Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

KUCHAŘKA: Co uvařit, když jsme nuly?

KUCHAŘKA: Co uvařit, když jsme nuly?

Pavlína Hanušová | 19.03.2008 | přečteno: 27414×

Tohle je třetí část povídání o krevní skupině 0. Dnes to nebudou žádná moudra. Pouze recepty na chutná jídla, která ráda vařím. Jsou to dva výlety do kuchyní jiných národů. Jsou rovněž důkazem o tom, že v každé kuchyni se najdou jídla, která jsou pro vás – lidi s nulou – vhodná. A není jich málo.

Japonská polévka miso

Základem této polévky je pasta miso. Koupit ji můžete v prodejnách zdravé výživy nebo orientální kuchyně. Lze ji objednat i na internetu. Pokud miso pastu nemáte, můžete použít i kvalitní sójovou omáčku a získáte tak alternativní pokrm. Sójovou omáčku nakupte v kvalitě bio. Podle mých informací může řada „obyčejných“ omáček obsahovat i geneticky modifikovanou sóju.

Řasu Wakame (nebo i jinou mořskou řasu) omyjte a vložte do misky s vodou. Řasa po chvíli změkne. Vyjměte ji a nakrájejte na kousky.

Dejte vařit vodu. Do vařící vody vhoďte nakrájenou zeleninu a houby. Můžete použít cokoliv podle chuti (sušené houby i s vodou, ve které se houby namáčely). Po chvíli vhoďte řasu i s vodou, ve které se namáčela. Vařte podle potřeby, aby zelenina nebyla příliš měkká.

Naběračku horkého vývaru odeberte do misky a rozmíchejte v ní pastu miso. Polévku stáhněte z ohně a rozmíchejte v ní připravené miso. Dále už polévku nesmíte vařit. Miso obsahuje živé enzymy, které by se varem zničily. Pouze polévku ponechte na plotně asi 30 min táhnout (zahřívejte ji při teplotě těsně pod bodem varu). Před koncem přípravy přidejte na kostičky nakrájené tofu. Všechny suroviny přidávejte „podle chuti“.

Tuto základní polévku můžete obměňovat. Zeleninu můžete před přípravou osmahnout. Nebo přidat čerstvý zázvor. Na závěr můžete přidat kousky čerstvého pórku, řeřichu nebo jiné bylinky.

Hovězí maso BOURGUIGNON – výlet do Francie

500 g kvalitního hovězího masa
2 velké cibule
4 velké mrkve
Svazeček zelené petržele a snítka tymiánu (tymián můžeme použít i sušený)
Bobkový list
Pepř
Olej
Malý kousek slaniny
0,5 l červeného vína
Sůl

Maso nakrájíme na větší kostky, mrkev na kolečka a cibuli nahrubo. Petrželku, bobkový list a tymián svážeme do kytičky. Vše naskládáme po vrstvách do misky, střídavě cibuli, maso, mrkev. Osolíme, opepříme, přidáme kytičku a zalijeme vínem. Necháme přes noc odležet v lednici. Druhý den scedíme víno do hrnečku a oddělíme maso od zeleniny. V nádobě se silným dnem necháme zesklovatět slaninu, přidáme olej a opečeme nejprve maso. Když se zatáhne, přidáme zeleninu a chvilku dusíme. Potom přilijeme víno, ve kterém se maso marinovalo a necháme cca 2 hodiny pomaličku dusit.

Ve Francii tento pokrm podávají s místními druhy pečiva. Můžete ovšem zkusit jakoukoliv přílohu podle vlastní fantazie.

Tento recept vyžaduje jistý čas. Zkuste najít trochu času. Slibuji, že litovat nebudete.

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Bruno-Sk muž 21.03.2008 13:39:08

Cenim si vasu stranku, som clovek sportovo zalozeny s kr.skupinou O, pomaly Zlaty darca krvi(38 odberov)ale velmi by ma potesilo keby sa tu
spomenula strava z lahko dostupnych potravin a zeleniny a nie speciality ktore musim hladat v specialnych predajnach. Este viac by ma potesili
bezmesite recepty.Dekuji a drzim palce v aktivizacii vasich clankov. Bruno

avatar

Stará Huť

Celkem 4847 km
Minulý měsíc 0 km
maraton: 4:07:24 (2005)

Pavlína žena 22.03.2008 13:25:26

>> Bruno-Sk, 21. 3. 2008 13:39:08

Ahoj Bruno, pokud hledáš jednoduché dostupné recepty, projdi si starší články v rubrice. Je jich tam plno. A zelenonových celá řada. Tohle byla opravdu výjimka.
Pavlína

Motto: renesance

administrator 03.04.2010 13:32:24

Tohle je třetí část povídání o krevní skupině 0. Dnes to nebudou žádná moudra. Pouze recepty na chutná jídla, která ráda vařím. Jsou to dva výlety do kuchyní jiných národů. Jsou rovněž důkazem o tom, že v každé kuchyni se najdou jídla, která jsou pro vás – lidi s nulou – vhodná. A není jich málo.


Odkaz na článek

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.