Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

ROZHOVOR: Potřeboval jsem impuls, tak běhám bos

ROZHOVOR: Potřeboval jsem impuls, tak běhám bos
foto: Nike

Martin Singr | 14.09.2010 | přečteno: 55020×

Při nedávném závodu na pražské Letné zaujal bosý běžec, který rozbíhal vítěznou štafetu. Běhá bez bot i v tréninku a uchvátilo jej to natolik, že se nebojí s oponenty pustit do křížku i na nerovné půdě poloanonymních internetových diskusí. „Neříkám, že běžecké boty jsou zlo, jen je možná všechno úplně jinak,“ říká 27letý Martin Roman z Prahy.

Jak ses dostal k běhu?

Já nikdy nebyl ve sportu dobrý. Troufám si říct, že skoro ve všech sportech jsem průměrný nebo lehce nadprůměrný. K běhání jsem se dostal před deseti lety, ale připadal jsem si jako Forrest Gump. Jednoho dne jsem měl depresi, vzal jsem si boty a šel si na hodinu zaběhat. A od té doby běhám. Musím říct, že jsem na tom závislý asi jako každý, kdo začal běhat. Ale abych nevypadal jako matador, moje objemy jsou kolem 50 kilometrů za týden. Mám to jako doplněk k dalším sportům. Za školu jsem závodně plaval a plavu dále, šest let jsem dělal box, který jsem teď kvůli běhání na čas opustil.

Kdy ses rozhodl, že budeš běhat bez bot?

Sdružuji se s přáteli na komunitním serveru Nyx. Je tam běžecká část fóra, tam se bavíme o trénincích. Myslel jsem, že musím mít ty nejlepší boty, protože když je nebudu mít, zničím si nohy, jak tvrdí všechny články. Asi před devíti měsíci tam někdo napsal o pětiprsťácích (návleky pro běhání naboso, pozn. red.). Tyto boty se v Americe používají čtyři, pět let a hrozně se to řešilo i zde, na tomto fóru. Tehdy se objevily i studie, které podporovaly myšlenku, že by to vlastně mohlo být všechno jinak. Tak jsem si říkal, proč to nezkusit? Otázka je, proč tato studie nebyla rozebrána v Čechách. Někdo asi nechce slyšet alternativní teorii k tomu, že běhání v botách je přirozené.

Kdy jsi poprvé vyběhl bez bot? Bylo to opravdu naboso?

„Já si na chvíli zkusil ty pětiprsťáky a říkám, že to (běh bez bot) je naprosto geniální, že se cítím jako malé dítě. Je zajímavé, že děti, než začnou nosit boty, nemají pokažené chodidlo a běhají přes špičku. Chtěl jsem si koupit pětiprsťáky a ne začít běhat bosý, ale v tu dobu se začaly objevovat teorie, že způsobují zranění. Hodně jsem o tom četl a zjistil, že je třeba začít s těmito botami pomalu, protože lidé, kteří běhali celý život ve vypolstrovaných botách, nemohou začít běhat stejné objemy v botě, která má podrážku čtyři milimetry. Cítím, že jsem se vydal správnou cestou, když jsem začal tak běhat. Možná to bude znít komicky, ale připadám si jako běžec, který běží bušem a loví gazelu.

Prostě jsem jednou doběhl v botách do obory Hvězda, kam chodím běhat, tam jsem si je sundal a běžel pět kilometrů po trávě bos. Samozřejmě potom bolely pár dní svaly, o kterých jsem ani nevěděl, že je mám. Běžel jsem i po štěrkové cestě, blátě, po jehličí a bylo to, jako bych se znova narodil. Já tehdy běhal už osmý rok a potřeboval jsem nový impuls. Vždy jsem chtěl uběhnout maraton. Ten jsem uběhl a cítil syndrom vyhoření. Naboso jsem začal letos v dubnu.

Budeš bos běhat i v zimě ve sněhu?

Viděl jsem obrázky lidí na Ukrajině, kteří prostě nemají boty. A na BBC byla reportáž o člověku, který běžel maraton na polárním kruhu bosý. Takže by to šlo, ale nejsem blázen, seženu si neoprenové boty, ve kterých jde běhat v zimě.

