Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

<em>Běžecké testy Evropské unie</em>

<em>Běžecké testy Evropské unie</em>

behej.com | 18.01.2008 | přečteno: 14292×

Evropská unie vydala v závěru uplynulého roku závažné prohlášení, ve kterém vyjádřila své zneklidnění nad stávající situací v ČR, kde se každý amatér (jogger) může bez omezení prohlásit za běžce, a tím znehodnotit postavení celé evropské běžecké komunity. 

Na základě tohoto prohlášení byla vytvořena kompetentní komise, která se mimo jiné zaobírala činností běžeckých spolků a vypracovala řadu projektů směrujících k ozdravení běžecké atmosféry v Česku. 

Terčem kritiky se stala i proslulá pražská Liga stovkařů. Komise se pozastavila nad její důvěřivostí, hraničící s naivitou – ano, tušíte správně, jde o bezstarostné uznávání nahlášených kilometrů. Bylo doporučeno, aby každý běžec, posílající svůj výkaz, všechny uběhnuté kilometry nahrával na kazetu a odevzdával ji Lize jako důkaz. Vedení ligy by registrovalo délku záznamů a pozorně poslouchalo zvuky, které vydává běžec při běhu. Podle těchto dvou kritérií by pak byl zařazen do určité kategorie. Namátkové kontroly jednotlivých běžců a jejich testování na detektoru lži byly také shledány jako žádoucí. 

Hlavním úkolem komise bylo ovšem vypracování koncepce běžeckého testování, jehož účelem je odhalení „černých“ běžců a jejich oficiální přejmenování na joggery. Na druhé straně skutečné nefalšované běžce čeká řada výhod, které budou moci uplatnit v rámci celého evropského prostoru. Úředně doložení běžci budou oprávněni nosit čelenku s nápisem bezec.eu a také dostanou 10% slevu na vytetování stejného nápisu na předloktí. Na řadě evropských závodů budou moci startovat o jednu minutu dříve. V budoucnosti se chystá propůjčení doživotního běžeckého čísla s implantací speciálního čipu pod kůži. 

Na tiskové konferenci položili novináři otázku, kdo se může považovat za běžce a jaká jsou k tomu kritéria. Se suchým britským humorem, vtipně, ale jednoznačně řekl předseda komise sir Oliver Runwell: „Může se považovat za běžce ten, kdo se snaží dohnat autobus a přitom vyvine třeba i rychlost na úrovni světového rekordu? – Obávám se, že ne. Nebo ten, kdo běhá sice každý den, ale nemůže věrohodně doložit, jak dlouho a jak rychle to dělá? – Také ne. A co ten, kdo pravidelně závodí, aniž by mohl místopřísežně prohlásit, že nepoužívá žádné povzbuzující prostředky typu kávy, čaje, čokolády atd.? – Rozhodně ne. Správná odpověď zní: běžcem může být prohlášen jedině ten, kdo prošel našimi testy. 

Následující testy oddělí zrno od plev a nepochybně přispějí k očistě běžeckého společenství v evropském měřítku.“ behej.com se podařilo získat exkluzivně českou verzi běžeckých testů, aby se její čtenáři mohli lépe připravit k veřejnému zkoušení. V případě, že vaše odpověď na většinu následujících tvrzení je ANO, je velmi pravděpodobné, že uspějete i před váž(e)nou komisí. 

BĚŽECKÝ TEST

Break your leg! (Zlom si nohu!- povzbuzení před akcí v anglicky mluvících zemích.) 

Skutečným běžcem jste, když:
1. si celé okolí všímá značného poklesu vaší nálady po vynechaném tréninku;
2. bezpečně víte, co to je technika došlapu, VO2 max, zásoby glykogenu a pravidelně používáte tyto výrazy;
3. dovedete bez mrknuti oka vyslovit slovo „fartlek“;
4. umíte přesně definovat výrazy: zajíc, pouťák, fazóna;
5. přijdete na to, který je dneska den, jenom při vybavení si svého tréninkového plánu;
6. projíždíte autem trasu, abyste zjistili kolik přesně kilometrů jste uběhli;
7. při vysvětlení cesty turistům používáte věty typu: „Klusáte mírně do kopce 2000 metrů a potom…“;
8. se vám daří do jedné věty nasoukat slova „brnkačka“ a „dlouhá trať“;
9. si začínáte všímat, že u běžecké webové stránky behej.com strávíte více času než u té pracovní;
10. po protnutí cílové čáry maratonu začínáte ihned přemýšlet o dalším;
11. ztrácíte veškerou trpělivost při čekání na výsledkové listiny závodů a novou termínovku;
12. vás během závodu chytají křeče, bolí kolena a pálí v plicích, ale přesto se dere vaší hlavou myšlenka: „To je paráda!“;
13. máte stabilní předstartovní rituály pro všechny závody – včetně stejného počtu stejných protahovacích cviků;
14. opouštíte předčasně Silvestrovský večírek kvůli Novoročnímu běhu;
15. začínáte nakupovat L-carnitin, Kreatin, Q 10 a B 12 ve velkoobchodě;
16. máte v hlavě závodní kalendář na rok dopředu, ale nemůžete si vzpomenout, jestli jste si něco naplánovali na zítřejší pracovní den;
17. vás při tréninku na silnici zastaví červená a vy zuříte (pozn. pro ČR: v EU se na červenou skutečně nechodí, natož běhá!);
18. máte na záložce v počítači uložený značný počet běžeckých adres a blogů;
19. pokračujete v běhu nehledě na to, že se vaše řasy slepily ve sněhové vánici;
20. ráno se probouzíte s myšlenkou na dnešní běh a večer usínáte s myšlenkou na ten zítřejší. 

