Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Běh mi pomohl k pokoře, říká prezidentský kandidát

Běh mi pomohl k pokoře, říká prezidentský kandidát
foto: Ladislav Adámek/Sportimage

Tomáš Nohejl | 20.08.2012 | přečteno: 10946×

V létě rozběhl svoji prezidentskou kampaň. Doslova. Nejprve v pražské Stromovce, pak po městech na Moravě. Kdysi ministr a nejoblíbenější politik české scény, později uznávaný ekonomický expert a prosperující finanční poradce nadnárodních bankovních skupin. Ale také muž, řekněme statné a blahobytné postavy. „Sám sobě jsem během zvýšil sebevědomí,“ říká v rozhovoru 59letý Vladimír Dlouhý.

Jak se stane z člověka zapálený běžec až v pokročilém věku? Přinutí vás zdravotní obtíže, přesvědčí přátelé, či přijde uvolnění a prozření se změnou životního rytmu?

Ano, je to kombinace více faktorů. Ale byť jsem v životě nebyl žádný významný sportovec, který by trénoval na soutěže, považuji se za normálního pražského kluka z Vinohrad. Na okraji Riegrových sadů jsem prožil mládí, dělal všechno možné, fotbal, hokej, jezdil na kole, lyžoval, chodil cvičit do Sokola. Na počátku dospělosti jsem ztratil fyzickou kondici. Ale vždycky jsem trochu běhal.


PLNÉ ZNĚNÍ ROZHOVORU NALEZNETE V NOVÉM ČÍSLE TIŠTĚNÉHO BĚHEJ.COM, KTERÉ VYJDE V ONLINE VERZI JIŽ KONCEM TOHOTO TÝDNE


Navzdory vrcholné kariéře v politice i byznysu jsem přesvědčen o tom, že „nedostatek času“ k pohybu jsou pouhé výmluvy. Přitom chápu, že každý nemusí být nadšencem.

Po půl roce působení v politice v roce 1990 jsme hráli fotbal proti hráčům typu Skuhravý, Panenka a další a mně po půlhodině praskla nějaká šlacha v noze. Odvezli mě do nemocnice. A já jsem si uvědomil, jak rychle jsem úplně ztratil fyzickou kondici. Protože ještě půl roku předtím jsem pracoval pro Spojené národy v Helsinkách, kde jsem pravidelně běhal. A teď jsem nemohl popadnout dech, když jsem jenom vyšel schody. Určitě to souviselo se stresem té doby, spali jsme tři hodiny denně a jen jsme pracovali… Přibral jsem až na 108 kilo a měl i nějaké zdravotní problémy.

A pak se začal hýbat?

V roce 1992 v prvních opravdu politických volbách se ukázalo, že bych měl zhubnout. Za půl roku jsem shodil dvanáct kilo a dokázal to udržet. Začal jsem aktivně sportovat, hrál jsem tenis, squash, plaval jsem. Po odchodu z politiky jsem pak sportoval daleko víc, ale neběhal jsem. Jezdil jsem na kole, žena začala hrát golf, já ji doprovázel, oba rádi lyžujeme, sjezdovky i běžky, chodil jsem pravidelně do fitness centra s trenérem. Pak přišlo období, kdy jsem si řekl: Zkusím maraton.

Údajně poté, co vás naštvala žena. Takový způsob inspirace mi k vám, racionálnímu a pragmatickému muži s nadhledem příliš nesedí.

Trošku jsme se nepohodli, nic vážného. Odjel jsem na služební cestu do Šanghaje, dal ji pusu, ale brzy se mi stýskalo, mrzelo mě to. Pokračoval jsem do Singapuru a jižní Indie a zůstal jsem tam delší dobu. Při jednom víkendu ve slušném hotelu mě na jejich běhátku napadlo: Co to vedeš za život, bude ti šedesát, žena je sama doma… Zkus ještě něco dokázat, než jen vydělávat peníze nebo být známý politik.

Šlo to snadno?

Za půl roku jsem po cíleném tréninku uběhl v roce 2010 půlmaraton v Praze. Pak mě to chytlo a věděl jsem, že chci taky celý maraton. A ten jsem zvládl o rok později za 4:33.

To není špatné.

Ani jednou jsem nezastavil, celý jsem ho uběhl.

