Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Recept proti stagnaci? Pravidelnost, tréninkový řád a vyšší rychlost

Recept proti stagnaci? Pravidelnost, tréninkový řád a vyšší rychlost
foto: Salomon

Petr Kostovič | 04.09.2013 | přečteno: 46848×

Běháte týdny či dokonce roky a pořád se vám nedaří protáhnout délku výběhu nebo zrychlit tempo. Vaše výkonnost v lepším případě stagnuje a propadáte tak skepsi, že se snad nikdy nezbavíte nálepky notorického začátečníka… Řešení přitom není zas až tak složité – dejte tréninku pravidelnost, přidejte vůli a řád.

Minimem pro zlepšení jsou tři tréninky týdně. Pokud si během týdne řeknete v předem naplánovaných tréninkových dnech „Dnes se mi nechce, jsem unavený, mám hodně práce“ a ze tří tréninkových jednotek je rázem jedna, pokroku nedosáhnete.

„Dva tréninky týdně jsou minimem pro udržení aktuální výkonnosti bez výhledu na její zlepšení. Chcete-li se posunout výše, trénujte minimálně třikrát týdně, jinak na nějaký pokrok zapomeňte,“ říkají unisono trenéři.

Chcete-li zrychlit, trénujte rychlost

Vaše výběhy jsou stále stejné, vyběhnete a podle momentální nálady běžíte pohodovým tempem většinou po rovině vzdálenost, na niž právě máte síly. Je to fajn, pozvednete si sice psychiku, ale ne fyzičku. Zjednodušeně řečeno – pro zvýšení výkonnosti je třeba dát v týdnu alespoň jeden trénink, do něhož zařadíte rychlost či hru s tempem. Prostředkem k tomu může být fartlek, tedy běh, při němž pomalejší tempo střídají úseky absolvované rychlejším tempem.

„Zrychlete ať už při běhu do kopce, po rovině či v klesání, ideálně v úseku do 150 metrů, opakovaně třeba až patnáctkrát. Nebo běh stupňujte. Deset minut běžte volně, deset minut rychleji, pak přidejte pětiminutovku tempem, v němž jste schopni běžet závod a opět pět minut velmi volně. Popřípadě střídejte rychlý a pomalý běh. Dvě minuty běžte volně, stejně dlouhý časový úsek rychle. Zkrátka neběhejte stále stejným tempem,“ radí trenéři spolupracující s redakcí Běhej.com.

Shodují se také v tom, že máte-li ambice atakovat při běhu na deset kilometrů hranici jedné hodiny, mělo by vám k dosažení tohoto cíle stačit budování všeobecné kondice. Není třeba jen běhat, stačí jen pravidelně jezdit na kole, posilovat, plavat, hrát například tenis či fotbálek a k tomu si jít občas zaběhat, tedy sestavit si vlastní pestrý trénink.

Zůstaňme u desítky. Velký počet závodů v České republice se běhá právě na tuto oblíbenou vzdálenost. Od rychlé desítky se pak můžete odrazit k rychlému půlmaratonu či maratonu. Máte-li vyšší ambice než u popsaného modelu pro čas pod hodinu, zařaďte do týdenního tréninku alespoň jeden trénink rychlosti. Běhat úseky má podle trenérů smysl až v okamžiku, kdy chcete stlačit svůj cílový čas pod 45 minut. Uběhnout deset kilometrů za 45 minut odpovídá tempu 4 minut a 30 sekund na jeden kilometr. Běháte-li v tréninku konstantním tempem pohybujícím se okolo 5 minut a 30 sekund na kilometr, závodní atmosféra vás sice může vyburcovat k rychlejšímu běhu, těžko však k takovému, abyste vysněnou hranici 45 minut pokořili.

Jaké jsou tedy možnosti? Jednou z variant je zařadit do tréninku běhy s úseky běhanými o cca 15–20 sekund rychleji, než je tempo vašeho cílového běhu. Tyto úseky mohou být různě dlouhé. Pro zklidnění organismu se spojují meziklusem, tedy velmi pomalým během nebo mezichůzí, podle vaší výkonnosti.

