Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Memoriál Karla Raise: V Lounech myslí na všechny běžce

Memoriál Karla Raise: V Lounech myslí na všechny běžce
foto: archív behej.com

Petr Kostovič | 26.04.2010 | přečteno: 4892×

Pořádat závod v regionu, který není příliš běžecký, by se mohlo zdát pořadatelským harakiri. Neplatí to však pro Radovana Šabatu a jeho tým z ASK Elna Počerady, pro něž jde naopak o výzvu. V sobotu 1. května uspořádají v Lounech již 21. ročník organizátorsky precizního závodu, v němž se vedle sebe na trať postaví běžci i handicapovaní sportovci. PŘI ZÁVODĚ SE BUDE NATÁČET FILM, VÍCE UVNITŘ ČLÁNKU

Pro pořadatele Radovana Šabatu, bývalého běžce na středních tratích z oddílu ASK Elna Počerady, začíná příprava dalšího závodu v den, kdy skončí aktuální ročník. Jezdí do zahraničí a pozoruje, jak to pořadatelé dělají jinde, a posbírané zkušenosti se snaží uplatnit při pořádání domácího závodu. Filozofie závodu je jasná: „Chceme nejen uspořádat závod, ale sportovní den plný pohybu, při němž si svou sportovní aktivitu najde každý,“ říká Šabata.

Navíc je českým patriotem, jemuž není lhostejný osud českého vytrvalostního běhu. „Nezavíráme dveře před závodníky ze zahraničí, i letos jsme měli nabídky na start Keňanů, ale nechceme jim platit startovné jen za to, aby u nás závodili. Finanční prémie naopak použijeme jako motivaci pro české běžce, a pokud chtějí, mohou Keňané přijet a o stejné prémie závodit,“ vysvětluje Šabata filozofii týkající se běžců, kteří soupeří o přední umístění.

Závod je navíc specifický tím, že nemá hlavní kategorii do 39 let. „Je-li to u nás tak, že veteráni dokážou porážet mladíky, já před nimi smekám a vyplatím jim finanční prémii za celkové vítězství i za vítězství v kategorii veteránů. Nechci, aby nejvyšší odměny patřily běžcům v hlavní kategorii do 39 let, pokud je ti starší porazí. Věřím tomu, že veterán Miloš Smrčka, který se pravidelně objevuje v desítce nejlepších celkového pořadí, musí na sobě tvrdě pracovat, aby těchto výsledků dosahoval,“ říká Šabata.

Po týdnu se v závodě žen zopakuje souboj Kamínková – Sekyrová z Plzeňského půlmaratonu. V Lounech do něj vstoupí ještě v Česku žijící ruská běžkyně Olga Firsová, která má letos velmi slušnou formu.

V závodě mužů uvidí diváci Pavla Brýdla a na Volkswagen Maraton Praha se připravujícího Mulugetu Serbessu.

Ani rekreační běžci, kteří se přijedou do Loun poměřit mezi sebou, určitě nebudou litovat. Připravují-li se na Volkswagen Maraton Praha, může být lounský závod posledním delším během před maratonem. Čeká na ně pěkná patnáctikilometrová trať vedoucí po asfaltových silnicích s cílem na Výstavišti v Lounech. Silnice v místě startu je v tuto roční dobu obvykle lemována rozkvetlým řepkovým polem, což společně s elektrárnou Počerady v pozadí dodává místu zvláštní kolorit. Letos bude připravena občerstvovací stanice na desátém kilometru s možností doplnění iontů energetickým nápojem.

Specifikem závodu je oddělení místa startu a cíle. Na start (11:00) vás dopraví autobusy, které odjíždějí v 9:30, 9:40 a v 9:50 ze stanoviště nedaleko místa prezentace. Zajímavostí trati je výškový rozdíl mezi místem startu a cíle. Cíl je umístěn níže než start (170 m.n.m. oproti 220 m.n.m. na startu), trať je tedy poměrně rychlá. Několika mírným, ale táhlým stoupáním se však přesto nevyhnete. Hlavně to v závěru závodu, před odbočením do cíle na výstaviště, může být hodně nepříjemné. Odměnou běžcům za výkon je pak finiš ve stromové aleji na výstavišti. Moderátor nezapomene jmenovat každého z běžců a divácká kulisa v cílovém prostoru je na dvacetitisícové městečko více než slušná.