Kolik jste natrénoval?

Kondiční trenér mi od ledna připravil plány, chystal jsem se i na kopečky. Ale pak jsem poznal, že třikrát týdně po deseti kilometrech mi stačí.

Vážně, i na maraton?

Dal jsem si sám ještě třicet kilometrů v kuse, deset dní před startem.

To je už ale zase hodně pozdě.

Chtěl jsem si z psychického hlediska ověřit: když uběhnu třicet, těch dvanáct už musím dát.

Jak jste se cítil na trati, maratonská epopej se láme vždycky až po třicítce.

Měl jsem to opravdu v hlavě. Dal jsem už těch třicet, zvládnu to. Hůř mi bylo po patnáctém kilometru, to zbývalo ještě hodně. Někde jsem četl, že ať jste trénován na olympijský rekord nebo na šest a půl hodiny, pro každého je posledních deset kilometrů stejně těžkých. Dal jsem si cíl: běžet, nezastavit. Mnoho lidí okolo mě občas na trati šlo, ale to není ono. Viděl jsem i sportovní tragédii. Ir nebo Skot, alespoň fyziognomicky tak vypadal, někde v Pařížské na úrovni synagogy, asi dvě stě metrů před cílem, najednou pozdvihl hlavu, panenky mu šly v sloup, otočil se a spadl. Já doběhl, odbelhal se na Mariánské náměstí a tam jsem se potkal se ženou. Byl to krásný pocit…


Pokud byste měli zájem si s prezidentským kandidátem popovídat, máte šanci již ve středu 15. srpna. V 15 hodin poběží 10 km z Plumlova (sraz u COOP prodejny u nádraží) do Prostějova. Ve čtvrtek 7,8 km ve 14 hodin z Hukvald do Kopřivnice a v pátek 7 km od 14 hodin z Hulína do Kroměříže.

Komentáře (Celkem 79)

Nalezené položky: 80 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | Další Poslední
avatar

Praha

Celkem 14588,46 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:55 (2013)
půlmaraton: 1:17:41 (2013)
maraton: 2:56:52 (2012)

marek27 muž 17.08.2012 13:15:02

>> zdeno, 17. 08. 2012 12:58:48

Aby bylo jasno, nikdy jsem Vladimíra Dlouhého jako člověka nehodnotil. Důvody zmiňuješ správné – neznám ho a všechny informace jsou jen z doslechu.

Nevím, jestli něco jako běžecká komunita v ČR funguje. Nevím, jak se do ní kvalifikovat. Kdo do ní patří a kdo nikoliv. Ale jedno je jasné. Z Vladimíra Dlouhého se stal mediálně zajímavý běžec jen kvůli kandidatuře. Stačí porovnat počet článků o něm jako běžci před a po oznámení kandidatury.

Motto: www.marek27.cz
avatar

Pierrot muž 17.08.2012 13:48:35

Já bych jen rád zdůraznil, že to, co jsem napsal výše, je můj osobní názor, který nikomu nenutím. Koneckonců redakce Běhej má naprostou svrchovanost ohledně výběru témat a osobností a my, čtenáři, můžeme maximálně odmítat nebo přijímat, co nám nabízejí, vynucovat si nic nemůžeme. Na druhou stranu: je tady diskuzní fórum, kde můžeme své názory vyjadřovat a předpokládám, že redakci tyto názory zajímají a že je při výběru témat bere/může brát v potaz. Přijde mi proto naprosto na místě dát najevo nespokojenost, když je naděje, že to na něco bude mít vliv..

V tomhle případě jsem chtěl projevit nesouhlas hlavně proto, že mám silný dojem, že tady dochází ke zneužití „běhu“ k jiný účelům, a taky proto, že se mi zdá, že to hodně diskutérů podceňuje. VD teď potebuje sehnat poměrně velké množství podpisů, aby vůbec mohl kandidovat a běžecká komunita je poměrně početná. Několik tisíc podpisů z ní určitě „vydojí“. Ono je totiž o mnoho snazší získat něčí sympatie při běhu, kdy se vyplavují endorfiny, než při veřejné debatě, ve které padají nepříjemné otázky a stoupá adrenalin. Nevím, jak ostatním, ale mně to připadá hodně nepoctivé. Rozhovor pro Běhej je podle mě dalším tahem téhle PR kampaně (proč tady tenhle rozhovor nebyl před rokem nebo dvěma, kdy po VD pes neštěkl?). Má vzbudit k VD sympatie a hlavně přilákat čtenáře k „běhu s VD“, kde ho pumpnou o podpis. Rozpis výběhů přiložen.. Ona je to vlastně geniální strategie, ale zároveň dost nechutná.. Ostatní kandidáti by mohli podle tohoto vzoru lobbovat u cyklistů, pejskařů, zahrádkářů, motorkářů nebo filatelistů. Já jsem jeden z vás, dejte mi svůj hlas!