Příklad tréninku

Jak může takový trénink vypadat? Trenéři vyjmenují x variant, my zvolíme jednoduchý příklad pro názornost: typický pro trénink, jehož systematické opakování povede ve finále k běhu na 10 kilometrů uběhnutému v čase pod 45 minut. Po základním rozběhání v pomalém tempu následuje strečink, případně běžecká abeceda a několik krátkých sprintů pro zahřátí organismu. Pak se jde na to. Úseky dlouhé 400 metrů (na oválu nebo si je někde naměřte) běhané v tempu o zmíněných 15–20 sekund rychlejším než je tempo cílového běhu prokládejte úseky s meziklusem či mezichůzí. Pro uvedený příklad jde o čtyřstovky v tempu cca 4:00/km, každou z nich byste tedy měli zvládnout za 1 minutu 36 sekund.

Kolik má těch rychlých čtyřstovek být? Zpočátku méně, každý týden přidávejte. Zásadou je, abyste všechny úseky běhané v rámci jednoho tréninku zvládli v přibližně stejném čase. Pokud to nedokážete, něco je špatně. Buď jste špatně odhadli tempo (než se to povede, může to pár tréninků trvat) nebo si ukousli příliš velké sousto v počtu rychlých úseků.

Někteří trenéři zastávají názor, že lepší je varianta běhu na čas. Místo 400 metrů dlouhých úseků běhejte 1:30 minuty a sledujte, jakou uběhnete vzdálenost. S lepšící se kondicí se bude prodlužovat. Snažte se každý další úsek běžet třeba jen o metr dále. Jakmile uběhnete menší vzdálenost než při prvním úseku, trénink ukončete!

Bude to zpočátku bolet, ale výsledky se časem dostaví. Postupem času se budete cítit komfortně při tempu, v němž jste na počátku vaší snahy sotva lapali po dechu. Kondici budujte postupně, přidávejte každý týden o 2–5% více naběhaných kilometrů než v týdnu předchozím. Místo sledování uběhnutých kilometrů může být vhodnější variantou běh na čas. Řekněte si, že poběžíte 60 minut, další týden výběh o několik minut protáhněte.

Cíl a tréninkový plán dá snaze řád

Najděte si na webu či v časopise tréninkový plán na vámi preferovanou distanci. Běžci, kteří chtějí závodit často, by v základu měli v každém týdnu zařadit tři typy tréninku. Jeden dlouhý běh v pomalejším tempu. Mělo by vám při hovoru umožnit formulovat bez potíží celé věty. Tempo takového běhu je pomalejší než tempo cílového běhu. Postupně prodlužujte jeho délku či čas strávený pomalým během. Dále absolvujte jeden trénink v tempu cílového běhu o délce kratší, než je délka cílového běhu a jeden trénink rychlosti. Nebo můžete jeden týden běhat dlouhé tréninky, druhý týden fartleky v kopcích a třetí týden pilovat rychlost na dráze.

Nezoufejte, pokud vás sklátí nemoc. Sice vás na chvíli zpomalí, nezastaví však dlouhodobý růst výkonnosti. Po nemoci začínejte opatrně. Platí zásada: ‚Kolik dní jsem byl nemocný, dvojnásob tolik dní mi bude trvat získání původní kondice. Desetidenní nemoc se rovná 20 tréninkovým dnům pro návrat kondice na původní úroveň. První týden po nemoci běhejte bez tréninků rychlosti, vynechejte závodění.

Vše půjde lépe, pokud si stanovíte jasný cíl a cílevědomě k němu budete směřovat. Může to být jarní závod, ale třeba i osobní výzva typu „Koncem dubna doběhnu do vesnice xy a zpátky“. Nebo skupinová výzva na webu Běhej.com, k níž se připojíte.

Připraveno na základě konzultací s trenéry spolupracujícími s Běhej.com.

Komentáře (Celkem 116)

Nalezené položky: 117 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | Další Poslední
avatar

Praha

Celkem 14588,46 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:55 (2013)
půlmaraton: 1:17:41 (2013)
maraton: 2:56:52 (2012)

marek27 muž 09.01.2013 22:30:06

>> Losík, 09. 01. 2013 22:17:08

Já vůbec nerozporuji, co je v článku napsáno. Článek je určitě pro cílovou skupinu přínosný. Jde mi čistě jen o formu, jak jsou fakta podána. O zvláštně podané „citace“.

