Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Rekordní Hronov vyhrál Kourek před "smečkou" Ukrajinců

Rekordní Hronov vyhrál Kourek před "smečkou" Ukrajinců
foto: archív závodu Hronov - Náchod

Daniela Havránková | 26.10.2013 | přečteno: 7348×

Lukáš Kourek z TJ Nové Město na Moravě zopakoval své nedávné vítězství z Vokolo Priglu i na účastnicky rekordních šestapadesátých východočeských Běchovicích, závodě Hronov – Náchod. V běhu měřícím 8 850 metrů za sebou nechal trojici ukrajinských vytrvalců reprezentujících polský Achilles Leszno. Na první místo potřeboval čas 26:09, Ukrajinci doběhli po minutě.

Akce ve východním cípu Čech se může pochlubit dlouhou tradicí a stabilně kvalitní organizací. Závod mají v posledních letech ve svém kalendáři běžci, kteří sbírají body do poháru Mizuno Running Cup, a je i posledním zastavením Velké ceny východních Čech v bězích. Důvodů, proč dát tuhle necelou silniční devítku se tedy nabízí spousta, což potvrdil i novodobý účastnický rekord – 589 závodníků v cíli.

Po prezentaci na náchodské radnici jsou účastníci odvezeni autobusy na náměstí v Hronově. Síly pak měří na silnici vedoucí zpět do Náchoda, tedy na trati se zvlněným profilem, s pozastaveným silničním provozem. Asfalt v závěru na posledním kilometru střídají kostky, po kterých se závodníci dostávají centrem města k velkolepému finiši na náměstí. Tady už atmosféra, po celou dobu běhu pulsující díky fandícím divákům, freneticky graduje.

„Konečně mi to zase běhá, i když už jsem vlastně v přípravě na další sezonu. Přijel jsem sem ze soustředění u nás v Novém Městě a zase se tam vracím, pak zamířím na Šumavu,“ vyprávěl po doběhu nadšeně celkový vítěz Lukáš Kourek. Jinak také dráhař, který chce v příštím roce usilovat o nominaci na mistrovství Evropy v běhu na pět, možná deset tisíc metrů.

„První kilometry jsem běžel s Ukrajinci, na třetím při mírném stoupání jsem odskočil a hlídal si dostatečný odstup,“ popsal vývoj na čele závodu Kourek, za nímž doběhl ukrajinský trojblok (Lurchuk Volodymyr, Mykola Lukhmymchuk a Timashov Volodymyr). Z Čechů dále bodovali v tomto pořadí Jan Kohut, Radek Hübl, Kamil Krunka, Pavel Dymák, Robert Míč a elitní desítku uzavřel junior Marek Uvizl, mimochodem syn legendárního závodníka Ivana Uvizla, který doběhl po boku své dcery Martiny, celkově desáté ženy.

Soutěž žen jinak pro sebe s přehledem rozhodla Eva Vrabcová (AK Olymp Brno) mimořádně kvalitním výkonem 30:06. Z úspěšných běžeckých akcí se však brzy přesune do bílé stopy, závodit bude i v Soči na nejvyšší soutěži pod pěti olympijskými kruhy. „Příprava vrcholí, forma doufám bude,“ řekla při slavnostním ceremoniálu v historickém sále náchodské radnice. Držme jí tedy palce!

Druhou v cíli pak byla nestárnoucí veteránka Táňa Metelková (TJ Sokol Hradec Králové) časem 31:20, která dnes šla tak trochu za školu. „Studuju dálkově učitelství pro první stupeň a musela jsem se ulít z pedagogiky. Hudebku odpoledne snad stihnu,“ popisovala se smíchem svůj nabitý program máma tří dětí původem z Týniště nad Orlicí.

Bronz připadl výkonem 31:41 skvělé maratonkyni Kateřině Kriegelové z Velkých Losin , která si před dvěma týdny v Mnichově vylepšila osobní maximum na královské trati (2:50:44 – čistý čas). Až za ní doběhla Ukrajinka Rybak Snizanová a triatlonistky Vendula Frintová a Michaela Gerychová.

I když běžci třeba na akci zamířili z daleka, nemohli litovat. Nádherný podzimní den se dal po závodě spojit s prohlídkou zámku, nebo jen s posezením na některé z prosluněných zahrádek města, které proslavil Josef Škvorecký ve svých románech. Zkrátka běh Hronov -Náchod byl pro mnohé skvělým startem prodlouženého víkendu.

ONLINE VÝSLEDKY

MIZUNO RUNNING CUP

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

behej.com 26.10.2013 13:01:58

Lukáš Kourek z TJ Nové Město na Moravě zopakoval své nedávné vítězství z Vokolo Priglu i na šestapadesátých východočeských Běchovicích, závodě Hronov – Náchod. V běhu měřícím 8850 metrů za sebou nechal trojici ukrajinských vytrvalců reprezentujících polský Achilles Leszno. Na první místo potřeboval čas 26:09, Ukrajinci doběhli po minutě. V závodě žen potvrdila podzimní formu česká reprezentantka v běhu na lyžích Eva Vrabcová. Cílem proběhla v čase 30:06. ONLINE VÝSLEDKY />Odkaz na článek

avatar

Celkem 10672,18 km
Minulý měsíc 12,4 km
10 km: 0:45:02 (2014)
půlmaraton: 1:41:12 (2014)
maraton: 3:56:52 (2012)

RoobertG muž 27.10.2013 16:20:12

První účast na tomto závodě a velká spokojenost. S vyjímkou 2 malých stoupání celá trat z mírného kopce prispěla k dosažení kvalitního času. Počasí výborné, organizace zvládnutá možná jen s vyjímkou menšího počtu autobusů navážejících závodníky na start. Občerstvení po doběhnutí a vyhlašování výsledků v budově radnice také velmi dobré. V této galerii lze najít i několik fotek z průběhu, díky

Motto: spěchej pomalu
Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.