avatar

Praha 12 - Modřany

Celkem 154892,3 km
Minulý měsíc 851 km
10 km: 0:40:21 (2006)
půlmaraton: 1:26:59 (2008)
maraton: 3:15:43 (2004)

Mirek Kostlivý muž 17.08.2012 15:49:40

No jasně, hlavně že běhá! Třeba si některý z jeho kritiků řekne, že maraton za 4:33 (a rychleji) zaběhnou taky, dají se do řádného tréninku, a potom mu to natřou. Ono už to tu pomalu z některých diskuzních příspěvků vypadá, že nás ten Dlouhý někde na trase při běhu doběhne, a bude nás nutit, aby jsme mu ten hlas dali. To já mu ho klidně dám, ale až zaběhne maraton aspoň tak rychle, jako je ten můj nejpomalejší /3:48/ :-). Ale nato už asi natrénovat nestačí. Zatím je to u něj fakt bída, tak pomalu neběhám ani prvních 42km na ultra. Jak je vidět, 3×10km týdně je opravdu málo, a na Hradě se toho moc netrénovat taky nedá. Jedině že by se po vyhraných volbách dal na závody do vrchu s cílem porazit Smrčku :-P

Takže se neděste a klidně ho nechejte běhat /a kandidovat na presidenta/. Já myslím, že ho v zimě spíše potkám na mé i jeho oblíbené trase Zbraslav – Staré Město, než na tom Hradě. To už je totiž pravděpodobnější, že mě překoná i v mém maratónském osobáku, než že se na tom Hradě po vítězných volbách opravdu objeví ;-)

Motto: Běhat bez ohledu na věk a okolí !
avatar

Desert muž 17.08.2012 18:03:12

>> intensity, 17. 08. 2012 14:46:18

Jak to tak čtu, třeba by ho mohlo napadnout, půjčit si psa a zajet s ním na motorce na zahrádku, a měl by to vychytaný.

avatar

Celkem 3916 km
Minulý měsíc 3 km
10 km: 0:48:17 (2013)
půlmaraton: 1:44:59 (2009)
maraton: 3:50:05 (2005)

vsara žena 17.08.2012 18:13:36

>> zdeno, 17. 08. 2012 12:58:48

Krááá. Pokud by Tě nechtěli v běžecké komunitě, tak Tě vezmu do letecké nebo ptačí. Sára

avatar

Žďár nad Sázavou

půlmaraton: 1:42:51 (2011)

pam65 muž 17.08.2012 20:50:20

Ještě něco k běhání: Když si člověk obuje kecky, tak trošku utíká před něčím. Jednou z těch věcí, před kterými utíkám, je i politika. V běhání si připomínám, že toto je můj život, moje cesta, moje rozhodnutí běžet dál, … Je to svým způsobem úplný opak toho, co je politika, tedy jak ji zkouším jako bezmocný občan ve společnosti, kde média pravdu spíše nemluví a právo se netýká ani tak spravedlnosti jako právníků, … Však víte.

VD mohl oslovit tuto komunitu dříve a méně pompézně, mohl se třeba jen tak zapojit do diskuse. Ale zajímá ho to? Zajímá ho, že nick XY začal běhat a dělá mu to radost? Zajímal by se o normální lidičky jako prezident? Tady je vidět jak asi – vypočítavá jednosměrná komunikace.

Jednou pomáhá tenhle portál prodávat fusekle za tác, teď zas sympatie pro uchazeče o hrad. Je mi z toho smutno.

