Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Kdo sesadí z trůnu krále posledních čtyř ročníků Velké kunratické?

Kdo sesadí z trůnu krále posledních čtyř ročníků Velké kunratické?
foto: Vítek Pospíšil

Petr Kostovič | 31.10.2015 | přečteno: 5224×

V posledních čtyřech ročnících nepoznala Velká kunratická jiného vítěze než reprezentanta v orientačním běhu Jana Procházku. Přidá Procházka v závodě, který se v neděli uskuteční již po dvaaosmdesáté, další vítězství? Bylo by páté v řadě a šesté celkem.

Při svých vítězstvích v letech 2011 až 2014 dokázal běžet časy 11:17 – 11:34. Nejvíce se mu přiblížil v loňském roce vyznavač dlouhých trailů a běhů do vrchu Robert Krupička, když na druhém místě dosáhl času 11:35,5 a za Procházkou zaostal o 10 sekund. Co je třeba udělat, aby Procházku letos porazil?

„Prostě běžet rychleji,“ směje se Krupička. Vítězství v Běhu přes motolské jamky mi trochu dodalo šťávu. Každopádně je mi trať v Motole daleko bližší, než ta kunratická. Nechám se překvapit, na jaký čas to bude letos stačit, ale poběžím samozřejmě na maximum. Letos je ve startovní listině hodně borců, kteří mohou myslet na stupně vítězů, bude to zajímavé,“ dodává.

Kandidátů na některé z míst na „bedně“ je pěkná řádka. Vedle Krupičky také Roman Skalský, Ondřej Fejfar, Vít Pavlišta, Jan Havlíček, Jan Mrázek či Petr Pechek.

Registrace k závodu přes Hrádek, přes nějž může běžet maximálně 2 300 běžců a běžkyň, byly letos vyprodány během rekordní půlhodiny.

Novinkou letošního roku je nová trať pro ženy a dorostenky – poběží po stejné trati jako dorostenci. Tato trať má 1 900 metrů a vede také přes tři kopce a tři potoky. Původní ženská trať zůstane vyhrazena pouze pro dorostenky a žákyně. Ženy mohou stejně jako loni startovat jak na trati o délce 1 900 metrů, tak na trati přes Hrádek.

Na té kratší budou mezi favoritky na vítězství patřit Kamila Gregorová, nadějná juniorka Michaela Stránská či Pavla Zahálková. Ženský závod na trati přes Hrádek má jednoznačnou favoritku v Pavle Schorné-Matyášové. Při svém vítězství v loňském roce utvořila časem 13:55,1 rekord závodu žen na této trati.

Z osobností se představí úspěšní olympionici, veslařka Mirka Knapková, reprezentant na divoké vodě Vávra Hradílek či zlatá ze zimní olympiády v Soči ve snowboardcrossu Eva Samková.

Zvláštní kategorií závodu jsou Veteráni Velké kunratické, tedy účastníci s dvaceti a více starty. Právo nést na hrudi startovní číslo 1 má vždy ten z nich s největším počtem startů. „Letos je to Bohuslav Klimánek, který má na svém kontě 57 startů, poběží tedy po osmapadesáté. V historické tabulce mu tímto počtem startů patří čtvrtá příčka,“ říká Pavel Frček, statistik Velké kunratické.

Mezi ženami, které sbírají účastnické čárky na své trati, letos tedy na té 1 900 metrů dlouhé, má podle něj z letošních účastnic nejvíce startů na kontě Slávka Ročňáková, jíž letos bude 70 let.

Klasická trať přes Hrádek vede přes tři kopce a tři potoky. Jde vlastně o sprint kros délkou trati (3,1 km) kombinovaný s během do vrchu. Rozběhnout se je třeba rozumně a do závodu dát zbytek všech sil až po zdolání třetího kopce. Zvláště ten druhý na Hrádek má impozantní parametry. Na délce 60 metrů překonáte výškový rozdíl 45 metrů.

„V kopcích jsem vždy chvátal, neběhal jsem je,“ říká rekordman závodu Vlastimil Zwielfehofer. Jeho čas 10:58,9 je rekordem trati přes Hrádek již od roku 1979. Mezi ženami, ty běhají trať přes Hrádek od roku 2008, byla dosud nejrychlejší v loňském roce Pavla Schorná-Matyášová (13:55,1), v roce 2008 Kamila Gregorová (13:55,2).

Akce má zvláštní a jedinečnou atmosféru. Na louku k Dolnomlýnskému rybníku a zpět proudí během dne davy sem a tam. Startuje se intervalovým způsobem ve dvojicích po 10 sekundách. Odběhnu si, poklábosím se známými a jedu domů, abych se podíval na svůj výsledek na internetu. Na vyhlášení zůstávají většinou jen ti, kteří tuší, že se jim závod vydařil natolik, aby si vychutnali sladký pocit z toho být na tomto specifickém dědečkovi mezi českými běžeckými závody na bedně.

Chcete-li se naladit na neděli, přečtěte si na blogu bájenky, tedy příslušnice skupiny Báječné ženy v běhu, Michaely Stránské (jmenovkyně nadějné juniorky z Iscarexu) článek o jejích zážitcích z loňské Velké kunratické.

Anketa

Kdo bude letos mezi muži vítězem Velké kunratické?

 
41 hl.
 
20 hl.
 
1 hl.
 
9 hl.
 
3 hl.
 
5 hl.
 
2 hl.
 
4 hl.
 
6 hl.
Celkem hlasovalo 91 uživatelů.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

PetrK muž 06.11.2015 10:12:47

V posledních čtyřech ročnících nepoznala Velká kunratická jiného vítěze než reprezentanta v orientačním běhu Jana Procházku. Přidá Procházka v závodě, který se v neděli uskuteční již po dvaaosmdesáté, další vítězství? Bylo by páté v řadě a šesté celkem.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.