Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Běh a partnerské vztahy

Běh a partnerské vztahy
foto: Scott

Martina Vystrčilová | 03.08.2011 | přečteno: 10470×

Běh, nebo obecně sportování hraje v partnerství rozdílné role. Vždy podle nastavení jednotlivých partnerů i podle toho, jaký je vzájemný vztah – tedy to, co je spojuje. Běh sám není příčinou případných neshod, jen bitevním polem. Zrovna jako není běh (nebo třeba sbírání známek) důvodem k lásce, ale jen tím, co lze vidět jako pojítko. Podle charakteru vztahu může hrát běh různé role.

Vztah „jedna duše, jedno tělo“

Muž a žena potřebují vzájemné souznění ve formě pevného pouta, sdílí spolu téměř vše a jsou na sobě závislí. Úzce cítí rodinnou příslušnost, možná se objevují i prvky vlastnění: „ty jsi můj jediný, já jsem jenom tvoje“. Oba dělají vše společně. Samostatných aktivit je minimum. Nebezpečím takového vztahu je žárlivost. A to nejen na čas, který partner tráví s jinou osobou, ale i na čas vyplněný činností, která by byla prováděna samostatně – např. běh. Pokud muž běhá, žena musí běhat taky nebo musí alespoň běhajícího muže obdivovat, aby se tak oba cítili touto činností naplněni. Společně pak budou jezdit na závody a oprašovat medaile, které jsou přeci společným úspěchem, ať už běhá kdokoliv. Individualita se ve vztahu nenosí, partneři se přizpůsobují a přejímají názory druhého. Rozpor nastane, jestliže se jeden začne samostatně profilovat…

Vztah „boj za individualitu“ aneb „na vrcholku ega“

Muž a žena jako dvě individuality, samostatní jedinci se svými vlastními zájmy, každý si vyplňuje čas podle svého přání. Každý nejlíp ví, co má dělat a často si myslí, že to ví i za svého partnera. „Měla bys taky začít běhat, běh je to nejlepší, jak být zdravá a šťastná. Když budeš makat, můžeš být i úspěšná… a nebo minimálně zhubneš!“. Uvedu i opačný příklad: „Už jsi byl zase běhat? A já budu doma dělat všechno sama? Co na tom vidíš? Stejně ti to nejde, jenom se unavíš a pak jsi k nepoužití. Ani víkendy nemůžeme trávit spolu, protože pořád někam jezdíš na závody“. Oba se snaží kontrolovat druhého, oba bojují za svůj názor, snaží se dokázat, že jejich názory jsou nejlepší pro všechny. Když se ale sejdou dva, kteří běh milují, pak spolu běhají, a třebaže i skrytě soupeří o úspěch, může to být motivující, zábavné.

Oproti mnoha duchovním poučením, není špatné být na vrcholu ega (možná někteří to neradi uslyší), ale cesta dál vede právě přes poznání své vlastní individuality, své vlastní sebejistoty, kterou nemůže nic otřást, svůj dokonalý úsudek a analytický rozum. Kde by se brali úspěšní podnikatelé, sportovci, makléři. Jak jinak by byl člověk schopen vybudovat dostatek materiálního zázemí než skrze dynamiku svého ega?

Až jednou člověk zjistí, že je ve své dokonalosti a hrdosti sám. Pak se mu „zboří celý svět“, ztratí dřívější smysl věcí, přestaví žebříčky hodnot, až si najednou všimne, že není sám, že kolem jsou také lidé jako je on – právě tak ve své výjimečnosti a ojedinělosti. Člověk se stane plný soucítění, bez hodnocení druhých, co je pro ně dobré a jak by se měli chovat. Už poznal, že každý má své vlastní tempo vývoje a vše předchozí že bylo jen a jen správné, neboť nelze nic přeskočit. Člověk jakoby byl tažen proudem života, ve kterém může svobodně plout.

Vztah jako „společným sdílením zájmů ve formě stejného naladění“

Muž i žena prošli rájem i peklem ega. Pak je běh už jen součástí nabízeného sdílení, které může být přijato a sdíleno nebo respektováno a uznáváno. Vzniká nová forma vztahu – vzájemné sdílení sebe sama… Možná si pak takový „duší a srdcem běžec“ najde k sobě podobnou partnerku, ale možná si taky vybere úplně jinou, protože v podstatě na tom tolik nezáleží. Otázkou však je, co budou potom spolu sdílet? Jinou zábavu? Jinou vášeň? Děti? Nebo prostě jen sami sebe tak, jak jsou?

