Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Memoriál Karla Raise startuje již zítra

Memoriál Karla Raise startuje již zítra
foto: archiv behej.com

Ivo Domanský | 28.04.2009 | přečteno: 12047×

Je téměř neuvěřitelné, že od tepelné elektrárny Počerady vyběhnou v sobotu na patnáctikilome­trovou štreku do Loun vytrvalci už podvacáté. Tehdy i dnes je v čele organizačního výboru Memoriálu Karla Raise Radovan Šabata, hnací motor lounské atletiky. Ten zve všechny běžce na pohodový závod na rychlé trati s šancí na vytvoření osobních rekordů.

Díky výrazné podpoře generálních partnerů, kterými i letos zůstávají elektrárenská společnost ČEZ a lounská stavební společnost Ekostavby, se opět podaří uspořádat nejen významný běžecký závod s puncem vysoké mezinárodní kvality, ale i největší setkání zdravých a handicapovaných sportovců v České republice. Symbióza běžců a paraplegiků přitahuje velkou pozornost veřejnosti a sdělovacích prostředků. Na startu závodu vozíčkářů a handbikerů budou opět vynikající specialisté ze Slovenska a Nizozemska. Nejlepší z nich určitě pokoří hranici 30 minut, tedy pojedou rychlostí větší než 30 kilometrů za hodinu. Klobouk dolů!

Pokud jde o běžce, sejde se zde opět značná část současné domácí špičky. Díky volnějšímu systému přihlášek nemůžeme sice necelý týden před dnem D posloužit všemi konkrétními jmenovkami, v době uzávěrky tohoto článku se však už přihlásil loni čtvrtý Pavel Brýdl (vedoucí muž letošních maratonských tabulek) do hlavní kategorie, mezi muži do 49 let je velkým favoritem Viktor Petroňuk, stejně jako Miloš Smrčka mezi padesátníky.

Tomu budou zřejmě sekundovat Severočeši Miroslav Matěcha starší a Zdeněk Bufka. Ze zatím přihlášených šedesátníků mají nejvyšší akcie vrchař Jiří Javůrek a člen teplického spolku BĚKODO Rudolf Vorlíček. Hodně kvalitní jsou i nejstarší kategorie, kde se představí několikanásobný mistr světa veteránů Jiří Libra, dále pražský Vladimír Řápek a další velmi kvalitní závodník ze severu, jablonecký Vítězslav Jantsch. Smrčka, Javůrek a Jantsch vyhráli v loňském 19. ročníku své věkové kategorie.

Ozdobou závodu žen bude nesporně start naší nejlepší vytrvalkyně Petry Kamínkové, která se na trať Počerady – Louny vrací po jednoroční přestávce. Z dalších předních běžkyň uvidíme v Lounech znovu loni třetí Mirku Petroňukovou a suverénní vítězku 19. ročníku v nejstarší kategorii veteránek Věnceslavu Pokornou.

Na všechny čeká v Lounech rychlá trať, na níž je možné si při dobré formě a za příznivých povětrnostních podmínek vytvořit osobní rekord na „patnáctce“. Přestože v některých pa­sážích se trať mírně vlní, nadmořská výška cíle je o něco nižší (172 m.n.m.) než místo startu (220 m.n.m). Psychickou výhodou může být i fakt, že ihned po startovním výstřelu se blížíte k cíli a nevzdalujete se od něj jako u závodů, u nichž je start a cíl v totožném prostoru. Závod je součástí Mizuno Running Cupu.

Novinkou jubilejního ročníku bude štafetový běh pětičlenných družstev na stejné trati, každý člen štafety poběží tříkilometrový ú­sek.

„Na lounský běh nezveme Keňany ani další špičkové zahraniční běžce, ledaže by přijeli na vlastní náklady,“ objasňuje filozofii pořadatelů Radek Šabata. „Prostředky, které získáme od partnerů a z veřejných peněz, dělíme spravedlivě mezi vozíčkáře a běžce. Cílem organizátorů je spokojenost všech sportovců, kteří naše starobylé město a naši akci navštíví, bez ohledu na věk či výkonnost.“

Kdo jezdí do Loun pravidelně, nemůže si nevšimnout početně velmi silného startovního pole kondičních běžců, kteří absolvují lidový běh na rovinatých okruzích kolem lounského výstaviště v délce 2200 m (handicapovaní sportovci a malé děti v doprovodu rodičů se patrně spokojí s poloviční trasou). Partnerem lidového běhu je společnost MIZUNO, která zajistila pro všechny účastníky pamětní tričko. Po celý den bude na výstavišti opět probíhat dětský den s Nadací ČEZ, který technicky zajistí Domov dětí a mládeže Posto­loprty. Děti od 2 do 15 let, které tvoří jádro účastníků lidového běhu, si ověří své znalosti a dovednosti na několika kontrolních stanovištích a budou odměněny drobnými dárky. Další upomínky mohou vyhrát v tombole.

Začátek této akce je v Masarykových sadech již v 8:45 hod. Zároveň bude probíhat od 7:30 do 9:15 hod. dodatečná prezentace předem nepřihlášených běžců a ti pořádní si vyzvednou startovní náležitosti v ZŠ Prokopa Holého v bezprostřední blízkosti výstaviště. Z nedalekého parkoviště budou účastníci hlavního závodu odvezeni autobusy pořadatele s odjezdy v 9:30, 9:40 a 9:50 hod.  Z obce Volevčice (u Elektrárny Počerady) odstartují jako první vozíčkáři, po nich běžci (start je v 11:00 hod.), příjezd prvních handicapovaných sportovců je očekáván před 11:30 hod., o necelých 20 minut později přivítají početní diváci první běžce.

Memoriál Karla Raise bude opět dnem plným pohybu pro celou rodinu. Využijte příležitosti a přijeďte si tuto sobotu do Loun zasportovat – vychutnáte příjemnou atmosféru a rádi se sem budete vracet.


Web závodu

Údaje k závodu v termínovce

Čtenáři přihlášení k závodu na behy.cz