Motto: No toto!
avatar

Celkem 6104,01 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:07 (1992)
půlmaraton: 1:30:58 (2012)
maraton: 3:07:40 (2013)

amur muž 17.08.2012 21:21:25

>> pam65, 17. 08. 2012 20:50:20 Moc pekne jsi to napsal. Kazdy to tady tak nejak pojmenovava , ale ty jsi to trefil. Zacal jsem tuto diskuzi trochu nestastnym prispevkem, ktery vychazel z soku a nechtel se do toho vice zapletat, ale to je presne to, jak bych reagoval rudovi, ale ted uz je to hluboko v diskuzi, ale tak to proste u nas chodi. Ve chvily, kdy jim o neco jde, jsme duleziti a snazi se nam vemluvit, ze nam rozumi a chapou nas. Na predvolebnich mitincich si delaji poznamky a „chteji“ resit kazdy pripad, ale po volbach neexistuji a vidime je sporadicky a ani se neobtezuji obhajovat ani v mediich natoz na ulici mezi lidmi zasadni zmeny v systemu, nevysvetluji kauzy ktere je zmitaji. Toto se deje v pravidelnych volebnich periodach. Ano behame a i tim se tak trochu tomuto marasmu snazime uniknout

avatar

Čeložnice

Celkem 6183 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:31 (2013)
půlmaraton: 1:24:40 (2013)
maraton: 3:00:58 (2013)

MRAZÍK muž 17.08.2012 22:05:30

>> Pierrot, 17. 08. 2012 13:48:35

souhlásím,su podobnýho názoru

Motto: Nad nikoho se nepovyšuj, ale před nikým se neponižuj
avatar

Čeložnice

Celkem 6183 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:31 (2013)
půlmaraton: 1:24:40 (2013)
maraton: 3:00:58 (2013)

MRAZÍK muž 17.08.2012 22:08:47

>> Mirek Kostlivý, 17. 08. 2012 15:49:40

Mirku Kostlivý,o žádne časy a aby to někdo někomu natřel,tak o to vubec nejde

Motto: Nad nikoho se nepovyšuj, ale před nikým se neponižuj
avatar

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 17.08.2012 22:28:07

>> pam65, 17. 08. 2012 20:50:20

>> amur, 17. 08. 2012 21:21:25

Běhání se postupně stalo zcela přirozenou součástí mého života, což souvisí i s běžeckými přesuny všude tam, kam potřebuji. Vícekrát jsem už běžel i na soud nebo na valnou hromadu, nemluvě o přesunech mezi brněnskými úřady či bězích do kostela, na nákup či na oběd. Kdybych neběhal a nemodlil se, tak už bych se dávno zbláznil, ne vždy jsem různé nepříjemné situace zvládal, neboť někdy pocit odpovědnosti či marnosti svého snažení byl až příliš velký, a také neustálé vysedávání u počítače není nejzdravější. Jsem vděčný řeholníkům (Redemptoristům), že mě před 5 lety ke sportu a také k běhání přivedli. Přesto ale nemohu říct, že bych běhal proto, abych se snažil něčemu utéct, právě naopak. Pokud běh může být prostředkem, jak poznat politika, nebo třeba i své odpůrce z ekonomické kauzy, i z jiné stránky, tak je to super. Já na běhu s VD byl, a neměl jsem dojem, že by se o mě nezajímal, nebo že by jeho běhání bylo účelové. Pokud jsem mohl VD za těch 5 minut rozhovoru poznat, tak myslím, že bude běhat bez ohledu na to, zda ho prezidentem zvolí či nezvolí, neboť mu běh i při jeho omezených časových možnostech pomáhá zdravotně i psychicky.

>> Mirek Kostlivý, 17. 08. 2012 15:49:40

Já běžel hned několik maratonů pomaleji než VD, přitom jsem byl výrazně mladší. Myslím, že jeho výsledek je odpovídající jeho věku a omezenému času, který trénování zatím věnuje.

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
avatar

Praha 12 - Modřany

Celkem 154892,3 km
Minulý měsíc 851 km
10 km: 0:40:21 (2006)
půlmaraton: 1:26:59 (2008)
maraton: 3:15:43 (2004)

Mirek Kostlivý muž 17.08.2012 22:50:17

>> MRAZÍK, 17. 08. 2012 22:08:47 >> kanovsky, 17. 08. 2012 22:28:07

Však jsem to s tím jeho časem nemyslel tak úplně vážně. Vzhledem k tomu co naběhá, je těch maratonských 4:33 až překvapivě dobrý.

