Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Hobíci míří na RunTour, maratonci otestují formu v Lounech

Hobíci míří na RunTour, maratonci otestují formu v Lounech
foto: archív RunTour

Petr Kostovič | 28.04.2013 | přečteno: 7338×

Top běžeckým dnem nadcházejícího předmaratonského víkendu bude sobota. Běžecká obec se rozdělí na tři proudy. Nejužší špička zabojuje o republikové tituly na 10 000 metrů na dráze v Domažlicích, ortodoxní závoďáci si týden před pražským maratonem zaběhnou jako test rychlou patnáctku při Memoriálu Karla Raise v Lounech, závod RunTour v Plzni zase láká více hobíků. Možná padne i dosavadní účastnický rekord celé RunTour. Překoná Plzeň i loňskou pražskou Ladronku?

V Plzni se závod RunTour poběží již potřetí. Loňské vítězství bude obhajovat domácí Květa Pecková, která se vrací z pobytu v Austrálii a trochu překvapivě dává závodu RunTour přednost před mistrovstvím republiky na dráze. V závodě mužů se představí brněnský Lukáš Olejníček. Má v současnosti výbornou formu, na prvního máje v Boskovicích nedal až do konce vydechnout pozdějšímu vítězi, zkušenému vrchaři Robertu Krupičkovi.

„V součtu obou běhů, na pět i deset kilometrů, máme aktuálně přihlášeno téměř sedm set vytrvalců, loni v Praze jich na Ladronce běželo 736. Uvidíme, jestli se Plzni podaří tento počet překonat. Hodně bude záležet na tom, vyjde-li počasí,“ říká Tomáš Leixner z pořádající agentury Mather.

V Plzni se běží ve dvou pětikilometrových okruzích na přesně změřené a certifikované trati, která oproti loňsku doznala několika podstatných změn. O ideální podobě trati se vede diskuse na fóru behej.com.

„Snažili jsme se co nejvíce eliminovat pěšiny podél řeky a trasu více vést po zpevněných asfaltových cestách. Více jsme ji také natáhli do centra, do Sadů 5. května. Z pivovaru, kde je zázemí a místo startu, se do Štruncových sadů poběží přes nově vybudovanou lávku přes řeku Radbuzu,“ vypočítává ty nejpodstatnější změny Martin Pešta, který trasu za pořadatele připravoval.

Do Loun míří ryzí závoďáci. Memoriál Karla Raise má pověst velice rychle patnáctky, kterou si řada běžců vybírá jako poslední závodní test před Volkswagen Maratonem Praha.

Z předních závodníků, kteří se na maraton v Praze připravují, by v Lounech měla běžet například Kateřina Kriegelová, Lenka Šibravová či původem etiopský běžec, ortoped z Týna nad Vltavou Mulugeta Serbessa.

Motivační filozofie pořadatele týkající se finančních odměn tam umožňuje získat zajímavé ‚prize money‘. Překoná-li například celkový vítěz rekord závodu, může si přijít až na 28 000 Kč (za vítězství a překonání rekordu závodu). Zajímavé finanční odměny? Netýkají se jen hlavních kategorií. Pořadatelé si velmi váží i výkonů veteránských účastníků. Vedle nesporného morálního ocenění přiznávají jinde neobvyklé odměny i jim.

Primárně by podle pořadatele Memoriálu tato skladba odměn měla motivovat k vyšší výkonnosti české vytrvalce. Často si však pro finanční prémie do Čech přijíždějí běžci ze zahraničí, řada jich je k závodu přihlášena i letos.

„Závod je otevřený pro všechny, před nikým dveře nezavíráme. Startovné nenabízíme, umožňujeme však vytrvalcům, aby si svou odměnu vyběhali,“ říká za pořadatele lounského závodu, který je proslulý bezchybnou organizací a luxusním občerstvením pro všechny, Radovan Šabata.

„Mám zprávy o tom, že by se na závodě mohl objevit dopingový komisař,“ doplňuje Šabata další informaci k závodu. Podle důvěryhodných zdrojů by přítomnost antidopingového komisaře mohla souviset s diskusí o tom, že ve střední Evropě se pohybují tréninkové skupiny, které si vytipovávají závody se zajímavými finančními odměnami za umístění, se stále stejnými běžci je víkend co víkend objíždějí a vesměs na nich vyhrávají ve velmi dobrých časech. Memoriál Karla Raise mezi takové finančně zajímavé závody patří.

Specifikem lounského závodu je výškový rozdíl mezi místem startu v Počeradech, kam dopraví běžce autobusy a cílem na výstavišti. Start je umístěn výše než cíl, trať tedy k cíli postupně mírně klesá. Poběží se na opravených komunikacích, bohužel se opravy nepodařilo dokončit v celém úseku trasy závodu.

„Rádi bychom se všem účastníkům omluvili za ztížené podmínky, které je letos čekají na trati. Dlouhá zima neumožnila včasné dokončení rekonstrukce vozovky. První čtyři kilometry trati však povedou po perfektním asfaltu, který má výbornou kvalitu, dokonce zvažujeme, že bychom na trať v příštích letech pustili i vyznavače inline bruslení. Pak však následuje asi dvoukilometrový úsek, jehož opravu se nepodařilo dokončit, zbytek trati pak už opět vede po dobrém povrchu,“ uvádí Šabata ke stavu trasy závodu.

Tradičně budou v Lounech vedle běžců startovat i vozíčkáři.

V Domažlicích se vedle mistrovství republiky v běhu na 10 000 metrů na dráze poběží i veřejný běh Chodská desítka. Mistrovství republiky se věnujeme v samostatném článku na jiném místě.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

PetrK muž 02.05.2013 16:30:45

Top běžeckým dnem nadcházejícího předmaratonského víkendu bude sobota. Běžecká obec se rozdělí na tři proudy. Nejužší špička zabojuje o republikové tituly na 10 000 metrů na dráze v Domažlicích, ortodoxní závoďáci si týden před pražským maratonem zaběhnou jako test rychlou patnáctku při Memoriálu Karla Raise v Lounech, závod RunTour v Plzni zase láká více hobíků. Možná padne i dosavadní účastnický rekord celé RunTour. Překoná Plzeň i loňskou pražskou Ladronku?
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.