Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Do Prahy dorazí i historicky první maratonkyně světa

Do Prahy dorazí i historicky první maratonkyně světa
foto: Martin Symon

Tomáš Nohejl | 08.05.2012 | přečteno: 7619×

Běžecký svět míří do Prahy. A vy se můžete stát jeho součástí. Takový je hlavní vzkaz blížícího se Volkswagen Maratonu Praha. Osmnáctý ročník běžeckého festivalu vypukne ve druhé polovině příštího týdne a jedním z největších lákadel je příjezd první maratonkyně v dějinách této disciplíny Kathrin Schwitzer.

Program začíná kongresem Mezinárodní asociace pořadatelů maratonských a distančních běhů AIMS v hotelu Hilton. Se zástupci 123 závodů z 55 zemí bude rekordním ve třicetileté historii. Ozáří ho hlavně slavné ženy z historie maratonu.

Kathrin Schwitzer jako první žena v utajení vyrazila v roce 1967 jako dvacetiletá na Bostonský maraton a po odhalení se udržela na trati. Tím se zapsala mezi sto nejdůležitějších událostí sportovních dějin. Anebo Martha von der Berger, první vítězka „legálního“ ženského maratonu z roku 1968. Či portugalská běžkyně Rosa Mota, olympijská vítězka, mistryně světa i Evropy.

„I po vzniku série RunCzech.com je maraton stále naším hlavním a nejdůležitějším podnikem,“ říká Carlo Capalbo, předseda organizačního výboru PIM. Trať se oproti loňsku mění jen v detailech. Prolétnout si ji můžete už teď na google prohlížeči – http://youtu.be/UC6XMOGNe7w. „Start i cíl zůstávají pod Staroměstskou radnicí. Šatny, úschovny, toalety a další zázemí bude umístěno v dolní polovině Václavského náměstí,“ říká Jan Dopita z pořádajícího Prague International Marathonu.

Doprovodný program nabízí „klasiku“ v podobě veletrhu Sport Expo na Výstavišti, MF Dnes Inline party na 6,5 km nebo Pedigree Procházky se psy na 4,5 km, kde i hafani dostanou občerstvení a v cíli medaile. Sobotní večer zakončí v rámci Pražského jara koncert dixielandového Brass bandu na Staroměstském náměstí.

V neděli se pak můžete těšit na procházku na 2 km, Volkswagen rodinný maraton na 4,2 km a tradiční Marathon Music festival Óčko. Zaburácí tu řada kapel, v jedné z nich, Cherries, podobně jako při půlmaratonu i Artur Štaidl, 15letý syn slavného otce a známé matky.

Samotný maraton vyprodalo s dvoutýdenním předstihem 9 000 lidí. Také poběží rekordních 530 štafet, navíc tři desítky nejlepších týmů z Juniorského maratonu.

A co se bude dít na trati? Přijedou černá esa. Promění oblíbený Philemon Limo svůj maratonský debut v traťový rekord? Anebo si triumf zapíše Stephen Kibiwot?

Objeví se i další běžci pílící za olympijskými limity. Kromě české trojky Petr Pechek – Robert Krupička – Jan Kreisinger v navíc mistrovské bitvě to bude třeba Australan Lee Troop, který touží už po čtvrtých hrách. Anebo Theodoros Anagnostou, následník bájného Feidippida z Řecka, chce doběhnout do Londýna přes Prahu. Chystá se i silná ekipa z Izraele.

A ženy? Pražskou dlažbu má ráda Lydia Cheromei, mezi favoritky patří i keňské krajanky Agnes Kiprop a Flomena Chepchirchir. O český titul půjdou Ivana Martincová, Radka Churaňová nebo Petra Pastorová, svěřenkyně rekordmanky Aleny Peterkové.

Na výkon však neběží jen oni, chystá se celá řada výborných běžců, byť se netlačí na olympiádu. „Rád bych dal osobák. Pokud bude teplo, může to vyjít,“ věří a plánuje například Dan Orálek. Maratonský sen chce proměnit ve skutečnost fotbalista Pavel Nedvěd, spisovatel Michal Viewegh, nevidomý horolezec Jan Říha anebo Aleš Tvrdý, muž s transplantovaným srdcem.

Přijďte je aspoň povzbudit. A sebe inspirovat.


WEB MARATONU

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

tono muž 03.05.2012 15:37:18

Běžecký svět míří do Prahy. A vy se můžete stát jeho součástí. Takový je hlavní vzkaz blížícího se Volkswagen Maratonu Praha. Osmnáctý ročník běžeckého festivalu vypukne ve druhé polovině příštího týdne.
Odkaz na článek

avatar

Nový Vestec

maraton: 3:06:31 (2005)

sam muž 04.05.2012 12:25:53

Někde je asi chyba, protože na startovce MČR z webu atletického svazu http://www.atletika.cz/…yber_web.xls chybí jak Pastorová, tak i Krupička. Jinak si myslím, že minimálně o bednu může běžet i Míša Mertová.

Motto: http://skyrunning.cz
Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.