Motto: www.marek27.cz
avatar

Nenačovice

Celkem 25381,94 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:56 (2016)
půlmaraton: 1:21:05 (2015)
maraton: 2:55:08 (2013)

Losík muž 09.01.2013 22:35:53

>> marek27, 09. 01. 2013 22:30:06

Neber to osobně, moc často neraguji na diskuze, ikdyž je čtu. Byl si první na ráně, tak jsem dal odpovědět.

avatar

Celkem 3908 km
Minulý měsíc 3 km
10 km: 0:48:17 (2013)
půlmaraton: 1:44:59 (2009)
maraton: 3:50:05 (2005)

vsara žena 09.01.2013 22:38:15

>> skritek Hugo, 09. 01. 2013 22:09:02

Krááá,

Skřítky mám ráda. A taky jim ráda prodlužuju život.

Krráááá. Sára

P.S. Evžena jsem několika dobrými klovanci zahnala. Teď je zamčenej na WC. Zamčenej zvenčí!!!! :-)

avatar

Praha

Celkem 14588,46 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:55 (2013)
půlmaraton: 1:17:41 (2013)
maraton: 2:56:52 (2012)

marek27 muž 09.01.2013 22:40:27

>> Losík, 09. 01. 2013 22:35:53

Neberu to osobně. A není to poprvé, co v diskusi pod článkem nakonec splyne, kdo jaký názor zastává a komu o co jde.

Nenapsal jsem ti ke svému tréninku. A to z toho důvodu, že rozhodně není typicky běžecký, zvlášť v posledních dvou měsících. Asi zase začnu běhat víc, ale teď se věnuji jiným sportům a posilování (nikoliv posilovně). Takže v mém tréninkovém deníku by asi nikdo inspiraci nenašel.

Motto: www.marek27.cz
avatar

Sloviensko

rudo muž 09.01.2013 22:41:52

stagnujuci bezci ktori behaju uz niekolko tyzdnov alebo uz niekolko rokov

a sakra to je teda pekna specifikacia komu to patri

ak niekto stagnuje niekolko tyzdnov od zaciatku behania tak by si zasluzil rovnako na prdel ako ten co stagnuje niekolko rokov od zaciatku behania

clanok ale spravne hovori – ziadne vyhovorky a zacnite konecne behat aspon niekolkrat do tyzdna

a to je v podstate cela myslienka a z to date pod 45 zacnite mozno kukat na nejake intervaly tempa a zlozitejsie vecicky

snad tam tie detaily ze co mozno pride az to bude pod 45 ani nemali byt lebo to len pletie kazdy sniva ze tam uz je a o tom spekuluje hoci sa ho to etse zdaleka netyka

precitajte si skripta – utekaj kto mozes, z trenerskych skript sa neda nic rozumne naucit a prave odtial pochadza CSSR treninkova skola ktora sa prednasa uz nejake to polstorocie

behat 400-ky – dobre sa to trenerovi meria a uspokoji svoj skryty sadizmus a ma akesi trenerske pravo tyrat bezcov v stredisku ci armadnom klube ktori nemozu odmietnut denny rozkaz.

len zato ze stadion v prvej drahe meria 400m to este neznamena ze by sa mali behat opakovane 400m

ked sa hovori o 2km usekoch skor sa priklanam ku tempu 15–21 km momentalneho osobaku, tempo momentalneho osobaku na 10km skor sa priklanam behat 1km useky samozrejme je variabilita ako behat 1200–1600m useky ale pre hobika je najpraktickejsie behat v lese podla hodiniek useky okolo 8 minut, netreba merat ani vzdialenost ani prepocitavat rychlkost proste podla pocitu ze takto by som snad vydrazal viac ako 10 km optimisticky snad aj celych 21km
a nazbierat tak do tyzdna urcity slusny objem

pre uplneho zaciatocnika ktory stagnuje a behava v treninku suvisle behy zvycajne funguje rada – zacni behat pomalsie napriklad v MAF systeme ak sa prestanes zlepsovat pri vypocitanom MAF HR zacni behat o 10 tepov pomalsie a ak zlepsovanie nie je dost rychle, tak o 20 tepov pomalsie

nezlepsujuci hobik by mal zacat tvrdo robit jogu pilates core a specializovane posilovacky, samotny beh je najmenej efektivny pre skutocne zvysenie rychlosti behu

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Brno

Celkem 19689 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:24 (2014)
půlmaraton: 1:17:52 (2016)

mulisak muž 09.01.2013 22:49:02

„Běhat úseky má podle trenérů smysl až v okamžiku, kdy chcete stlačit svůj cílový čas pod 45 minut.“

To je nesmysl. Každý je jinak talentovaný a neexistuje žádná arbitrární hranice jako 45 minut. Pro koho to vlastně platí? Pro mladého muže, ženu, seniora nebo fiktivního průměrného čtenáře běhej.com?

