Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

PRAŽSKÝ PŮLMARATON: Euforický zážitek

PRAŽSKÝ PŮLMARATON: Euforický zážitek

Lenka Balíková, Miloš Škorpil | 01.04.2008 | přečteno: 14870×

Jednou větou: „Bylo to prostě úžasné! Od začátku až do konce“. Ano mluvím o sobotním Pražském Hervis ½Maratonu. O tom ½Maratonu, na který jsem se střídavě těšila a trochu se ho i obávala. Ovšem prožití takové události předčilo moje očekávání. A jaké to bylo? O to se s vámi prostě musím podělit. Protože „je to ve mně jako v koze“.

Už na cestě do místa určení, kdy metro postupně sbíralo čím dál víc podezřelých osob oblečených do běžeckých modelů, mi začal běhat mráz po zádech očekáváním a vzrušením. Focení Tragédů jsem už nestihla, ale i tak jsem před hotelem Intercontinental našla klubko známých lidiček a hlavně svého trenéra a vodiče v jedné osobě. Miloš vypadal skvěle – s číslem 2:30 na hrudi a na zádech, s připnutým tahákem s mezičasy, s vlajícími modrými balonky a kravským zvoncem byl neodolatelný. Toho jsem měla v plánu se držet, alespoň „prvních 18 km“, jako klíště.

Množství běžců a diváků připomínalo mraveniště. Najednou jakoby nějaký mravenčí stařešina dal nenápadný pokyn celému mravenčímu klanu, běžci se začali seskupovat do útvaru, který byl ohraničený zepředu startem, ze stran zátarasy a vzadu asi hotelem. Dobrá nálada, ale zároveň i napětí rostlo. V tom padl výstřel (všichni zůstali naživu) a pražskými ulicemi se rozezněla „Má vlast“. Můžu říct, že to byl dobrý spouštěč emocí. Se zvlhlým okem a úsměvem od ucha k uchu jsme se pomalu dostali na start. Jen co jsme před sebou měli dostatek místa, přešli jsme do běhu.

Společně s Buldokem jsme si běželi tempem udávaným Milošem. Postupně jsme mu dovolili, aby nám kryl záda a najednou se nám ztratil. Asi na 4. km jsme za sebou už žádné modré balonky ve vzduchu neviděli. „Když musíš, tak musíš“, jak se říká v jedné reklamě. Přeci se nenechám brzdit nějakou ultramaratonskou hvězdou, no řekněte!

Běželo se mi skvěle. Lehké nohy, spokojený žaludek, dostatečná zásoba kyslíku a fandící diváci kolem trati. To mě bavilo, mávat fanouškům, dávat jim dík za jejich podporu. Na několika místech nám dokonce k tomu hrály i kapely. Navíc, co jsem v rychlosti stačila zaznamenat, že výběr repertoáru nenechali náhodě. Zněly písně s příznačnými texty typu „… sílu máš, běžet dál…“. Určitě na tom něco je, nadopovaný člověk adrenalinem a endorfinama funguje tak nějak jinak, lépe. Prostě jsem si to užívala.

Na občerstvovačkách jsem se snažila pravidelně doplňovat tekutiny. Bylo to spíše takové osvěžení, z kelímků to i při chůzi šplouchalo ven, takže nešlo o klasické pití, kdy člověk zalije vyschlé útroby. Každopádně mi to stačilo. Jen mě po několika doušcích studené vody na druhé občerstvovačce vzala mírná křeč do břicha. Říkala jsem si, že na příští si dám čaj. Jenže ten bohužel už na mě nezbyl. Vodu jsem si tedy nejdřív ohřála v puse a pak pustila do potrubí.

Trochu mě zarazilo, že na občerstvovačkách nebylo žádné jídlo. Nevadilo. V kapsičce jsem měla připravený hroznový cukr a pro případ nouze i tyčinku. Prý by měl člověk dostat něco do žaludku na každém 10. km. Na 15 km jsem cítila, že by to chtělo trochu energie. Pod Nuselákem jsem tedy do sebe hodila kostičku hroznového cukru.

