Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Buď fit - První chyba začátečníků

Miloš Škorpil | 12.11.2007 | přečteno: 25150×

Velká většina lidí, kteří se rozhodnou změnit svůj životní styl a začít pracovat na své fyzické kondici, dělá jednu chybu. Přecení své síly, své schopnosti. A je zcela lhostejné zda si jako nástroj svého fyzického „týrání“ zvolí běh, kolo, plavání, zvedání železa, nebo kolektivní sport. 

V paměti máme zafixován náš poslední výkon, třeba jak jsme ve škole běželi svých prvních a posledních 1500 metrů v životě. Pamatujeme si tu šílenou rychlost, jíž jsme vyrazili do prvního okruhu, to jak jsme v těch ostatních pomalu umírali, si už raději nevybavujeme.

Takže člověk, který se rozhodne, že od nového roku začne běhat, prostě druhého ledna ráno (prvního ne, to mu nohy ani nedovolí vstát z postele, protože musel přeci pořádně zapít to své novoroční předsevzetí, že od nového roku začne běhat) se oblékne a obuje a vyrazí na svůj první běh. Vyrazí. Ne vyběhne, ale skutečně vyrazí, jako tehdy, když běžel těch svých posledních 1500 m v životě. Dopadne to jako tehdy. Tedy spíše hůře, protože jeho organizmus už ztratil za tu řadu let hodně ze své adaptability na výkon. Dopadne to tak, že uběhne sotva několik stovek metrů, pak se zastaví, pomaloučku se vrátí domů. Natáhne se a zůstane ležet dalších šest dní, protože v těle cítí každý sval, pálí ho průdušky a plíce, no prostě – znáte to :).

Po týdnu svalová horečka zmizí, laktáty jsou vstřebány a odplaveny, tak učiní pokus číslo dvě. Dopadne to stejně. Po dalším týdnu dá pokus číslo tři a ejhle, zase je to stejné. Není divu, že si řekne, že sportování pro něj už asi není. 

Stačilo ale docela málo a mohlo se pro něj stát nepostradatelným přítelem. Stačilo k tomu všemu přistoupit rozumně a uvědomit si, že:

  • moje tělo snese jen malou zátěž, takže mu naordinuji jen to, na co má
  • zátěž budu zvyšovat jen postupně, co týden, to například dvě minuty
  • nezapomenu na regeneraci – laktáty z těla odejdou rychleji, když v těle proudí krev a kyslík
  • budu dostatečně pít – alespoň dva a půl litru vody denně

Začněte proto jen s krátkou vzdáleností a ve velmi volném tempu. Lepší než stanovovat si vzdálenosti, které urazíte v čase, který jste si na trénink vytýčili, je prostě si jen stanovit čas, a to například takto:

První týden obden:

5 minut chůze (5´ CH) – 3´ rychlá chůze (RCH)– 3´ volný běh (VB) – 3´ RCH – 3´ VB – 3´ RCH – 3´ VB – 5´ CH.

Druhý týden obden:

5´ CH – 3´ RCH– 3´ VB – 3´ RCH – 3´ VB – 3´ RCH – 3´ VB 3´ – 3´ RCH – 3´ VB – 5´ CH.

Za čtrnáct dní si řekneme další.

Na závěr bych rád řekl, že to, jak bude tento seriál vypadat, můžete do značné míry ovlivnit vy sami podle toho, jak se aktivně zapojíte do diskuze. Nebudu přímo reagovat na vaše komentáře či dotazy, budu je však pozorně sledovat a reagovat na ně v dalších pokračováních. Bude to tedy takový náš velký virtuální dialog.

Přeji vám krásné podzimní dny

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

administrator 03.04.2010 13:32:20

Velká většina lidí, kteří se rozhodnou změnit svůj životní styl a začít pracovat na své fyzické kondici, dělá jednu chybu. Přecení své síly, své schopnosti. A je zcela lhostejné zda si jako nástroj svého fyzického „týrání“ zvolí běh, kolo, plavání, zvedání železa, nebo kolektivní sport. 


Odkaz na článek
Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.