Motto: KISS (Keep it simple, stupid) in both running and programming
avatar

Sloviensko

rudo muž 09.01.2013 22:54:11

>> mulisak, 09. 01. 2013 22:49:02

jj ja som to chapal ze to myslia tak, ze pre niekoho to ma zmysel az ked sa snazi zlepsit z 29 na 28 pre ineho zleposit z 33 na 32 atd

ale ze naozaj nikto kto to nedava aspon za 45 by nemal na useky ani pomysliet

ale mozno to autor clanku myslel inak a ja som si to len zle domyslel ?

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 10.01.2013 08:35:44

>> rudo, 09. 01. 2013 22:54:11

Tiez som to pochopil tak, ze clovek sa ma najprv snazit behat pravidelnejsie, nebehat stale to iste a po nejakom case, ked sa progres zastavi iba z neplanovaneho (po)biehania, tak zaradit obmeny tempa vramci jedneho behu. Mne to pripada celkom logicke a intuitivne. Sam som tak volakedy zacinal a zaradoval som kadejake zrychlenia a merane kolecka na mojich trasach a o behani som vedel iba to, ze sa ma robit pravidelne a minimalne 4–5× tyzdenne. Chcel som sa zlepsovat a tuzil som mat trenera (ako futbalista som to povazoval za uplnu nutnost mat na vsetko trenera), tak som sa zacal pripravovat – intuitivne – na to, aby ma „prijali“ do oddielu. Isiel som sa kuknut na trening jednej skupiny a zmeral som si rychlost ich behu a to som povazoval za mimnimum, co musim dosiahnut, aby ma vobec k sebe zobrali… Takze som najprv skusmo dal 5ku hlboko pod 18minut a potom isiel za ich trenerom, ci to staci. Uskrnal sa a povedal, ze najprv potrenujeme a potom uvidime, co zo mna bude. Ziadne skusky som samozrejme nemusel skladat, ale vsimol som si, ze novo prichodzi nikdy nebehali nic tazke, pokial nedali desiatku aspon pod 40minut, vyjma nejakych roviniek. Inak to boli skor tempace, odrazy, abeceda a najma prizvukovanie, ze 6 dni behania v tyzdni je minimum, ak chce clovek uvazovat aspon nad nejakym vykonom, idealne 7 s tromi az piatim dnami dvojfazoveho behu. Lepsiu radu som nikdy nemohol dostat – najprv frekvencia treningov a tomu zodpovedajuci objem, potom intenzita. Takze namiesto nejakej vykonnostnej hranice od kedy behat useky, by som povedal skor – od kedy beha clovek aspon 80km tyzdenne, lepsie vsak aspon 100.

Za skoro 20 rokov trenovania som behal 400vky mozno 15–20 krat. Je tolko variacii tempa a usekov, ze cely rok nemusite zopakovat ten isty trening ani raz, ak nechcete. Hlavne to vsak clovek musi robit s chutou, inak to vobec nema zmysel.

avatar

Nelahozeves

Celkem 19576,14 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:05 (2016)
půlmaraton: 1:28:31 (2016)
maraton: 3:43:10 (2013)

filipoinzagi muž 10.01.2013 08:59:25

ahoj, jak si měříte úseky 400 m aby jste uběhli za 4:00/Km ?? Já se teď snažím běhat takové úseky v max tempu dle toho jak vydržím. Tedy jednou kratší nebo delší, podle toho jak můžu. Nevím jak bych si hlídal cílový čas, když běžím za tmy a v mlze :-) Taky nevím jak odhadnout 80% závodního výkonu. Běhám spíš podle pocitu, což asi tedy není moc správně ale nevím jak tyhle věci hlídat. Jsem cílová skupina pro tento článek, jelikož se nemůžu dostat pod 45 minut, i když běhám skoro každý den, 7,7 km. Otázka zní, dá se trénovat zmiňovaným způsobem ? Běhat krátké úseký v max tempu s meziklusem ? tedy třeba 8× úsek (100–400 m) s meziklusem ?