Závod odstartuje slavná olympionička Věra Čáslavská. Na závodě bude i filmový štáb režisérky Olgy Sommerové, která natáčí životní příběh Věry Čáslavské. „Louny mám nejraději hned po Japonsku,“ těší se Čáslavská, která nejprve převezme na radnici čestné občanství. Z Loun pochází část její rodiny.

Novinkou závodu, vyzkoušenou ale již v menší míře v loňském roce, je start štafet na 5×3 kilometry. Vzdálenost, kterou zvládne snad každý zdravý člověk. „Rádi bychom k závodu štafet pozvali celé rodiny, bylo by úžasné, kdyby se na startu objevily štafety složené z několika generací rodinných příslušníků,“ říká k tomuto záměru Radovan Šabata.

Kdo si netroufá na štafetu, má možnost se proběhnout v rámci lidového běhu na trati 1 100 nebo 2 200 metrů dlouhé. Každoročně se na jeho start postaví stovky běžců. Pro účastníky, ale i pro diváky je v prostoru cíle připravena celá řada dalších lákadel. Letos to bude třeba ukázka pohybové aktivity Nordic Walking spojená s instruktáží lektorky a možností výběru hůlek pro Nordic Walking nebo takzvané „hřiště pro seniory“, které Radovan Šabata viděl na svých cestách po Skandinávii a jehož principem je cvičení na přístrojích v přírodě na čerstvém vzduchu.

Zapomenout nesmíme ani na závod handicapovaných sportovců, kteří absolvují stejnou trať na závodních speciálech, ale někteří i na neupravených sériových vozíčcích. Startují o něco dříve před běžci, ale ti pomalejší se pak na trati s nimi prolínají a vytváří tak symbiózu pohybu pro všechny.

„Rádi bychom, aby závod byl oslavou pohybu. Uvítáme, když se spokojení účastníci budou vracet a přivedou s sebou v příštích ročnících své známé. A hodně spokojen budu já, pokud se v budoucnu na trať hlavního běžeckého závodu postaví 300–400 účastníků,“ uzavírá pořadatelským snem své předzávodní úvahy Radovan Šabata.

Přihlášku k závodu si můžete stáhnout na webu závodu a poslat ji na adresu askelna@gmail.com nebo se přihlásit za zvýšené startovné přímo na místě v den startu. Podstatné informace o závodě naleznete v připojených odkazech.


WEB ZÁVODU

ÚDAJE O ZÁVODĚ V TERMÍNOVCE

PROPOZICE ZÁVODU

Anketa

Je filozofie pořadatele, který neplatí elitním závodníkům startovné za účast, ale nechává je vybojovat si pěkné finanční prémie svými výkony, podle vás správná?

ano
 
48 hl.
 
0 hl.
ne
 
0 hl.
Celkem hlasovalo 48 uživatelů.

Komentáře (Celkem 3)

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední

PetrK muž 01.05.2010 08:40:47

O prvním květnovém víkendu nebude redakce behy.cz chybět na Memoriálu Karla Raise v Lounech. Ze závodu přineseme reportáž.
Odkaz na článek

avatar

Dobřichov

Celkem 7103 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:16:31 (2012)
maraton: 2:50:29 (2016)

honzaherda muž 01.05.2010 16:58:03

fotky co jsem stíhal udělat : http://honzaherda.rajce.idnes.cz/…se_01_05_10/ jinak pěkný závod, super občerstvení v cíli, účast mohla být rozhodně vyšší.

avatar

Ústí nad Labem

Celkem 4531,62 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:45:53 (2008)
půlmaraton: 1:42:24 (2008)
maraton: 3:54:51 (2004)

PetrK muž 01.05.2010 20:13:45

>> honzaherda, 01. 05. 2010 16:58:03 Honzo, ty jsi českým Danem Orálkem. Doběhneš do cíle a místo toho, aby ses zabýval sebou, vezmeš fotoaparát a jdeš fotit.Pěkný skutek, díky za něj a …také pěkný výkon v závodě.

avatar

Slaný

Celkem 3535 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:30:08 (2010)
maraton: 3:37:21 (2010)

EdCable muž 03.05.2010 09:34:14

>> PetrK, 01. 05. 2010 20:13:45

"ceskym Danem Oralkem? Copak dao neni Cech?:-)

Motto: "Sometimes, I guess there just aren't enough rocks."
Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.