Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Kladenský maraton: Serbessa nenašel soupeře

Kladenský maraton: Serbessa nenašel soupeře
foto: Martin Symon

Radek Narovec | 12.09.2009 | přečteno: 9707×

Přijel si do Kladna pro traťový rekord a málem překonal i letošní české maximum. Řeč je o Mulugetovi Serbessovi, který zvítězil v osmém ročníku Kladenského maratonu v čase 2:27:30 s ohromným náskokem na své soupeře. Kdyby neodtáhl skoro celý závod sám, možná to bylo i na vylepšení jeho času z Prahy, což je stále letošní české maximum (2:27:16). PŘIDÁNY FOTOGRAFIE A KOMPLETNÍ VÝSLEDKY

Dosavadní nejlepší mužský zápis v krátké historii Kladna činil 2:32:54.  Pro Serbessu to byl již sedmý letošní maraton!

„Dnes jsem se necítil úplně dobře, takže jsem spokojen s výsledkem. Pořád se zlepšuji a to je hlavní. Možná kdybych běžel s větším odstupem od minulých závodů a ještě někde na rychlé trati, mohl bych se přiblížit 2:22, ale to jsou kdyby,“ řekl Serbessa.

Pohled na první desítku letošních českých časů je skutečně zajímavý: Serbessa sedm startů a šest zápisů v top 10!

Druhý v cíli byl jihlavský Pavel Novák, loni náš nejrychlejší vytrvalec, který pojal start na Kladně jako kvalitní trénink a do cíle dorazil s viditelnou rezervou, když své soupeře lehce setřásl mírným zrychlením v posledním kole. Třetí doběhl očividně zklamaný Ervin Idris Beshir, který se Serbessou v prvních kilometrech diktoval tempo.

„Trénoval jsem na letošní Kladno nejvíc, co pamatuji, a dopadl jsem nejhůř. To nechápu. Bylo to horší než loni, kdy jsem měl před Kladnem 240 km za měsíc,“ řekl Beshir v cíli.

Trochu alarmující je zjištění, že průměrný věk první trojice je 40 let! Také na dalších místech blízko stupňů vítězů převládali veteráni. Ve skupině, která pronásledovala Ervina Idríse Beshira, byli kromě Nováka také Vlastimil Šroubek, Antonín Klika a Gareth Davies. Šroubek se v cílové rovince přiblížil Beshirovi na „dostřel“, Klika splnil limit pro policejní mistrovství světa v maratonu.

Mladší generaci zastupoval v první desítce vlastně jen přítel vítězky žen Jan Škrdla, prakticky po celý závod běžící na sedmém místě. Velký cit pro tempo prokázal (po kolikáté už?) osmý Tomáš Ulma, na desátém místě doběhl nejlepší člen pořádajícího Maratonklubu Kladno – běhající hudebník Jaroslav Bohdal.

Maraton je nevyzpytatelný a bolí. O tom se tentokrát přesvědčil jeden z našich nejzkušenějších „sběračů maratonů“ Josef Kubále. Závod rozběhl rychle, bohužel v polovině mu došly síly a skončil vyčerpán daleko za svými obvyklými časy.

Soutěž žen byla od počátku jasně pro vyškovskou Jiřinu Kociánovou, která letos v Utrechtu zaběhla čas 2:57:33. Na Kladně se jí tolik nedařilo a výsledný čas je neoficiálně 3:08:14. „Hrozně jsem přepálila začátek,“ uvedla i tak spokojená s vítězstvím velká naděje ženského vytrvalostního bě­hu.

Naopak krásně si síly rozvrhla druhá Radka Zbíralová, která potěšila svého trenéra Iva Domanského neuvěřitelným finišem, aby mu v cíli padla kolem krku. Její čas byl mírně nad 3:11, což i ji výrazně posune v letošní tabulce maratonských výkonů žen.

Rekord na Kladně drží z loňska Ivana Martincová časem 2:51:42.

Trať maratonu vede po startu na atletickém ovále po přilehlém parku, běží se osm okruhů s průběhy kolem tribuny stadionu po asfaltových a lesních cestách. Na start se postavilo kolem dvou stovek závodníků, účastnický rekord z loňského roku 253 startujících tedy nepadl.

Třebaže byl běžecký kalendář o posledním víkendu doslova nabit množstvím závodů včetně tří (!) maratonů – kromě Kladna se běžel přeshraniční maraton Sebnitz – Krásná Lípa a okruhový maraton ve Smržovce – dvě stovky startujících v Kladně jsou důkazem obliby tohoto běhu. Organizátorský tandem Maratonklub a AC TEPO odvádí každoročně bezchybnou práci.


WEBOVÉ STRÁNKY KLADENSKÉHO MARATONU

PODROBNOSTI O ZÁVODU V TERMÍNOVCE

FOTOGRAFIE Z LETOŠNÍHO ROČNÍKU

MAPA TRATI

KOMPLETNÍ VÝSLEDKY

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Praha

Celkem 52442,8 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:43:42 (2006)
půlmaraton: 1:36:28 (2006)
maraton: 3:39:37 (2006)

Štefan muž 13.09.2009 10:39:15

Radce ještě jednou moc blahopřeji. Úžasně „běhá hlavou“. Viděl jsem ji, když si ve Stromovce udělala osobák (něco kolem 3:17), tam začala dost ze zadu a celý závod stupňovala tempo. Rozvržení tempa prostě zvláda skvěle.

Motto: Dnešní den s úsměvem. When troubles attack you, just smile them away.

administrator 03.04.2010 13:33:02

Přijel si do Kladna pro traťový rekord a málem překonal i letošní české maximum. Řeč je o Mulugetovi Serbessovi, který zvítězil v osmém ročníku Kladenského maratonu v čase 2:27:30 s ohromným náskokem na své soupeře. Kdyby neodtáhl skoro celý závod sám, možná to bylo i na vylepšení jeho času z Prahy, což je stále letošní české maximum (2:27:16). PŘIDÁNY FOTOGRAFIE A KOMPLETNÍ VÝSLEDKY


Odkaz na článek
Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.