Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Milesová šokovala všechny bronzem z evropského šampionátu

Milesová šokovala všechny bronzem z evropského šampionátu
foto: Martin Symon (archívní snímek)

Radek Narovec | 19.07.2013 | přečteno: 10934×

Skvělá zpráva přišla z Itálie, kde začalo Mistrovství Evropy ve skyrunningu. Páteční závod ve specifické disciplíně Vertical Kilometer zvládla jako třetí v pořadí reprezentační vrchařka Iva Milesová, což je úspěch, se kterým nepočítali ani ti největší optimisté. Iva zdolala náročné stoupání v čase 43:09, osm vteřin za druhou Norkou Emelie Forsberg. S neuvěřitelným náskokem pak vyhrála domácí Antonella Confortola (41:02). PŘIDÁVÁ VIDEOZÁBĚRY Z CÍLE OBOU ZÁVODŮ

Vítězka (provdaná za skvělého novozélandského skyrunnera Jonathana Wyatta) tak zúročila své fyzické fondy nabrané v dobách, kdy reprezentovala svou zemi v běhu na lyžích.

Iva Milesová je ale také velká a zkušená bojovnice. Dokázala na posledních 400 výškových metrech, kdy už to není ani tak o běhu jako spíše o plazení se s tepovkou na hranici maxima, předběhnout další Italku Silvii Serafini. Ta měla na Ivu – jedinou českou zástupkyni v tomto „horském sprintu“ – na mezičase třívteřinový náskok, v cíli však zaostala o devět vteřin.

Iva přitom začala opatrněji a závod rozbíhala z osmého až desátého místa. Nemělo cenu honit se za pozdější vítězkou, na kterou v pátek prostě nikdo neměl. Češka se soustředila více na souboj o bronz s Italkou Seafini, který se vyvíjel hodně napínavě.

„Ona taky začala trochu zezadu, těsně přede mnou, postupně předbíhala soupeřky, a když jsem před ní zkusila dvakrát během závodu jít, moc se jí to nelíbilo a po pár desítkách metrů zase zaútočila a dostala se přede mne. V takhle prudkém kopci se i při mírném zrychlení a krátké "myšce“ rychle zakyselíte, takže dvakrát jsem zase musela zvolnit a Silvia šla přede mne. Až necelých deset minut před cílem mi přeci jen přišlo, že Silvia trochu povolila, tak jsem se před ní dostala už potřetí a tentokrát jsem byla rozhodnutá, že už to nepustím," popsala klíčové momenty s mírným odstupem po závodě.

„Nakonec jsem doběhla jen osm vteřin za druhou Emelií Forsberg. Byla vlastně na dohled celou dobu, ale musela jsem bojovat strašně dlouho, abych se dostala před Silvii,“ dodala 36letá vytrvalkyně z Prahy.

Iva se k vrcholovému běhání vrátila po pauze a letos jsme ji mohli zahlédnout i na trati vinařského půlmaratonu v Pardubicích. Z italských Dolomit si odveze kromě cenné medaile a porce sebevědomí i finanční odměnu 300 euro a sportovní hodinky od sponzora šampionátu.

Páteční klání se odehrávalo pod nádhernou oblohou plnou slunce. Přitom nechybělo málo a idylka se nekonala – pouhých 12 hodin před startem v této malebné části severní Itálie pršelo a bouřilo a vrcholek s cílem se skrýval v mlze.

V závodě mužů na stejné trati dlouhé pouhých 2,1 kilometru zcela podle očekávání dominoval fenomenální Španěl Kilian Jornet v čase 32:43. Jednoduché to ale neměl. Jelikož měl v nohách dva těžké běhy z minulého týdne, soupeři si na něj věřili. Přesto tento lehkonohý borec dokázal, že momentálně nemá v Evropě a možná ani na světě soupeře.

Na posledních 300 metrů zařadil ještě vyšší rychlostní stupeň a své soky přespurtoval bez ohledu na sklon tratě. Druhý proběhl cílovou fotobuňkou Urban Zemmer (32:52) a třetí Philip Götsch (32:55), oba z Itálie.

Jan Havlíček jako nejrychlejší z českých závodníků dokončil v čase 37:56 na 22. místě a Ondra Fejfar vyšplhal do cíle za 39:22 jako 34. z celkového počtu 217 závodníků.

Evropský šampionát horských běžců pokračuje v neděli disciplínou zvanou SkyRace (22 km/1750 výškových metrů) a zakončen bude v sobotu 27. července 80kilometrovým horským ultramaratonem s neuvěřitelnými 5 500 nastoupanými metry. V obou zbývajících závodech má česká reprezentace své zástupce.

FOTOGALERIE ISF

Komentáře (Celkem 32)

Nalezené položky: 33 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
avatar

Sloviensko

rudo muž 23.07.2013 11:29:33

>> sam, 23. 07. 2013 09:33:31

neskor to este poriadne vyskusam aj s kratkymi

ja ked som chodil na bezky tak som bol lenivy mazat a radsej som si to vsetko utiahol rukami ked podklzovalo aj celeodenne turisticke prechody bez mazania a cez palice… takze k tomu asi pristupujem inak ako typicky bezci co vrch tela nie su zvyknuti pouzivat

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Nový Vestec

maraton: 3:06:31 (2005)

sam muž 23.07.2013 11:42:27

>> rudo, 23. 07. 2013 11:29:33

Rudo, já mám asi 178cm. Na klasiku na běžkách mám hole 155cm. Teď co jsem zlomil své staré Fizany na Sky, jsem pořídil RaidLight Carbon 125cm (http://www.raidlight.com/…-paire-.html jsou mi trochu delší. Ty Fizany, které jsou nastavitelné jsem dával tak na 122,5cm.

Motto: http://skyrunning.cz
avatar

Sloviensko

rudo muž 23.07.2013 22:06:14

>> sam, 23. 07. 2013 11:42:27

dik za info

cital som tvoj komentar zo zavodov na inom vlakne a mam pocit ze ja puzivam palice tak isto ako Antonella na VK a dlzovo mi o vychadza tak ako mam

inak som cital nedavno ten web o behani s palicami co je linknuty aj z atletickeho zvazu a tam tiez pouizvaju palice dlzky po plecia aj tam maju vypoctovy vzorec a tabulky a zhruba to sedi s tym ako to mam ja. aj na ich videjkach a fotkach su palice dlhe.

ak neskor zistim nieco ine alebo zmenim nazor a prax dam ti vediet zatial dik, pekne reportaze, clovek sa citi akoby tam bol a videl na vlastne oci

Motto: you can't stop, what is coming !
Nalezené položky: 33 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.