Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

ROZHOVOR: Potřeboval jsem impuls, tak běhám bos

ROZHOVOR: Potřeboval jsem impuls, tak běhám bos
foto: Nike

Martin Singr | 14.09.2010 | přečteno: 55146×

Při nedávném závodu na pražské Letné zaujal bosý běžec, který rozbíhal vítěznou štafetu. Běhá bez bot i v tréninku a uchvátilo jej to natolik, že se nebojí s oponenty pustit do křížku i na nerovné půdě poloanonymních internetových diskusí. „Neříkám, že běžecké boty jsou zlo, jen je možná všechno úplně jinak,“ říká 27letý Martin Roman z Prahy.

Jak ses dostal k běhu?

Já nikdy nebyl ve sportu dobrý. Troufám si říct, že skoro ve všech sportech jsem průměrný nebo lehce nadprůměrný. K běhání jsem se dostal před deseti lety, ale připadal jsem si jako Forrest Gump. Jednoho dne jsem měl depresi, vzal jsem si boty a šel si na hodinu zaběhat. A od té doby běhám. Musím říct, že jsem na tom závislý asi jako každý, kdo začal běhat. Ale abych nevypadal jako matador, moje objemy jsou kolem 50 kilometrů za týden. Mám to jako doplněk k dalším sportům. Za školu jsem závodně plaval a plavu dále, šest let jsem dělal box, který jsem teď kvůli běhání na čas opustil.

Kdy ses rozhodl, že budeš běhat bez bot?

Sdružuji se s přáteli na komunitním serveru Nyx. Je tam běžecká část fóra, tam se bavíme o trénincích. Myslel jsem, že musím mít ty nejlepší boty, protože když je nebudu mít, zničím si nohy, jak tvrdí všechny články. Asi před devíti měsíci tam někdo napsal o pětiprsťácích (návleky pro běhání naboso, pozn. red.). Tyto boty se v Americe používají čtyři, pět let a hrozně se to řešilo i zde, na tomto fóru. Tehdy se objevily i studie, které podporovaly myšlenku, že by to vlastně mohlo být všechno jinak. Tak jsem si říkal, proč to nezkusit? Otázka je, proč tato studie nebyla rozebrána v Čechách. Někdo asi nechce slyšet alternativní teorii k tomu, že běhání v botách je přirozené.

Kdy jsi poprvé vyběhl bez bot? Bylo to opravdu naboso?

„Já si na chvíli zkusil ty pětiprsťáky a říkám, že to (běh bez bot) je naprosto geniální, že se cítím jako malé dítě. Je zajímavé, že děti, než začnou nosit boty, nemají pokažené chodidlo a běhají přes špičku. Chtěl jsem si koupit pětiprsťáky a ne začít běhat bosý, ale v tu dobu se začaly objevovat teorie, že způsobují zranění. Hodně jsem o tom četl a zjistil, že je třeba začít s těmito botami pomalu, protože lidé, kteří běhali celý život ve vypolstrovaných botách, nemohou začít běhat stejné objemy v botě, která má podrážku čtyři milimetry. Cítím, že jsem se vydal správnou cestou, když jsem začal tak běhat. Možná to bude znít komicky, ale připadám si jako běžec, který běží bušem a loví gazelu.

Prostě jsem jednou doběhl v botách do obory Hvězda, kam chodím běhat, tam jsem si je sundal a běžel pět kilometrů po trávě bos. Samozřejmě potom bolely pár dní svaly, o kterých jsem ani nevěděl, že je mám. Běžel jsem i po štěrkové cestě, blátě, po jehličí a bylo to, jako bych se znova narodil. Já tehdy běhal už osmý rok a potřeboval jsem nový impuls. Vždy jsem chtěl uběhnout maraton. Ten jsem uběhl a cítil syndrom vyhoření. Naboso jsem začal letos v dubnu.

Budeš bos běhat i v zimě ve sněhu?

Viděl jsem obrázky lidí na Ukrajině, kteří prostě nemají boty. A na BBC byla reportáž o člověku, který běžel maraton na polárním kruhu bosý. Takže by to šlo, ale nejsem blázen, seženu si neoprenové boty, ve kterých jde běhat v zimě.

Nebojíš se střepů nebo ostrých kamenů?

Samozřejmě se bojím. Kdybych řekl, že se nebojím, tak bych lhal. Ale běhám ve Hvězdě, kam nechodí opilci, na štěrkové cestě dobře vidím. I před závodem na Letné jsem si trať proběhl, protože kdybych to neudělal, asi bych si vrazil do nohy střepy, které tam byly.

Zkoušel jsi běhat na asfaltu?

Zkoušel jsem to asi dvakrát a mohu se vrátit k teorii, která dokonce říká, že i běh na betonu je přirozenější pro bosou nohu. I na Letnou jsem si bral svoje boty, ale když jsem si je chtěl obout, uvědomil jsem si, že běh v botách nesnáším, a rozhodl se běžet bosý.“

Mohou být některá zranění, se kterými se běžci potýkají, způsobena jen a pouze botami?