Motto: Když něco děláš, tak to dělej pořádně a dej do toho všechno.
avatar

Žilina u Kladna

Celkem 9586,35 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:54:55 (2015)
půlmaraton: 2:06:38 (2015)
maraton: 5:22:48 (2012)

Pohoda žena 10.01.2013 09:07:09

Článek se mi jako hobíkovi moc líbil a děkuji za něj. Kritika za každou cenu to je Markův styl, spíš bych uvítala nějaké jeho rady.Žádnou jsem zde ještě nezaznamenala. Při vší úctě k Markovým časům, si ale myslím, že by byl spíš schopen dávat rady z florbalu, než z běhu. Jinak si moc vážím rad a zkušeností běžců zde na fóru.

Motto: Jak pokračujeme v životě,poznáváme meze svých schopností. S.Freud
avatar

Nelahozeves

Celkem 19576,14 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:05 (2016)
půlmaraton: 1:28:31 (2016)
maraton: 3:43:10 (2013)

filipoinzagi muž 10.01.2013 09:20:34

>> Mato, 10. 01. 2013 08:35:44

myslíš, že se můžeš trénovat sám, pokud chceš dosáhnout časů kolem 40 min a méně na 10 km nebo potřebuješ nějaký dohled ? Jak poznáš kde je tvoje reálná hranice, co uběhnout jde ? Jestli máš talent nebo ne ?

Motto: Když něco děláš, tak to dělej pořádně a dej do toho všechno.
avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 10.01.2013 09:39:15

>> filipoinzagi, 10. 01. 2013 09:20:34

Urcite mozes. Mam priklady zo svojho najblizsieho okolia, ktori bezali hlboko pod 40minut na 10km, neboli nijako talentovani (skor naopak) a o behani sa ucili za pochodu, od inych a bez nejakeho internetu. Zacinali po tridsiatke s nadvahou, po rokoch fajcenia a nicnerobenia a rozhodne nepovazovali ani 35minut za nejaky extra vykon pre mladeho muza. Poznam aj takych, co bez akehokolvek bezeckeho treningu zabehli po 2 mesiacoch nejakeho pobiehania pod 34minut (dorastenci a starsi ziaci), ale to boli uz velke talenty, ktori neskor v dospelosti behali casy sirsej europskej spicky.

Pokial mas dostatocnu disciplinu, volove vlastnosti a motivaciu a pouzivas zdravy rozum, tak v dnesnej informacnej dobe nepotrebujes uz asi ziadny pravidelny dohlad, dokonca ani tepomery a ani Garminy a ine elektronicke serepeticky. Obycajne stopky na digitalkach za 20 euro, dva pary bezeckych bot, teplaky, sustacka a na leto trenky – to je vsetko. Ak sa teda nechystas prehanat spicku – vtedy sa jedna hlava navyse urcite zide a konzultacia so skusenym trenerom je mozno na mieste. Ale poznam aj takych, co to zvladli aj bez trenera – len mali oci a usi otvorene a nebali sa experimentovat s treningom. Najma sa vsak nebali objemov a makania.

P.S.: a ako spoznas ci mas talent? No, najprv mu musis dat priestor, aby si ho vobec mohol zacat hladat. Pri 40 minutach na 10km ho vsak urcite nerozpoznas, to je len zaciatok hladania. „Cim viac som trenoval, tym viac talentu som zistil, ze mam.“ Bob Hodge – jeden z mnohych, co to z nicoho dotiahli na 2:10 v maratone a v mladosti v nicom nevynikal. Podobne sa vyjadril aj George Malley alias Malmo, co jeden cas drzal kontinetalny rekord na steepla a svetovy rekord na polmaratone.

avatar

Praha

Celkem 14588,46 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:55 (2013)
půlmaraton: 1:17:41 (2013)
maraton: 2:56:52 (2012)

marek27 muž 10.01.2013 09:47:55

>> Pohoda, 10. 01. 2013 09:07:09

Ale já jsem dal jasnou radu – uvádějte zdroje. Kdo chce, pochopí.

