Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Zemaník a Rampírová měli nejvíce sil v říši sněhu a větru

Zemaník a Rampírová měli nejvíce sil v říši sněhu a větru
foto: web pořadatele závodu

Josef Rendl | 27.01.2013 | přečteno: 6031×

Opravdu extrémní podmínky doprovázely o víkendu druhý ročník Adidas 24 hodin na Lysé hoře, kde si to o mistrovské tituly v horském maratonu rozdaly stovky nejodolnějších. Ledový vichr v noci vystavil stopku mnoha odvážlivcům, včetně ostříleného veterána Dana Orálka! Tituly mezi jednotlivci si vybojovali Honza Zemaník, který stihl zdolat trasu z Ostravice na beskydský vrchol třináctkrát, zatímco vítězka Klára Rampírová natočila výběhů deset.

Těsně před startem závodu pořadatelé evidují několik omluvenek, hlavně z důvodu nemoci. Nebo je to strach z mrazivého počasí a náročnosti závodu? Ti, kdo přijeli krátce před startem, mohou vnímat úžasnou atmosféru, azurové nebe a teplotu kolem –12°C, která se dala očekávat. Poslední možnost zkontrolovat povinné vybavení, doplnit tekutiny, připnout startovní číslo a postavit se k hromadnému startu areálu Pily Ostravice. Je odstartováno a téměř sedm stovek odvážlivců se pouští ke své první zteči Lysé hory.

Po deseti hodinách je na čele Jan Zemaník, který je v polovině svého šestého okruhu, o půl okruhu za ním se pohybuje „domácí“ Libor Uher, nicméně ultramaratonská ikona Dan Orálek je za ním o pouhé dvě minuty. Bude se bojovat o stříbrnou a bronzovou medali? Organizátoři evidují první odstoupivší borce, kteří přecenili své síly. Azurové nebe a sluncem zalité scenérie Beskyd zkouší dobít baterie stále unavenějších závodníků a závodnic. Zázemí kategorie Basic se začíná pomalu zaplňovat závodníky, kteří se rozhodli načerpat nové síly spánkem. Někteří dodávají tělu energii na občerstvovačkách a na rautu. Energii doplňují horkým čajem a výtečným kuřecím vývarem.

Za další dvě hodiny se mění počasí, začíná foukat nepříjemně ledový vítr. Pořadí v mužské kategorii se na prvních dvou místech nemění, ale Orálek se propadá až na sedmou pozici. „Od třetího kola jsem měl křeče do stehen. Nemohl jsem skoro chodit, natož běhat,“ píše po závodě na facebooku.

Mezi ženami si počíná suverénně Klára Rampírová, která má půlkolový náskok před Lucií Odehnalovou a další Božena Kováčová ztrácí více než jedno celé kolo.

Střih. Zbývají necelé dvě hodiny do konce závodu. Pohyb v extrémních podmínkách už zabalilo 118 závodníků.

„Nejkritičtější situace byla v noci kolem třetí hodiny, kdy teploty klesaly až k –15°C a vítr nabíral velkou sílu. V tu chvíli jsme byli těsně pod vrcholem Lysé hory. Vyjít severní sjezdovku vyžadovalo mnoho sil. Pro netrénované účastníky závodu to bylo dost kruté. Foukal nejen silný protivítr, ale taky boční nárazový vítr, který nafoukával sněhové jazyky, což ztěžovalo pohyb na výstupové i sestupové trase. Jedna z mladých závodnic dokonce zkolabovala a musela být záchranáři ošetřena. Přemýšlel jsem, že závod kvůli bezpečnosti závodníků předčasně ukončím, ale nakonec jsem to přehodnotil,“ uvedl na webu závodu organizátor a celkově třetí Libor Uher.

WEB ZÁVODU

VÝSLEDKY

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

jrendl 30.01.2013 07:49:54

Opravdu extrémní podmínky doprovázely o víkendu druhý ročník Adidas 24 hodin na Lysé hoře, kde si to o mistrovské tituly v horském maratonu rozdaly stovky nejodolnějších. Ledový vichr v noci vystavil stopku mnoha odvážlivcům, včetně ostříleného veterána Dana Orálka! Tituly mezi jednotlivci si vybojovali Honza Zemaník, který stihl zdolat trasu z Ostravice na beskydský vrchol třináctkrát, zatímco vítězka Klára Rampírová natočila výběhů deset.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.