Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Mám medaili! To byl vždycky můj sen, jásala v cíli

Mám medaili! To byl vždycky můj sen, jásala v cíli
foto: Martin Symon

Radek Narovec | 09.09.2012 | přečteno: 8884×

Třiadvacetiletá Markéta Srbová si v sobotu večer splnila svůj dětský sen. Poprvé v životě absolvovala závod a poprvé v životě si pověsila na krk opravdovou medaili. „Přepálila jsem finiš,“ rozesmála v cíli své čekající kamarády, sotva popadla dech, velká bavička původem z Ostravy. Končí tak i náš seriál o přípravě dříve silné kuřačky, ze které se na desetikilometrové Mattoni Grand Prix stala běžkyně-závodnice.

Její čistý čas 1:08:34 asi nevyvolá mezi ostřílenými běžci salvu ovací, ale o týden dříve na We Run Prague, kam tradičně míří ve velké míře právě prvozávodníci, by za sebou nechala skoro čtyři stovky běžců a běžkyň.

Vyběhla přitom velmi opatrně. Snad z respektu z dosud neuběhnuté vzdálenosti, snad zahlcena emocemi, které často při průběhu startovní čárou skolí i velezkušené borce. Aby se vyhnula strkanicím a nevadila rychlejším, postavila se na konec startovního pole.

I přes velkou koncentraci a snahu doběhnout až do cíle si vybavuje, jak jí na trati vynadal nazlobený starší pán, když na občerstvovačce odhodila kelímek na zem. Anebo lákavé vůně z okolních restaurací.

„Na osmém jsem toho měla dost, musela jsem přejít do rychlé chůze. Přeci jen se projevilo, že nejvíce jsem v tréninku uběhla sedm kilometrů,“ svěřovala se již odpočatější půl hodiny po závodě, na který získala jednu z posledních dostupných registrací – bohužel právě jen na delší, desetikilometrovou vzdálenost. „Na trati mi moc pomáhala kamarádka Adéla a pak také povzbuzování lidí kolem. To mne vždy pořádně nakoplo,“ dodávala plná nadšení.

Cílovou fotobuňkou pak v euforii prolétla půl metru nad zemí, jak se radostně odrazila k poslednímu veleskoku. Aby následně tvrdě dopadla na místa, kde končí záda a začínají nohy. Typické, v přeneseném významu se jí to letos stalo hned několikrát…

Její přípravu totiž poznamenala řada událostí, které by jiného pořádně rozhodily a vzaly mu chuť na závodění a možná i na běh samotný. Přestěhování z Ostravy do Prahy, změna a následná ztráta zaměstnání, rozchod s přítelem. „Právě rozchod mne asi nejvíc nasměroval k pravidelnému běhání. Hledala jsem cestu jak přijít na jiné myšlenky. Zapomenout,“ líčila ještě před sobotním během.

Za poslední měsíce shodila, cigaretu, u které dříve hledala úlevu od stresů, neměla v puse přes měsíc, ale asi největší test odolnosti měl teprve přijít. Lékaři jí nedávno odhalili závažné ženské onemocnění a hrozila operace. Té se však Markéta chtěla vyhnout totální změnou životního stylu a myšlení.

Jestli se jí to povede, o tom si rozhodne jen ona sama. Medaile na krku jí může sloužit jako symbol „vydržet!!!“. Dnes si půjde zaběhat, aby vyklusala únavu z nohou. Už v sobotu přitom přemýšlela, na jaký závod by se vydala nejdřív.


Jestli za sebou máte i vy svůj první závod, možná si také kladete otázku: co dál? Tady je několik tipů a rad.

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 09.09.2012 10:47:31

Třiadvacetiletá Markéta Srbová si v sobotu večer splnila svůj dětský sen. Poprvé v životě absolvovala závod a poprvé v životě si pověsila na krk vysněnou medaili. „Přepálila jsem finiš,“ rozesmála v cíli své čekající kamarády, sotva popadla dech, velká bavička původem z Ostravy. Končí tak i náš seriál o přípravě dříve silné kuřačky, ze které se na desetikilometrové Mattoni Grand Prix stala běžkyně-závodnice.
Odkaz na článek

avatar

Lysá nad Labem

Celkem 2843 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:26 (2011)
půlmaraton: 1:35:39 (2012)
maraton: 3:35:39 (2012)

Mikis4318 muž 10.09.2012 12:53:39

„Přepálit finiš“ se povedlo :-)

Ale na vážno: po mlhavých „pocitových“ předchozích dílech se vyjasňuje, že Markéta zabojovala s nemocí, neměla půl roku jedinou cigaretu, a pokud jste fotku z 1.6.2012 záměrně nerozšiřovali :-), tak fakt podstatně zhubla. PR Mattonky a Asicsu stačí odfiltrovat a pořád je to skvělý osobní úspěch.

Začátečníci, pro které by mohla být vzorem, by možná ještě ocenili informace, jakým způsobem ten půlrok běhala.

Motto: Hra na vlčí dech, gazelí nohy a Švejkova játra.
avatar

Michalovce

Celkem 1711 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 2:06:19 (2013)
maraton: 4:39:55 (2014)

Brano S. muž 10.09.2012 14:02:47

>> Mikis4318, 10. 09. 2012 12:53:39

urcite je to pre vela ludi motivacne (aspon pre mna urcite). ja som tiez pred viac ako rokom prestal fajcit (fajcil som cez 16rokov vkuse)a pribral jak hovado a rozhodol som sa behat, koli chudnutiu, ale az vdaka clankom a diskusiam a velkej podpore ludi tu prispievajucich (je nesmierne motivujuce pre zacinajuceho bezca, ked ho niekto uistuje, ze robi spravnu vec aa ze absolutne nevadi, ked dobehne posledny, resp. nedobehne v case akom si predstavoval)be­hej.com som sa rozhodol (kedze ma beh chytil)natrenovat tento rok na polmaraton a podarilo sa (cas bol v tomto momente pre mna nepodstatny, islo o to, dokazat zabehnut 21km bez prestavky)a ten pocit je nieco uzasne!!!! tak a teraz mozem zacat trenovat rychlost :)))

Motto: zvierata su moji priatelia a ja nejem svojich priatelov!
Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.