Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Kladenský maraton: Vylepší Serbessa traťový rekord?

Kladenský maraton: Vylepší Serbessa traťový rekord?
foto: Martin Symon

Radek Narovec | 08.09.2009 | přečteno: 5752×

Přes dvě stovky přihlášených evidují před sobotním 8. ročníkem pořadatelé Kladenského maratonu a nejen oni budou zvědavi, s jakou formou a odhodláním dorazí na městský stadion naturalizovaný Etiopan Mulugeta Serbessa. Ten se totiž netají záměrem vylepšit svůj pět let starý rekord trati. Do Kladna ale míří i jihlavský Pavel Novák!

Rozhodně se nedá očekávat zdolání loňského účastnického rekordu 253 vytrvalců, protože letos Kladno nenese přívlastek Mistrovství republiky veteránů. Předběžně přihlášených je něco přes dvě stovky, určitě se někdo z nich nedostaví a naopak pár desítek účastníků přibude v sobotu ráno. I tak by si mělo Kladno udržet druhou příčku co do velikosti startovního pole mezi českými maratony.

Již dříve avizoval pokus o zdolání svého vlastního pět let starého traťového rekordu Mulugeta Serbessa, úřadující mistr republiky na maratonské trati. Hodnota jeho rekordu činí 2:32:54.  Není bez zajímavosti, že pro Serbessu to bude již sedmý letošní maraton! Dá se očekávat jeho souboj s tradičním rivalem na kladenských okruzích Ervinem Idrisem Beshirem a hlavně s jihlavským Pavlem Novákem, který se po vleklých zdravotních problémech vrací do závodění. Loňský čas 2:17 by mu na Kladně určitě stačil k jasnému vítězství!

„Jedu na Kladno spíše obchodně, ale taky potrénovat. Běžím do 30. kilometru do 160 tepů, pak to zabalím nebo doklušu,“ říká Pavel Novák, loni nejrychlejší český vytrvalec. Dá se ale věřit tomu, že by slibně rozběhnutý závod „doklusal“? A co to v jeho podání vlastně znamená?

Pohled do seznamu přihlášených žen a dívek favorizuje Vyškovskou Jiřinu Kociánovou, která letos v Utrechtu zaběhla čas 2:57:33. Rekord na Kladně drží z loňska Ivana Martincová časem 2:51:42.

Je ale tradicí Kladenského maratonu, že o favoritech se mluví až těsně před uzavřením registrací, protože i loňský vítěz Miloš Fiala přijel na Sletiště doslova za pět minut dvanáct, respektive deset. Prémie za překonání traťového rekordu mužů činí 8000 Kč a rekordu žen 5000 Kč.

Start je tradičně naplánován na desátou hodinu, registrace jsou otevřeny od 7:00 do 9:30 v kanceláři stadionu.

Trať maratonu vede po startu na atletickém ovále po přilehlém parku, běží se osm okruhů s průběhy kolem tribuny stadionu po asfaltových a lesních cestách. Ačkoliv je profil trati víceméně rovina, znalci vědí, že po třiceti kilometrech je znát i minimální stoupání v jednom z cípů parku. Časový limit pro zdolání závodu je šest hodin. Startovné pro účastníky přihlášené až na místě činí 300 Kč.

„Nezapomínáme ani na děti, v rámci maratonu pro ně připravujeme běžecké závody v deseti věkových kategoriích. Jsem přesvědčen, že atmosféra soutěžení a radost z dosaženého výsledku pro ně mohou být impulzem k trvalému zájmu o sportování,“ uvedl na klubovém webu ředitel Kladenského maratonu František Tůma.

Zájemci o koupi časopisu Běhej, případně jeho předplacení, nemohou před registracemi minout Iva Domanského. Ten bude v průběhu závodu dohlížet i na pokus své svěřenkyně Radky Zbíralové zaútočit na čas 3:10, který by jí měl stačit i na bednu mezi ženami.

K prodeji bude i zbrusu nový běžecký kalendář z dílny kladeňáka Miloše Kmuníčka. Ten nám zaslal i krásné představení pořadatelského tý­mu:

„To, že platí, že Kladenský maraton dělají běžci pro běžce, není žádná fráze. Ředitelem závodu je prezident Maratón klubu Kladno František Tůma (63 maratonů, osobák 2:48:53), hlavním rozhodčím je Jirka Klesnil, jedna z nejvýraznějších postav kladenské atletiky v celé její historii, bývalý středotraťařský reprezentant, který jako nespecialista zaběhl maraton za 2:29:35. Jirka vedle toho, že je předsedou kladenského atletického oddílu, tedy vlastně šéfem Sletiště, je také tajemníkem kladenského Maratón klubu.“

„Technickým ředitelem závodu je i po čtyřicítce extraligu běhající Metoděj Fikes (maraton za 2:32:36). Nelze vyjmenovat všechny z pořadatelského týmu, a když se zamyslím nad dalšími a dalšími z mnoha kladenských maratonců-pořadatelů, tak jde vždy o běžce, kteří ví, co maraton obnáší. Třeba Zdeněk Kučera vás bude buď odklánět na ovál a do cíle, až od něj uslyšíte: "Běžíš do posledního kola…“ tak vám to říká běžec se 107 maratony (osobák 2:43:17). A tašku s tričkem závodu a nějakým tím překvapením vám při prezenci podají nejspíše Alena Tlustá s Mášou Pekrtovou, které sice maraton uběhnutý nemají, ale těm svým chlapům „párkrát“ nějaké to propocené tričko vypraly (Láda Tlustý 117 a Rudla Kusebouch 53 maratonů). A nemohu nevzpomenout na člena klubu a dodnes dojíždějícího kladeňáka Ivo Domanského (56 maratonů), jehož povzbuzování je kořením, bez kterého by atmosféře něco chybělo."


WEBOVÉ STRÁNKY KLADENSKÉHO MARATONU

PODROBNOSTI O ZÁVODU V TERMÍNOVCE

FOTOGRAFIE Z PŘEDCHOZÍCH ROČNÍKŮ

MAPA TRATI

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Praha

Celkem 53203 km
Minulý měsíc 100 km
10 km: 0:47:15 (2010)
půlmaraton: 1:46:26 (2010)
maraton: 3:46:35 (2012)

mapo žena 10.09.2009 09:46:01

Všem držím palce (budu je mít zaťaté v běžeckých botách :-)) aby všechny plány vyšly, co se týče OR ap. Těším se na výsledkovku-zase si počtu. Běhu zdar.

Motto: ------------------ vytrvale jako smrt
avatar

Bujanov

Celkem 10888,14 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:42:43 (2009)
půlmaraton: 1:37:27 (2015)
maraton: 3:43:57 (2014)

mahony muž 10.09.2009 20:36:43

Zdravím všechny JIHOČECHY a titul zustane u nás!!!SERBESSA má formu:):)

Motto: Bujanov, Koláče a běh - to je můj život

administrator 03.04.2010 13:33:02

Přes dvě stovky přihlášených evidují před sobotním 8. ročníkem pořadatelé Kladenského maratonu a nejen oni budou zvědavi, s jakou formou a odhodláním dorazí na městský stadion naturalizovaný Etiopan Mulugeta Serbessa. Ten se totiž netají záměrem vylepšit svůj pět let starý rekord trati. Do Kladna ale míří i jihlavský Pavel Novák!


Odkaz na článek
Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.