Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Na silniční klasiku Hronov – Náchod se vydalo téměř pět stovek běžců

Na silniční klasiku Hronov – Náchod se vydalo téměř pět stovek běžců
foto: Tomáš Nohejl

Tomáš Nohejl | 21.10.2012 | přečteno: 5810×

Rychlík z dráhy a další běhající mamina, aneb Lukáš Kourek a Marta Fenclová ovládli 55. silniční klasiku Hronov – Náchod, finále Mizuno Running Cupu. Nádherné slunečné počasí ocenilo téměř pět stovek účastníků, z toho 96 žen, rekord polistopadové éry.

Běžecká pospolitost se zablýskla veselou příhodou. Poslední autobus, odvážející běžce z Náchoda do Hronova na start, se na zaplněném náměstí „zašprajcoval“ mezi špatně parkující auta. V pár vteřinách vyskočilo šest chlapů a ručně pošoupli vadícího hyundaie o půl metru. A tak se na výstřel z pistole před Jiráskovým divadlem ani nemuselo čekat.

Kourek vyrazil zostra, z vedoucí trojky brzy odpadl Krunka, pak i Pechek. „Neměl jsem hodinky s gps, ale asi na třetím už jsem byl sám,“ říkal potom vítěz. Postupně navyšoval náskok, nešetřil se. „Neběželo se mi úplně dobře a nebyl jsem si jistej, ale nechtěl jsem se flinkat,“ dodal. Do závodu šel z plného tréninku, v lehkém větříku při druhém náchodském startu svůj premiérový čas nepřekonal. I když cílový čas 26:49 a náskok 41 vteřin vypadají slušně.

To Fenclová si závod užila jinak. Postupně se propracovávala polem dopředu. Jako poslední setřásla členku početné polské ekipy Martu Szenkovou z Bydgoszcze. „Nevěděla jsem přesně, jak jsem na tom, tak jsem se snažila stupňovat tempo, protože nemám finiše. A vylepšila jsem si o 25 vteřin zdejší osobák (31:26),“ radovala se. „Docela mi to uteklo a považuju si prestižního vítězství.“

Oba vítězové se blíží k závěru sezony. „Já už pomalu nabíhám kiláky na tu novou. Čeká mě soustředění na Vysočině, pak Tatry,“ vyprávěl Kourek, který se narychlo chystá reprezentovat už potřetí Česko mezi dvanácti vybranými týmy v japonském Ekidenu. A co plánuje po novém roce? „Rád bych se pokusil o limit na trojku na evropskou halu. A když se udržím na vejšce, tak ještě univerziádu,“ usmál se 24letý běžec Nového Města nad Metují.

To mamka Fenclová plánuje po týdnech. Běhá po večerech, jen přes víkendy mívá hlídání rodičů. „Docela to jde, ale žádné úseky neběhám. Jen tempové běhy po cyklistických stezkách u nás v Pardubicích. Až půjdu do práce, bude to asi ještě horší,“ posteskla si 36letá běžkyně, která letos běhala ligu za Hradec a stíhala i orienťáky.

Předchozí slova by mohla podepsat i třetí Táňa Metelková (40), pracující máma tří dětí. Podobně se během už „jen“ (možná o to víc) baví čtvrtá, ale pořád výborná známá Jana Klimešová (42), nebo sedmá Anna Krátká (43). Ostatně i mezi muži se dal vysledovat zajímavý sociologický postřeh. Konkurence mezi čtyřicátníky byla mnohem nabitější a početnější než mezi o desetiletí mladšími běžci. Pátý „30“ by byl až jedenáctý „40“.

Absolutní číslo běžců v konkurenci velkoměstských velkopodniků možná tolik neohromí, ale oproti loňsku přináší nárůst dvaceti procent. Pánové, kdo tohle máte? A slavnostní vyhlášení v historickém sále radnice taktéž. Jen pro úplnost: nejmladší v cíli byl jedenáctiletý Jiří Rut, nejstarší osmdesátiletý František Böhm.

Spokojeni byli i pořadatelé celého MRC. Po dalších jednáních se zdá, že mizí hrozba sloučení s jinou sérií a zachová si současnou podobu – svébytných závodů se seriálovou nadstavbou a žebříčky.

Kompletní výsledky závodu

Kompletní pořadí Mizuno Running Cupu 2012

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

tono muž 21.10.2012 12:21:08

Rychlík z dráhy a další běhající mamina, aneb Lukáš Kourek a Marta Fenclová ovládli 55. silniční klasiku Hronov – Náchod, finále Mizuno Running Cupu. Nádherné slunečné počasí ocenilo téměř pět stovek účastníků, z toho 96 žen, rekord polistopadové éry.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.