Liebermanovu studii další studie podporují. Podle jiné je ročně až 56% zraněných běžců. To, co se snaží dělat dnes výrobci, tedy boty s vysokou podrážkou, je založeno na tom, že je třeba tlumit dopad. Mělo by se běhat s botami, protože boty chrání nohu při dopadu? To není podle mě pravda. Když běžím bosý přes špičku, začne pracovat pět metatarzů, tisíce senzorů, 25 kostí a 19 svalů. A noha se krásně zhoupne.

Takže vše je špatně už od chvíle, kdy rodiče koupí dítěti první boty?

Píše se: „Děti mají nosit boty se žirafkou, protože boty se žirafkou mají klenbu.“ Já bych maminkám řekl, čtěte si odborné články, protože to, co čtete, možná není pravda. Děti se narodily s tím, že mají jeden z nejdokonalejších nástrojů na světě, a vy jim ho ničíte. Lidé tu běhají dva miliony let, přitom moderní běžecké boty vznikly až někdy v roce 1970. Takže 40 let možná něco děláme špatně. To je otázka, nad kterou se musíme zamyslet.

Myslíš si, že kdyby nikdo nenosil boty, bylo by vše jednodušší?

Vím, že příslušníci indiánského kmene Tarahumara v Mexiku nosí sandály, na kterých mají jen třímilimetrovou podrážku. A jsou schopní běžet čtyři dny v kuse. Vzali je do Colorada, kde se běhá jeden z nejtěžších závodů na světě, závod na 100 mil. A oni ten závod odběhli v sandálech. Další rok dostali běžecké boty a po třiceti kilometrech je zahodili do lesa (úsměv). Náš Zátopek taky neběhal v dnešních moderních botách.

Říká se, že čím dražší bota, tím vyšší náchylnost ke zranění. Já potřebuji mít kontakt se zemí, abych věděl, co noha dělá a na jakém povrchu se pohybuji. Je to neskutečné, když se podívám, kolikrát jsem se mohl za ten půlrok zranit o kameny nebo větve, ale nic z toho se nestalo. A doufám, že se ani nestane.

Ani se nechce věřit, že jsi dříve běhal v botách…

Před dvěma roky jsem byl jiný. Všem jsem radil, aby si každý nechal zjistit nášlap a koupil si speciální vložky. Měl jsem doma dva, někdy i tři páry bot najednou. Ale člověk se mění, názory se mění a kdyby mi teď někdo řekl, ať se obuji do bot, tak se mu vysměji.

Je podle tebe běh bez bot pro všechny? Nejsou překážkou třeba problémy s klenbou?

Kamarád měl problémy s nohama. Zkoušel různé boty, vložky. Pak si koupil pětiprsťáky a najednou je bez problémů! To je pro mě další důkaz. Máte-li problémy, zkuste zahodit svoje boty a začněte běhat bosí!

Celé to není o tom, jestli jsou špatné běžecké boty. Všem bych doporučil, aby si sundali boty na tartanu nebo na trávě a uběhli tři kilometry. Začnou dělat nový sport, znovu se narodí. A když budou říkat, že to není lepší než běh s botami, nebudu jim věřit. To, že já jsem to zahnal do extrému, je můj experiment. Nedávám si neskutečné objemy kilometrů, a tak věřím, že jsem se nevydal špatnou cestou.

Komentáře (Celkem 149)

Nalezené položky: 150 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | Další Poslední
avatar

Brno

Celkem 22207 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:30 (2011)
půlmaraton: 1:23:40 (2007)
maraton: 2:55:30 (2011)

milan muž 19.09.2010 21:33:36

Ano, souhlasím s tebou. Skutečně nechápeš.

>> Glacier, 19. 09. 2010 21:16:33

avatar

Slaný

Celkem 3535 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:30:08 (2010)
maraton: 3:37:21 (2010)

EdCable muž 19.09.2010 21:50:46

>> martin76, 19. 09. 2010 21:24:21

Tak ona to u nich byla historicka nutnost vzhledem k omezenym moznostem, jak si zajistit zivobyti ve stredoveku a novoveku.. Je to pribeh o obdivuhodne pili, roli bezpochyby hrala i specificka vira.

Vsadil bych se, ze kdyby Glacier napsal „lakomi jako Skoti“ nebo „vycurani jako Cesi“, nikdo by se nepohorsoval. Napsal vsak „na penize jako Zidi“ a to se prece neodpousti. Asi jako kdyby napsal „liny jako Cikani“.

Spise tato cast diskuze svedci o tabu a ucinnosti socialniho podminovani v nasi spolecnosti nez o cemkoliv jinem..