V životě nejspíš projdeme těmito vztahovými proměnami. Přechody jsou pak viditelné jako krize. Někdy je vztah dostatečně silný a hluboce láskyplný, že vše přečká. Jindy se ale stane „běh důvodem k rozchodu“. Nikdy nejsou partneři zcela ve stejné fázi, vždy je někdo napřed a někdo kousek pozadu. Po chvíli se to může změnit – tak jako u běhu – je skvělé mít na cestě parťáka!

Běh jako útěk z reality vztahu

Běžec: „Když běhám, jsem jen sám se sebou. Dává mi to sebedůvěru, svobodu a klid.“ Otázka terapeuta by mohla znít: „Jsi sám sebou, i když děláš jiné činnosti než běh? Věříš, že to, co v životě děláš, děláš podle sebe a dobře? Cítíš se v životě svobodný? Máš doma a v práci klid? Nebo jsou situace, ze kterých bys nejraději utekl?“ atd.

Běhejme pro radost, útěk do lesa domácí situaci nezachrání! Nehaňte a netlačte do kouta vašeho běhajícího partnera, pokud jste si jistá, že nejde jen o útěk. Třeba právě teď se váš muž profiluje na vrcholu své osobnosti a potřebuje si vybudovat status „toho, který uběhl maraton“. A možná za čas, až sám sebe najde, se najednou otevře pro vztah plný lásky a sdílení. Pak už nejspíš výkon, nejlepší model nové kolekce obuvi a nejvýkonnější běžecký komputer na analýzu pohybu nebudou v životě ty nejdůležitější. Možná zůstanou láskou a vášní, ale už se kvůli nim nebude vést boj…

Inspirováno texty z knih a semináři dr. Wilfrieda Nellese


Jak to vidíte vy? Našli jste se v tomto textu? Pokud ano, podělte se s ostatními svými příklady. Máte-li dost odvahy, v komentářích pod tímto článkem. Anebo nám je pošlete na behej@behej.com, pak bychom je zveřejnili anonymně. Předem děkujeme za spolupráci, jejímž vyústěním by měl být blok textů na toto přetěžké téma v srpnovém čísle Běhej.

Anketa

Když se zamyslíte nad článkem o běhu a partnerských vztazích, kam byste zařadili sebe, resp. váš partnerský vztah?

 
24 hl.
 
44 hl.
Celkem hlasovalo 144 uživatelů.

Komentáře (Celkem 22)

Nalezené položky: 23 První Předchozí | 1 | Další Poslední

mvystrcil 03.08.2011 09:26:40

Běh, nebo obecně sportování hraje v partnerství rozdílné role. Vždy podle nastavení jednotlivých partnerů, i podle toho, jaký je vzájemný vztah – tedy to, co je spojuje. Běh sám není příčinou případných neshod, jen bitevním polem. Zrovna jako není běh (nebo třeba sbírání známek) důvodem k lásce, ale jen tím, co lze vidět jako pojítko. Podle charakteru vztahu může hrát běh různé role.
Odkaz na článek

avatar

Celkem 567 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:49:47 (2012)
půlmaraton: 1:57:07 (2012)
maraton: 4:29:59 (2012)

Andik žena 03.08.2011 09:50:03

Nejdříve jsme s partnerem oba jezdili závody na kole, takže společných tréninků bylo hodně, postupně jsem ale ubírala, protože se našly i jiné aktivity (a přibyly povinnosti). Loni na podzim jsem objevila kouzlo běhání, takže volný čas (a je ho hodně málo) se snažím věnovat spíš tomu a kolo je jen dopravní prostředek… Partner stále závodí, zrovna včera jsme se o tom bavili, tak vím, že ho mrzí, že už nejezdím, ale v tomhle jsem prostě „sobecká“ podle svého pravidla – když ne teď, tak kdy jindy?

Motto: Running with Depeche Mode.
avatar

Sokolov

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:43:18 (2009)
půlmaraton: 1:38:49 (2009)