Motto: www.marek27.cz
avatar

Nelahozeves

Celkem 19576,14 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:05 (2016)
půlmaraton: 1:28:31 (2016)
maraton: 3:43:10 (2013)

filipoinzagi muž 10.01.2013 09:54:37

>> Mato, 10. 01. 2013 09:39:15 díky moc za info. Mluvíš mi z duše, začal jsem po třicítce s nadváhou (110 Kg), nyní (80 kg). Myslím, že můj problém je, že neumím vymáčknout všechno co v sobě mám. Doběhnu do cíle a skoro nejsem zadýchanej :-)Když vidím ty borce, jak jsou urvaný, tak si říkám, že něco je špatně. Začínám s těma úsekama, tak uvidíme :-) Hlavně je to o tom, si to užívat a běhat pro radost. Koukám na tvůj čas na 10 km, tak vidím, že víš o čem mluvíš :-)

Motto: Když něco děláš, tak to dělej pořádně a dej do toho všechno.
avatar

Sloviensko

rudo muž 10.01.2013 10:11:09

>> filipoinzagi, 10. 01. 2013 09:54:37

uz to mas pod 40 ked uz zacinas s usekmi a to tymi najhorsimi – 400 naplno ?

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Nelahozeves

Celkem 19576,14 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:05 (2016)
půlmaraton: 1:28:31 (2016)
maraton: 3:43:10 (2013)

filipoinzagi muž 10.01.2013 10:14:11

>> rudo, 10. 01. 2013 10:11:09 to mám ale zatím to moc neměřím, začal jsem s tím tento týden. Zatím jsem běhal plynule stejnou rychlostí, tak to teď hledám, jak to nastavit.

Motto: Když něco děláš, tak to dělej pořádně a dej do toho všechno.
avatar

Eymir Gölü

Celkem 3486 km
Minulý měsíc 0 km

Skritek Hugo žena 10.01.2013 10:14:41

>> filipoinzagi, 10. 01. 2013 09:54:37

>> filipoinzagi, 10. 01. 2013 08:59:25

Tak si ten cas vs. vzdalenost nehlidej. Tech tvych 7,7 km. To znamena, ze si jdes na 45min zabehat? Protahni to na hodinku. V tom clanku je hezka rada, ze nemusite behat presne useky, Dejte si casovy interval. Prodluz svuj beh na hodinove vybehy a jednou tydne si ho dej jako rekneme rizeny fartlek. 15min pobezis tak jako vzdy na zahrati, pak si nastav na hodinkach odpocitavani 1min (to uz ma dnes asi kazdy mobil) a na tu jednu minutu zrychli do tempa, ze budes hodne zadychany a nebudes moci souvisle mluvit. Po minute si zvolni a az se uklidnis beznym behem, tak si dej dalsi minutku. Nebo 2. No a po dosazeni 45 –50min uz si jen v klidu dobehni domu do casoveho useku te jedne hodinky.

Je to priklad, jak si s tim, co je uvedeno v clanku hrat. Jasne, zakladem je, ze bys mel behat o neco vice, nez je 7.7km, ale chapu, ze takto to dela vetsina hobiku. Maji svou trasu, tu behaji konstantne dokola a na tom se zaseknou. A na zlepseni je treba pridat trosku ty kilometry, obcas si pohrat s rychlosti, protoze ta se musi vycvicit. A chapu, ze kdyz chce nekdo bezet 10km pod 45min, tak behat na to 80–100km tydne je hrozne moc. Obcasny rychlostni trenink prida na sebevedomi. Formou fartleku ( ktery vetsina hobiku neumi behat, neb nevi jak) je to i lepsi a jednodussi. Tech variant je obrovske mnozstvi a ty rekneme rizene useky ti muzou pomoci se naucit zmacknout.

Rudo zminil jednu dulezitou vec – posilovani core. Je dobre si nastavit kazdodenni 10 –15min trenink cviceni po dobehu. Na zpevneni. I v unave udrzis lepe techniku, nesednes si do toho, telo se zpevni a lepe se mu rychle beha.

