Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

"Východočeské Běchovice" zvou...

"Východočeské Běchovice" zvou...
foto: Eva Zoubková

Ivo Domanský | 20.10.2009 | přečteno: 8943×

V sobotu 24. října bude silnice mezi východočeskými městy Hronovem a Náchodem zase plná běžců. Silniční běh Hronov – Náchod má nejen více než padesátiletou tradici, ale také na naše poměry mimořádnou oblibu. „I kdyby šídla padala, očekáváme kolem 250 závodníků,“ říká pracovník OS ČSTV v Náchodě a předseda organizačního výboru běhu Jaroslav Rufer.

Atletika pronikla do Náchoda až po první světové válce, první závody se konaly v roce 1922. Mezi jejími průkopníky vynikal organizačními schopnostmi a iniciativou Bohumil Kratěna. Právě tohoto muže lze považovat za zakladatele téměř devítikilometrového závodu. Vzorem mu prý byl běh z Běchovic do Prahy, zvolená trať byla rovinatá a silnice na tu dobu docela kvalitní. Na prvním ročníku v roce 1928 se sešlo kolem dvaceti běžců, jména dvanácti z nich zůstala díky důkladnosti tehdejších žurnalistů zachována dodnes. Prvním historickým vítězem se stal Jaroslav Mizerovský z AFK Kolín, který vzdálenost mezi oběma městy zdolal za 29:09 min.

To byl začátek tradice, která sice byla několikrát přerušena, ale díky novým a novým generacím běžců a organizátorů vždy znova povstala z popela. Ozdobou „věčně putovního Štítu města Náchoda“ byla jména slavných běžců před- i poválečného období. Ovšem nejen knihy, nýbrž i čestné atletické ceny mají své často bizarní osudy. Po dočasném zániku náchodské atletiky v poválečných letech se hlavní cena pro vítěze prostě ztratila a objevila se až o několik let později – v bazaru! Tam ji poznal náchodský trenér Jaroslav Novák, z nedůstojného stánku ji vykoupil a věnoval pořadatelům.

V lepších časech byli držiteli štítu slavní domácí vytrvalci. Po Mizerovském se na nejvyšším stupínku vystřídali mimo jiné i čtvrtý z chodecké padesátky na OH v Berlíně Jaroslav Štork – Žofka, dále vynikající maratonec Josef Šulc, který zlepšil základní traťový rekord již v roce 1935 na 28:10,2, po válce pak Jaroslav Štrupp, Václav Bartůněk či Miroslav Krsek. V 70. letech minulého století byl králem „východočeských Běchovic“  Petr Havel, který se do rekordní listiny zapsal dokonce dvakrát, a to v letech 1973 (27:32) a 1977, kdy jako první muž běžel pod 27 minut (26:31). O kvalitě Havlova rekordu svědčí, že se jej nepodařilo překonat ani věhlasnému Vlastovi Zwiefelhoferovi, který zde vyhrál ročník 1981 „jen“ za 26:58. Naopak Miroslav Bauckmann využil v roce 1985 ideálních podmínek k útoku na Havlův rekord a byl úspěšný: běžecký národ žasl nad neuvěřitelným časem 25:43,2.

Potom se vítězové střídali jako na běžícím pásu – Ivan Uvizl, Milan Krajč, Radim Kunčický, Luboš Gaisl a konečně v roce 1993 přišla chvíle „Honzíčka“ Pešavy. Poslední český vytrvalec evropského formátu přišel, viděl a zvítězil v čase 25:04! Tento výkon už byl nad síly všech dalších vítězů, kterými byli Luboš Tesáček, Milan Drahoňovský, Michael Nejedlý, Robert Krupička či šestinásobný zdejší premiant Michal Šmíd. Na Pešavově výkonu si vylámal zuby také zatím jediný zahraniční vítěz, Polák Jakub Burghardt, který před dvěma lety běžel z Hronova do Náchoda za 26:27.

Ženy dostaly příležitost poprvé v roce 1972 a vítězkou byla polická lyžařka Mirka Pohlová. Její čas 42:48 postupně zlepšovaly Jarmila Honková – Urbanová (34:33,8), Helena Nerudová – Ledvinová, jejíž maximum 31:16,2 z roku 1978 vydrželo 13 let, než bylo zpevněno v roce 1991 náchodskou Radkou Pátkovou na 30:59 a posléze o dva roky později toutéž závodnicí dokonce na 30:22.  Po Věře Kunčické přichází v roce 1995 Monika Deverová – Hamhalterová, jež jako jediná žena v historii zaběhla Hronov – Náchod pod 30 minut. Její traťový rekord má hodnotu 29:55 a platí dodnes, ačkoliv na startu závodu stály od té doby takové kapacity jako Jana Klimešová, Jana Kučeríková – Bauckmannová nebo Jitka Krátká – Pešavová. V letech 1999–2002 zde čtyřikrát po sobě vyhrála Anna Pichrtová a tentýž kousek v násle­dujících čtyřech ročnících zopakovala Vendula Frintová.

Pro úplnost ještě dodám, že v loňském ročníku běželo 223 závodníků, trať byla mimořádně prodloužena asi o 800 m a vyhráli Milan Kocourek a Polka Ochalová.

Velký svátek východočeské a zvláště pak náchodské atletiky připravuje OS ČSTV za podpory mnoha institucí a firem. Za lidové startovné 100 Kč dostanete v cíli upomínkový předmět a zůstává vám i startovní číslo. Pořadatelé hradí dopravu autobusem z Náchoda na místo startu a převoz svršků zpět do Náchoda, v ceně je rovněž malé občerstvení po závodě. Důležitá informace pro běžce, kteří jsou klienty Všeobecné zdravotní pojišťovny: pojištěnci VZP jsou od placení startovného v plné výši osvobozeni, musí ovšem u prezentace předložit průkaz pojištěnce ke kontrole!

Další důležitou informací je, že k závodu se lze přihlásit výhradně v Náchodě, a to v přízemí radnice na Masarykově náměstí od 7:30 do 9:30, přihláška u startu v Hronově je vyloučena! Odjezd posledního autobusu se závodníky do Hronova je v 9:35 rovněž z náměstí. Start je plánován na 10:30 hod. z nově rekonstruované­ho náměstí v Hronově.

Muži budou klasifikováni v šesti a ženy ve třech věkových kategoriích, prvních 10 mužů a prvních šest žen v absolutním pořadí si odnese finanční prémie (oba vítězové po 5000 Kč), první tři v kategoriích obdrží hodnotné věcné ceny, dalších třicet cen je určeno pro vylosované šťastlivce v tombole a pozornost je připravena pro všechny, kdo v sobotu 24. října oslaví narozeniny, případně i pro závodnici s křestním jménem Nina (pokud se taková objeví), neb ta má jmeniny.

Závod je zařazen do Velké ceny východních Čech 2009 a je posledním závodem letošního seriálu Mizuno Running Cup. Podle sdělení pořadatelů se zatím nikdo ze zahraničí nehlásil, přesto však není vyloučen start závodníků z Polska a možná i maďarského „cirkusu Benedek“ s Etiopanem Ashenafim a Keňanem Kimutaiem.


WEB ZÁVODU

ÚDAJE O ZÁVODĚ V TERMÍNOVCE