Běželo se mi pořád parádně, i když nohy začínaly být unavené. Nechala jsem se vést vlastním tempem a neustále jsem, ani nevím jak, předbíhala běžce před sebou. Fanoušci dlouho už nikde, najednou jsem si potřebovala s někým povídat (Buldoka jsem už nechala taky za sebou). Ale oslovený spoluběžec, který se mi nachomýtl do cesty, na otázku „Jak se Ti běží?“ jen na mě pootočil hlavu a z jeho pootevřených úst se vydral nějaký neidentifikovatelný zvuk. Ale držel se statečně.

Na Smíchově jsem se míjela se skupinkou kolem vodičky Katky na 2:15. Drželi se jí jak pijavice. Věděla jsem, že nejsem daleko za nimi. Nikam jsem se ale nehnala a držela si pořád stabilně své tempo. Musela jsem šetřit síly a nohy byly už unavené víc než jen trochu. Dva kilometry do cíle! Na mostě před Národním divadlem se mi začalo dělat trochu slabo. Ještě jsem si tedy kousla do tyčinky připravené pro strýčka příhodu. Byla moc dobrá, a hlavně mi dodala energii opřít se do posledních 2 km.

Několik desítek metrů před cílem mě dohnal přítel, který mě provázel po celou trať s foťákem a hlavně svojí podporou. Když zjistil, že jsem na tom dobře, jal se sprintem blížit k cíli, aby zachytil onen historický moment, kdy svou hrudí protínám cílovou pásku. Před sebou vidím sytě modrý koberec a hlavně bránu s nápisem „Cíl“. Dobíhám, někdo mi dá do ruky nějaký celofán. Všichni se do něj zamotávají, dělám automaticky to samé. S třesoucí se bradou se posouvám dál a nějaká slečna mi dává na krk medaili. Chvíli se zmateně pohybuji mezi doběhnuvšími sportovci, kelímky, slupkami od banánů a já nevím, čím ještě. Poté se ke mně prodere přítel, vrhám se mu kolem krku a jen brečím.

A chcete vědět za kolik? S přešlapováním na místě 2:15:50, bez přešlapování 2:10:52. Tímto chci poděkovat všem za krásný zážitek, super atmosféru, která se nám podařila vytvořit a hlavně svému trenérovi za jeho profesionální dohled.

Lenka Balíková


Když mi Lenka tenhle článek posílala k okomentování, uvedla to slovy: "posílám ti to, je to trošku delší a mám vlhko v očích“. Musím říct, že já mám vlhko v očích v tuto chvíli. Jsem moc rád, že si to Lenka užila a je mi líto, že na nějakou dobu tohle naše povídání končí. Neboť Lenka má na rozdíl od jiných tolik Filipa, že si nechce tenhle krásný zážitek hned tak nechat zkazit třeba utrpením na maratonu. 

Upřímně řečeno o Lence jsem od první chvilky ani na moment nepochyboval, že by půlmaraton neuběhla. Už když jsem ji viděl vloni v létě ve Studené, ačkoliv tam s běháním začínala, bylo na ní vidět, že pohyb má v krvi. Před pár týdny v Chytrově se pohybovala po lesních cestách ladně, lehce a křepce. Jsem si jistý, že za rok se budeme společně připravovat už na celý maraton a že ani vy toho nebudete ušetřeni. 

Už vloni, kdy jsme psali, tehdy na stránkách MF Dnes, společně články s Bárou Žehanovou, jsem si uvědomil, jakou ohromnou sílu má, když čtenáři mohou v přímém přenosu týden co týden sledovat, jak se jejich oblíbenkyně připravuje, co všechno prožívá a jak se se všemi nástrahami vyrovnává. Obdivuji jak Lenku, tak Buldoka, tak za loňský rok Báru, že se k tomuhle psaní odhodlali, protože není lehké se stát vyslancem těch, kteří si do vás promítají své sny a své naděje. O to větší radost mám z Lenky, že jí její odvaha přinesla takovou radost a naplnění a navíc krásný výkon. 

