterých bych se sama měla dostat do správného napřímení. Během dne cvičením jakoby přenastavuji software ve své hlavě. To jednoduše znamená, že se soustředím na svou chůzi, správné kladení nohou a držení těla s dýcháním. Taková cvičení se dají provádět i nenápadně a opravdu téměř kdekoliv, například při jízdě v MHD, sezení v práci a podobně. Mozek začne postupně pracovat trochu jinak, začne s tělem zacházet výhodněji. Tímto si prý sama mohu vyřešit své potíže natrvalo.

Ovšem, co s bolavým kotníkem? Pro jeho vyrovnání jsem kromě cviků dostala i kineziotejp. U mě slouží nalepená „náplast“ tak, že aktivuje svaly potřebné k udržení kotníku ve správném postavení. Tato technika je prý velice účinná. Pravidelným tejpováním lze dosáhnout změněného postavení kotníku již za jeden měsíc. Uvidíme!

Předtím než jsem se dostala do „spárů“ Dagmar, měla jsem pocit, že mne čeká odpočinková masáž. Ovšem opak byl pravdou. Byla to opravdu dřina, srovnat tělo tak, jak nebylo zvyklé. Také následná mobilizace žeber a páteře nebyla procházkou růžovým sadem. Takže ke konci jsem byla tak trochu unavená a rozlámaná, ale musím říci, že opravdu příjemně.

Že by konečně byla vyřešena má bolest zad? Sama musím přiznat, že je mi při běhání daleko lépe a při zamyšlení se nad správným položením právě oné zatejpované nohy mě přestávají bolet záda.

Tak v tom případě konečně běhu zdar naplno a příště u nějakého toho fast foodu, či v nějaké té restauraci. :) Nebo že by ne? Co si vlastně dát před a po běhání? Příště se vrhneme na běh proložený jídlem a naopak.

seriál podpořila značka Asics

Tento díl vznikl ve spolupráci s Dagmar Mosteckou z BeBalanced

Anketa

Navštívili jste již kvůli bolestem při běhu fyzioterapeuta/fyzioterapeutku? A pomohla Vám tato návštěva?

Celkem hlasovalo 54 uživatelů.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Marki žena 03.05.2012 10:27:53

Běh se stal součástí mého života. Několikrát za týden si dopřeji výběh a zjišťuji, že se na dané trase vyběhnutí od vyběhnutí začínám opravdu zlepšovat. Plíce zabírají aktivněji a rychleji, svaly přestávají bolet a tělo samo začíná tuto aktivitu vyžadovat. Při každém běhu mě ovšem zlehka bolí bederní páteř a bohužel také levá noha. Co s tím, poradí fyzioterapeutka?
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.