Amater muž 03.08.2011 10:07:37

Já myslím, že ve víceletém manželství se ten běh do vztahu tak zakomponuje, že i když jeden z partnerů sport nedělá, tak mu v podstatě vyhovuje, že má chvilky sám pro sebe, zatímco ten druhý zrovna běhá nebo je někde na závodech. A vůbec to neberu jako „útěk z reality vztahu“, ale spíše jako obohacení vztahu. V současnosti mám bohužel zranění a běhat nemůžu, ale výše uvedené potvrzuje dotaz mojí manželky: „A to jako teď budeš pořád doma, jo???“ :-)

avatar

Řevnice

Celkem 3329,55 km
Minulý měsíc 3,5 km
10 km: 0:55:19 (2011)
půlmaraton: 2:04:44 (2010)

hofle muž 03.08.2011 10:07:43

Já jsem svou ne tak docela sportovní ženu nastartoval tím, že jsem jí loni před svědky k narozeninám věnoval startovné na zářijové pětce v Praze. Jako katalyzátor jsem použil botičky, trička a serepetičky – a spoluběžkyně byla na světě…! :-)

Motto: Quitters never win and winners never quit.
avatar

Rakovník

lassie žena 03.08.2011 12:24:45

Bitevní pole z jiné stránky a pro mě pořád nepochopitelné. Přes kolo, kdy výlety na něm byly fakt pojítkem a hlavně se jezdilo, k tomu nějaké trochu pobíhání, pak jsme se objevili na nějakém triatlonku a poté, co jsem se nějakým zázrakem tenkrát nestihla utopit a docela úspěšně dokončila, se mi toto velmi zalíbilo. Objíždění akcí a akciček bylo víceméně velmi příležitostné, ale co naprosto nechápu, je nějaká zvláštní ješitnost, kdy chlap nechápe, že se ženská může v tomhle cítit dobře a mít radost, i když je to fakt pro pobavení. Něco jsem se snažila pro to trochu dělat, při domácnosti, práci, dětech, byť už dost velkých. Ale tam je nějaký blok z minula, žárlivost na „borce“ či co nebo nemůže vidět, že mě ty atmosféry dělají dobře a je to odreagování od všeho. Kdyby mě aspoň nechal a nejel tam nakonec se mnou a fakt to nekazil blbou náladou. Se vyřádím a vrátím a jedu dál. Prostě řečí, všichni si potřebujou něco dokazovat, atd. atd..... nechápu, nerozumím. Jsem už dost stará a letos se nějak nedaří, tak asi pomalu konec, pro mě milá kapitolka, ale tohle je fakt divný a nepříjemný.

avatar

Sokolov

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:43:18 (2009)
půlmaraton: 1:38:49 (2009)

Amater muž 03.08.2011 14:30:40

>> lassie, 03. 08. 2011 12:24:45

no ženy to v tomto mají určitě složitější, ale mělo by být cílem mužů nechat „vyřádit“ manželku někde při sportu a potom mít doma klid, pohodu a vyrovnanou partnerku. Přes všechny obtíže bych si dovolit poradit......­..nepřestávej a snaž se to prosadit i přes odpor. Třeba se ten přístup protějšku zlepší, minimálně získáš všechny bonusy, co sport přináší…určitě Ti držím palce.

avatar

Celkem 2448 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:56:36 (2014)
půlmaraton: 2:10:48 (2012)
maraton: 4:34:54 (2013)

marci žena 03.08.2011 14:46:50

>> lassie, 03. 08. 2011 12:24:45 Mám to hodně podobně, vím že se to už nezlepší.. Ale snažím se nerezignovat, někdy to jde hodně ztuha :-)

avatar

Banská Bystrica

Celkem 165 km
Minulý měsíc 0 km

tuscanygirl žena 03.08.2011 16:02:07

U nás s partnerom došlo k zaujímavému zvratu- on typický pokojný vyrovanný typ, milujúci meditáciu, čajové ceremónie a ja aktívna, výbušná, dynamická, unáhlená, schopná dosiahnuť jeho pokojné stavy len za aktívnej činnosti- behu. Jeho ubíjala náročná aktivita, duševne mu to nič nedávalo, kým ja som sa zas vyslovene do pokojných vecí nútila. A s postupom času pre mňa už meditácia nie je prinútenie sa, snažím sa nájsť v sebe pasívne ,,behanie v hlave", kým môj partner prekonáva prvé kilometre osamote a snaží sa nájsť k tomu vzťah- včera mi oznámil, že si dal svojich 6 km a že je to super a už sa nevie dočkať ako si pôjdeme zabehať spolu :)

Motto: Everybody was born into the boundaries, but it´s up to us to get over it, because there outside, there´s no traffic lights- just one way -forward!
avatar

Celkem 688 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 1:02:00 (2010)