Mnoho běžeckého štěstí, hezkých trati a příznivého počasí, pevné achillovky a úspěšné absolvování běžeckého testu. 

Komentáře (Celkem 6)

Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Brno

Celkem 26381 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:40:29 (2009)
půlmaraton: 1:33:05 (2008)
maraton: 3:23:02 (2012)

running-observer muž 18.01.2008 07:49:37

Tak to jsem rád, že i v tomto se o nás EU dobře postarala a chce nás zbavit veškerých pochybností. Díky EU už víme, co je a co není rum, co je a co není slivovice a teď už budeme vědět, co je a co není běžec.
Ano, pokud běžím, jsem v pravém slova smyslu „běžící“, ale neznamená to, že mohu použít TM „běžec“. Test jsem si zkusil a zdá se, že na oficiálních testech nebudu bez šance.

avatar

Praha - Čakovice

Celkem 2088 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:43:50 (2009)
půlmaraton: 1:43:28 (2009)
maraton: 4:12:21 (2008)

Ozzy muž 18.01.2008 12:31:23

>> Shira313, 18. 1. 2008 11:57:01

však :)
Články psané kurzívou jsou vždy „iba žart“

Motto: I'm running out of time...
avatar

Pečky

Celkem 3518 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:33:05 (2005)
půlmaraton: 1:17:42 (2004)
maraton: 2:52:50 (2004)

Ttiimm muž 18.01.2008 19:44:13

Bohužel, Špidla mi to potvrdil, žert to prý není. Jen prý musí doladit pár detajlů…:)

Motto: Když nemůžeš tak přidej.
avatar

apowell muž 19.01.2008 18:33:32

Celý článek je typickou ukázkou demagogie, čili úmyslně vyřčenou polopravdou, jednostranně uvádějící jen jednu stranu mince. Skutečnost je mnohem složitější, barevnější a zapeklitější. Jak to mohu vědět? Věřte nebo nevěřte, ale během vytrvalostního tréningu, se náhle vedle mě vyrojily zdroje, které (jak se záhy ukázalo) byly blízké bruselským struktůrám. Pro zajímavost jsem jim převyprávěl obsah výše uvedeného článku, načež zdroje zareagovaly dotazem, zda-li jsem ochoten místo kochání se přírodou na chvilku věnovat své vnímaní na vyslechnutí skutečné pravdy. Souhlasil jsem a nyní se to tu pokusím převyprávět : Vše začalo článkem K. Šklíby na webu Maraton.cz „Maratonský úspěch Petra Pechka“ a zejména pak následnou diskuzí, kde staří pardálové psali, že za starých časů běhávali rychleji, protože se jim do cesty nepletli neregistrovaní joggeři a mladí pardálové kontrovali, jak je správné, že dnes má na závody přístup kdokoliv a že Petrův čas je na soudobé poměry úctyhodný. Tyto debaty podrobně sledovala evropská komise pro netové diskuse a chaty a její následná podrobná zpráva vyvolala mezi kompetentními bruselskými úředníky hotový poprask. Prvním výsledkem byl vznik Komise pro vymýcení joggerů z běžeckých závodů, hned na to však skupina jinak smýšlejících úředníků založila Komisi pro potírání Komise pro vymýcení joggerů. Toto si však Komise pro vymýcení joggerů z běžeckých závodů nenechala líbit a výsledkem byla subkomise pro zákaz činnosti Komise pro potírání Komise pro vymýcení joggerů – ta hned záhy kontrovala zaregistrováním své subkomise pro zákaz subkomise pro zákaz Komise pro potírání Komise pro zákaz joggerů z běžeckých závodů. Vedení Evropské Unie se už na tento litý boj nemohlo dál dívat a tak založilo Komisi pro stanovení množství Komisí a subkomisí, zabývajících se řešeným běžeckým problémem, v rámci které byla vytvořena subkomise pro stanovení objektivní pravdy…no, a tato subkomise bude zasedat teprve 30.2.2008 a proto je velmi neseriozní, že byl zveřejněn názor a nástin řešení problematiky jen jedné ze znesvářených stran!!!!

Situace je tak komplikovaná, že nemohu dát ruku do ohně na to, zda jsem třeba něco mírně nepopletl… navíc mám v sobě již nějaký ten půllitr kvalitního plzeňského ionťáku … jo a taky mám problém v tom, že nevím, jak se to dělá, abych mohl psát příspěvek kurzívou :-))
Hezký zbytek večera :-) Andy

avatar

Brno

Celkem 5681 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:36:10 (2009)
maraton: 3:28:59 (2007)

vl001 muž 19.01.2008 21:11:05

>> Ttiimm, 18. 1. 2008 19:44:13

A vyvézt běh do Číny. Ať nemají čas pracovat. Jo, v tom je dobrej :-)

administrator 03.04.2010 13:32:20

Evropská unie vydala v závěru uplynulého roku závažné prohlášení, ve kterém vyjádřila své zneklidnění nad stávající situací v ČR, kde se každý amatér (jogger) může bez omezení prohlásit za běžce, a tím znehodnotit postavení celé evropské běžecké komunity. 


Odkaz na článek
Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.