Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Jarní přespolní běh v Lounech: Gerych porazil Brýdla i Emmu

Jarní přespolní běh v Lounech: Gerych porazil Brýdla i Emmu

Petr Kostovič | 02.03.2008 | přečteno: 6716×

Kbelská desítka zrušena, Modřický pohár se uskutečnil jen s vypětím sil pořadatelů. Po sobotě tedy pořadatelé versus vichřice Emma 1:1. Předpověď počasí slibovala neděli podobnou sobotě. S obavami o to, zda se nebude opakovat „Černá kbelská sobota“, se vypravovali běžci na 42. ročník Jarního přespolního běhu v Lounech.


I tam zápolili pořadatelé s větrným počasím. „Byl jsem včera na Kbelské desítce a po tom, co jsem tam viděl, jsem dnes nafukovací cílovou bránu raději ani nepřipravoval,“ řekl Radovan Šabata, ředitel výborně organizovaného závodu. Do Loun si zklamaní běžci z Kbel až na výjimky cestu nenašli, přesto závod nepostrádal kvalitu.

Trať byla zpočátku tvrdá, ale po několika rámcových závodech se hlavně v místech, kde na běžce čekaly dva krátké výběhy, stávala hodně kluzkou. Postupně to klouzalo i na rovince vedoucí k cíli a překonávání těchto nástrah ubíralo běžcům hodně sil. Problémy s kluzkou tratí svérázně vyřešil Jan Kalina z Kolína, jinak fotbalový hráč pražského Bráníka. Ten absolvoval závod mílařů a doběhl jako čtvrtý. Když zjistil, že podklad trati se stává kluzkým, neváhal na hlavní závod obout fotbalové kopačky, takzvané „turfy“. „Běželo se mi dobře, ve stoupáních to neklouzalo,“ hodnotil své sedmé místo mezi ostřílenými běžci specialisty. Možná tip pro výrobce běžeckých bot. 

Hlavní závod na 7 800 metrů sliboval skvělý souboj díky účasti obhájce vítězství z loňska, Davida Gerycha z AK Kroměříž, vrchaře Pavla Brýdla z SK Nové Město nad Metují, Adama Kouby z Kerteamu a Jiřího Lokšana z AK Bílina. Do boje o přední místa chtěl promluvit i Jan Wainer, český reprezentant v triatlonu. 

Závod byl nakonec napínavým soubojem o vítězství mezi Gerychem a Brýdlem. Lokšan totiž po dvou okruzích ze závodu odstoupil a Kouba nestačil tempu prvních dvou závodníků. „Špatně se mi dýchalo,“ stěžoval si po závodě. 

Gerych s Brýdlem spolu běželi na čele šest ze sedmi okruhů jako dvojčata, vpředu Gerych, za ním Brýdl. V náběhu do každého kola čekal na běžce krátký výběh. „Po výběhu jsem se snažil na rovince ještě několik kroků zrychlit a vytvořit si náskok,“ řekl po závodě David Gerych. Podařilo se mu to v šestém okruhu, kdy získal náskok několika metrů, ale Brýdl tuto ztrátu dotáhl. Síly mu však chyběly ve finiši, kdy ho nakonec od vítězného Gerycha (24:43) dělilo 5 sekund (24:48). „Dnes ani jeden z nás nešel "na krev“, říkal v cíli Pavel Brýdl, „absolvovali jsme jej z plného objemového tréninku.“ Pro třetí místo si s odstupem doběhl vynikající lounský triatlonista Jan Wainer (26:38). 

 

Vítězství v závodě žen si odvezla do Sokolova Ivana Sekyrová, která si do Loun přijela spravit chuť poté, co se jí dle jejích slov nevydařil start na Mistrovství ČR v hale. V Lounech na trati 3400 metrů dosáhla cílového času 12:22. V závodě dorostenek, Memoriálu Lucie Náprstkové, podlehla talentovaná Carmen Beshirová (rok narození 1998!) Kateřině Berouškové z Domažlic. Beshirová si pak chuť spravila vítězstvím v kategorii juniorek. 

Závod udělal tečku za prvním březnovým běžeckým víkendem, který je možné uzavřít upravenými slovy klasika: „Tento způsob března zdá se být poněkud podivný.“ Věřme, že ten příští závodní bude o poznání pohodovější.

Výsledky závodu

Web pořadatele