Rozára žena 03.08.2011 19:53:09

Já se tedy musím přiznat k „útěku“ z domova … není to před manželem, ale dětmi. :o)) článek se týká hlavně těch bezdětných a nebo těch co už mají děti větší. U všech ostatních je ve hře ještě třetí strana a to capart(ti). Ale možná za pár let vyběhneme i my dva také spolu, uvidíme …

avatar

Celkem 112 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 1:10:00 (2011)

recius muž 03.08.2011 21:19:44

>> Kacapie, 03. 08. 2011 19:53:09

naprostý souhlas, musíme se postarat o bejbíka (to musíme mi zní blbě, ale je to fakt). Já toho mám v práci plné kecky a když přijdu domů, tak už mi visí kolem krku bejbík a jsem s ním až do té doby, než usne (pokud nedělám něco na baráku apod.) takže když se pak jdu na hodinku proběhnout, je to čas, který je jenom můj. Nikoho do něj nepustím. Na druhou stranu, manželka chodí na K2 hiking, nebo co to je … a to je zase její čas, kdy já pečuji o bejbíka a ona je s „holkama“ z fitka ;-)

Motto: http://recius.blogspot.com/
avatar

Celkem 10832 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:40:21 (2012)
půlmaraton: 1:33:53 (2012)
maraton: 3:24:55 (2011)

belpe muž 04.08.2011 07:07:32

>> recius, 03. 08. 2011 21:19:44

joo-jooo, ja mám tých bejbíkov hneď troch (od 0 do 5 rokov)
Všetky moje behy sa nejak prirodzene presunuli na piatu hodinu rannú, kým ešte všetci chrnia. Objavil som kúzlo ranných behov v každom počasí :-)
A nie, u mňa beh nie je útek pred ničím..

Motto: No pain, no gain? No pain, thank you :-)
avatar

Liberec

Celkem 2180 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:54:32 (2009)
půlmaraton: 1:55:58 (2009)
maraton: 4:15:31 (2009)

megatraged žena 04.08.2011 08:24:28

U mně to byl zpočátku útěk před „syndromem prázdného hnízda“.Potřebovala jsem vyplnit život něčím,co mě udělá šťastnou a spokojenou a co bude bez vlivu kohokoli jiného. Manžel postupně přišel na to, že to osvobozuje i jeho /ale chvíli to trvalo/.Je to prostě můj malej soukromej svět.

avatar

Celkem 688 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 1:02:00 (2010)

Rozára žena 04.08.2011 08:35:38

>> belpe, 04. 08. 2011 07:07:32

Běh brzy ráno také znám, ona ta pátá má něco do sebe :o)). Taky máme tři bejbíky a aspoň stihnu cestou zpátky koupit čerstvé rohlíky ke snídani.

avatar

Celkem 5539,5 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:44 (2015)
půlmaraton: 1:41:28 (2015)
maraton: 3:57:34 (2016)

carsa žena 05.08.2011 10:59:07

>> belpe, 04. 08. 2011 07:07:32 Máme naprosto stejně staré děti. Tři, a to od 1 do 5-ti let. Dokud jsem běhala sama, tak to šlo. Večer, když manžel přišel z práce, postavila jsem večeři na stůl, předala děti a vyběhla. Teď začal běhat i on a stává se z toho časově organizační problém. Takže mi dost pokleska kilometráž (prostě se musíme nějak vystřídat a oba to za jeden večer nestíháme). Ale zase společně plánujeme trasy a celkově máme další námět ke společným hovorům. c.

avatar

Celkem 10832 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:40:21 (2012)
půlmaraton: 1:33:53 (2012)
maraton: 3:24:55 (2011)

belpe muž 05.08.2011 12:44:26

>> carsa, 05. 08. 2011 10:59:07

moje sú 0.5, 3 a 5 ročné
Hlavne kvôli nim som začal behať ráno, aby som bol po práci už len doma a nikam ma to neťahalo. A manželka si môže odbehnúť zabehnúť, ak jej teda zvýši energia po celom dni.
Ranné behy sa mi stali samozrejmosťou, nie je problém vstávať pred piatou. Akurát večer musím trošku skôr do postele. Deti o ôsmej, ja o deviatej :-)

Motto: No pain, no gain? No pain, thank you :-)
avatar

10 km: 0:37:37
půlmaraton: 1:25:47
maraton: 3:05:40 (2002)

Drahoš muž 05.08.2011 13:07:35

My máme tiež 3 ks, teraz majú 19, 16 a 14. V 1999 som sa začal pripravovať na môj 2. maratón takmer po 10 rokoch, niekoľko rokov predtým som vôbec nebehal, takže som začínal takmer od nuly. Vtedy mali deti necelých 7, 4 a 2. Riešili sme to tak, že manželka chodila večer na aerobik ( neskôr aj spinning, pilates a pod. ) a ja som dal medzitým deťom večeru a uložil ich spať. Keď sa vrátila, vyrazil som zhruba o 20:30 behať. V zime už bola tma, sneh alebo čľapkanica. Vracal som sa okolo 22:00. Občas som si dal cez víkend dlhší beh, niekedy intervaly. Takýmto spôsobom som natrénoval za pár mesiacov na maratón za 3:22, o rok 3:07, o ďalší rok 3:06 a v 2002 za 3:05:40.

