Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Zajímavosti o Volkswagen Maratonu Praha

Zajímavosti o Volkswagen Maratonu Praha
foto: Milan Arnošt

RunCzech   | 01.05.2019 | přečteno: 3965×

Letos oslaví 25 let. Pražský maraton je nejstarším závodem série RunCzech. Poběží se v neděli 5. května, start je naplánován na 9:00, deset minut předtím bude zahájen přímý přenos na ČT Sport. Startovní výstřel obstará primátor Zdeněk Hřib. Jaké jsou další zajímavosti o chystaném závodu na 42,2 km? Sledujte vše o letošním maratonu!

Vloni se závodů RunCzech zúčastnilo přes 100 000 běžců na akcích v České republice a dvou bězích v Itálii. Volkswagen Maraton Praha je třetím závodem RunCzech běžecké sezóny 2019.

Závod je již podeváté v řadě oceněn zlatou známkou kvality Mezinárodní asociace atletických federací IAAF.

Závod odstartuje v 9.00 ze Staroměstského náměstí. Poslední běžec se na stejné místo dostane o sedm hodin později, tedy v 16.00, a v cíli ho přivítá kompletní RunCzech tým.

Závod si získal svůj věhlas díky krásné trati probíhající srdcem historické Prahy, která vede běžce kolem Vltavy a přes sedm mostů včetně nejslavnějšího Karlova. Poběží kolem Národního divadla, Tančícího domu, Obecního domu a dalších památek.

Na start závodu se postaví na 10 600 běžců a běžkyň. Kdo si netroufá na celou maratonskou vzdálenost, mohl se přihlásit na 2Run, kde dva lidé běží každý půlmaraton.

Díky rekordu závodu Eliuda Kiptanuie 2:05:39 z roku 2010 je Volkswagen Maraton Praha nejrychlejším květnovým maratonem všech dob. Ženský rekord závodu 2:21:57 je od roku 2017 v držení Valary Aiyabei.

Mezi největší favority budou jako tradičně patřit afričtí vytrvalci. Amos Kipruto a jeho krajan Solomon Kirwa Yego si vezou do Prahy slušnou formu. V očekává skvělého času je jednička závodu Ela Majhoub Dazza z Bahrajnu, jenž už dokázal svůj osobák stlačit pod hodnotu rekordu Volkswagen Maratonu Praha. Jenže prohánět ho chce další Keňané Paul Maina s Bernardem Kiprop Kipyegem i Etiopané Dejene Debele a Aychew Bantie.

Maratonská premiéra čeká na členy RunCzech Racing, talentované Keňany Nicodemuse Kipkiruie a Edwina Kiplagata.

Nesmírně vyrovnaný bude i ženský závod, kde hned čtveřice běžkyň má fantastické časy pod 2 hodiny a 25 minut. Horkou favoritkou na vítězství je izraelská šampionka a velká univerzálka původem z Keni Lonah Chemtai Salpeter, jež do závodu vstoupí se suverénně nejlepším čase (2:24:17), ale jen o dvě vteřiny horší maximum drží Keňanka Bornes Jepkirui Kitur. Na trati ukáže sílu i výborná Američanka Kellyn Taylor Johnson i Shitaye Eshete z Bahrajnu. A překvapení se čeká od Etiopanky Genet Yalew. Velký výkon by mohla předvést také Diane Nukuri, Američanka původem z Burundi.

Čeští fanoušci se mohou těšit na tradiční mistrovství České republiky v maratonu, které proběhne v rámci Volkswagen Maratonu Praha. Mimo jiné se na něm představí předloňský vítěz a pětinásobný mistr republiky Petr Pechek, aktuální šampion Jiří Homoláč a Vít Pavlišta.

Mezi hlavní české favoritky patří trojnásobná mistryně ČR v maratonu Petra Pastorová, olympionička Ivana Sekyrová, Eva Filipiová která byla první mezi českými běžkyni na letošním Sportisimo 1/2Maratonu Praha a talentovaná Tereza Ďurdiaková.

Kromě rekordů budou běžci bojovat také o splnění maratonských limitů na zářijovém mistrovství světa.

Kromě elitních atletů startuje i řada známých osobností. Na start letošního maratonu se postaví zlatý olympijský medailista v desetiboji Roman Šebrle, klavírní virtuóz Michal Rezek, český maratonec a ultramaratonec René Kujan, filmový producent Václav Mottl, nevidomý běžec Jan Bauer nebo devítinásobným mistr České republiky v badmintonu Petr Koukal.

Nesoutěžní dm rodinný běh se opět koná v sobotu ve Stromovce. Na 5 400 účastníků dm rodinného běhu čeká tří nebo pětikilometrová trať se startem a cílem na Výstavišti, chybět nebude Procházka se psy i se soutěžní canicrossovou kategorií s pěti stovkami účastníků. Mezi nimi také Eva Vrabcová Nývltová se svou Belou.

V den závodu se na Maraton Music Festivalu představí 20 kapel.

Na start závodů se v rámci finále Juniorského maratonu postaví také 350 středoškolských studentů. 35 desetičlenných týmů vzešlo z 13 semifinálových kol po celé České republice, toho se letos zúčastnilo rekordních 2920 studentů.

O špičkovou zdravotní péči se letos mimo jiné budou starat čtyři mobilní „AED cyklohlídky“ vybavené automatickým externím defibrilátorem, čímž se připojí k profesionálům ze Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy. Na trati závodu rovněž nebude chybět dostatek stanovišť se zdravotníky, ty budou označené coby Medical Point.

Nejvíce zahraničních běžců na maraton přijede z Francie, Itálie, Číny, Německa, Velké Británie, Polska, Španělska, Slovenska a Ruska.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

runczech.com muž 01.05.2019 15:02:48

Letos oslaví 25 let. Pražský maraton je nejstarším závodem série RunCzech. Poběží se v neděli 5. května, start je naplánován na 9:00, deset minut předtím bude zahájen přímý přenos na ČT Sport. Startovní výstřel obstará primátor Zdeněk Hřib. Jaké jsou další zajímavosti o chystaném závodu na 42,2 km? Sledujte vše o letošním maratonu />Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.