Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Kladenský maraton zvedá laťku

Ivo Domanský | 10.09.2007 | přečteno: 5582×

O několik řádků níže jste si přečetli niterné vyznání vztahu Wittyho ke Kladenskému maratonu. Ten byl letos jednou z akcí ke 100. výročí organizované atletiky v tomto městě. Ale především potvrdil trend, charakteristický pro letošní běžeckou sezónu. Pomalu, ale jistě se počet běžců vůbec (a maratonců zvlášť) zvyšuje.

Přes termínovou kolizi s Ostravským maratonem překročil počet předem přihlášených dvě stovky. Na start se potom skutečně postavilo 186 běžců a běžkyň, takže byl o 14 osob překonán dosavadní účastnický rekord. Po oblačném ránu se krátce zatáhlo a před startem dokonce půl hodiny skrápěl kladenské Sletiště deštík. Ten ale skončil se startovním výstřelem a postupně se opět vyjasnilo, takže do cíle dobíhali běžci pod modrou oblohou. Optimální teplota (13 –16°C) spolu s vhodnou volbou trati, z poloviny vedoucí po měkkém podkladě a ze 3/4 lesem určitě maratoncům pomáhaly k dosažení dobrých výkonů, a někdy i osobních rekordů. 

Po intermezzu Libora Maliny, který vedl do dvanáctého kilometru a krátce poté vzdal, se na čele střídala veteránská dvojice Ervín Beshir – Václav Ožana, která ukrajovala kilometry ve svižném tempu až do třicítky. Beshirův únik deset kilometrů před cílem už Ožana nezachytil a spokojil se s druhým místem. Výborný závěr pomohl Ivanu Rabochovi k pěknému třetímu místu v kategorii i v celkové klasifikaci, čtvrtý skončil rutinér Tomáš Ulma a teprve pátá pozice patřila nejrychlejšímu maratonci v nejmladší kategorii do 39 let a zároveň nejrychlejšímu kladenskému běžci Stanislavu Pípalovi. 

Sice na opačném konci výsledkové listiny figuruje Tomáš Rokos, alias „toro“, jehož přípravu na první maraton jste mohli sledovat na těchto stránkách v průběhu léta, přesto mu patří uznání za dokončení prvního maratonu. Půlku rozběhl v plá­novaném čase 2:07, po bolestech v koleni v druhé polovině maratonu nakonec dokončil závod silou vůle v čase přes 5 hodin se slovy: „První maraton se prostě nevzdává, příště to bude lepší.“ 

Velmi radostným faktem je, že ještě rychleji než běžců u nás v posledních letech přibývá běžkyň. Kromě PIMu patrně ještě nikdy neběželo maraton současně 21 žen. Tipy před startem jednoznačně favorizovaly držitelku bronzové medaile z letošního mistrovství republiky Petru Havlovou (AC Sparta Praha). Ta také s obrovským náskokem vedla do půlmaratonu, kde s úsměvem odstoupila se slovy, že se přišla do Kladna jen proběhnout po sobotním vítězství v Běhu Kovohutěmi. 

Na vzniklé vakuum ryhle zareagovala bývalá ligová závodnice AC TEPO Kladno (nyní v dresu Sokola Unhošť) Ivana Ducháčková, předběhla v té chvíli vedoucí veteránku Janu Vichovou a svou maratonskou premiéru ozdobila cenným časem 3:13:17. Možná, že při rychlejším začátku bylo v jejích silách i zlepšení traťového rekordu Jiřiny Kociánové. Osobní rekord si podstatně zlepšila po takticky bezchybném výkonu Dita Strachotová, výborně zaběhly také velezkušená světoběžnice Ivana Pilařová a reflektory reality show behej.com ostře sledovaná novicka Katka Klouparová. Ta s rezervou splnila předsevzetí běžet pod čtyři hodiny. 

Do cíle doběhlo 172 běžců, 14 závod nedokončilo. Je zbytečné opakovat slova chvály směrem k pořadatelům. Kladenský maraton má to štěstí, že se na jeho organizaci podílí funkcionáři extraligového AC TEPO Kladno – mikrofonu na stadioně vládl někdejší špičkový kladenský mílař Jirka Klesnil – společně se zkušeným týmem Maratonklubu Kladno. U prezentace i občerstvení se činily manželky, přítelkyně a příznivkyně obou oddílů a myslím si, že nikdo nelitoval, pokud si vybral právě tento závod k testu své vytrvalecké přípravy a sportovní zdatnosti. 

Kladenští se s běžci rozloučili okřídlenou větou: „Pokud se vám u nás něco líbilo, řekněte to svým známým, pokud ne, řekněte to nám. Vašich poznatků využijeme při přípravě dalšího ročníku, který bude s velkou pravděpodobností i veteránským mistrovstvím České republiky v maratonu.“