Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Trasa v Centrálním parku

Trasa v Centrálním parku
foto: Michal Frajer

Michal Frajer | 29.09.2008 | přečteno: 15633×

Pozorný čtenář si jistě říká: „Á, zase o běhu v Centrálním parku … vždyť o tom se tu již dávno psalo. No, to snad ani číst nebudu. New York je daleko a běhat tam se mi asi nikdy nepoštěstí.“

Ale opak je pravdou, tenhle centrální park je pro našince mnohem, mnohem blíž, zvláště pak pro Pražany. Jedná se o Centrální park pražského Jihozápadního města. Je to jedno z mých oblíbených míst ku běhání. Pro mnohé jistě není neznámé.

No a pro ty ostatní  by to mohla být možná inspirace, kam si jít někdy zaběhat mimo osvědčené lokality, jako je například Stromovka.

Do parku chodívám běhat většinou po ránu nebo tehdy, když není tolik času, abych mohl proběhnout delší trasy v Prokopském údolí, které je nedaleko. Anebo v zimě či při nepřízni počasí, protože přece jen parkové cesty jsou docela slušně udržované a ani po deštích nebývají příliš rozbahněné a plné kaluží.

Bohužel není zde příliš mnoho lamp veřejného osvětlení, ale i tak se zde dá běhat za tmy, protože okolní zástavba poskytuje dostatek světla a povrch cest je poměrně kvalitní. Další z výhod je výborná dostupnost metrem. Do parku je to opravdu kousek ze stanic metra Lužiny a Hůrka.

Park není příliš rozlehlý, ale přesto se v něm dá bez problémů uběhnout trasa asi tak do délky 4 km. Já většinou běhám takový cca 3,5 km dlouhý okruh, na kterém se střídají povrchy od asfaltu přes dlažbu až po šotolinové cestičky. Středem parku protéká potok, na kterém jsou dva rybníky. Kolem „dolního" rybníka je asfaltový okruh o délce cca 750 m, jak dělaný k tréninkům  úseků a podobných pokusů o rychlost.

Tento okruh je také oblíben u inline bruslařů. Ti jej s oblibou využívají, ač jeho povrch má místy daleko k dokonalé hladkosti. Na něm také většinou začínám svou trasu, běžím takzvaně na levou ruku – takže nejprve zčásti oběhnu dolní rybník (tzv. Nepomucký) a pak pokračuji podél potoka směrem k západu. 

Míjím malinký zarostlý rybníček, kde se s oblibou zdržují slípky zelenonohé (Galinula chloropus). Pak dobíhám k druhému rybníku a podél jeho břehu běžím po asfaltovém chodníku, který posléze přechází v šotolinovou cestu. V dálce se již objevuje kostel svatého Jakuba a cesta míří jakoby přímo k němu. Nedlouho poté, co minu po levé ruce hřiště na minigolf, obracím zpět. Po úzké pěšině v méně udržované části parku se vracím na asfaltku u horního rybníka.

Nevracím se ale po stejné cestě. Rybník obíhám po jeho obvodu po vyšlapané pěšince a pak se dávám přímo na východ. Cesta se postupně mění z šotolinové na dlážděnou a posléze na asfaltový chodník, který mne přivádí pod tubusem, ve kterém jezdí metro, opět k dolnímu rybníku a na začátek mé trasy.

Příjemná cesta, která směrem k západu mírně stoupá, opačným směrem po proudu potoka umožňuje opravdu svižný běh.

Poslední dobou se zde v v parku rozšiřují možnosti pro sportovní vyžití a tak, vedle zmiňovaného hřiště na minigolf, je tu i hřiště na petanque a staví se tenisový kurt. Tedy nejen běžci a bruslaři si zde přijdou na své. A v neposlední řadě je zde pamatováno i na děti a návštěvníky obecně. Jsou zde dvě dětská hřiště s prolézačkami a veřejné záchodky.

Pokud vám tato lokalita přijde zajímavá, věřím že se v Centrálním parku někdy potkáme.

Komentáře (Celkem 6)

Nalezené položky: 7 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Praha 2

Celkem 9770 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:34 (2005)
půlmaraton: 1:41:54 (2005)
maraton: 3:45:56 (2005)

Serža muž 29.09.2008 01:14:31

dobrej tip. jel jsem kolem párkrát kolem :-) ale pěšky nee – mám to moc z ruky. ale říkal jsem si, že se tam musí fajn běhat…

Motto: Per aspera ad astra
avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 29.09.2008 08:34:57

Hahaha, tak to som necakal, ze si tu precitam o „mojich“ bezeckych trasach na ranne behy. Pocas celej VS a vzdy ked idem za otcom do Prahy, som tu behaval a beham. Bud idem do parku okolo Vidoule (kopcovity), alebo sem, ked chcem behat useky, ci tempa. Mam to rovno pod oknami. Len keby nebolo tych psov a najma nedisciplinovanych psickarov. Dolne jazero mam obehnute niekolko tisic krat.

avatar

PetrDen muž 29.09.2008 11:06:30

Popsaný okruh lze snadno protáhnout na 5km: za hřištěm na minigolf pokračujeme přímo do podchodu pod Oistrachovou. Navazuje přechod přes málo frekventovanou ulici Mládí, za kterým začíná další park. Běžíme stále do kopce dokud to jde. Na konci parku se dáme doprava a kolem sídliště stále do kopce. Na vrcholu stoupání se cesta stáčí vlevo a následuje seběh Kovářovou ulicí (přímo kolem kostela) a po odbočení doprava kolem klubu Mlejn se ocitáme opět ve stejném podchodu. Před hřištěm na minigolf se po odbočení vpravo ocitáme o5 na popsané trase. Jde o klidnou oblast s nulovým provozem, množstvím zeleně a absolvovaný kopec je myslím to, co trati v Centrálním parku chybí.

avatar

bugik žena 29.09.2008 19:59:35

Trat lze protahnout na temer libovolnou delku, protoze navazuje na Prokopske udoli :)

avatar

Zdiměřice

johari žena 30.09.2008 14:03:06

Tato lokalita byla MNOHEM KRASNEJSI a zajimavejsi, kdyz tu jeste NEBYLY betonove chodniky(nebo spis dalnice), verejne zachodky, hriste na minigolf, a dalsi a dalsi zbytecnosti, ktere jen ubiraji zelene a vseho prirodniho.. Nedokazu pochopit, ze to nekdo vymyslel a nekdo jiny povolil.
Jeste tu chybi kiosky s klobasami a bude to druhy Vaclavak.. ale neboim se, i to pribude…
 :-(

Motto: gnothi sauton
avatar

Praha 13 Lužiny,Prokopák ...

Celkem 6876 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:54:47 (2007)
půlmaraton: 1:58:54 (2008)
maraton: 4:40:25 (2008)

Pedro muž 01.10.2008 10:31:48

Taky tady mám základnu /> Běhá se tu super ale v létě po těch dálnicích nic moc ale jistí to prokopák.

administrator 03.04.2010 13:32:35

Pozorný čtenář si jistě říká: „Á, zase o běhu v Centrálním parku … vždyť o tom se tu již dávno psalo. No, to snad ani číst nebudu. New York je daleko a běhat tam se mi asi nikdy nepoštěstí.“


Odkaz na článek
Nalezené položky: 7 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.