Motto: Běhat bez ohledu na věk a okolí !
avatar

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 17.08.2012 23:07:58

>> Mirek Kostlivý, 17. 08. 2012 22:50:17

A půlmaraton má již pod 2 hodiny, viz přehled

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
avatar

Celkem 6104,01 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:07 (1992)
půlmaraton: 1:30:58 (2012)
maraton: 3:07:40 (2013)

amur muž 17.08.2012 23:38:27

>> kanovsky, 17. 08. 2012 22:28:07 Petre, ja se s politiky, ac o to nestojim musim obcas setkat. Mam praci, ktera si to cas od casu vynucuje. Poznal jsem opravdu hodne zajimave kousky. Take dost slusnych a obetavych lidi mezi nimi bylo, ale jsou ve znacne minorite /muj subjektivni socioligicky pruzkum :)/ Pana VD neznal a neznam. Vim o nem jen z verejnych zdroju a nebyt jeho kampane netusil bych, ze se posunul ze svych telesnych proporci az k maratonu. Ale tim to konci. Jak jsem psal,jsou stovky lidi, o kterych by zminka (rozhovor) byl namiste. Nechci se v tom znovu babrat a jsem rad, ze behej.com je a funguje tady toto forum, jen by mu proste vice sluselo, kdyby bylo apoliticke.
K te Tve kauze. Ja bych chtel umet odpoustet takovym zpusobem jako ty a byt nad veci v nekterych situacich, ale nekdy je to tak tezke… Mas muj obdiv, Petre.

avatar

Sloviensko

rudo muž 17.08.2012 23:48:00

ked odpustat nechceme a mame radi energiu pomsty a nenavisti, tak sa presvedcime ze odpustat je tazke a vzdame sa toho, postavime to asi na uroevn : obdivujem maratoncov za 2:04, aje je to tazke, mne nerealne.

Politici ktori preskocili energeticky na uroven ze sa energeticky nabijaju z negativnych energii, potrebuju cim viac ludi ktori ich nenavidia, chcu sa im pomstit alebo sa ich boja.

Ked ma k nim niekto neutralny postoj, tak ako by im vybil baterky

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Celkem 6104,01 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:07 (1992)
půlmaraton: 1:30:58 (2012)
maraton: 3:07:40 (2013)

amur muž 18.08.2012 00:14:14

>> rudo, 17. 08. 2012 23:48:00

Vazim si Tvych nazoru a ikdyz jdou casto proti proudu nebo lepe receno jsou nepochopene, rad je ctu a jsou neodmyslitelnym korenim diskuzi, ale ted s Tebou nemohu souhlasit. Mozna to tak fukguje v AUS, ale tady vazne ne. U nas politiky casto dobiji jen a pouze verejne rozpocty a ty jim davaji neomezenou silu a leckdy obdivuhodnou energii k rustu silne hrosi kuze. Neutralni postoj, zpusobeny nechuti o politiku zaujala vetsina naroda, ale nezaznamenal jsem, ze by nejaky zakonodarce byl natolik oslaben, ze by u nej zafungovala sebereflexe…

avatar

Sloviensko

rudo muž 18.08.2012 00:28:01

>> amur, 18. 08. 2012 00:14:14

pretoze je stale vela tych co im davaju nenavist a strach

keby kazdy malneutralny postoj az do stavu ze na volby nepridem – opakujem kazdy, tak by padol volebny system a bolo by sa treba pytat obcanov ako to teda chcu avy sa krajina riadila a urcili si na to samovybory

Ver mi ze v Australii je od toho velmi daleko je to tu politicky najzaostalejsia krajina sveta, obcania to este ani nechapu ze maju problem.