Nebojíš se střepů nebo ostrých kamenů?

Samozřejmě se bojím. Kdybych řekl, že se nebojím, tak bych lhal. Ale běhám ve Hvězdě, kam nechodí opilci, na štěrkové cestě dobře vidím. I před závodem na Letné jsem si trať proběhl, protože kdybych to neudělal, asi bych si vrazil do nohy střepy, které tam byly.

Zkoušel jsi běhat na asfaltu?

Zkoušel jsem to asi dvakrát a mohu se vrátit k teorii, která dokonce říká, že i běh na betonu je přirozenější pro bosou nohu. I na Letnou jsem si bral svoje boty, ale když jsem si je chtěl obout, uvědomil jsem si, že běh v botách nesnáším, a rozhodl se běžet bosý.“

Mohou být některá zranění, se kterými se běžci potýkají, způsobena jen a pouze botami?

Liebermanovu studii další studie podporují. Podle jiné je ročně až 56% zraněných běžců. To, co se snaží dělat dnes výrobci, tedy boty s vysokou podrážkou, je založeno na tom, že je třeba tlumit dopad. Mělo by se běhat s botami, protože boty chrání nohu při dopadu? To není podle mě pravda. Když běžím bosý přes špičku, začne pracovat pět metatarzů, tisíce senzorů, 25 kostí a 19 svalů. A noha se krásně zhoupne.

Takže vše je špatně už od chvíle, kdy rodiče koupí dítěti první boty?

Píše se: „Děti mají nosit boty se žirafkou, protože boty se žirafkou mají klenbu.“ Já bych maminkám řekl, čtěte si odborné články, protože to, co čtete, možná není pravda. Děti se narodily s tím, že mají jeden z nejdokonalejších nástrojů na světě, a vy jim ho ničíte. Lidé tu běhají dva miliony let, přitom moderní běžecké boty vznikly až někdy v roce 1970. Takže 40 let možná něco děláme špatně. To je otázka, nad kterou se musíme zamyslet.

Myslíš si, že kdyby nikdo nenosil boty, bylo by vše jednodušší?

Vím, že příslušníci indiánského kmene Tarahumara v Mexiku nosí sandály, na kterých mají jen třímilimetrovou podrážku. A jsou schopní běžet čtyři dny v kuse. Vzali je do Colorada, kde se běhá jeden z nejtěžších závodů na světě, závod na 100 mil. A oni ten závod odběhli v sandálech. Další rok dostali běžecké boty a po třiceti kilometrech je zahodili do lesa (úsměv). Náš Zátopek taky neběhal v dnešních moderních botách.

Říká se, že čím dražší bota, tím vyšší náchylnost ke zranění. Já potřebuji mít kontakt se zemí, abych věděl, co noha dělá a na jakém povrchu se pohybuji. Je to neskutečné, když se podívám, kolikrát jsem se mohl za ten půlrok zranit o kameny nebo větve, ale nic z toho se nestalo. A doufám, že se ani nestane.

Ani se nechce věřit, že jsi dříve běhal v botách…

Před dvěma roky jsem byl jiný. Všem jsem radil, aby si každý nechal zjistit nášlap a koupil si speciální vložky. Měl jsem doma dva, někdy i tři páry bot najednou. Ale člověk se mění, názory se mění a kdyby mi teď někdo řekl, ať se obuji do bot, tak se mu vysměji.

Je podle tebe běh bez bot pro všechny? Nejsou překážkou třeba problémy s klenbou?

Kamarád měl problémy s nohama. Zkoušel různé boty, vložky. Pak si koupil pětiprsťáky a najednou je bez problémů! To je pro mě další důkaz. Máte-li problémy, zkuste zahodit svoje boty a začněte běhat bosí!

Celé to není o tom, jestli jsou špatné běžecké boty. Všem bych doporučil, aby si sundali boty na tartanu nebo na trávě a uběhli tři kilometry. Začnou dělat nový sport, znovu se narodí. A když budou říkat, že to není lepší než běh s botami, nebudu jim věřit. To, že já jsem to zahnal do extrému, je můj experiment. Nedávám si neskutečné objemy kilometrů, a tak věřím, že jsem se nevydal špatnou cestou.

