Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

S pevnými břišními svaly k efektivnějšímu běhu

S pevnými břišními svaly k efektivnějšímu běhu
foto: Martin Symon

Veronika Brychcínová | 28.05.2010 | přečteno: 13346×

Funkční břišní svaly jsou základem pro správné držení těla, které při běhu hraje klíčovou roli. Správně fungující břišní svaly se projeví v běžecké technice, stylu a efektivitě běhu. Navíc jsou oporou pro záda a pokud jsou v dobré kondici, bolest zad vás trápit nebude.

Vybrali jsme pro vás jako ukázku jeden ze cviků. Více jich najdete v červnovém čísle časopisu Běhej, které vychází již za několik dní, 11. června.

U všech cvičení na posílení břišních svalů je třeba se soustředit na to, aby došlo k co nejefektivnějšímu zapojení břišních svalů. Pokud máte pocit, že je břišní stěna v rovině a co nejblíže směrem k páteři, pak bude cvičení účinnější.

Před cvičením si položte ruce na břicho a s výdechem se snažte břišní stěnu jemně stáhnout směrem k páteři. Snažte se udržet břicho v této pozici, ale nezadržujte dech, ani nedržte břišní stěnu v této pozici křečovitě. Dýchejte pravidelně a začněte se cvičením. Provádějte je tahem bez dynamického nebo švihového pohybu.

Zkracovačky v sedu jednonož

Zkracovačky v sedu jednonož V této pozici pomalu přitahujte koleno směrem k čelu a stejně tak i čelo směrem ke kolenu. Soustřeďte na zapojení břišních svalů do pohybu. Vnímejte, že k pohybu dochází pouze díky zkrácení břišních svalů.

Anketa

Jak často posilujete břišní svaly?

 
58 hl.
 
27 hl.
 
137 hl.
 
37 hl.
Celkem hlasovalo 358 uživatelů.

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední

vbrychci 28.05.2010 01:39:46

Funkční břišní svaly jsou základem pro správné držení těla, které při běhu hraje klíčovou roli. Správně fungující břišní svaly se projeví v běžecké technice, stylu a efektivitě běhu. Navíc jsou oporou pro záda, a pokud jsou v dobré kondici, bolest zad vás trápit nebude.
Odkaz na článek

avatar

Kroměříž

Jita žena 28.05.2010 17:45:02

Zdravím, nevím, jestli jsem pochopila cvičení správně, v prvním případě aktivuje ohybač kyčle, teprve potom břicho. Připomínám, že ohybače mají svůj začátek již na 12. hrudním obratli a přetížené vedou bedra do nefyziologické lordózy, a břicho dál spíš povoluje. Bedra pak bolí. Utlumení ohybačů kyčlí je při posilování břicha problematické. Zkracovačky (sklapovačky) v jejich klasickém provedení jsou doufám již minulostí právě z výše uvedeného důvodu. Jitka St.

Motto: Dopředu vlastními silami. Každý krok se počítá.
avatar

Beru žena 28.05.2010 22:11:04

>> Jita, 28. 05. 2010 17:45:02

Zdravím Jitko. Problematika nadměrného zapojení ohybačů kyčle a konkrétně Vámi popisovaného bedrokyčelního svalu, je u řady cviků na posílení břišních svalů velice aktuální.

V popisu tohoto cviku je proto důležitá poslední věta: „Vnímejte, že k pohybu dochází pouze díky zkrácení břišních svalů.“, tedy, že k přiblížení čela a kolene dochází jen díky podsazení pánve (pohyb kolene směrem k čelu) a ohnutí páteře (pohyb čela směrem ke kolenu). Pro lepší kontrolu pohybu pomáhá jeho relativně pomalé provedení a malý rozsah. Pokud bychom i přes to stále cítili nadměrné zatížení ohybačů kyčle, pak v této variantě je možnost plosku zvednuté nohy lehce opřít o stehno druhé dolní končetiny.

Máte pravdu, že celkem často při, jak jste nazvala, „klasickém“ provedení" některých cvičení dochází k přetěžování bedrokyčelního svalu, který už tak má tendenci k nežádoucímu zkracování. Řada cvičení na břišní svaly si tedy zaslouží postupný nácvik správného zapojení břišních svalů a optimálního utlumení ohybačů kyčle. Stejně tak si nejspíš tento cvik zasloužil podrobnější popis. Proto ještě jednou díky za komentář.

S pozdravem

a přáním hezkého víkendu

Veronika Brychcínová

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.