Na SVK a v CZE obcania aspon chapu ze maju p[roblem prejavuju nevolu a odpor ale zatial nenasli skutocne riesenie a sposob, ale su daleko dopredu

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Čeložnice

Celkem 6183 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:31 (2013)
půlmaraton: 1:24:40 (2013)
maraton: 3:00:58 (2013)

MRAZÍK muž 18.08.2012 00:58:54

>> rudo, 17. 08. 2012 23:48:00

politici su lháři,nemám žádnou nenávist,ale lidi rychle zapomínají,když vyhrála Martina Sáblíková olypyjádu,tak všichni naslibovali hory ,doly,neměl ten stadion podle slibu dávno stát,

Motto: Nad nikoho se nepovyšuj, ale před nikým se neponižuj
avatar

Pierrot muž 18.08.2012 01:13:57

Omlouvám se všem za poněkud agresivní tón svého posledního příspěvku. Měl jsem dneska (vlastně už včera) s ohledem na vynesení nepodmíněného rozsudku nad Pussy Riot málo kompromisní rozpoložení vzhledem k politice a politikům..

Já bych jen rád, aby se lidé při přímé volbě prezidenta rozhodovali pokud možno racionálně a zvažovali různé stránky a kvality té nebo oné osobnosti. Přestože je pro mě sklon sportovat (či běhat) projevem, který je mi sympatický, v případě politiků je to jen příjemný „nadstandard“, bez kterého se obejdu. Jsou zkrátka důležitější věci. „Běhací“ kampaň VD mi nějak strašně nevadí, možná zažijeme od ostatních kandidátů daleko vypečenější kousky. Dělat s ním ale rozhovor o jeho sportovní minulosti atp., je podle mě za hranicí dobrého vkusu. Je spousta otázek, které by kandidátovi na prezidenta měly být položeny, a na které by měly být dány uspokojivé odpovědi. A otázka týkající se času dosaženého při maratónu mezi ně podle mě nepatří..

P.S.: Slovo „komunita“ používám proto, že mě žádné lepší nenapadá. Nemyslím tím nic jiného, než zájmovou skupinu, pro jejíž členy je běhání integrální součástí života a cokoli s během souvisí, je hrozně zajímá a přitahuje. A právě díky tomuhle nadměrnému zájmu jsou poměrně snadným terčem různých marketingových strategií..

avatar

Litvínov

Celkem 4289 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:49:40 (2011)
půlmaraton: 1:51:45 (2011)
maraton: 4:32:22 (2011)

mira.bery muž 18.08.2012 09:02:43

u mě, každej kdo běhá je dobrej. jestli to je politik, marťan nebo ..... no a jestli vyjde článek v době volby prezidenta? no a co. pro některé je v tuto dobu zajímavej, pro některé ne. buď si to přečtu nebo ne. mám svůj vlastní názor a z článku si vezmu jen co mě zajímá. bylo zde řečeno, že je spousta zajímavejch lidí. krom Petra ale zde nikdo nikoho nejmenoval. říká se, že kritizovat umí každej, kdo má do pr… díru. jinak dle mého, článek splnil očekávání, neboť zaujal dost lidí, kteří to zde rozvířili a v podstatě plní účel. i negativní reklama je reklama ;-):-D :-P

avatar

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 18.08.2012 14:31:58

>> amur, 17. 08. 2012 23:38:27

Já těm lidem jsem paradoxně v mnohém vděčný.

Kdybych neprožil i kvůli nim to, co jsem prožil (a některé z těchto záležitostí bych nikomu nepřál), tak bych nikdy o tom nepovídal na misiích, nebyl bych pak rok v Bratislavě a ostatně bych ani nezačal sportovat a běhat.

Pravdou ovšem je, že jsem byl tehdy až příliš naivní a důvěřivý v prosazení spravedlnosti, takže s odstupem času si nejsem úplně jistý, zda bych jednal stejně, kdybych věděl, jak se to bude vyvíjet. Na druhé straně mohu mít dobrý pocit aspoň v tom, že jsem svým přístupem pomohl k tomu, že těch několik set tisíc lidí má ještě nějakou šanci, i když konečný výsledek je nejistý, zatímco bez toho by tu už asi nebyla ani ta naděje (i když sám jsem svého času býval mohl být zabezpečen až do konce života, kdybych využil nabídek, které mi byly tehdy poskytovány). Kdo chce, najde si na Internetu více.

Odpuštění není věcí emocí, ale vědomého rozhodnutí, byť to není jednoduché a byť se to stále nově učím. Kéž by se mi to dařilo i nadále!

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
Nalezené položky: 80 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.