Co přinesla spolupráce s Lenkou mně? Určitě velkou radost z toho, že vše tak lehce a v pohodě zvládla a taky jistotu, že svým příkladem přivedla k běhání hodně dívek a žen, které jí tajně držely palce a říkaly si: „jestli to ta Lenka zvládne, tak jdu do toho taky!“ 

Lenko dík za mne a za ty, kterým jsi dodala odvahu.

Miloš Škorpil

Komentáře (Celkem 13)

Nalezené položky: 14 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Varnsdorf

Celkem 28352 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:51:11 (2010)
půlmaraton: 1:54:16 (2011)
maraton: 4:13:29 (2011)

PaRi muž 01.04.2008 05:43:34

Gratuluju ke krásnému závodu i času. O to víc mě mrzí, že jsem ze zdravotních důvodů nemohl být také při tom.

avatar

Celkem 409 km
Minulý měsíc 0 km

lenaska žena 01.04.2008 08:27:59

>> PaRi, 1. 4. 2008 05:43:34

děkuju Pavle, byl to opravdu zážitek. Určitě se příště sejdeme na dalším 1/2maratonu:-)
 Lenka

avatar

Celkem 6856 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:47:59 (2007)
půlmaraton: 1:46:39 (2010)
maraton: 3:53:44 (2012)

ipeterka muž 01.04.2008 10:48:16

Lenko, na první půlmaraton naprosto skvělý čas. Gratuluji! Původně jsem chtěl přijít po jedenácté k Intercontinentalu a potkat se s tebou a Zdeňkem osobně, ale bohužel jsem přišel na poslední chvíli (akorát tak abych se stihl převlíct). Tak někdy příště. Miloše jsem viděl u občerstvovačky na 15km v protisměru – s tím zvoncem byl naprosto úžasný … :-)

avatar

Kladno 4

Hauken muž 01.04.2008 10:54:40

Zdravím a blahopřeju a troufám si poznamenat, že stejnej rozdíl jako mezi půl a maratonem co se týče vzdálenosti je to i pokud jde o emoce, takže se máš na co těšit…
Miloš Kmuníček

Motto: Běh není droga, je úplně neškodný, dokud jej nevysadíte.
avatar

rebecca žena 01.04.2008 12:44:11

Ahoj Lenko,gratuluju Ti k výkonu!Je to neuvěřitelné,ale mám pocit,jako bys v článku psala o mě.Ty stejné pocity,stejná taktika i euforie.Sledovala jsem Tvoji přípravu,která mě zajímala proto,že taky běhám teprve od loňska a půlmaraton byl pro mě velká výzva.Chtěla jsem běžet s Katkou na 2:15, ale už na 2.km jsem ji ztratila.Zůstala někde v chumlu za mnou,tak jsem až do konce běžela sama.Občerstvení na 5.km jsem proběhla, na 10.jsem si jen 3krát lokla,abych neměla „žáby“ v žaludku,až na 15.jsem vypila 2deci vody.V kapsičce jsem měla 2hroznové cukry, ale nakonec jsem je nesnědla.Teoreticky jsem věděla, že musím doplňovat tekutiny i energii, ale běželo se mi moc fajn, tak jsem dala na své pocity.V cíli jsem byla chvilku před Tebou,můj čas je 2:06:54. Nechystáš se náhodou za tři týdny do Pardubic? Nějak se mi půlmaratonská délka zalíbila a ráda bych si ji zopakovala.Ale na maraton si letos netroufám,znám své hranice a nechci si krásný pocit z běhání pokazit.Měj se hezky a ať Ti to běhá!