Motto: "Sometimes, I guess there just aren't enough rocks."
avatar

Celkem 24761,5 km
Minulý měsíc 71 km
10 km: 0:40:59 (2010)
půlmaraton: 1:33:02 (2011)
maraton: 3:28:30 (2011)

Filip muž 19.09.2010 22:03:46

kde začít… palec nahoru pro Sama, Evžena a Milana, Tobě, Glaciere, posílám odkaz na webovou stránku (http://cs.wikipedia.org/…5%BDid%C3%A9), dávám Ti palec dolů a věřím, že svůj hloupý vtip přestaneš už obhajovat :-) a jinak k tématu, běhat se dá s botama i bez bot docela slušně, já zatím běhám v botách, běhání bez bot mě fascinuje, možná to i někdy zkusím :-)

avatar

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 19.09.2010 22:44:13

Nechápu, proč jsou tu rozvíjeny jakési konspirační myšlenky. Každá firma bude vyrábět to zboží, po kterém podle ní bude poptávka, přičemž v současné době je možné vydělat jak na botách s tlumením, tak na botách minimalistických (včetně FiveFingers).

Myslím, že je třeba přihlédnout i k tomu, že každý má jiné dispozice. Někomu může běh naboso pomoci, pro někoho jiného ale nemusí vůbec být vhodný. Ponechejme na každém, ať se rozhodne dělat to, co uzná za vhodné. Za sebe se mohu připojit zejména k titulku, protože já osobně nezkoušel běh naboso kvůli rychlosti, ale právě kvůli impulsu, resp. rozbití stereotypů, do kterých jsem se dostával. I proto jsem pro první delší bosý pokus nezvolil dráhu, ale nejnáročnější profil i podklad, který se na závodech v Brně v té době vyskytoval (http://www.kanovsky.cz/komentare.php?…). Stále běhám mnohonásobně více kilometrů v botách než naboso, avšak zcela jednoznačné je, že bosý běh mi přinesl nejenom zpestření tréninů a některých závodů, ale i zlepšení techniky a osobních rekordů, zejména na krátkých vzdálenostech. Protože ale k podobnému efektu došlo u mě loni v srpnu po zakoupení prvních „pořádných“ běžeckých bot (Mizuno Impulse), tak opravdu to hlavní vidím ve slově impuls a nikoliv ve spojení „běh naboso“. O zdravotních důsledcích lze přitom diskutovat roky, a přesto nedojdeme k jednoznačnému závěru.

Každý tedy běhejme tak, jak nás to baví, a až se dostaneme do útlumové fáze, tak hledejme nový impuls, ať už to bude příprava na nějaký zajímavý závod, nebo změna v tréninkových plánech nebo běhání s dalšími lidmi, nebo třeba běh v nejmodernější obuvi, nebo i běh naboso. Pokud impuls přinese pozitivní výsledky, tak ho do běhání zařazujme dále, ale pokud ne, tak klidně zkusme cokoliv jiného!

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
avatar

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 19.09.2010 22:53:13

>> Glacier, 19. 09. 2010 22:18:00

Abychom diskutovali k tématu, tak zvažuji, jestli mám středeční hodinovku na dráze běžet v botách nebo naboso, když jsem předtím nikdy neběžel naboso více než zmíněných 8 km v Popůvkách a více než 5 km rychlejšího běhu na dráze. Otázkou hlavně je, jestli si nemohu způsobit puchýře a jiné problémy, pokud po několika desítkách minut nedokážu udržet vhodnou techniku (to ještě nevím), když pak již za 4 dny poběžím Běchovice (téměř jistě v botách). Ještě to pečlivěji zvážím a rozhodnu se asi až těsně před středečním závodem.

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
avatar

Celkem 24761,5 km
Minulý měsíc 71 km
10 km: 0:40:59 (2010)
půlmaraton: 1:33:02 (2011)
maraton: 3:28:30 (2011)

Filip muž 19.09.2010 22:58:35

>> EdCable, 19. 09. 2010 21:50:46

kopíruju věty Glaciera Ede :

Víte vůbec, jak vznikla fimra nike? Dva kamarádi (oba byly nesmírně na peníze a patrně možná i židi – to už jenom hádám ;)

a bez komentáře......

avatar

makoshark muž 19.09.2010 23:04:45

>> Kulíšek, 19. 09. 2010 19:18:14

Kdyby se vedla diskuse jenom tady.. O nevhodnosti moderní běžecké obuvi se vede diskuse skoro od doby, kdy se ta obuv objevila. Málokdo z dobrých běžců a trenérů kdy pochyboval o tom, že při běhu se má došlapovat na přední část chodidla, pod těžiště těla (někde na začátku filmu Chariots of fire, jak tam běží po pláži, tam někdo křičí „Dont overstride“). Jeden z těch, kteří to říkali „nahlas“, byl třeba Gordon Pirie, nedávno byl tady v nějakém článku zmiňován, i dáván odkaz na jeho knihu „Running fast and injury free“. I on tam píše, že pro připravenou nohu je lepší běhat bos než v moderních běžeckých botách. Pokud chceš vědecké studie, i když věda je tady vždy pozadu oproti intuici dobrých trenérů a běžců, tak zkus zadat do googlu jména „Robbins, Waked“. Ty jsou z 90. let a tvrdí v podstatě totéž, co publikoval nedávno Lieberman. Jsou i starší studie z 80. let, které něco takového naznačují, nejsem schopen to teď dohledávat, ale odkazy se dají najít třeba v knize „Lore of running“ na stranách 760–780 (vydání z roku 2003). Jinak doporučuju výbornou stránku www.scienceofrunning.com. Autor je trenér, tuším postgraduální student sportovní fyziologie a výborný běžec (myslím, že už na střední škole běžel míli za 4 minuty).

