Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Lysou horu obsadí vytrvalci. Na její vrchol budou stoupat ve dne i v noci

Lysou horu obsadí vytrvalci. Na její vrchol budou stoupat ve dne i v noci
foto: beskydskasedmicka.cz

tisková zpráva | 11.01.2017 | přečteno: 2857×

1 050 závodníků je přihlášeno do jednoho z nejnáročnějších zimních závodů ve střední Evropě Adidas 24 hodin na Lysé hoře. Ten odstartuje už v sobotu 21. ledna v 11 hodin z areálu ostravické pily poblíž vlakového nádraží.

Princip závodu je jasný. V průběhu 24 hodin co nejvícekrát vystoupat na vrchol Lysé hory a zase se vrátit zpátky dolů. V předešlých pěti letech platilo, že komu se podařilo absolvovat třináct okruhů, mohl slavit vítězství.

„Stále čekáme, kdy se bude o vítězství rozhodovat až ve čtrnáctém okruhu. Záleží to především na tom, jaká se zrovna sejde konkurence a jak se bude závod vyvíjet. Pokud totiž vedoucí závodník má dostatečný náskok, málokdo se kousne vydat se ještě do čtrnáctého kola,“ uvedl ředitel závodu Adidas 24 hodin na Lysé hoře Libor Uher.

„Přál bych si ale, aby to tak letos bylo. Doufám, že se sejde taková skladba a taková forma u některých lidí, že by někdo z nich mohl zvládnout čtrnáct kol,“ dodal.

Závod byl původně vypsaný především pro dvoučlenné štafety, ovšem většina závodníků se každý rok přihlašuje do kategorie jednotlivců.

„Svědčí to o tom, že lidé se o takový zážitek nechtějí s nikým dělit a chtějí si závod užít sami za sebe,“ poznamenal Libor Uher.

Letos je startovní listina zaplněna 1 050 závodníky do posledního místa. Účast v závodě je tak vyprodaná do posledního místa.

„Máme plno až po střechu, a to doslova. Nejsme ubytovaní pouze v kuchyni a v kotelně. Jinak máme zabranou saunu, tělocvičny, všechny kongresové salonky, chodby. Někteří budou odpočívat i na kulečníku, pod ním, obsadíme i bowlingovou dráhu, která bude zalepena kartony,“ popsal ředitel závodu s tím, že závodníci obsadí hned čtyři budovy. „Ondráš, Sepetnou, krytý bazén na Sluníčku a penzion Sluníčko,“ upřesnil.

V letošním roce by se mělo závodit v ideálních podmínkách, protože ještě několik dní před závodem napadl na Lysé hoře čerstvý sníh. Pořadatelé tak věří, že klidný průběh závodu by mohl narušit jedině silný vítr.

„Je to jediný živel, který by nás mohl přinutit závod přerušit, případně předčasně ukončit. Největším rizikem je vichřice. Když začne foukat a stromy jsou přemrzlé a křehké, tak se větve lámou snadněji a dříve než v létě,“ řekl Uher.

„Navíc závodníci jsou unavení, takže mnozí jen hledí do země, soustředí se na každý krok a nemají prostor na to, aby sledovali, jestli někde padá nějaká větev. Pokud by tedy foukal silný vítr a lámal větve, tak závod okamžitě přerušíme nebo předčasně ukončíme. Nechceme totiž riskovat nějaký hodně vážný úraz,“ pokračoval.

Závod oproti předešlým ročníkům tentokrát nedoznal žádných zásadních změn. Veškeré informace týkající se pravidel, startovní listiny nebo jeho průběhu najdete na webových stránkách.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

tiskovazprava muž 18.01.2017 15:36:06

1 050 závodníků je přihlášeno do jednoho z nejnáročnějších zimních závodů ve střední Evropě Adidas 24 hodin na Lysé hoře. Ten odstartuje už v sobotu 21. ledna v 11 hodin z areálu ostravické pily poblíž vlakového nádraží.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.