avatar

Dobřichovice

Celkem 1583 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:56:43 (2012)
půlmaraton: 2:13:06 (2012)

kamca žena 01.04.2008 18:45:15

Připojuju se ke gratulantům. Já jsem vzhledem k doznívající rýmě na trati až tak euforické pocity neměla, ale při „finiši“ v posledních stovkách metrů jsem si to vynahradila. Ráda jsem se tebou inspirovala, taky jsem začínala jako totální neběžkyně. A teď už uvažuju, že příští rok by se ten maraton třeba dal zkusit. A jestli se do toho pustíš taky i se svým čtivým vyprávěním o slastech a strastech tréninku, bude to jen povzbuzení.

avatar

Honza Pt muž 01.04.2008 18:58:58

Skvěle napsaný dojemný článek.Lenlo držim Ti palce do dalších treninků a Milošovi přeju víc takových svědomitých svěřenců…

avatar

Liberec

Celkem 8099 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:55 (2013)
půlmaraton: 1:23:55 (2013)
maraton: 3:00:46 (2013)

Advid muž 01.04.2008 19:03:51

Blahopřeji. A díky za krásný článek.

Motto: „Jde o to, Fletchere, že se svá omezení snažíme překonávat postupně, v určitém řádu. Prolétávání skálou přijde na řadu až někdy později.“
avatar

tarkin muž 01.04.2008 20:44:50

Ahoj,
gratuluji Lenko k prvnímu půlmaratonu a zároveň Tobě a Milošovi Škorpilovi patří velký dík za tohle psaní o něčem tak jednoduchém a přitom geniálním jako je běh. Mimochodem jste způsobili můj první půlmaraton a musím říct že to fakt bylo něco neuvěřitelného – taková euforie se nedá popsat. A abych nezapoměl – naprosto vynikající byli také dobrovolníci okolo trati – to povzbuzování a fandění – klobouk dolů.
 Petr

avatar

Celkem 409 km
Minulý měsíc 0 km

lenaska žena 02.04.2008 11:50:27

Je fajn slyšet, že se nám podařilo vás motivovat a povzbuzovat. I já jsem čerpala energii z vašich reakcí a příspěvků. Ještě jednou všem děkujeme a přejeme spoustu příjemný (nejen) běžeckých zážitků.
Lenka a Miloš

avatar

Celkem 113 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:48:36 (2012)

zsivek muž 02.04.2008 17:59:07

Dobry den,
mohl bych Vas pozadat o email na pana Skorpila?

dekuji
 Zdenek

avatar

Nymburk

Celkem 2830 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:41:42 (2009)
půlmaraton: 1:35:37 (2009)
maraton: 3:47:55 (2008)

dan67 muž 02.04.2008 21:36:59

Ahoj, gratulace.
Pěkný čas, moc pěkný článeček.

Motto: http://dan1967.blogspot.com/
avatar

hofmanka žena 06.04.2008 14:40:04

>> lenaska, 2. 4. 2008 11:50:27

Zdravím a děkuji Vám oběma. I já jsem se s kamarádkou rozhodla zkusit zaběhnout si půlmaraton. Naším prvním impulzem byl noční běh Prahou a pak už jsme jenom hltaly Vaše rady v knížce a na netu a stále se trápily obavami, zda to zvládneme, zda náš trénink je dostačující. I nám se podařilo zaběhnout v čase 2.07, takže plně chápeme Lenčin pocit a radost. Ještě včera jsem se při běhu usmívala při vzpomínce na minulou běžeckou sobotu,která určitě nebyla poslední.Jo, a pan Škorpil se zvoncem, to nemělo chybu. Ještě jednou díky a ať to běhá!
Hofmanka

administrator 03.04.2010 13:32:25

Jednou větou: „Bylo to prostě úžasné! Od začátku až do konce“. Ano mluvím o sobotním Pražském Hervis ½Maratonu. O tom ½Maratonu, na který jsem se střídavě těšila a trochu se ho i obávala. Ovšem prožití takové události předčilo moje očekávání. A jaké to bylo? O to se s vámi prostě musím podělit. Protože „je to ve mně jako v koze“.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 14 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.