Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Upravte svůj jídelníček do nevlídného podzimu

Upravte svůj jídelníček do nevlídného podzimu
foto: Jan Herda

Lucie Komrsková | 04.12.2009 | přečteno: 11681×

V létě je pohoda jíst saláty a zeleninu. Co ale podnikat na podzim? Psa by ven nevyhnal a chutě máte tak maximálně na svařák a čokoládu, případně na něco pořádně sytého, ať je to klidně guláš s deseti knedlíky. Jak nejlépe změnou jídelníčku odolat nevlídnosti přelomu podzimu a zimy?

Samozřejmě, že nic se nevyrovná syrové zelenině, ale chybu neuděláte, pokud si ji lehce upravíte na páře a přidáte hojnou porci k jídlu jako přílohu. Prostě i sezónní úprava je někdy na místě. Případně jsme opět u babiččiny zeleninové polévky…

Vrátíme-li se k té podzimní plískanici a chuti na sladké, docela často se jedná spíš o psychickou náladu. Venku je zima, nevlídno a tma a je dokázáno, že lidé ve špatné náladě sáhnou po nějakém tom sacharidu, aby si život trochu osladili. Je to biologický jev, takže nemá smysl si to příliš vyčítat. Pokud se vám to stává hodně často, zkuste svou psychiku oblafnout něčím jiným. Sportem a vyplavenými endorfiny by to jít mohlo, v těžším případě by to spravil třeba ovocný salát s kysanou smetanou.

Podzimní biorytmy platí i pro pitný režim. V létě je žízeň poněkud transparentnější. Proto je tak důležité dodržovat pitný režim, i když vás pocity žízně ještě netrápí, to už totiž většinou bývá pozdě. Nestačí tedy večer zavzpomínat, že jste tomu dnes moc nedali, a možná proto ta bolest hlavy. Nezachráníte to ani pořádným splávkem po tréninku. Pijte průběžně během dne!

V případě, že se člověk začíná věnovat sportu na pravidelné „nad-rekreační" bázi a běhá pravidelně, má občas pocit, že by měl konzultovat jídelníček s odborníkem, který mu dozajista prozradí tajné tipy na alespoň deset speciálních přípravků. Těmi poté docílí famózního zlepšení kondice a naprostou absenci únavy. Opravdu to tak může fungovat?

Člověku, který se rozhodne dát na rady odborníka, připadají dobře míněné rady babičky přinejmenším jako trapné. „Polévka je grunt", „Přejídat se na noc není zdravé" a „Jak chceš mít, Peťulko, sílu, když nejíš maso?"

Ale občas stojí za povšimnutí. Polévka (samozřejmě ne ta z pytlíku) doplní dobře tekutiny, těžké jídlo na noc ráno poznáte a vegetariáni dobře přemýšlí, jak vyváženě nahradit bílkoviny z živočišných zdrojů.

Než půjdete konzultovat s odborníkem aminokyseliny, podívejte se zblízka na svůj jídelníček a nebojte se držet jednoduchých rad. V jednoduchosti je totiž krása. Opravdu oceníte, když budete jíst vícekrát denně menší porce a pokud budete jíst pestře a vyváženě. Bílkovin je třeba nejen pro kulturisty pro růst svalové hmoty, ale také třeba pro její ochranu.

Mezi cukry aneb sacharidy patří nejen dorty, ale také rýže nebo těstoviny, a ty se pro obnovu energie hodí určitě. No a tuky, které mají v naší civilizaci skoro symbol sprostého slova, prostě potřebujete taky. Ano, určitě lepší ty nenasycené (asi tušíte, že olivový olej do salátu bude lepší, než chléb se sádlem…). Ve vašem běžeckém tréninku bude jídlo hrát stejně důležitou roli jako v životě vůbec. Protože ani motor nejede na nekvalitní benzín úplně dobře.


TÉMATU PODZIMNÍ ÚNAVY SE VĚNUJEME V POSLEDNÍM ČÍSLE ČASOPISU BĚHEJ