Komentáře (Celkem 149)

Nalezené položky: 150 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | Další Poslední

msingr 14.09.2010 00:04:27

Při nedávném závodu na pražské Letné zaujal bosý běžec, který rozbíhal vítěznou štafetu. Běhá bez bot i v tréninku a uchvátilo jej to natolik, že se nebojí s oponenty pustit do křížku i na nerovné půdě poloanonymních internetových diskusí. „Neříkám, že běžecké boty jsou zlo, jen je možná všechno úplně jinak,“ říká 27letý Martin Roman z Prahy.
Odkaz na článek

avatar

Brno

10 km: 0:43:12 (2014)
půlmaraton: 1:42:51 (2010)

rasp muž 14.09.2010 00:54:22

V posledním týdnu jsem četl už několik článků na podobné téma a jsem už slušně nalomenej :) Nevíte někdo, kde se daj pětiprsťáky sehnat v Brně?

avatar

Rakovník

lassie žena 14.09.2010 07:30:50

>> rasp, 14. 09. 2010 00:54:22 Mám je cca 3. týden a je to opravdu tak, jak všichni říkají, takovej svobodnej pocit pro nohu a chodidlo se nebojí. Těžko sdělitelný pocit tomu, kdo nezkusil. Takže se lámej dál. Mám je z Prahy z Hudy. Zpočátku opravdu bolí lýtkové svaly, ale to tak po třech dnech a trošku odpočinku přejde. Neběhám v nich pořád, střídám s botkami, ale už před nimi jsem zjistila, že na sobě nesnesu boty, které mají až příliš tlumeního, jsou na mě neohebné a přijdou mi tvrdé. Ale na asfaltu se mi v pětiprsťácích příliš nezalíbilo, i když mě se na něm moc nelíbí vůbec.

avatar

Štěpánovice

Celkem 11490 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:13 (2011)
půlmaraton: 1:39:49 (2010)
maraton: 3:43:18 (2007)

VanaXXL muž 14.09.2010 07:36:03

Nevím jak je to s kvalitou, ale cena se zdá dobrá. http://www.dealextreme.com/….fivefingers

Motto: Life is too short to remove USB safely
avatar

Celkem 100,07 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:51:59 (2010)
půlmaraton: 2:08:32 (2014)

Kulíšek žena 14.09.2010 07:55:29

To Glacier: moc pěkný článek! Je vidět, že to máš v sobě srovnané.

Pro mě další motivace k nákupu VFF!;-) Díky!

Motto: no stres
avatar

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 14.09.2010 07:57:09

Velmi dobrý článek, ostatně „impuls“ je to, kvůli čemu jsem začal nepravidelně běhat bosý i já, přičemž výsledek byl nad očekávání dobrý, zejména na krátkých tratích.

Nelíbí se mi ale spojení „Takže by to šlo, ale nejsem blázen“ v souvislosti s během ve sněhu. Myslím, že se jedná o protimluv. Pokud „by to šlo“, tak proč bych měl být „blázen“ jen proto, že to zkouším? Chápal bych, kdyby věta končila „… ale bojím se“ nebo „… ale nechci“, ale takto se mi to zdá až zbytečně ostré a už předem odsuzující ty, kteří něco takového chtějí zkusit.

Paradoxně já zkoušel běhat bosý ve sněhu dříve než bosý na tartanu nebo v lese, takže nevidím důvod, proč bych to neměl zkusit i letos, i když třeba jen na 10 minut, kdy mi to bude příjemné (tedy samozřejmě, pokud napadne sníh).

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
avatar

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 14.09.2010 08:03:59

>> Kulíšek, 14. 09. 2010 07:55:29

Titulek je „Potřeboval jsem impuls, tak běhám bos“ a ne „Potřeboval jsem impuls, tak běhám ve VFF“, i když vím, že autor toto v rozhovoru ztotožňuje, viz například: „Pak si koupil pětiprsťáky a najednou je bez problémů! To je pro mě další důkaz. Máte-li problémy, zkuste zahodit svoje boty a začněte běhat bosí!“.

Přiznám se, že chybou je, že pětiprsťáky jsem ještě neměl nikdy na noze, nicméně přesto myslím, že by bylo dobré běh bos a běh ve VFF rozlišovat.