>> Glacier, 19. 09. 2010 18:10:10

Jeden ze zakladatelů byl slavný trenér běžců v Oregonu. Z Oregonu je dnes naprostá většina nejlepších amerických běžců a jejich úspěšnou tréninkovou skupinu Nike dneska sponzoruje. Kuriózně je trenér Alberto Salazar, který sám zrovna dobrou techniku běhu neměl, a svoje svěřence nutí kvůli zlepšení stylu často běhat bos. Jsou to třeba Dathan Ritzenheim (loni pětka 12:56, 3. na MS v půlmaratonu), Chris Solinsky, první neafričan na desítce pod 27 a v Curychu (pokud to nebyl Brusel:) letos těsně třetí, skoro porazil všechny Afričany (porazil všechny Keňany, jen dva Etiopani před ním), Galen Ruppp, Alan Webb atd. Všichni jsou z Oregonu, sponzorovaní Nikem, běhají často bos a výrazně převyšují všechny Evropany.

sam, milan: Byť je Glacierův styl trochu kontroverzní, mají jeho příspěvky nějaký obsah a zapadají do diskuse. Pokud se vám jejich forma nelíbí, dejte mínus, ale neplevelte diskusi poznámkami, že s Glacierem nebudete kamarádit apod. Díky. Mimochodem, tuhle troch vyostřenou diskusi rozjel Zombice se svým celkem hloupým pohrdlivým komentářem k článku.

avatar

Sloviensko

rudo muž 20.09.2010 00:01:02

myslel som naozaj storocia, ale kedze je to mimo temy naboso-boty, nebavme sa o tom tu.

padol nazor ze aj na behu naboso sa bude zarabat – doktori, nuz ono je to prave naopak, podla diskussi na forach, su zakaznikmi lekarov, rentgenologov, ortopedov, podiatristov, fyziotherapeutov, maserov… prave bezci v botach a mnohi z nich ktori nedostanu od tychto profesii ziadne trvale riesenia iba velke mastne faktury, nakoniec ako posledne riesenie vyzuju boty a ak na to idu spravne tak sa vyliecia a behaju uz bez doktorov.

padol tiez nazor ze predsa je to osobna slobodna volba a nik nikoho v botach behat nenuti. To nie je pravda. Ked si nebezec povie za chce zacat behat a kupi si bezecky casopis, na kazdej stranke su reklamy na rozne boty a clanky strasiace ze bez „poriadnych“ bezeckych uplne novych bot behat nesmies, lebo si znicis kolena atd, Reklamy a sponzorstvo, maratony usporiadavane botovymi firmami, malicke bezvyznamne behy vo velkomestach pod nazvami NIKERUN atd… programovanie podvedomia, ziadne slobodne rozhodovanie, je to ako slobodne volby za komunizmu, mozno ako za demokracie – mozes si vybrat medzi nike a addidas ale nik nepovie pri volbach – hop, pockaj, najprv mas moznost naboso. Neviem ako je to v skolstve v CZE-SVK a ako je to v detskych atletickych oddieloch, ale v australii je to takto : hned prva vec pri prezentacii strednej skoly rodicom noveho ziaka je zdoraznene telocvikarmi – ze ziaci MUSIA mat „riadne“ perovacie boty a nebudu pripusteni na hodinu telocviku v minimalistickych botach, beh hrubej perovacej paty a odporucane rodicom su boty ktore kompletne nohu uzavru a maju vsetky kontroly stabilty pohybu a nie su ohybne. Rovnako je to v atletike – trener povie rodicom – ak chcete aby vase decko u mna trenovalo, kupte mu najprv poriadne hrube perovacie kopyta. Preto sucasna generacia 20–30 rocnych zaciatocnikov behu pre zdravie alebo pre preteky nepozna nic ine vzdy behali len v hrubych botach a povazuju to za jediny mozny sposob – nakoniec ich prve reakcie pri podobnmych diskusiach to dosvedcuju.

kedze v hrubych perovacih botach sa jednoducho neda behat rychlo a technicky spravne, sucasna generacia vyrastena v hrubych kopytach je jednocho ovela pomalsia a ked sa lamentuje preco su priemerne casy prvej stovky na maratonmoch o hodinu pomalsie, preco nemame v repre bezcov schopnych bezat pod 14 minut 28 minut, 2:10, poukazujeme na vselico ale boty spomenut je zakazane.

ked sa hovori o KEN-ETH rychlosti tiez sa hovori o vselicom ale je zakazane povedat ze africke deti nemaju nohy znicene-nefunkcne z bezeckcyh bot, to ze ako dospelaci behaju preteky vracing flats uz nie je dolezite pretoze maju nophy plne funkcne a vyvinute a maju zu vzity spravny styl.

