Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Pražský maraton běžený z druhého konce světa? Ano!

Pražský maraton běžený z druhého konce světa? Ano!
foto: Běhej.com

Radek Narovec | 17.09.2015 | přečteno: 3749×

Nemáte jinou možnost než běhat ve fítku na běžeckém pásu? Nejste z Prahy, či dokonce sídlíte na druhém konci světa a přitom byste si rádi zaběhli maraton v centru naší metropole? Pokud si rádi hrajete a neberete tento sport až moc vážně, naskýtá se vám nyní možnost. Pražský maraton nabízí svou digitální verzi.

Ve čtvrtek byl na tiskové konferenci představen nový projekt, který má šanci (i ambice) změnit svět běhání, či spíše přemostit dva oddělené světy – radost z pohybu a snad až přespřílišnou individuálnost tohoto krásného sportu. Navíc spojuje virtuální svět (kterému holdují spíše mladší generace) s tím reálným.

O co jde? Potřebujete mobilní aplikaci (v základu je zdarma ke stažení), mobil či tablet, běžecký pás a měřící přístroj (není úplně nutný, pokud oželíte absolutní přesnost měření) a to je vše. Tedy pochopitelně ještě běžecké propriety a hlavně – hodně času a taky pár kamarádů.

Tato nová hračka je k dispozici již nyní pro majitele zařízení značky Apple, fandové Androida budou muset smutnit do jara. Stačí si stáhnout aplikaci RunSocial, zajít na pás a nakalibrovat délku kroku. Dohodnete si čas startu s kamarády, nebo vyrazíte na maraton sami. Letos totiž pořadatelé Volkswagen 1/2Maratonu projeli trasu před elitním polem závodníků s kamerou a tak na vás čekají ulice i se špalíry diváků. A dle ukázky na tiskovce – kvalita grafiky je vynikající!

Do tohoto prostředí vsadili výrobci aplikace také slušnou 3D animaci figurek běžců a co je asi nejvíc cool, jsou avatary soupeřů, které budete na trase míjet, nebo oni vás předbíhat. Tedy žádná anonymita soupeřů, kterou známe z reálného masového závodu! Nad hlavou běžců jsou jejich jména či přezdívky spolu s jejich fotkou. Po stranách obrazovky uvidíte průběžné pořadí a pochopitelně i měření uběhnuté vzdálenosti a času od startu.

Výrobce aplikace chce dále zdokonalovat systém měření (včetně GPS), aby se tato stále ještě hračka stala seriozní alternativou k běhu v reálu, pokud z jakýchkoliv důvodů běžet v ulicích světových maratonů nemůžete, nebo si chcete na dálku zasoutěžit s kamarády.

Co je určitě zajímavé – pražský maraton je prvním maratonem na světě, který chce krom reálného závodu (napřesrok se koná 8. května) spustit i virtuální maraton, aby se ve stejný den vydalo do ulic Prahy nejen tradičních skoro deset tisíc běžců, ale další desítky tisíc odkudkoliv po světě (a třeba jednou zavítali do České republiky běžet naživo). Dokonce chce následně vydat i výsledky borců na běhátku. Pokud tedy „nepoběží“ někde v hospodě ťukáním na tablet či mobil, protože princip měření je postaven na zaznamenávání otřesů těchto zařízení.

„Je to věcí cti závodníka, my jej vyzývá k fair play,“ uvedl na tiskové konferenci ředitel pražského maratonu Václav Skřivánek. „Nakonec podvádět se dá již nyní při běžném maratonu, ale o to přeci nikomu z nás nejde.“

Výrobce aplikace chce kromě Prahy brzo nabídnout i další světové maratony – Tokio, Londýn, Chicago či New York. Celé trasy jsou zpoplatněny (vcelku rozumně), zdarma si ale můžete zaběhnout prvních 1,5 km Prahy, nebo za drobný obnos pořídit třeba půlku trasy. Rozhodně vás ale přijdou dráž běžecké boty, než video z některého ze světových maratonů, které můžete absolvovat třeba během zimy doma na běhátku, když bude venku sníh a led na vašich oblíbených trasách.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 17.09.2015 12:46:34

Nemáte jinou možnost než běhat ve fítku na běžeckém pásu? Nejste z Prahy, či dokonce sídlíte na druhém konci světa a přitom byste si rádi zaběhli maraton v centru naší metropole? Pokud si rádi hrajete a neberete tento sport až moc vážně, naskýtá se vám nyní možnost. Pražský maraton nabízí svou digitální verzi.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.