Motto: Keď hľadím na obecenstvo, vidím samých krásnych ľudí. (Stevie Wonder)
avatar

Celkem 5539,5 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:44 (2015)
půlmaraton: 1:41:28 (2015)
maraton: 3:57:34 (2016)

carsa žena 05.08.2011 18:40:23

Drahoš, belpe – koukám, že běžci, co se počtu dětí týče, jsou nad průměrem populace. Vím, že tu někde paralelně probíhala diskuse běh vs. sex. libido. Ne, že bych z toho chtěla dělat nějaké závěry, ale že by na tom přeci něco bylo? :-) c.

avatar

Vesec u Turnova

Celkem 36335,3 km
Minulý měsíc 28 km
10 km: 0:45:56 (2011)
půlmaraton: 1:44:53 (2014)
maraton: 3:39:18 (2012)

Strouhal Zdenek muž 05.08.2011 19:06:08

Také tři 22,21,11, nejmladší je dcera ten 21 se mnou občas jde běhat s manželkou na kolo a do posilovny vše se musí nějak skloubit jde to. >> carsa, 05. 08. 2011 18:40:23

Motto: Běhám rád!
avatar

Celkem 10832 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:40:21 (2012)
půlmaraton: 1:33:53 (2012)
maraton: 3:24:55 (2011)

belpe muž 05.08.2011 19:17:41

>> carsa, 05. 08. 2011 18:40:23
áno ;-)

Motto: No pain, no gain? No pain, thank you :-)
avatar

Čelákovice

Celkem 22125,06 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:50 (2011)
půlmaraton: 1:32:39 (2011)
maraton: 3:23:50 (2011)

Láďa S. muž 05.08.2011 19:28:26

>> carsa, 05. 08. 2011 18:40:23

jen jestli to není (v rámci sex-libido) spíše únavová nepozornost ;-) (u mne zatím dvě, 4.4 a 0.4 :-))

edit: pardon, platí u mužů-běžců

Motto: Teprve se zabíhám...
avatar

Sloviensko

rudo muž 05.08.2011 21:59:53

>> Láďa S., 05. 08. 2011 19:28:26

to bude ta barefoot mania – senzorove pocity

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Celkem 142 km
Minulý měsíc 0 km

blankap žena 08.08.2011 11:09:46

Během jsem se naučila řešit svoje problémy, nevyřeším problém ale po hodině běhání má ten problém najednou jiný rozměr a důležitost, hodně jsem si na to zvykla a když nemůžu běhat třeba kvůli počasí, je to pro mě hodně velký problém, přítel moje běhání respektuje, snažím se teda vyhovět i „jeho“ sportům a tak třeba někdy dám svých 10km a pak ještě 15km na kole, ale opravdu je to na doraz … vše bylo v pohodě až do doby, kdy jsem mu oznámila svůj záměr účastnist se prvního závodu na 10km, původně jsem chtěla PIM, ale nestihla bych první fotbalový zápas svých dětí a tak jsem se registrovala na Run Prague – vím že budu někde u konci, ale to že ho doběhnu bude pro mě vítězství – přítel prostě tohle nějak nepochopil …, ale já prostě poběžím a moje děti budou u toho a snad jednou taky začnou běhat, chuť jít se mnou trénovat mají a to si myslím, že je slibný začátek ......

avatar

Celkem 142 km
Minulý měsíc 0 km

blankap žena 08.08.2011 11:14:39

>> carsa, 05. 08. 2011 18:40:23

nechci nic moc rozebírat, ale myslím, že vliv to má …, nejde jen o běhání, ale o zpevnění prostě všeho … k běhu jsem se dostala hlavně pro to, že nestojí peníze a nemusím tak „okrádat“ finance na sport mých dětí – což je pro mě ve výchově alfa omega a taky jedna kolegyně – já si řekla, že takhle dopadnout nechci je jen o 5 let starší než já a já prostě nechci být tak „stará“ ve svém mladém věku ......:-)

Nalezené položky: 23 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.