Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Kdo z Čechů v neděli usedne na maratonský trůn?

Kdo z Čechů v neděli usedne na maratonský trůn?
foto: RunCzech

Daniela Havránková | 03.05.2018 | přečteno: 4325×

Nedělní maraton bude velkým běžeckým svátkem pro tisíce hobíků i elitní běžce včetně domácích závodníků, kteří poměří své síly při republikovém mistrovství. Boj o titul v pražských ulicích čeká tradiční trio Homoláč-Pechek-Pavlišta, z nichž prvně jmenovaný je hlavním favoritem. Otevřený je naopak závod žen, ve kterém se představí matadorky Ivana Sekyrová a Petra Pastorová, ale také mladší naděje jako třeba Tereza Ďurdiaková či Marcela Joglová.

Mužská soutěž slibuje tradiční a pokaždé velice atraktivní souboj tří domácích vytrvaleckých es. 35letý Petr Pechek z TJ Maratonstav Úpice je s pěti maratonskými tituly nejúspěšnějším českým maratoncem všech dob a pravidelně prokazuje své závodní kvality, přestože běhá při normálním zaměstnání, tedy ve svém volném čase. „Chtěl bych běžet na čas pod 2:20 a rád bych obhájil titul, ale na Jirku Homoláče pravděpodobně v současnosti nemám,“ skromně hodnotí své šance oproti největšímu adeptovi na zlato z MČR.

Homoláč z VSK Univerzity Brno se už třetí sezonu za sebou připravoval v teple – první měsíce v roce strávil opět v „mekce běžců“, keňském Itenu, a hned po návratu běžel na mistrovství Evropy v půlmaratonu velmi solidně za 1:03:45. „V Praze chci útočit na svůj osobní rekord,“ uvedl po nedávném MČR v půlmaratonu v Pardubicích, kde mu „tréninkové“ tempo a čas 1:06:15 stačily na republikový titul.

Své osobní maximum na maraton 2:16:55 zaběhl předloni v Hamburku. „V neděli si chci závod užít, pořádně si zazávodit a běžet co nejlépe. Nedávám si žádné časové cíle, i když samozřejmě vím, jaká jsou případná nominační kritéria na mistrovství Evropy,“ říká tři dny před startem Homoláč.

Limity Českého atletického svazu (Evropská atletická asociace je pro mistrovství Evropy nestanovila) jsou pro muže stanoveny na 2:17:17, respektive B limit na 2:20:00. Přísnější limit zaručuje jasnou kvalifikaci závodníka, kdežto při splnění B limitu (nebo splnění A limitu na poloviční distanci, což je 1:04:25) je potřeba potvrdit výkonnost i A limitem na maratonu z loňského roku, který ale nikdo z českých běžců na kontě nemá. U žen jsou vyhlášeny hodnoty 2:38:16, respektive 2:41:00. A pokud by splnili tři závodníci B limit, je zde ještě šance na tzv. maratonský pohár, tedy družstvo v rámci ME.

Třetí do party, liberecký Vít Pavlišta, se i přes drobné zdravotní obtíže na start chystá. „Těším se a poběžím na osobák,“ říká rozhodně druhý Čech z Pardubic, který byl ale nakonec z mistrovské soutěže na poloviční distanci diskvalifikován, protože závod neabsolvoval v oddílovém dresu (Český atletický svaz toto dříve běžcům toleroval, letos je však v dodržování pravidla nekompromisní). Vítek přitom ve městě perníku zaběhl kvalitní výkon 1:06:23, když mu Jirka Homoláč utekl až ve finiši. A maraton zatím běžel nejlépe právě v Praze za 2:17:51.

Na mužské startovce najdeme také třeba legendárního vyznavače ultra, brněnského Dana Orálka, Jana Kohuta rovněž z Brna nebo v minulosti velice kvalitního maratonce Jan Bláhu z AK Kroměříž.

V ženském závodě bude čekat obhajoba titulu Petru Pastorovou. „Má příprava byla ovlivněna zraněním, takže na plnění limitu určitě nemyslím,“ krotí přehnaná očekávání ostravská závodnice. „Na start se však těším, běhání mě baví a tohle je mistrovství republiky, tak proč si to neužít?“ Před pěti lety dokázala ještě pod vedením Aleny Peterkové zvládnout pražský závod za 2:36:42 a vloni byla nejrychlejší Češkou za 2:46:34.

Při neúčasti minulý rok stříbrné Radky Churaňové jsou velké šance přisuzovány Tereze Ďurdiakové z Olympu Brno. Svěřenkyně bývalého maratonce Pavla Nováka zaměřila celou přípravu na tento závod a neskrývá ani ambice na splnění nominačních kritérií: „Pokus o limit nevylučuji, ale zároveň to není mou největší prioritou. Nechci přímo plánovat tempo, protože posledních šest týdnů mě limitoval problém s nohou. Při běhu bude důležitý můj subjektivní pocit. Chci si co nejvýrazněji posunout svůj osobní rekord.“ Ten má právě z loňského závodu 2:48:56.

Do boje o medaile by měla zasáhnout také sokolovská Ivana Sekyrová, která svými starty v poslední době spíš šetřila. Nicméně získala stříbro z půlmaratonu v Pardubicích a vyhrála v ženách Nymburský půlmaraton. „Přes zimu jsem běhala hlavně dlouhé běhy v kopcích a přípravu jsem směřovala právě k maratonu. Po něm chci zkusit delší horské běhy,“ nechala se slyšet olympionička z Londýna, povoláním učitelka.

Tím ovšem výčet dalších kvalitních vytrvalkyň nekončí. Formu na pražském půlmaratonu (1:19:57) a na dalších závodech jara předvedla Marcela Joglová (VSK FTVS Praha). Stálicí na předních místech při akcích RunCzech je pak Dagmar Rychnovská (SK Nové Město nad Metují) a maraton pod tři hodiny umí zaběhnout také třeba Eva Filipiová (TJ Šumperk). Pro Michaelu Dimitriadu (Sportovní chůze Praha), donedávna držitelku českého rekordu na 100 km, a pro Kateřinu Kašparovou (Maratón klub Kladno), další přední ultraběžkyni, bude Volkswagen Maraton Praha v podstatě jen krátkým proběhnutím.

Anketa

Kdo z mužů získá v neděli mistrovský titul v maratonu?

 
47 hl.
 
15 hl.
 
35 hl.
 
7 hl.
Celkem hlasovalo 104 uživatelů.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

daniela82 žena 03.05.2018 07:50:20

Nedělní maraton bude velkým běžeckým svátkem pro tisíce hobíků i elitní běžce včetně domácích závodníků, kteří poměří své síly při republikovém mistrovství. Boj o titul v pražských ulicích čeká tradiční trio Homoláč-Pechek-Pavlišta, z nichž prvně jmenovaný je hlavním favoritem. Otevřený je naopak závod žen, ve kterém se představí matadorky Ivana Sekyrová a Petra Pastorová, ale také mladší naděje jako třeba Tereza Ďurdiaková či Marcela Joglová.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.