Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Poslední běžec

Poslední běžec
foto: archiv behej.com

Milan Kůtek | 30.08.2009 | přečteno: 9049×

2. srpna 2069. Mimořádné jednání Nejvyšší rady státu trvá už několik hodin a je opravdu bouřlivé. Právě hovoří Populační tajemník: „ … protože to předchozí vlády nechaly zajít příliš daleko. Ale my už nejsme jen stárnoucí společnost, my jsme přestárlá společnost! Vždyť průměrná délka života už podle nejnovějších údajů Makrosociálního úřadu přesáhla 90 let. Jak to asi bude pokračovat, nepřijmeme-li další účinná opatření?!"

Personal positioning system (PPS, státní verze GPS) byl zaveden už před několika lety. Proti své vůli si tedy musel zvyknout na čip, kterým je monitorován každý jeho pohyb. I když se to oficiálně nezveřejňovalo, bylo mu jasné, že i on je v databázi podezřelých osob. Spolu s dalšími, kteří někdy porušili zákaz pohybu mimo vymezenou cestu do zaměstnání, na hromadnou dopravu a do obchodu. Všichni, kdo se pohybují navíc (dříve se jim říkalo například turisté, běžci nebo cyklisté), dobře vědí, že riskují tvrdé sankce včetně „nápravných odvykacích pobytů".

„Když jsme u těch čísel, kolegové, penzijní výdaje musí být okamžitě drasticky sníženy, a to minimálně o třetinu," vstoupil do debaty Finanční tajemník. „Mám samozřejmě na mysli třetinu přestárlých – rozumíme si, že? Jinak je státní bankrot prostě nevyhnutelný. A upřímně řečeno: já bych – i kdyby nebyla ta kontinentální demografická krize – na místě zahraničních bank takto zadluženému státu taky nepůjčil ani cent… "

O tom, že se dá náramkový čip při krátkodobém designalizování sundat, se dozvěděl od svého nejlepšího přítele, uznávaného specialisty na mikročipy. Navíc náhoda – přesněji řečeno náhodná srdeční příhoda – tomu chtěla, že jeho otec kvůli kardiostimulátoru čip mít nemusí. Tak jako už mnohokrát předtím budou tedy společně podvádět PPS: aby si mohl jít alespoň během víkendového odpoledne zaběhat, nasadí si zase táta jeho čip a pojede metrem do hypermarketu na kraji města. Tam bude dvě hodiny chodit mezi regály a předstírat nákup, takže dozorčí PPS na vyhodnocovacím monitoru nezaznamenají nic podezřelého.

Slovo si bere Zdravotní tajemník: „Buďme konkrétní. Naším největším problémem jsou ilegální rekreační sportovci, především pak běžci. I přes dosavadní státní úpravy biorežimu se vyhýbají nemocem a proto žijí nadměrně dlouho. Máme například seznamy lidí s negativním nálezem při karcinokontrole. Nejen, že evidentně nedodržují povinnou denní dávku cigaret a provozují nadlimitní pohyb, ale vše nasvědčuje tomu, že si i tajně pěstují zakázané ovoce a zeleninu!"

Vychutnával si ten pocit svobody. Zase na chvíli se může pohybovat bez čipu! V tichém a voňavém lese, v kopcích za městem s loukami plnými květin, po liduprázdných polních cestách. Může běžet, kam se mu chce, a hrát si s rychlostí jako s nejoblíbenější hračkou… Nechce se mu věřit, že kdysi dávno to prý bylo úplně normální a běžné. Hlavou se mu honí neodbytné otázky. To si ti běžci dřív svou svobodu vůbec neuvědomovali? A existují vůbec ještě nějací běžci? Třeba se mi poštěstí někoho, kdo zná designalizační metodu a také porušuje zákaz pohybu, potkat. Pak bychom se mohli spojit a scházet pravidelně …

„O tom, že někteří jedinci odmítají konzumovat UVH (Universální Výživnou Hmotu – pozn. aut.), víme už delší dobu," říká Nejvyšší tajemník a postupně zvyšuje hlas. „Podle interní analýzy zpravodajských služeb však vzniká jakési jejich aktivní jádro. Dělali údajně rozbory UVH a odhalili v ní Zkracovače, naše tajné chemické přísady urychlující stárnutí. To by samo o sobě jako důvod jejich likvidace bohatě stačilo. Je tu ale i vážnější nebezpečí: mohli by zformovat nějakou reálnou politickou sílu, třeba Stranu zdravého života, s cílem vyvolat sociální nepokoje nebo nás přímo ohrozit. V zájmu Státu: musíme zakročit!"

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Plzeň

Celkem 397 km
Minulý měsíc 0 km

odlaska žena 30.08.2009 16:26:59

Zajímavě napsané, až mi chvílemi nebylo lehce..Snad tak opravdu nedopadneme..:-)

avatar

muž 31.08.2009 09:48:32

Své by také mohli říci globalizační alarmisté. Běžec vydýchá mnohonásobně více kysličníku uhličitého než jedinec ležící na kanapi u televize.

administrator 03.04.2010 13:33:01

2. srpna 2069. Mimořádné jednání Nejvyšší rady státu trvá už několik hodin a je opravdu bouřlivé. Právě hovoří Populační tajemník: „ … protože to předchozí vlády nechaly zajít příliš daleko. Ale my už nejsme jen stárnoucí společnost, my jsme přestárlá společnost! Vždyť průměrná délka života už podle nejnovějších údajů Makrosociálního úřadu přesáhla 90 let. Jak to asi bude pokračovat, nepřijmeme-li další účinná opatření?!"


Odkaz na článek
Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.