Motto: Petit cheval de manege :-)
avatar

Nelahozeves

Celkem 19576,14 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:05 (2016)
půlmaraton: 1:28:31 (2016)
maraton: 3:43:10 (2013)

filipoinzagi muž 10.01.2013 10:29:46

>> skritek Hugo, 10. 01. 2013 10:14:41 docela dobrý nápad s tím hodinovým rozmezím. Tu hodinku mám běhat v jakém tepmu ? Konstantně nebo ve střídavém tepmu ? V rámci té hodinky můžu dávat ty rychlé úseky (400 m-naplno) každý den nebo se to nemá přehánět ?? Jednou v týdnu si jdu zaběhat delší trasy, každým během si to trochu prodlužuju. Začal jsem to zhruba před 3 týdny, nyní jsem na 30 km ale uvidíme kam to dotáhnu. Na těch delších tratích mám problém s doplňování tekutin a energie, tak jsem si koupil nějaké energetické gely a tyčinky + koncentráty na doplňování tekutin, tak snad to pomuže. Bez toho jsem byl vždy vyřízenej a víc jak 30 km bez doplnění tekutin bych nedal. To ale už člověk zase musí mít nějaký sportovní baťůžek, do kterého tu vodu dá. Ani mi nevadil při běhu, tak se to dá. Jsem rád, že jsou tu lidi, kteří rádi poradí. Přesně tenhle problém řeším, tak jsem rád za Vaše rady.

Motto: Když něco děláš, tak to dělej pořádně a dej do toho všechno.
avatar

Praha 4

skalka žena 10.01.2013 11:41:21

>> marek27, 10. 01. 2013 09:47:55

To není k nepochopení. Proč ale bazírovat na formě (zde je adekvátní účelu),když jde o obsah – podstatný a zajímavý?! Není lepší poodběhnout nebo mávnout křídlem a podívat se na vše s odstupem a nadhledem? ;-)

Motto: Běh je jen jeden, ale když se začne hejbat, je jich moc...
avatar

Praha

Celkem 14588,46 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:55 (2013)
půlmaraton: 1:17:41 (2013)
maraton: 2:56:52 (2012)

marek27 muž 10.01.2013 11:54:28

>> skalka, 10. 01. 2013 11:41:21

Protože bych rád četl rady od konkrétních lidí. A to nejen v tomto článku.

Motto: www.marek27.cz
avatar

Praha 4

skalka žena 10.01.2013 12:26:52

>> marek27, 10. 01. 2013 11:54:28

O.K. Není pak lepší obrátit se s konkrétními otázkami na konkrétní lidi, trenéry? Individuální přístup a detaily se v článku pochopitelně neobjeví. Hodně zdaru.

Motto: Běh je jen jeden, ale když se začne hejbat, je jich moc...
avatar

Praha

Celkem 14588,46 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:55 (2013)
půlmaraton: 1:17:41 (2013)
maraton: 2:56:52 (2012)

marek27 muž 10.01.2013 12:37:47

>> skalka, 10. 01. 2013 12:26:52

To ale píšeš o něčem úplně jiném. Já jsem jen chtěl autora článku upozornit na to, že je lepší uvádět citace konkrétních trenérů, než se alibisticky odkazovat na nějakou imaginární skupinu. Nic víc. Třeba to jednou pochopíš.

Motto: www.marek27.cz
avatar

Praha

Celkem 26227 km
Minulý měsíc 3 km
10 km: 0:40:06 (1984)
půlmaraton: 1:43:24 (2000)
maraton: 3:50:05 (2005)

EvženGe muž 10.01.2013 13:12:51

>> marek27, 10. 01. 2013 12:37:47

Marku, někdy se spolu půjdem proběhnout a probrat vše osobně. To bude asi nejlepší.

Například nevím kolik znáš trenérů. Ať jen jménem nebo osobně. Ale klidně ti tady vyjmenuji pět trenérů, kteří by ti poradili určitě dobře a ty jména 95% lidí nic neřeknou. A i výborní trenéři ti poradí jinak pokud jsi špičkový běžec a jinak pokud jsi začátečník. Pokud pak uvedu že trenér XY uvedl… a nenapíšu souvislosti, tak tím můžu spoustu lidí zmást. Případně i dovést ke zranění nebo naopak k nevhodnému tréninku. Jméno u článku ti nic nezaručí.

avatar

Praha 4

skalka žena 10.01.2013 13:22:02

>> marek27, 10. 01. 2013 12:37:47

O.K. Měj si poslední slovo (věř, že chápavých tu je mnohem víc), ale urputně pláčeš na nesprávném hrobě (jestli tomu rozumíš). Tímto končím (tvrdě, adresně, zajímá mě meritum věci). Měj se.

