Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Začíná sezona "závodů", kde čas v cíli není podstatný. Vyberte si

Začíná sezona "závodů", kde čas v cíli není podstatný. Vyberte si
foto: Martin Symon

Jana Miklasová | 28.05.2013 | přečteno: 9081×

Ne každý je soutěživý člověk, ale pokud rádi běháme, občas nás přece jen přepadne touha zažít závodní atmosféru na startovní čáře. V takovém případě se tomu nebraňte a zkuste si některý z následujících závodů. Rozhodně se tu nebudete cítit se svými „netabulkovými“ výsledky nijak méněcenně.

Zdálo by se, že běžeckých profíků je mezi běžci většina. Tedy těch, kteří si měří čas za uběhnutý kilometr, sledují tepovku nebo aspoň vědí, v jakých tepových hranicích se pohybují, drží se nějakého běžeckého plánu a se začátkem běžecké sezony si zaškrtnou v diáři závody, které chtějí absolvovat. Prostě se snaží každý svůj další běh vylepšovat.

Ale zdání klame. O těchto typech běžců je možná více slyšet, více se o nich a pro ně píše, ale troufám si říci, že těch, kteří si běhají „jen tak“, je daleko více. Tím „jen tak“ nemám rozhodně na mysli, že by tito běžci běhali nějak hůř, jen si v běhu hledají jiné prožitky.

Nejbližší závod-nezávod Český běh žen už nám téměř klepe na dveře, protože se koná již tuto sobotu 1. června v Ostravě. Jak píšou organizátoři na svých webových stránkách, je to vůbec poprvé, kdy se v zemi uskuteční speciální závod zaměřený na ženy všech věkových a výkonnostních kategorií. Zdá se, že s případnou kondičkou si nemusíte dělat těžkou hlavu, závodí se na trati dlouhé od 300 metrů do 10 km. Zatím nejmladší zaregistrovanou závodnicí je roční holčička.

Pro koho je severovýchodní cíp republiky už moc daleko, může si odskočit na obdobný typ závodu do pražské Stromovky. Běží se rovněž tuto sobotu a svou pohodovou atmosféru naznačuje už samotný název: 2 míle s úsměvem Self-Transcendence Race. Za odběhnutých 3,2 km si zasloužíte teplé lívance, a protože je opět určen pro všechny věkové i výkonnostní kategorie, nemusíte se bát, že by na pozdě doběhnuvší už lívaneček nezbyl. Organizátoři se těší i na občasné či začínající běžce, rychlé i pomalé, prostě na každého, kdo běhá pro radost.

Pokud z vás soutěžní duch přes noc nevyprchá, můžete si hned v neděli uběhnout či ujít obdobný typ závodu, opět pro ženy, tentokrát v Praze. Název projektu také leccos naznačuje: Neseď za pecí a…BĚŽ. Pořadatelé své dílo charakterizují jako: „Pohodový závod pro ženy každého věku.“ Čeká na vás trasa 5 nebo 8 km, je opravdu jedno, pokud se budete kochat okolím při běhu nebo při chůzi. Diplom na vás určitě zbyde. On-line registraci už nestihnete, ale startovní číslo dostanete i na místě.

Cítíte-li se na trošku delší závod, možná vás zaujme klasický městský běh na 10 km We Run Prague. Běží se až 31. srpna, takže stíháte i trochu natrénovat (mimochodem trénink pro začátečníky na 10 km naleznete v našem červnovém čísle časopisu Běhej.com). Jde už o třetí ročník a všichni věříme, že se letos vydaří kombinace vychytaného závodu s krásným počasím lákajícím k následnému posezení ve Žlutých lázních.

Jako každý rok i letos pořádá Nike společné běžecké tréninky, které vás mají připravit právě pro tento závod a kde vás poučí o správné běžecké technice. Mottem závodu je „tisíce důvodů běžet“, tak proč nerozběhat právě ten váš konkrétní důvod.

Další z řady pražských městských závodů se koná přesně o týden poté, v sobotu 7. září. Organizátoři Mattoni Grand Prix Praha 2013 nabízejí několik kategorií závodů od 5km adidas Běhu pro ženy, 5km adidas Týmového běhu pro ženy, až po 10km běh opět včetně týmového závodění. Za vaše startovné si kromě zážitku běhu večerní Prahou můžete dopřát i masáž před či po závodě a vaše nezapomenutelné pocity vám bude připomínat pamětní medaile či on-line diplom. Stejně jako u We Run Prague, i zde je počet účastníků limitován!

Skoro to z tohoto výčtu vyzní, že začátečnice jsou jen ženy, ale zachraňují to i dva závody, kde jsou vítáni i muži. A dost možná, že smíšených závodů, i těch jen pro ženy, je daleko více. Zde nabízíme výčet pouze několika, které neunikly našemu oku a které o sobě daly vědět prostřednictvím naší Termínovky.

Máte-li tip na nějaký ve svém okolí, budeme rádi, když se o něj podělíte v komentářích pod tímto článkem.

Komentáře (Celkem 3)

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední

501 žena 29.05.2013 10:40:38

Ne každý je soutěživý člověk, ale pokud rádi běháme, občas nás přeci jen přepadne touha zažít závodní atmosféru na startovní čáře. V takovém případě se tomu nebraňte a zkuste si některý z následujících závodů. Rozhodně se tu nebudete cítit se svými „netabulkovými“ výsledky nijak méněcenně.
Odkaz na článek

avatar

Praha

Celkem 14588,46 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:55 (2013)
půlmaraton: 1:17:41 (2013)
maraton: 2:56:52 (2012)

marek27 muž 29.05.2013 14:20:05

To je zas slátanina… Zajímalo by mne, co chtěla autorka článkem říct. Nebo jen měla pět minut času a splašily se jí ruce?

Co mají společného Český běh žen, Dvě míle s úsměvem a Nike Run Prague? Vždyť jsou to naprosto odlišné typy závodů.

Co je to za definici profíka? Já myslel, že profesionál je ten, kdo se během živí.

Nevšiml jsem si, že se píše více pro profíky. Dokonce bych řekl, že se pro ně nepíše téměř vůbec. Myslím, že těch našich pár profíků není moc dobrou cílovou skupinou.

Autorka tomu možná nebude věřit, ale začátečnice jsou skutečně jen ženy. Muž by se jako začátečnice asi cítil docela nesvůj.

Motto: www.marek27.cz
avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 29.05.2013 14:30:46

Jak píšou organizátoři na svých webových stránkách, je to vůbec poprvé, kdy se v zemi uskuteční speciální závod zaměřený na ženy všech věkových a výkonnostních kategorií.

Kdyz to organizatori pisou na svem webu, bylo by snad na miste, kdyby redakce upozornila na to ze je to nesmyl, a ne tady tu chybnou informaci sirila dal.

avatar

Čelákovice

Celkem 22125,06 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:50 (2011)
půlmaraton: 1:32:39 (2011)
maraton: 3:23:50 (2011)

Láďa S. muž 29.05.2013 15:34:30

The pop will eat itself.

http://www.behej.com/…-hvezdicku/2

Motto: Teprve se zabíhám...
Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.