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Celkem 100,07 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:51:59 (2010)
půlmaraton: 2:08:32 (2014)

Kulíšek žena 20.09.2010 08:17:16

>> rudo, 20. 09. 2010 00:01:02 Doktoři byli pokus o vtip…nezadařil se.:)S dalšim nemužu souhlasit,to že si koupím bežecký časopis a vyhrne se na mě kvanta reklam přeci ještě neznamená,ze okamžitě vyběhnu nakoupit vše na co tam narazím…Ostat­ně,máme tu i osobní příklad-proč tohle neuděla Glacier?Neni to tím,že si vybral,že tohle nechce?Stejně tak se snažím a neříkám,že vždy uspěšně,postupovat já.Nemám dojem,že člověk by měl být ryba,která skoči na každou návnadu,i když je někdy reklamni tlak enormní,to uznávám.

Motto: no stres
avatar

Celkem 920,36 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:58:01 (2010)
půlmaraton: 2:19:55 (2010)

Mnemosyne žena 20.09.2010 08:20:44

>> rudo, 20. 09. 2010 00:01:02

Tak na tom něco je. Já pravděpodobně behám přes špičku proto, že jsem začala běhat v (super minimialistických) taekwodo botách – v těch bych si přes patu tu patu odrazila po 100 metrech. Když jsem zjistila, že u toho asi vydržím, pořídila jsem si klasické vycpané boty, ale v těch mi doteď chybí kontrola nad všemi aspekty pohybu. Proto mě asi oslovily články o běhání naboso a minimalist running :-)

Jinak i s tím, že nás příroda vybavila dokonalým nástrojem, lze souhlasit – jen je problém s člověkem městským degenerovaným, s tím příroda jaksi nepočítala. Ale je pravda, že většina webů si toho je vědoma a namísto „vyhoďte boty“ nabádá k postupnému přechodu.

Já v každém případě zatím běhám v pětiprsťákách těch obecně doporučovaných 10% týdenního objemu, ale jsem čím dál víc přesvědčená, že další polstrované boty už si nekoupím.

Motto: ~ run free ~
avatar

Celkem 920,36 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:58:01 (2010)
půlmaraton: 2:19:55 (2010)

Mnemosyne žena 20.09.2010 08:26:46

>> Kulíšek, 20. 09. 2010 08:17:16

Vše samoizřejmě ne, ale boty si koupit půjdeš. Aspoň já šla, protože ODBORNÉ časopisy říkaly, že si jinak ublížím. Odborník v obchodě se mi pak snažil vnutit boty, které nejenže byly tlustě polstrované, ale ještě byly tvarované tak, že bych už nad během neměla vůbec žádnou kontrolu (motion conrol?? fakt nevím, co to bylo) – a to se ani nepodíval, jak stojím, neřku-li běhám (to, že to někdo kontroluje, jsem zjistila až mnohem později). Aspoň jsem si teda boty vybrala sama – ale ty minimalisticoé tam neměli vůbec (nemluvím teď o VFFs, ale třeba Nike Free nebo racing flats).

Prostě ty se jako úplný začátečník, věcí neznalá, vydáš do specializovaného obchodu, a nezbyde ti nic jiného, nežř pořídit polstry. Navíc odejdeš s dojmem, že se v ničem jiném neběhá a běhat nedá.

A pokud nejsi magor jako já, který když něco dělá, tak o tom po nocích obsesivně čte, tak možná nikdy nezjistíš, že to jde i jinak.

Tolik má osobní zkušenost.

Motto: ~ run free ~
avatar

Brno

10 km: 0:36:12 (1999)
maraton: 3:06:00 (2000)

martin76 muž 20.09.2010 09:09:53

>> Mnemosyne, 20. 09. 2010 08:26:46

nevim za co sis zase vyslouzila uznani, ja se pod to podepisuju. pro ty co si sve zacatky uz nevybavuji, staci analogie s nakupem veci, ve kterych clovek neni odbornik a kupuje ji parkrat za zivot – nabytek, auto, kolo…clovek da z velke casti na prodavajiciho (zdaleka ne vzdy osviceneho) a je masirovan reklamou, ktera se podili na vytvareni obecneho podvedomi, dobre to napsal rudo.

