Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Hronov - Náchod: Rusko-ukrajinské manévry

Hronov - Náchod: Rusko-ukrajinské manévry
foto: archiv závodu

Ivo Domanský | 24.10.2009 | přečteno: 6611×

Ve znamení výborných výkonů závodníků ze zemí bývalého SSSR se vedl letošní silniční běh Hronov – Náchod. Za příznivých povětrnostních a teplotních podmínek – téměř bezvětří a teplota v době startu 10 stupňů – doběhli po absolvování 8850 metrů před náchodskou radnici jako první Rus Nikolaj Rjabinin v čase 26:32 před Lukášem Kourkem (AO Nové Město na Moravě) 26:44 a Petrem Pechkem (Kerteam) 26:50.

I když Rjabininův čas není špatný, ani zdaleka se nepřiblížíl k traťovému rekordu Jana Pešavy z roku 1993, který má hodnotu 25:07. Jak to tak vypadá, výkon tehdejšího českého reprezentanta zůstane ještě dlouho nepřekonán.

V ženské kategorii nikdo nestačil na ukrajinský tandem Alena Serdivková – Oxana Melcajevová. O vítězství Serdivkové rozhodl lepší finiš v závěrečné dvoustovce, v cíli dělila obě běžkyně jediná sekunda (30:46 – 30:47).

Na start do Hronova se po hladké prezentaci v Nácho­dě přesunulo 308 běžců ze šesti zemí, kromě českých se přihlásili závodníci z Ruska, Ukrajiny, Polska, Etiopie, Keni a Velké Británie. Čekala je rovinatá trať v údolí řeky Metuje dlouhá přesně 8850 metrů. Posledních 500 metrů vedla trať náchodskou pěší zónou, kde běžce pozdravovaly desítky diváků, na náměstí jich bylo ještě více.

"Od začátku nám utekl Rjabinin, z původní větší skupiny jsme už v Poříčí zbyli jen tři. Kromě mne se drželi v popředí jen Lukáš Kourek a Kamil Krunka, Keňané zůstali brzo vzadu, " říká o situaci na čele bronzový Petr Pechek.

Z Afričanů nikdo neoslnil. Nejlepší byl nakonec podceňovaný Etiopan Erkolo Ashenafi na páté pozici. O místo horší byl Ukrajinec Ivan Masijko. Výborně běžel loňský junior Ondřej Fejfar a skončil sedmý, osmý pak díky skvělému závěru Radek Linhart. Devátý byl lepší z Keňanů Kimutai a desítku nejrychlejších uzavíral Radek Groh.

V režii obou ukrajinských reprezentantek se odvíjel závod žen. Serdivková a Melcajevová běžely spolu celou trať a k rozuzlení došlo teprve na náchodském náměstí. Třetí pozici si pečlivě pohlídala Eva Tománková (30:52). Opět se ukázalo, jak silná je v Česku nejmladší veteránská ženská kategorie. Vítězství si odnesla Ivana Sekyrová, výborně však běžely i celkově pátá Táňa Metelková a šestá Jana Klimešová.

Podobně jako „velké“ Běchovice, tak i jejich východočeská zmenšenina láká stovky kondičních, nebo chcete-li, amatérských běžců. Těm příliš nezáleží na umístění a čase, prostě se chtějí tradičního závodu zúčastnit.

Úctu a uznání vzbuzují výkony vítězů veteránských kategorií, 75letého Jiřího Pejpala, 66letého Františka Krátkého, 56letého Miroslava Krupičky a 45letého Václava Ožany. Snad jediným méně známým vítězem byl 35letý Martin Štolfa. Pro historii ještě dodejme, že vítězkami obou zbývajících ženských veteránských kategorií se po zásluze staly Lenka Wiesnerová a Eva Jirásková. A také to, že mezi nejstarším a nejmladším závodníkem (vlastně závodnicí) je neuvěřitelných 74 let. Františku Tomáškovi z Otrokovic je totiž letos 84 let, náchodské žákyni Tereze Škodové teprve deset.

Hronov – Náchod byl také posledním závodem seriálu Mizuno Running Cup a vzápětí po doběhu byli vyhlášeni vítězové celé soutěže, kterými se stali u mužů Pavel Brýdl (SK Nové Mšsto nad Metují) a mezi ženami Ivana Sekyrová (AK Sokolov).

Vyhlášení vítězů se ve shodě s tradicí konalo v zasedací síni Městského úřadu v Náchodě, zúčastnili se jej zástupci obou pořádajících měst, někteří partneři běhu a další hosté. Věřím, že všichni závodníci odjížděli z letošního ročníku východočeské klasiky spokojeni a že rádi přijali pozvánku na příští 53. ročník (23. října 2010).


KOMPLETNÍ VÝSLEDKY

VÝSLEDKY DLE KATEGORIÍ

WEB ZÁVODU

PODROBNOSTI O ZÁVODĚ V TERMÍNOVCE

Komentáře (Celkem 5)

Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Celkem 631 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:29:00
maraton: 3:29:00

cagwe muž 25.10.2009 03:19:52

Foto – je opravdu „archiv závodu“, protože jsou na něm borci co letos nestartovali.
Dotázek, kterou veteránskou kategorii vyhrála Lenka Wiesnerová ?? Myslel jsem si, že je v kategorii s Metelková, Sekyrovou a spol. …

avatar

Ivo Domanský 25.10.2009 18:54:33

>> cagwe, 25. 10. 2009 03:19:52

I kuš, máš pravdu, cagwe. Asi jsem měl vlčí mlhu. Ženské béčko pochopitelně vyhrála Ivana před Táňou a Janou, céčko pak Eva Jirásková před Pavlou Kováříkovou a Dášou Kubrovou.

avatar

Líšnice

maraton: 2:52:51 (2002)

Láďa Tarant 25.10.2009 19:22:56

>> cagwe, 25. 10. 2009 03:19:52

Na foto taky pozvávám borce, který letos nestartoval, v pořádku, je to archív.
Byl jsem poprvé a akci doporučuji…

avatar

Dasha 26.10.2009 12:22:10

Je skvělé, že si tento závod udržuje tradici a řadí se u nás k velkým a úspěšným akcím. Jen mi chybělo nějaké důstojnější zázemí v Hronově před startem. Loni byla otevřena tělocvična ve škole na náměstí, letos nic, závodníci se převlékali venku na schodech divadla a k dispozici bylo pro všech těch 300 běžců jen 1 WC v budově divadla. No naštěstí bylo aspoň solidní počasí, tak se to dalo přežít. To před týdnem by nám bylo hůře..:-))

avatar

xbenes muž 27.10.2009 10:07:59

Zdravím, bylo tam hodně lidí, oc fotili kolem trati. Nevíte, jestli nejsou někde na webu fotky?
Díky :-)

administrator 03.04.2010 13:33:04

Ve znamení výborných výkonů závodníků ze zemí bývalého SSSR se vedl letošní silniční běh Hronov – Náchod. Za příznivých povětrnostních a teplotních podmínek – téměř bezvětří a teplota v době startu 10 stupňů – doběhli po absolvování 8850 metrů před náchodskou radnici jako první Rus Nikolaj Rjabinin v čase 26:32 před Lukášem Kourkem (AO Nové Město na Moravě) 26:44 a Petrem Pechkem (Kerteam) 26:50.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.