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
avatar

Celkem 100,07 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:51:59 (2010)
půlmaraton: 2:08:32 (2014)

Kulíšek žena 14.09.2010 08:07:49

>> kanovsky, 14. 09. 2010 07:57:09

To je to hodnotící oko „okolí“…:-)

Na druhou stranu, kdo jiný by měl běhat ve sněhu „tempem“ sněžného levharta než GLACIER, vždyť už jeho nick ho k lásce ke sněhu a ledu předurčuje…!:-)) Určitě to i přes tu brzdu „bláznovství“ dá.;-)

Já si běh ve sněhu zkusila taky, byla to taková Priessnitzova terapie, ale ve výsledku celkem příjemná.:-)

Motto: no stres
avatar

Celkem 920,36 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:58:01 (2010)
půlmaraton: 2:19:55 (2010)

Mnemosyne žena 14.09.2010 08:56:04

>> kanovsky, 14. 09. 2010 08:03:59

Já v pětiprsťákách běhám (pořídila jsem si je po přečtení McDougallovy knížky Born to Run), a rozdíl mezi nimi a pravým naboso je skutečně jen v kontaktu nohy s podložkou (což je samozřejmě v případě běhu po trávě / v přírodě na škodu, zato ve městě a na běhátku ve fitku velká výhoda). Namáhají se stejné svaly, stejně se mění – myslím, že výrazně k lepšímu – styl. Dá se to přirovnat k tomu, že si štětcem na bodou nohu nanesu lak, který vytvoří „podrážku“ a nohu chrání.

Vzhledem k velkému namáhání lýtkových svalů, které v botách zdaleka nedostanou tak zabrat, to chce začínat opatrně – alespoň já jsem po prvním nadšeném běhu v pětiprsťákách nemohla tři dny skoro chodit. Teď v nich běhám tak 10% týdenního objemu, a pocit je to úžasný. Mnohem víc si v nich uvědomuji styl běhu a to, jak celé tělo pracuje.

Nevýhoda je, že když se pak obuju do bot na delší běh, připadám si první kilometry tak nějak divně – vadí mi, že nemám všechno pod kontrolou.

Motto: ~ run free ~
avatar

Rakovník

lassie žena 14.09.2010 09:12:52

>> Mnemosyne, 14. 09. 2010 08:56:04 Tak mně to přezouvání nevadí, střídám to tak nějak spravedlivě, úplně bosou nohou ráda jen to trávy. Spíš mi to někdy přijde, že po běhu ve VFF pak dám nohy do boty jak do vaty. S tou kontrolou je to svatá pravda, ve VFF se noha nedá v terénu zvrknout asi, prostě udrží balanc, jen po slizkém blátě to klouže. Taky nevím, co udělá mokré spadané listí, ale to už asi taky na ně bude dost zima.

avatar

Celkem 100,07 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:51:59 (2010)
půlmaraton: 2:08:32 (2014)

Kulíšek žena 14.09.2010 09:30:29

>> kanovsky, 14. 09. 2010 08:03:59

Už v dlouhé diskusi na téma „běhání bosky“ jsem psala, že mi běhání ve VFFs připadá tak trochu polovičaté, na tom se nic nemění. Na druhou stranu a opětovně, myslím, že v dnešních podmínkách je prostor pro běh naboso jen omezený, proto mi připadá varianta VFFs pro ty, co jim tenhle styl běhu chybí, dobrá a článek mě utvrdil v tom, že jejich koupě není až tak od věci, za což ještě jednou děkuji, a to i přesto, že příspěvek nebyl primárně o VFFs.

Motto: no stres
avatar

Celkem 920,36 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:58:01 (2010)
půlmaraton: 2:19:55 (2010)

Mnemosyne žena 14.09.2010 10:13:25

>> lassie, 14. 09. 2010 09:12:52

Já si na to taky asi postupně zvyknu :)

Taky přemýšlím, co až bude fakt zima, pětiprsťáky se mi úplně opustit nechce, ale vzhledem k tomu, že mám oběcně špatně prokrvené nohy a ruce, tak nevím. Asi jen na běhátku.

