Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Juniorský maraton: Rozhodují dívky a divácká podpora

Juniorský maraton: Rozhodují dívky a divácká podpora
foto: Petr Kostovič

Petr Kostovič | 06.04.2011 | přečteno: 5536×

Závodem v Plzni odstartoval v úterý program semifinálových kol Juniorského maratonu 2011 – Běžíme pro Evropu. Potřetí v řadě si pro vítězství doběhlo Církevní gymnázium Plzeň. Fotbal, hokej, florbal, atletika. Takové sporty má uvedeny ve sportovním životopisu většina členů jednotlivých týmů.

Ukázalo se, že závod rozhoduje především výkonnost dívek a důležitá je i divácká podpora. Dívky musí být v každém týmu alespoň tři. Až do třetího úseku vedly v závodě týmy Gymnázia Plzeň, Mikulášské náměstí a Masarykova gymnázia. Na třetím úseku nastoupily do závodu první dívky a díky výkonu Veroniky Mudrové se začalo rodit vítězství Církevního gymnázia. Cíle dosáhl vítězný tým v čase 2:36:44.

Finišmanem štafety byl Vít Bílý, atlet oddílu TJ Sokol SG Plzeň – Petřín. Běhá především krosy a závody na 1 500 a 3 000 metrů a může se pochlubit i čtvrtým místem v běhu na 3 000 metrů na Mistrovství ČR v atletice v Jablonci nad Nisou v loňském roce.

„Dnes jsem si běh užíval, díky výkonu ostatních členů týmu jsem měl na startu svého úseku již dost velký náskok. Juniorský maraton má skvělou atmosféru, hlavně finálový závod v Praze. Je to nezapomenutelný zážitek a já přeju každému, aby to jednou zažil,“ nacházel ve vítězné euforii slova chvály Vítek Bílý.

Vítězný tým přivedl na start plzeňského závodu učitel tělesné výchovy Jiří Pour, který kromě jiného odpověděl i na otázku, jak se daří sportu na Církevním gymnáziu v Plzni: „Podmínky nemáme dobré, ale technické podmínky nejsou pro běhání rozhodující. Pro běh je třeba být zapálený a hlavně mít podporu rodičů, a tu já mám. Připravujeme se na závod celý rok, pořádáme i školní kolo a na základě jeho výsledků sestavíme týmy pro semifinále. Dnes jsme tu měli dokonce týmy dva.“

„Vyfotografujte dívky, ty tento závod rozhodují,“ doplnil pak ještě Jiří Pour, aby zdůraznil jejich důležitou roli v závodě.

A ještě jeden element úspěchu byl v Plzni rozhodující, a to divácká podpora. Tu mělo Církevní gymnázium také největší. Bylo vidět, jak na běžce, kteří se jinak „ulejvali“ v úsecích trati schovaných za Katedrálou svatého Bartoloměje, vlilo sílu do žil fandění diváků v prostoru cíle. Tam byl každý najednou plný sil.

Vítězný tým si odvezl krásný skleněný pohár z dílny Ajeto od architekta Bořka Šípka. Určitě bude ve škole chloubou Síně slávy. Pochvalu však zaslouží nejen vítězové, ale všichni studenti, kteří čtyřkilometrovou trať v Plzni zvládli a dokázali, že mládež není třeba házet do jednoho pytle.

Nejlépe zaběhl svůj čtyřkilometrový úsek Jan Vainer z Masarykova gymnázia, který dosáhl času 13:04.

Juniorský maraton je celostátní běžecký závod středních škol, které se utkávají formou štafety na trati klasického maratonu, 42 195 metrů. Na prvním úseku běží účastníci 6 195 metrů, v ostatních úsecích 4 000 metrů.

Semifinále Juniorského maratonu pokračují v tomto týdnu ve středu 6. dubna závodem v Karlových Varech a ve čtvrtek 7. dubna v Ústí nad Labem.

Výsledky prvních sedmi týmů:

  1. Církevní gymnázium Plzeň A – 2:36:44
  2. Gymnázium Mikulášské náměstí – 2:40:28
  3. Masarykovo gymnázium – 2:45:58
  4. SPŠE – 2:48:01
  5. Gymnázium Stříbro – 2:48:43
  6. Střední škola informatiky A – 2:50:14
  7. Církevní gymnázium B – 3:02:11

WEB JUNIORSKÉHO MARATONU

JUNIORSKÝ MARATON NA FACEBOOKU

FOTOGALERIE ZE ZÁVODU

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

PetrK muž 06.04.2011 00:47:09

Závodem v Plzni odstartoval v úterý 5. dubna program semifinálových kol letošního jubilejního, 15. ročníku Juniorského maratonu 2011 – Běžíme pro Evropu. Potřetí v řadě si pro vítězství doběhlo Církevní gymnázium Plzeň. Fotbal, hokej, florbal, atletika. Takové sporty má uvedeny ve sportovním životopisu většina členů jednotlivých týmů. Ukázalo se, že závod rozhoduje především výkonnost dívek a důležitá je i divácká podpora.
Odkaz na článek

avatar

Lysá nad Labem

Celkem 2843 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:26 (2011)
půlmaraton: 1:35:39 (2012)
maraton: 3:35:39 (2012)

Mikis4318 muž 11.04.2011 12:48:47

Mládeži vydržte! Jak celkové časy smíšených štafet, tak výkon nejrychlejšího kluka (i když je rozdíl, jestli mu je 16 nebo 19), jsou velmi povzbudivé.

Motto: Hra na vlčí dech, gazelí nohy a Švejkova játra.
Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.