Motto: i skladník ve šroubárně si může přečíst Vergillia v originále
avatar

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 20.09.2010 09:47:43

Již jsem zde uváděl, že pokud má být proveden kvalitní výzkum, tak je potřebné běžce sledovat více let a následně statisticky vyhodnocovat důsledky té které změny, což je ale těžké, neboť se třeba odfiltrovat i jiné vlivy, které výkon i zdraví běžců výrazně ovlivňují. Proto se nelze divit, že přístup, který je v určité době považován za správný, je v jiné době zpochybňován, takže se postupně objevuje poptávka po jiných technologiích, na což přirozeně výrobci reagují změnou sortimentu a jinými argumenty v reklamě. Vliv reklamy je samozřejmě silný, avšak například článků o příznivém vlivu běhu naboso vyšlo v posledním době několik i v neodborných novinách a časopisech, takže má každý šanci se rozhodnout, zda a v čem bude běhat. Já osobně vidím závěry vědeckých studií tak rozporuplně, že je velmi sporné tvrdit s absolutní jistotou, co je nejlepší. Už to, že se ale články o běhu naboso objevily na tomto serveru, znamená, že údajné tlaky výrobců/prodej­ců/sponzorů nejsou tak silné, jak se tu tvrdí. Je skvělé, že i o této možnosti běžci vědí, a nyní je skutečně na nich, aby se rozhodli, co budou dělat. Jedinou věcí je stále omezená nabídka určitého typu (spíše minimalistické) obuvi, nicméně pokud bude dostatečná poptávka, pak jistě prodejci i tento typ objednají.

Pokud se jedná o pokles výkonnosti, tak vlivů je mnohem více než boty. Například lze uvést počet závodů, kdy i elitní běžci startují často z finančních důvodů na mnohem více závodech než dříve, což zhoršuje možnosti jejich regenerace, nebo jiný přístup k tréninku, kdy běžci nejsou ochotni běhat obrovskou kilometráž, jak měli například Zátopek, Kocourek nebo Kratochvílová (nemají k tomu chuť, čas a kdoví co jiného) a mnohé další. Situaci v běhu bych přitom neviděl nijak tragicky, protože sice klesla výkonnost absolutní špičky, ale o to více se běh rozšířil i mezi lidi bez sportovní minulosti i talentu, jako jsem třeba já. Je přece úžasné, že každý týden přijde na regionální závody v Brně cca. 250 lidí, nebo že o větší maratony je takový zájem, že poptávka několikanásobně převyšuje kapacitu. Je přitom jasné, že Honza z Dolní Horní, který si jde zaběhat pro radost 1–2× týdně nezaběhne tak dobrý čas, jako lidé s profesionálním tréninkem, ale i přesto tvrdím, že je mnohem lepší, když si jde zaběhat 1–2× týdně (a k tomu mu pomáhají i ti kritizovaní výrobci a prodejci bot, kteří z větší části organizují a financují běžecký závody, jako je TriExpert cup) než kdyby neběhal vůbec.

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
avatar

Celkem 100,07 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:51:59 (2010)
půlmaraton: 2:08:32 (2014)

Kulíšek žena 20.09.2010 09:54:40

>> Mnemosyne, 20. 09. 2010 08:26:46 Ode mě mínusy nebyly. Respektuji vaše přesvědčení,na druhou stranu,to o čem píšete je jen o nerovnováze a nedosatku informací.Nic to ale neměni na tom,že i kdyby info rovnovaha mezi botama a vff byla,lidé by se rozdělili na botare a vffře.Jen to rozhodováni by možna mohlo být trošku objektivnějši. Tot zas můj názor,ale už mi ta diskuse připadá lehce cyklická,takže z mé strany over.:-)Mějte se,bosáci i botníci.:-)

Motto: no stres
avatar

Slaný

Celkem 3535 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:30:08 (2010)
maraton: 3:37:21 (2010)

EdCable muž 20.09.2010 10:11:18

>> Filip, 19. 09. 2010 22:58:35

A ja jsem snad reagoval na nejakou jinou vetu?

Taky radsi bez komentare..

Motto: "Sometimes, I guess there just aren't enough rocks."
avatar

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 20.09.2010 11:14:11

>> Glacier, 20. 09. 2010 10:39:26

I když RUN kupuji nepravidelně, tak mám koupeno číslo červenec-srpen 2010, kde se na straně 35 píše, cituji: „… Ale řekněme, co je 200 let oproti tisícům let, kdy se člověk jako tvor vyvýjel a které prochodil bosý, maximálně měl v zimě nohy obalené do kůže, aby mu neomrzly prsty. Tím vás chci jen přivést k tomu, proč je zdravé a dobré chodit a běhat v létě nebo v teplém období, ve vhodném terénu bos“.

Na straně 36 se pak píše, cituji: „Pomoci chodidlu můžete tím, že budete běhat občas bosí nebo ve vibramech (jako regenerace je to výborné) a doma chodit také co nejvíce naboso. Pokud máte normální chodidla, nepotřebujete žádné podpůrné prostředky, tím myslím běžeckou obuv s kontrolou pronace nebo speciální tvarované stélky (vložky) do bot.“

Autorem článku je Miloš Škorpil, který zřejmě podobné rady dává i svým svěřencům. Tím považuji spekulace o bojkotu za přinejmenším vážně zpochybněné.

