Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Olomouc - Od letadla k jezeru Poděbrady

Olomouc - Od letadla k jezeru Poděbrady
foto: archív Radka Leszczynského

Radek Leszczynski | 06.11.2009 | přečteno: 14799×

Nedaleko Olomouce leží bývalá pískovna, která byla po ukončení těžby štěrku a písku zaplavena vodou. Po mnoho let pak toto jezero zvané Poděbrady slouží spolu se svým okolím jako rekreační oblast. V létě jako přírodní koupaliště, v zimě, když hodně mrzne, jako obří kluziště. Kromě toho je tato vodní plocha, která se pyšní malým ostrovem uprostřed, rájem rybářů, ale také bobrů, labutí a různých dalších živočichů a vzácných rostlin.

Dá se říci, že lokalita je jakousi spojnicí mezi Olomoucí a chráněnou krajinnou oblastí Litovelské Pomoraví. Kdo si tedy chce dát klasickou desítku mimo silnice s kombinací terénu a cyklostezek, k tomuto jezeru mu to zabere něco mezi 20 – 40 minutamio a to přímo z centra města.

Každý Olomoučan ví, o co jde, když se řekne, sejdeme se u letadla. A právě tam, tedy na parkovišti mezi husitským kostelem a Slovanským domem na Legionářské ulici, začíná naše běžecká trasa.

Vyrážíme směrem ke stadionu fotbalové prvoligové Sigmy a asi po 400 metrech podél cyklostezky dobíháme na malou světelnou křižovatku. Silnici přebíháme rovně na asfaltovou silničku, dále kolem tenisových kurtů až k lávce přes Mlýnský potok a za ní odbočíme doleva. Běžíme proti proudu a jsou to první metry v terénu po úzké pěšině. Zhruba po 600 metrech přebíháme silnici a pokračujeme terénem. Tentokrát se jedná o pěšinu na kraji pole a může se někdy stát, že bude rozoraná. Pokud ano, zvolíme snadnější variantu, a to na druhém břehu, kde je cyklostezka.

Dorazili jsme k další lávce a ocitáme se na samé hranici CHKO Litovelské Pomoraví. Odbočíme nyní doprava na cestu s hrubým asfaltem. Ale hned po 200 metrech vidíme vlevo odbočku a jsme opět v terénu. Je zde po obou stranách jakýsi neudržovaný sad a také krátká alej. Po několika minutách běhu se blížíme k lesíku, takže je nutno mírně upravit směr. Zatočíme doleva na asfaltovou cestu, která však těsně před tímto lesíkem končí. V těch místech jsme v bezprostřední blízkosti Mlýnského potoka a také se před námi otvírá velká louka. Nesmíme se ale nechat zlákat pěknou rovnou a příjemnou pěšinou a krásným rozhledem a zhruba v polovině cesty začínáme zvolna odbočovat doprava. Proběhneme remízkem, zatočíme doleva a jsme opět na jiné krásné luční cestičce. Loukou běžíme jakoby napříč diagonálně a asi po 500 metrech a dalším remízku se dostáváme velmi blízko jezera Poděbrady. Pokud nás k zastavení nedonutil krásný a uklidňující pohled na vodní hladinu, běžíme po pěšině dále a za malým lesíkem zabočujeme doleva. Po pravé ruce máme pole.

Teď už je orientace jednoduchá, protože běžíme stále kolem celého jezera proti směru hodinových ručiček. Poděbrady opravdu nabízejí bezpočet velmi příjemných míst k zastavení a odpočinku. Jakmile jsme tedy zvládli doběhnout až k příjezdové asfaltové silničce, kde vždy stojí auta rybářů, pokračujeme po ní, až dorazíme na prostorné parkoviště. Tady si můžeme rozmyslet, jestli si chceme výběh prodloužit dalším okruhem kolem jezera, anebo vběhneme na louku, po které jsme běželi při cestě sem.

Po ní běžíme směrem k Olomouci, ale opět asi v polovině odbočujeme napravo k lesu. Tam narazíme na malou železnou lávku přes bezejmenný potok. Na druhém břehu hned zabočíme doleva, kde nás čeká další příjemná ideální běžecká cestička kolem zahrádkářské kolonie. Po 600 metrech už vidíme malý most. Ten známe z cesty k Poděbradům. Pokračujeme stále rovně po cyklostezce asi 2 km a běžíme tedy po druhém břehu. Jakmile dorazíme k tenisovým kurtům, jsme téměř u cíle. Stačí opět přejít světelnou křižovatku, běžet přes areál stadionu fotbalové Sigmy, vidíme letadlo a můžeme vypnout sporttester. Do tréninkového deníku si lze s dobrým pocitem připsat dalších deset kilometrů.

Máte i vy svou oblíbenou běžeckou trasu? Podělte se o ni s ostatními čtenáři. Vaše příspěcky doplněné o fotografie v co největším rozlišení posílejte na adresu redakce@behej.com. Do předmětu zprávy uveďte slovo TRASA.


MAPKA TRASY 

Komentáře (Celkem 3)

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

10 km: 0:51:00 (2009)
půlmaraton: 1:39:22 (2010)
maraton: 4:11:44 (2010)

jans muž 06.11.2009 17:15:57

Pěkná trasa, taky tam tudy někdy běhám, ale jezero jsem ještě nikdy celé neoběhl.

avatar

Třinec

Celkem 2867,3 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:58:23 (2008)
maraton: 4:31:54 (2008)

pavlinap žena 07.11.2009 13:08:58

jj, to jsem si zavzpomínala. Když jsem studovala v Olmíku, měla jsem koleje docela blízko a na Poděbrady jsem běhala téměř každý den. Krásné…

Motto: Never Say Never
avatar

Třinec

Celkem 13521 km
Minulý měsíc 0 km

romank muž 31.12.2009 10:18:30

>> pavlinap, 7. 11. 2009 13:08:58

Ahoj, taky tak, vybavilo se mi to celé. Běhali jsme na výšce stejnou trasu z tehdejších Leninových (!) kolejí kolem letadla. Cestou zpět přes plot v noci na městský bazén pod rouškou noci.. dokud nás nevyhnal hlídač :-)

administrator 03.04.2010 13:33:05

Nedaleko Olomouce leží bývalá pískovna, která byla po ukončení těžby štěrku a písku zaplavena vodou. Po mnoho let pak toto jezero zvané Poděbrady slouží spolu se svým okolím jako rekreační oblast. V létě jako přírodní koupaliště, v zimě, když hodně mrzne, jako obří kluziště. Kromě toho je tato vodní plocha, která se pyšní malým ostrovem uprostřed, rájem rybářů, ale také bobrů, labutí a různých dalších živočichů a vzácných rostlin.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.