Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Podzim, lidé a běžci

František Holý | 18.11.2007 | přečteno: 8965×

Každé roční období má v lidském životě své místo. Příroda nastavuje a natahuje své biologické hodiny, podle kterých se řídí květena i „zvířena“, ale člověk moc ne a běžec již vůbec ne. My lidé nerespektujeme vlastně nic, ani čas aktivity, rozmnožování, klidu ani tu nádheru hibernace. 

Každý máme své hodiny, které si však nenatahujeme my sami, ale úplně někdo jiný. Kdo?

Začnu u nejbližších – rodina, zaměstnavatel, úředník, stát, ale i pokrok a nevyzpytatelná technika. Do tohoto výčtu se mi již nevejdou kamarádi, kamarádky, lékař, policie a ani ti, které nemusím – zubař, exekutor a pan farář. Všichni jmenovaní i nejmenovaní nám však nějak nastavují a přetáčejí nejen náš čas, ale i naše biologické hodiny včetně jednotlivých ročních období. A co běžec? Není výjimkou a navíc podléhá ještě „vyšším zájmům a cílům“.

Jako starý atlet veterán jsem pozoroval tuto skutečnost již několik let „nazad“. Až teprve na podzim si většina běžců uvědomovala, že vlastně ani neví, jaké bylo „letošní“ jaro a zdali bylo vůbec nějaké léto? Nevím, jak to pociťujete a vnímáte vy sami dnes, ale pamatuji si, že když jsem kdysi dávno urputně trénoval a běhal jako zajíc (samozřejmě geneticky upravený zajíc křížený se šnekem), tak roční období i biologické hodiny určovaly a řídily tréninkové cykly, mezocykly a mikrocykly.

Většinou o ročním období vypovídala délka a intenzita běhů a samozřejmě závody, které se však běhaly a běhají v trenýrkách a tričku, ať je léto nebo zima.

No a tréninky se prožívaly podle toho, jaký byl plán – ne jaké bylo počasí. Navíc podle klasiků, trenérů i řady sportovců neexistoval stav a pojem špatné počasí, pouze nevhodné oblečení, a to platilo již v dobách, kdy na trhu nebyla funkční prádla ani vhodná sportovní obuv a že občas bývavalo krásně, teplo, ale i škaredě a pořádná zima.

Hezké počasí klidně eliminovala taková měřená intervalová série 2× 5× 400 m s meziklusem 400m, po které nebylo znát, jestli je zrovna den nebo noc, natož jestli je léto nebo zima a o aktivitách rozmnožování nebyla řeč, chuť ani mysl. Výsledkem byla snaha přežít a co nejrychleji do postele a splynout hlubokým spánkem, podobným hibernaci, a to i v létě. 

Často nám v těch letních parnech bývala také zima, zvláště po nepodařených závodech, kdy husí kůže, drkotající chrup a modré rty neodpovídaly kalendáři ani teplotě. To umí hypoxie a hypoglykémie. Naopak v chladné a studené zimě bývalo pěkně horko. Sníh i led tál pod nohama třeba při dobře zaběhnutém krosu. Obecně zima bývala příjemná, pomalé a dlouhé běhy daly člověku možnost vychutnat si krásu krajiny, okolí i vlastní pocit síly a harmonie. Endorfinů bylo jako sněhu ve Studené Dolině.

Jaro probudilo přírodu, ale i bacily a bývavalo často zle. Jaro přidalo na intenzitě. Samozřejmě myslím intenzitu rychlosti běhu. Je zajímavé, jak se endorfiny přímo tlučou s laktáty. Do rozjeté sezóny závodů se léto nikdy nevešlo. Nebylo místo ani čas. Slunci se běžec většinou vyhýbal a pokud byly prázdniny nebo dovolená, obyčejně byla tato doba strávená doháněním víkendů obětovaných běhu a závodům a volna padla na maltu nebo jinou bohulibou, ale potřebnou činnost.

Běžec má však naštěstí svůj čas a tím je podzim. Končí mu zase jeden odpracovaný cyklus a začne bilancovat úspěšnost či neúspěšnost ukončené sezóny. Bude si hojit a lízat rány a šrámy, spočítá nové jizvy na těle i na duši, ale hlavně se začne těšit a vytvářet nové a ještě fantazií trenéra umocněné plány na příští, zaručeně úspěšnější sezónu.

Jó, snít je krásná věc. K tomu sychravé, mokré a studené mlhovno, blátivo, promočené smykající cvičky, propocené značkové termoprádlo „nepropro“, hlava v ztěžklé čepici připomíná Dostojevského Idiota, ale v mysli nové plány a naděje.

Podzime, budiž pochválen!