Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Chrascina a Kotlíková vítězí na Velké kunratické, zaskočila změna trasy

Chrascina a Kotlíková vítězí na Velké kunratické, zaskočila změna trasy
foto: Miriam Stewartová

Josef Smetana | 10.11.2019 | přečteno: 6610×

Při neúčasti vítěze posledních třech ročníků Jana Janů neměl letos závod vyloženého favorita. Na uvolněný trůn tak mohl usednout vloni bronzový Marek Chrascina (TJ TŽ Třinec), kterému se jako jednomu z mála elitních běžců podařilo letos vylepšit osobák na náročné trati se třemi kopci a třemi potoky. V cíli mu svítil čas 11:21.1, devátý nejlepší v historii, a to si ještě posteskl, že mohl dopadnout lépe!

Na běžce čekalo překvapení hned na úvodních stovkách metrů. Přes tradici, velikost závodu a dlouhodobé sledování časů doznala letos trať „drobnou“ změnu. Oplocenka těsně za potokem byla důvodem pro přesun trati mírně doprava.

Jak se to promítlo do závodu? Stoupání před následným rovinatým úsekem bylo o poznání strmější a tedy náročnější. Snad nejvíce to vnímali eliťáci, kteří do toho kopou hned od startu. Potvrzoval to třeba medailista ze MČR ve skymaratonu Jiří Petr (SALOMON SUUNTO): „Trochu mě to překvapilo, nahoře to bylo opravdu náročnější“. Také vítěz juniorské kategorie z roku 2015 Jakub Smetana – letos sedmý – k tomu poznamenal: „Na první pohled to nevypadá, ale je to znát, nahoře se to rozbíhalo hůře.“

Náročnější byl letos, možná trochu překvapivě i legendární výběh na Hrádek. Podklad byl přes sobotní deštivé počasí poměrně sypký a jen stěží se hledali pevnější výstupky pro zachycení rukou a nohou. Zbytek trati byl pro pravidelné účastníky bez překvapení. Vody v potocích tak akorát. Pochvalu zaslouží vzorně vymetené tratě dětských kategorií.

Vítěz do toho pořádně bušil a výsledkem je devátý čas historie závodu, Marek Chrascina je navíc pátým nejrychlejším mužem historie, v top 10 totiž figuruje hned pět časů fenomenálního Vlasty Zwiefelhofera, který drží „fousatý“ rekord 10:58.9 z roku 1979.

„Čas mne hodně překvapil, první seběh z Hrádku jsem běžel pomalu jako šnek, abych se nezranil před MS v běhu do vrchu. V posledním seběhu mne potkala velká smůla – hned pětice běžců na úzké pěšině. Nešlo tam vůbec předbíhat, což mne stálo třetí místo v historickém žebříčku časů Velké kunratické,“ hlásil po závodě Chrascina. „Tak za rok! Už si brousím drápky.“

A má proč, jeho forma jde nahoru. 22 letý svěřenec Jana Kervitcera běhá za TJ TŽ Třinec, běhá vše od dráhy po vrchy, loni byl v této disciplíně dokonce mistrem republiky.

Kromě něho se s nástrahami tratě letos nejlépe vypořádali stříbrný Miloš Nykodým (dosud nejlépe čtvrtý), bronzem oslavil po dvouleté odmlce návrat na stupně vítězů Jan Procházka (šestinásobný vítěz VK). Před samotným závodem se ale za favorita nepokládal: „Budu rád, když se budu každoročně zpomalovat pouze o deset vteřin. Na trénink již při práci není tolik času,“ dodal s úsměvem. Letos se zpomalil o pouhých pět vteřin.

Pořádné drama s minimálními rozdíly nabídl letos závod žen. Nejrychlejší byla nakonec Petra Kotlíková (TJ Slavoj Banes Pacov), která o pouhých šest desetin porazila stříbrnou Annu Šimkovou (ASK Slavia Praha). O dalších devět desetin zpět zaostala dvojnásobná vítězka (2015 a 5018) Adéla Stránská (INOV-8 team). Vítězná Kotlíková si vylepšila své maximum na VK o čtyři místa, Šimková brala vloni bronz.

Výsledky: http://www.velkakunraticka.cz/vysledky

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Coach muž 10.11.2019 21:37:36

Při neúčasti vítěze posledních třech ročníků Jana Janů neměla letos Velká kunratická vyloženého favorita. Na uvolněný trůn tak mohl usednout vloni bronzový Marek Chrascina (TJ TŽ Třinec), kterému se jako jednomu z mála elitních běžců podařilo letos vylepšit osobák na náročné trati se třemi kopci a třemi potoky.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.