Motto: ~ run free ~
avatar

10 km: 0:37:29 (2011)
půlmaraton: 1:30:22 (2011)
maraton: 2:59:04 (2010)

smiley muž 14.09.2010 10:17:24

Běhám v obyčejnějších botách Reebok, které stály 1000 Kč a nemají žádné speciální běh „podporující“ technologie. Přesto běhám přes přední část nohy. Nevidím důvod běhat přes paty, i když běžím v botách.

Běh naboso (říkám „na Bikilu“ :-) ) jsem ještě nezkoušel, ale určitě to zkusím.

O FiveFingerech jsem uvažoval, nicméně dozvěděl jsem se, že tím, jak jsou prsty od sebe odděleny, dochází k neúměrně vysokému zatížení při odrazu. Přece prsty jsou normálně v podstatě u sebe a nemají mezi sebou několik milimetrů vibramové podrážky.

Proto mne více než FiveFingery lákají Huarache běžecké sandále v článku zmíněných mexických indiánů, které se dají pořídit na stránce běžce známého jako Barefoot Ted (jeho domovská stránka, doporučuji k pročtení: http://barefootted.com/) viz http://www.lunasandals.com/

Motto: You can quit and they don't care... But you will always know!
avatar

Rakovník

lassie žena 14.09.2010 10:34:24

>> smiley, 14. 09. 2010 10:17:24 Nejsem vůbec žádný odborník, taky neběhám vyloženě přes patu ani v botách. S tím odrazem nevím, proč by to mělo vadit, prsty se asi tak víc zapojí, v norm. botách se po nich žádná práce moc nechce. To že jsou trochu od sebe znamená v tomto případě lepší stabilitu. Když budeš úplně bos, tak nějaké nerovnosti je třeba taky přinutí nebýt pasivně úplně u sebe vždycky. Ale ber to s rezervou, jsou to mé pocity, žádný názor zasvěcence. Jiné sandále, proč ne, taky jsem na to koukala, každému může vyhovovat něco jiného. Bude o čem povídat. Booože, měla bych víc pracovat dnes už:-)

To Glacier: Proč by to nešlo? Co nejde jednomu, může jít v pohodě druhému. No a Tobě to prostě jde ;-)

avatar

Celkem 886 km
Minulý měsíc 0 km

rendy žena 14.09.2010 10:49:34

nevíte, jestli se dají někde v čechách koupit Huarache běžecké sandále? – zní to dost zajímavě…

Motto: Run and your feet will take your soul where it needs to go...
avatar

10 km: 0:51:00 (2009)
půlmaraton: 1:39:22 (2010)
maraton: 4:11:44 (2010)

jans muž 14.09.2010 11:06:25

já si koupil velkej arch vibramu 6mm z ebaye, jsou z toho troje botky a ještě na jedny je tam místo, větší problém mám sehnat pořádný pásky, u kterých se zespodu neošoupe hned uzel :-) a na zimu asi koupím neoprenový ff trek tex, jestli ještě do Klatov dostanou zásilku

jinak si myslím, že mezi úplně naboso a ff je ještě hodně velkej rozdíl, každý kdo to zkusil to snad potvrdí :)

avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 14.09.2010 11:08:45

Tady je navod, vyrobit sandale je lehke, ale pak si je zavazat… ;)

http://www.youtube.com/watch?… http://www.youtube.com/watch?… http://www.youtube.com/watch?…

avatar

Celkem 886 km
Minulý měsíc 0 km

rendy žena 14.09.2010 11:25:08

děkuji za odkazy :) ještě jedna věc – ten vibram nebo kůže, to se taky nedá koupit tady? myslím v nějakých hobby obchodech apod.

Motto: Run and your feet will take your soul where it needs to go...
avatar

Celkem 920,36 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:58:01 (2010)
půlmaraton: 2:19:55 (2010)

Mnemosyne žena 14.09.2010 11:29:20

>> Glacier, 14. 09. 2010 10:34:52

Díky, určitě je vyzkouším!

Motto: ~ run free ~
avatar

Zábřeh

Celkem 13517 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:37:35 (2014)
půlmaraton: 1:21:49 (2014)
maraton: 2:56:12 (2012)

pancha muž 14.09.2010 14:04:45

Kdyby někdo objednával vibram z ebaye a měl cca 30×30 cm na jeden pár sandálů navíc tak bych odkoupil.

