Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

PORADNA: Jak se dostat po pauze zpět do formy

PORADNA: Jak se dostat po pauze zpět do formy
foto: Petr Kostovič

Jana Miklasová | 15.03.2013 | přečteno: 25164×

Znáte to. Pár měsíců jste neběhali, ať už kvůli počasí, nemoci, nedostatku času či motivace, nebo z jakýchkoli jiných důvodů. Pak se chcete jít znenadání proběhnout a ejhle, ono to není to, co to bývalo. Forma zůstala kdesi kilometry za vaším předsevzetím, že se zlehka vrátíte do bodu, ve kterém jste běhání opustili. Dvojnásob se to pak týká závoďáků.

Pokud jste nějakou tu chvíli neběhali – a znalci potvrdí, že toto nastane už po jednom až dvou týdnech – musíme počítat s tím, že běhání nám půjde o něco hůře než před pauzou. Někdy je pouhé přesvědčení sebe sama, že začnu zase běhat, mnohem bolestivější proces než běh samotný. Zvláště pokud jsme zvyklí běhat si „jen“ pro radost z pohybu a nehoníme se za nějakými závodními metami.

Běhat, když nám to jde, je úžasný pocit. Člověk téměř necítí rozdíl mezi chůzí a během, oboje vnímá jako přirozený pohyb. Přemluvit se ale při nedostatku formy, kdy víme, že s každým kopcem budeme honit své plíce několik metrů před námi, to vyžaduje umění, sebedisciplínu a snad i psychickou trénovanost či odolnost.

Jak potvrzuje sportovní psycholožka Katka Kudláčková, návrat k běhání bývá dost často spojen s myšlenkovými procesy v hlavě. „Je to dost často ten základní problém u běžců. Jsou zvyklí na nějaký standard, který při svém výkonu odvádějí, po pauze se najednou cítí slabší, časy jsou pomalejší, nohy více bolí."

"Fyzicky jsou na tom hůře, na což nejsou připraveni a nehodlají se s tím smířit. V této fázi běhání je to nejvíce o osobním odhodlání, motivaci, zkrátka vše souvisí se vším. Běžec se sebou zápasí a nehodlá slevit ze svých cílů, což prostě musí. Je nucen se vrátit o několik kroků zpět. Teprve poté, když to přijme, je schopen správně trénovat,“ dodává bývalá elitní tenistka se zkušenostmi z univerzitních klání v zámoří.

Ať už je váš běžecký výpadek jakkoli dlouhý, měli byste se vrátit k běhu postupně a dodržovat určitá pravidla. Je to podobné, jako když jste se k běhu dostali poprvé, možná jste se také řídili nějakým tréninkovým programem pro začátečníky, abyste se vyvarovali běžeckých chyb a hlavně vám vydržela motivace.

I když nyní už máte bezesporu běžecké zkušenosti, neváhejte sáhnout po tréninkovém plánu, je to vstupenka k hladkému návratu k běhání, zakomponování pravidelného běžeckého režimu zpět do vašeho života a rovněž předejdete možnému zranění. Běh je svou povahou natolik komplexní pohyb – zapojuje všechny svalové skupiny – že při hektickém návratu do formy je riziko zranění mnohem větší než u jiných sportovních aktivit.

Uznávaný kalifornský trenér Matt Fitzgerald, který má dlouholeté zkušenosti s připravováním běžeckých programů, na serveru Triathlon.com­petitor.com radí svým následovníkům, jak získat zpátky dobrý pocit z běhání: „Rozdělte si svůj tréninkový plán do dvou kroků. Nejdříve umožněte svému tělu, aby se pomalu a s trpělivostí adaptovalo na pravidelný pohyb a stres z dlouhotrvající zátěže. První tři týdny si dávkujte pouze krátké a pomalé výběhy, pokud možno na měkkém povrchu. Krátce, ale často. Nedělejte si starosti se svou kondicí, to řešte až po tomto třítýdenním období.“

„Krok číslo dva – řiďte se pravidlem 72 hodin. Vaše kosti, svaly i tkáně potřebují čas k obnovení a zesílení po každém běhu. Proto je lepší běhat méně často, než jste běhali v první fázi návratu k běhání, tedy zhruba jednou za tři dny.“

V neposlední řadě poslouchejte své tělo. Dejte si pauzu od běhání na jeden či dva dny kdykoli cítíte, že to potřebujete. Malá pauza je lepší než velký výpadek, který si způsobíte zraněním třeba díky přetrénování. A nezapomeňte, ať už jsou vaše pohnutky k běhu jakékoli, běháte přece vždy pro radost!

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

501 žena 15.03.2013 12:17:02

Znáte to. Pár měsíců jste neběhali, ať už kvůli počasí, nemoci, nedostatku času či motivace, nebo z jakýchkoli jiných důvodů. Pak se chcete jít znenadání proběhnout a ejhle, ono to není to, co to bývalo. Forma zůstala kdesi kilometry za vaším předsevzetím, že se zlehka vrátíte do bodu, ve kterém jste běhání opustili. Dvojnásob se to pak týká závoďáků.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.