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
avatar

maraton: 3:01:36 (2011)

Luboš Brabec muž 20.09.2010 11:16:59

>> Glacier, 20. 09. 2010 10:39:26

Myslíš, že ti neodpověděli na e-mail jen proto, aby se někdo v centrále Nike nebo Asics nenaštval a nezarazil jim inzerci?

avatar

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 20.09.2010 11:42:32

Glacier, 20. 09. 2010 11:37:35*

Ano, je to „ten“ Miloš Škorpil. Ostatně, ani na svých stránkách běh naboso nezavrhuje, viz zde (bod 9).

Glacier, 20. 09. 2010 11:34:16*

Napiš, prosím, tedy vše, co jsi řekl, a umísti to někam na Internet (nebo i do této diskuse), ať to můžeme porovnat. Rád se obohatím i o další zkušenosti a poznatky, které v původním rozhovoru byly vypuštěny.

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
avatar

Celkem 920,36 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:58:01 (2010)
půlmaraton: 2:19:55 (2010)

Mnemosyne žena 20.09.2010 14:19:55

>> martin76, 20. 09. 2010 09:09:53

Dík za podporu :-)

>> Kulíšek, 20. 09. 2010 09:54:40

No vždyť o tu informovanost a možnost volby mi právě jde. A neboj, z mínusů tě nepodezírám – nebo alespoň ne z toho, že bys je sázela anonymně bez argumentů.

Motto: ~ run free ~
avatar

Celkem 100,07 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:51:59 (2010)
půlmaraton: 2:08:32 (2014)

Kulíšek žena 20.09.2010 15:59:13

>> Mnemosyne, 20. 09. 2010 14:19:55 Děkuju,toho si moc vážím. Myslim,že teď už tebe a Glaciera chápu lépe,požadavek na vyvážené a fundované informování o všech alternativách,včet­ně té minimalistické,mi připadá naprosto legitimní.

Motto: no stres
avatar

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 20.09.2010 16:13:55

>> Kulíšek, 20. 09. 2010 15:59:13

Vvyvážené a fundované informování o všech alternativách zní pěkně, ale je to zcela nereálný sen. Vydavatelé budou pochopitelně psát více o dominujících variantách, protože tak najdou větší odezvu mezi čtenáři i inzerenty. Zájemci o alternativní varianty (ať už obuvi, operačního systému, způsobu léčby nemocí, malá náboženská hnutí, malé politické strany a mnohé další) mají možnost si informace vyhledat převážně v „alternativních“ zdrojích, ale nemohou očekávat, že vydavatelé všech knih a časopisů musejí v zájmu jakési „korektnosti“ psát vyváženě a fundovaně úplně o všem, co považujeme za správné a už vůbec o všem, co připadá v úvahu. Když už jsme u těch více variant, proč tu nepíšete i o alternativě mít obutou jednu nohu a druhou mít bosou, když přitom toto je výslovně povoleno v pravidlech IAAF, takže se předpokládá, že ji někdo bude využívat? Až se budu chtít trochu pobavit, tak takto někdy příjdu na některý závod a uvidím, kolik lidí se mě bude (zřejmě oprávněně) ptát, jestli jsem se definitivně nezbláznil. :-)

Pravidlo 143 odstavec 2 IAAF: Závodníci mohou soutěžit bosí nebo s obuví na jedné či obou nohách.

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
avatar

maraton: 3:01:36 (2011)

Luboš Brabec muž 20.09.2010 16:26:36

>> kanovsky, 20. 09. 2010 16:13:55

Také se vůbec nepíše o alternativě běhání v Adamově a Evině rouše. Vždyť sportovní oblečení je výmysl moderní doby a jen nás omezuje v přirozeném pohybu ;-)

avatar

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 20.09.2010 16:38:59

>> Luboš Brabec, 20. 09. 2010 16:26:36

Toto vylučuje pravidlo 143 odstavec 1 IAAF: Při všech soutěžích musí být oděv startujících čistý, upravený a musí být nošen tak, aby nevzbuzoval pohoršení. Oděv musí být zhotoven z látky neprůhledné i za mokra. Závodník nesmí nosit oděv znesnadňující rozhodování. Dres má mít stejnou barvu vpředu i vzadu., takže zastánci této alternativy mohou oprávněně psát o diskriminaci a lobbingu oděvních firem. Na druhé straně, pokud se na závodu objevím s jen jednom botou, tak mi nikdo nemůže říct ani slovo. Otázkou ovšem bude, co by se stalo, kdybych se na závodu objevil ve Vibranech nebo ještě lépe v Huarache, protože poslední věta pravidla 143 odstavec 2 IAAF zní: „Všechny typy soutěžní obuvi musí schválit IAAF“ a druhá věta tohoto odstavce zní: „Účelem závodní obuvi je ochrana a zpevnění nohou a pevný záběr.“. Pravidla také neumožňují běhat třeba jen v ponožkách, i když i toto by někdo mohl považovat za diskriminaci. K tomuto tématu jsem si už napsal dost, takže další diskusi k tomuto nechám na ostatních.