Motto: Běh je jen jeden, ale když se začne hejbat, je jich moc...
avatar

Chrudim

10 km: 0:34:33 (2016)
půlmaraton: 1:20:19 (2013)

chrudimak muž 10.01.2013 13:22:04

>> marek27, 10. 01. 2013 12:37:47

Ve jménu obyčejných hobíků, kterým je článek určen, tě prosím, abys už přestal reagovat na každý druhý příspěvek. Velmi přínosnou diskuzi jsi zahltil 13 svými komentáři o tom, že je třeba uvádět zdroj. Pokud se ten článek nelíbí, tak se jím neřiď a přečti si názory nějakého konkrétního experta. Děkuji

avatar

Praha

Celkem 26227 km
Minulý měsíc 3 km
10 km: 0:40:06 (1984)
půlmaraton: 1:43:24 (2000)
maraton: 3:50:05 (2005)

EvženGe muž 10.01.2013 13:27:30

to marek 27

Ještě doplněk ke konkrétním a „imaginárním“ skupinám. Nyní jsem měl v obchodě tři lidi. Jeden tu byl poprvé, jednoho znám od vidění, posledního znám osobně. Všichni měli za sebou řadu horských běhů a věděli, o čem mluví. A při diskuzi padlo zajímavé vylepšení. Při studených nocích přelepit špičku boty kobercovkou. Přece jen ti tak nefouká dovnitř. A lze kdykoliv odstranit. Ovšem toto bych podle tebe nemohl napsat. Řekla to „imaginární skupina“ byť zkušených běžců. A konkrétní jména ti OPRAVDU neřeknu, nevím je.

avatar

Praha

Celkem 14588,46 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:55 (2013)
půlmaraton: 1:17:41 (2013)
maraton: 2:56:52 (2012)

marek27 muž 10.01.2013 13:37:21

>> EvženGe, 10. 01. 2013 13:27:30

Takto vysvětleno bys to klidně napsat mohl. Autor článku píše úplně jinak. Schovává své názory do vymyšlených „citací“.

Motto: www.marek27.cz
avatar

Praha

Celkem 14588,46 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:55 (2013)
půlmaraton: 1:17:41 (2013)
maraton: 2:56:52 (2012)

marek27 muž 10.01.2013 13:38:20

>> EvženGe, 10. 01. 2013 13:12:51

Klidně, napiš, kdy se ti to hodí.

Motto: www.marek27.cz
avatar

Praha

Celkem 14588,46 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:55 (2013)
půlmaraton: 1:17:41 (2013)
maraton: 2:56:52 (2012)

marek27 muž 10.01.2013 13:38:55

>> skalka, 10. 01. 2013 13:22:02

Poslední slovo máš ty. :-) Tvrdé a adresné.

Motto: www.marek27.cz
avatar

Černé Voděrady

Celkem 21008,7 km
Minulý měsíc 6,66 km
10 km: 0:48:56 (2017)
půlmaraton: 1:49:10 (2017)
maraton: 3:57:39 (2017)

MartiNo žena 10.01.2013 14:13:59

>> marek27, 10. 01. 2013 12:37:47

Stačilo by ti, kdyby autor článku smazal uvozovky, aby se výroky (které dle mého opravdu často v různých obměnách někde čtu od různých trenérů) netvářily jako „citace“? Článek si nehraje na nic vědeckého, s citacemi a odkazy jako takovými nepracuje, autor pouze odkazuje k tomu, že to co píše není (pouze) z jeho hlavy.

Ještě si dovoluji tě upozornit, že věta „Možná to jednou pochopíš.“ působí poněkud arogantně, znevažuje partnera v diskuzi, je to jako bys říkal „Já mám určitě pravdu, a ty ji nechápeš jen proto, že na to intelektuálně nestačíš.“

Motto: Žít a nechat žít.
Nalezené položky: 117 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.