Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Jak během pomoci potřebným? Nabízí se charity

Jak během pomoci potřebným? Nabízí se charity
foto: Run with those that can't

Michaela Kalátová | 22.03.2015 | přečteno: 7699×

Věděli jste, že při běhání můžete nejen zlepšovat svou fyzickou kondici, ale také pomáhat těm, kteří to potřebují? Stačí se jen zúčastnit některého z řady charitativních běhů. Kromě radosti z pohybu si odnesete i dobrý pocit z vykonaného skutku, který se navíc sdílením s ostatními účastníky ještě násobí.

Většina charitativních běhů se koná na trasách mezi třemi až deseti kilometry. Časy se obvykle neměří a tempo je pohodové. Hlavním účelem nejsou kvalitní sportovní výkony, ale sportovně-společenská akce zaměřená na pomoc druhým. Běhu se tedy může zúčastnit prakticky kdokoli. Závodníci mohou celou akci pojmout jako lehčí trénink.

Už ve středu 25. března se od 18:00 v Praze koná druhý ročník Běhu pro UNICEF. Trasa směřuje stejně jako loni z Divoké Šárky do Stromovky, takže na účastníky opět čeká 12% stoupání na Hanspaulku. Jinak ale vede sedmi i dvanáctikilo­metrová trasa převážně z kopce. „Budeme odměňovat nejstaršího a nejmladšího účastníka. Věcné ceny chystáme také pro nejrychlejší běžce na obou vzdálenostech,“ popisuje organizátorka Beáta Garšicová. Startovné ve výši 100 Kč půjde na podporu projektů UNICEF.

Zúčastnit se lze také Nočního běhu pro Světlušku, který se běží za tmy s čelovkami. Běh se koná 16. dubna od 21:00 v pražské Stromovce a o týden později v Brně na Riviéře. Na výběr jsou trasy v délce tři a pět kilometrů. Před startem se všichni mohou těšit na hudební rozcvičku skupiny TATABOJS. Obdivuhodná je přímá účast řady nevidomých běžců s vodiči. Celé startovné ve výši 450 Kč poputuje na sbírkové konto Světlušky.

V neděli 26. dubna se v Cyklokempu Loděnice v Ústí nad Labem koná charitativní běh s Plamínkem naděje. Běží se na stezce podél Labe ve třech kategoriích podle náročnosti. Dobrovolný příspěvek vybraný místo startovného půjde na koupi jízdního kola pro desetiletého chlapce, který i přes své postižení sportuje. Přestože se jedná o charitativní běh, na vítěze čekají i zajímavé odměny jako například registrace na ústecký půlmaraton.

20. června se koná další ročník Běhu pro gorily. Tato charitativní akce se světovou tradicí je zaměřená na podporu goril ve volné přírodě. Startovat se bude z náměstí Jana Palacha v Praze a v maskách goril se poběží okruh dlouhý asi 5 km. Těšit se můžete také na známé hudební skupiny či africké bubeníky. Celý výtěžek ze startovného ve výši 500 Kč bude věnován na záchranu goril v Africe.

Přidat se můžete také k Týmu odvahy, který prostřednictvím Nadace Bátor Tábor podporuje onkologicky nemocné děti. Během svých tréninků si stanovíte záměr shromáždit určitý finanční obnos za uběhnuté kilometry. Ostatní pak mohou vaše kilometry adoptovat a pomoci vám vybrat cílovou částku ve výši 15 000 Kč za jednotlivce nebo 20 000 Kč za štafetu. Nastřádané peníze jdou na bezplatné tábory zážitkové terapie, kterých se každoročně účastní více než 700 chronicky nemocných dětí.

„Stejně jako mnoho mých přátel, bych i já chtěl svým během skutečně pomáhat, a proto jsem se přihlásil jako člen Týmu Odvahy. Rozhodl jsem se běžet svůj první maraton s cílem získat finanční dary a pomoci tak těmto dětem, alespoň z části k radosti a úsměvu,“ říká jeden z účastníků projektu Tomáš Mach o své motivaci.

Podpořit charitativní organizaci dle vlastního výběru lze také v rámci běžeckého seriálu RunCzech. Závodník si nejprve z uvedeného seznamu vybere charitativní organizaci, kterou následně sám kontaktuje. Za darovanou částku pak obdrží kód pro registraci na vybraný závod zdarma. Tímto způsobem lze stále získat například i startovní čísla na dávno vyprodaný pražský půlmaraton a maraton.

Anketa

Už jste někdy běželi pro druhé?

ano
 
32 hl.
ne
 
11 hl.
Celkem hlasovalo 43 uživatelů.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

michaela88 žena 22.03.2015 11:28:35

Věděli jste, že při běhání můžete nejen zlepšovat svou fyzickou kondici, ale také pomáhat těm, kteří to potřebují? Stačí se jen zúčastnit některého z řady charitativních běhů. Kromě radosti z pohybu si odnesete i dobrý pocit z vykonaného skutku, který se navíc sdílením s ostatními účastníky ještě násobí.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.