Přeji všem pohodové běhání v čemkoliv, co jim bude vyhovovat!

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
avatar

Celkem 100,07 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:51:59 (2010)
půlmaraton: 2:08:32 (2014)

Kulíšek žena 20.09.2010 16:44:42

*>> kanovsky, 20. 09. 2010 16:13:55*Ano,všechny alternativy samozřejmě informačně postihnout nelze.Na druhou stranu,možná stojí za úvahu,proč některé teorie a informace dominují a kdo z toho má prospěch?Jsou tu totiž jisté pochybnosti,že běžci a jejich nohy to nejsou…,což nehodlám analyzovat neb nejsem antropolog ani lékař.

Motto: no stres
avatar

Brno

10 km: 0:36:12 (1999)
maraton: 3:06:00 (2000)

martin76 muž 20.09.2010 16:59:48

>> kanovsky, 20. 09. 2010 16:13:55

to s tou jednou botou je tam beztak proto, aby kdyz ji nekdo nekomu pri zavode vyzuje (neni tak neobvykle), tak aby postizeneho nekdo nelyncoval za to, ze bezi proti pravidlum. jinak pochybuji ze by iaaf mela takovy smysl pro humor:).

Motto: i skladník ve šroubárně si může přečíst Vergillia v originále
avatar

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 20.09.2010 17:05:06

>> Kulíšek, 20. 09. 2010 16:44:42

Připomíná mi to diskuse, proč je většina článků v novinách o Windows a ne o Linuxu, který je přece o tolik lepší (tedy podle zastánců Linuxu). Navíc mám dojem, že v denním tisku jsem o vztahu běh naboso/v botech naposledy četl informaci o tom, že podle jedné studie je běh v moderních botech škodlivější než běh naboso, takže i zde považuji informace za vyvážené. Proč se také stylizujeme do role jakýchsi „spasitelů“, kteří nutně musejí přesvědčovat druhé, co je správné? Dělejme to, co považujeme správní, my sami, a ostatní pak můžeme svým příkladem inspirovat. Osobní zkušenost blízkého kamaráda vydá za desítky článků v běžeckých časopisech. Osobně vím, že někteří mí kamarádi zkusili běh naboso poté, co jsem se takto objevil na závodu a informoval o tom na svých stránkách a ve foru, a někteří pak začali sami běh naboso nebo v minimalistické obuvi dále propagovat jak mezi svými známými, tak na foru …

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
avatar

10 km: 0:37:29 (2011)
půlmaraton: 1:30:22 (2011)
maraton: 2:59:04 (2010)

smiley muž 20.09.2010 18:48:10

>> kanovsky, 20. 09. 2010 17:05:06

Ano, přesně tak. Nemá smysl bojovat svatou válku a je jedno, čeho se týká, jestli to jsou boty, operační systémy, auta, politika nebo cokoliv jiného. Kdo seje vítr, sklízí bouři!

Vždy je mnohem lepší ťuknout a pak nechat na ostatních, zda-li se budou zajímat nadále.

Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu hájit Vaše právo to říkat. – Voltaire… Takže trochu vzájemného respektu.

Motto: You can quit and they don't care... But you will always know!
avatar

maraton: 3:01:36 (2011)

Luboš Brabec muž 20.09.2010 19:14:06

>> kanovsky, 20. 09. 2010 16:38:59

U Vibram nebo Huarache nevidím problém, ale pokud se za poslední dva roky nic nezměnilo, tyhle boty nebyly schváleny, protože běžci v nich prý mají díky pružině nepovolenou pomoc.

avatar

Slaný

Celkem 3535 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:30:08 (2010)
maraton: 3:37:21 (2010)

EdCable muž 20.09.2010 20:31:42

>> kanovsky, 20. 09. 2010 17:05:06

Ano, taky si myslim, ze spousta lidi to moc hroti. Na argumentaci ve zpusobu Glaciera nebo rudy jsem alergicky, byt treba v meritu veci s nimi casto souhlasim.

Motto: "Sometimes, I guess there just aren't enough rocks."
avatar

Slaný

Celkem 3535 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:30:08 (2010)
maraton: 3:37:21 (2010)

EdCable muž 20.09.2010 20:35:40

Trochu z jineho soudku, ma nekdo zkusenost z behani ve VF, sandalech nebo naboso v zime? Zajima me, jak moc umrzaji nohy pri brodeni se snehem..

Motto: "Sometimes, I guess there just aren't enough rocks."
Nalezené položky: 150 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.