Motto: jiri.hellesi.cz
avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 14.09.2010 14:40:52

Proc nakupovat z ameriky nejakou specialni gumu kterou vyvinul Vibram aby i na tomhle alespon neco trhnul?

avatar

Celkem 886 km
Minulý měsíc 0 km

rendy žena 14.09.2010 14:53:20

>> pancha, 14. 09. 2010 14:04:45

taky bych brala se k někomu přidat, kdyby někdo objednával…nebo se dáme dohromady a objednáme spolu? ale já nevim jak se z tama objednává…

Motto: Run and your feet will take your soul where it needs to go...
avatar

maraton: 3:01:36 (2011)

Luboš Brabec muž 14.09.2010 15:01:07

Koukám, že Vibram FiveFingers jsou minimalistické jen co se týče váhy a konstrukce, nikoli v případě ceny ;-)

avatar

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 14.09.2010 15:17:41

>> Luboš Brabec, 14. 09. 2010 15:01:07

Není vyloučeno, že poměr mezi cenou VFF a výrobními náklady je vyšší než u moderních bot, takže pro výrobce nakonec může být výhodnější propagovat VFF než moderní boty a úplně nejlepší pro výrobce bude propagovat střídání obou typů obuvi.

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
avatar

Celkem 1196,38 km
Minulý měsíc 0 km

Kateřina G. žena 14.09.2010 15:53:23

>> Mnemosyne, 14. 09. 2010 10:13:25

Na prokrvení dobře funguje ginkgo biloba. Když jsem ji brávala (ze zcela jiných než prokrvovacích důvodů), tak jsme v zimě spali u dokořán otevřeného okna, v ložnici okolo 8 °C a vůbec mi nebyla zima.

Motto: "Někdy jsem do snídaně uvěřila třeba v šest nemožností." Královna, Alenčina dobrodružství v říši divů a za zrcadlem, L. Carroll
avatar

Praha 9

Celkem 30689 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:21 (2012)
půlmaraton: 1:14:39 (2014)
maraton: 2:40:34 (2012)

Lubos M muž 14.09.2010 17:28:19

TAK TO SI NEMYSLIM, TED JSEM JE KOUPIL NA EBAY ZA 53 DOLARU I S DOPRAVOU*>> Luboš Brabec, 14. 09. 2010 15:01:07*

Motto: Když někdo padá z velmi vysokého útesu,není šťasten, dokud nedopadne na zem.
avatar

Brno

10 km: 0:36:12 (1999)
maraton: 3:06:00 (2000)

martin76 muž 14.09.2010 17:53:11

>> Luboš Brabec, 14. 09. 2010 15:01:07

podobne jako tvoje newtony, co..;). nic ve zlym:)

Motto: i skladník ve šroubárně si může přečíst Vergillia v originále
avatar

Brno

10 km: 0:36:12 (1999)
maraton: 3:06:00 (2000)

martin76 muž 14.09.2010 17:55:37

>> kanovsky, 14. 09. 2010 15:17:41

za podobny nazor o stridani bot jsem si vyslouzil „uznani“ od nekolika anonymnich dolupalcoklikaru, tak pozor:).

Motto: i skladník ve šroubárně si může přečíst Vergillia v originále
avatar

Celkem 3160 km
Minulý měsíc 0 km

coro muž 14.09.2010 17:59:47

Dobrý článok, ja na beh naboso nedám dopustiť, je to isto lepšie ako v topánkach,akurát som mal pri behu naboso zranenie(unavovu zlomeninu druheho metatarzu) a z ortopedom sme zistily že to bolo z behu po asfalte,ale moje tréningové dávky predstavovali cca 30–40Km týždenne.Takže pozor na beh po asfalte ;-)

Motto: "Musím tím projít a je mi jedno, jak těžký to bude." A.Schwarzenegger
avatar

maraton: 3:01:36 (2011)

Luboš Brabec muž 14.09.2010 18:18:47

>> kanovsky, 14. 09. 2010 15:17:41

Nezajímá mě ani tak poměr náklady/cena jako spíš životnost.

Nalezené položky: 150 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.