Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

43. Jarní přespolní běh: V Lounech úřadovali policisté

43. Jarní přespolní běh: V Lounech úřadovali policisté
foto: Petr Kostovič

Petr Kostovič | 01.03.2009 | přečteno: 8112×

Vysoká účast 165 závodníků všech kategorií, výborná organizace, kvalitní obsazení v hlavních závodech, divácky atraktivní trať a napínavý průběh závodu mužů na 7800 metrů. To jsou hlavní atributy 43. Jarního přespolního běhu v Lounech.

Závod se běží v lesoparku, na 1100 metrů dlouhém okruhu s padesátimetrovým náběhem. Z některých míst trati se dá velmi dobře přehlédnout téměř celý okruh a dobře tak sledovat vývoj závodu. V první polovině okruhu čekají na závodníky dvě krátká stoupání, z nichž to druhé je sice také kratičké, ale svou strmostí dává vzpomenout na Velkou Kunratickou.

Otázkou byla po deštivé sobotě volba obuvi, někteří závodníci volili klasickou krosovou obuv, jiní zase speciální tretry. Před závodem jsme mohli v jednom z výběhů vidět Ervina Beshira, jak na jedné noze testuje žlutou tretru Saucony, na druhé tmavou krosovku. Povrch trati však nebyl podmáčený, ani ve výbězích to příliš nepodkluzovalo.

První lahůdkou dne byl závod žen na 3400 metrů. Pole běžkyň se po startu rychle roztrhalo, rovnoměrné a vysoké tempo nasadila Olga Firsová (Kerteam) a s přehledem si doběhla pro vítězství (12:04). Za ní se odehrával souboj o druhé místo mezi Jitkou Bělohlávkovou z VTŽ Chomutov a Ivanou Sekyrovou z AK Sokolov. „Teprve začínám s pořádným tréninkem,“ říkala před závodem Ivana Sekyrová. To se projevilo i v průběhu závodu. Jitka Bělohlávková prokázala více síly, úžasné byly její výběhy stoupání a v náběhu do třetího okruhu se Sekyrové začala vzdalovat, dokonce stáhla několik sekund na vítěznou Firsovou. V cíli obě závodnice na druhém a třetím místě dělilo 22 sekund.

Třešničkou na dortu celého dne byl závod mužů vytrvalců. V rámci 43. ročníku Jarního přespolního běhu v Lounech se totiž uskutečnila kvalifikace na mistrovství světa policejních sborů UNITOP v krosu, které se bude konat v dubnu na Kypru. A tak jsme na startu mohli vidět nejlepší české vytrvalce z řad policie.

„Pánové, vy, kteří jste přijeli ze vzdálenějších míst, nemyslete si, že to budete mít jednoduché.  Běžci z domácího oddílu tu běhali v týdnu před závodem kilometr pod 3:30,“ dodal již tak elektrizující atmosféře ještě větší napětí organizátor závodu a jeho komentátor Radovan Šabata. I proto bylo třeba vracet běžce na startovní čáru kvůli ulitému startu.

V samotném závodě se na čele utvořila skupinka pěti běžců, v níž prim hráli závodníci policejních klubů. S nimi soupeřili především Jiří Wallenfels (Sokol Královské Vinohrady) a Miroslav Daňko (Labe Tri Klub). Postupně se na čele usadil Jan Bláha, za ním se bojovalo o stříbro.  V náběhu do posledního okruhu to vypadalo tak, že mírný náskok a druhé místo uhájí Jirka Wallenfels. Ve druhém stoupání se však na něj dotáhl Jan Hřích z SKP Most a svou šanci již nepustil, Wallenfels doběhl třetí. Běžci z policejních oddílů obsadili prvních sedm míst, ve výbězích byl skvělý Miroslav Daňko, pravděpodobně však oproti soupeřům ztrácel na rovinkách a tak z toho nakonec bylo „až“ sedmé místo. Na MS policejních sborů se kvalifikovali první dva závodníci, Jan Bláha (SKP České Budějovice) a Jan Hřích (SKP Most).

„V prvních dvou okruzích se mi neběželo příliš dobře, chvíli byl v čele Jirka Wallenfels. Pak jsem se však rozběhl ke slušnému tempu, ale poslední dva okruhy mi zase začaly trošku docházet síly. Z vítězství mám velkou radost, kvalifikace na MS na Kypru byla pro mě motivací k podání co nejlepšího výkonu,“ řekl po závodě jeho vítěz.

Sluší se dodat, že hlavním závodem Jarního přespolního běhu je závod dorostenek na 2300 metrů, Memoriál Lucie Náprstkové, běžkyně místního oddílu, která přišla tragicky o život v roce 2002 při atletickém soustředění ve Vysokých Tatrách. S přehledem v něm zvítězila Carmen Beshirová v čase 8:35.0.

Závod přinesl řadu zajímavostí. Tak například ve výsledkové listině hlavního závodu mužů-vytrvalců na 7800 metrů naleznete na 23. místě ženu, Svatoslavu Kacířovou. Ta na závod doprovázela svého muže (8. místo), bohužel se však opozdili a Svatoslava nestihla start hlavního závodu žen.

Další perličkou byly několikanásobné starty. V závodě mílařů jsme například mohli vidět Ervina Beshira (SK Zdice); po doběhu se postavil na start závodu veteránů na 4500 metrů, aby jej s přehledem vyhrál. Ještě větší porci si naložil Josef Kalát z Trnovan, který absolvoval jak závod na 4500 metrů, tak následný hlavní závod vytrvalců.

V přehledu zajímavostí nelze opomenout tři „superveterány“. Josef Hlusička zvítězil v kategorii do 74 let, když v jednasedmdesáti letech uběhl 4500 metrů v tempu 4:34/km. Ivu Domanskému sice nadělil 18 minut, ten ale den předtím „řádil“ na opačném konci republiky v Prusinovicích, pak následoval přesun do Loun, tam již od rána prodával Termínovku běhů, aby si pak „střihnul“ závod veteránů. Třetím do „mariáše“ tu byl nejstarší účastník závodu, Otakar Mach. Ten letos oslaví šestaosmdesáté narozeniny.“Už to není, co to bývalo, ale na 5 – 6 závodů ročně se ještě cítím,“ řekl v cíli po doběhu.

Byl to vydařený první březnový běžecký den. Většina účastníků určitě nebude chybět ani napřesrok, při 44. Jarním přespolním běhu. Kdo nechce čekat celý rok, může se těšit na Memoriál Karla Raise, závod na 15 km, který ASK Elna Počerady pořádá již za dva měsíce, 2. 5. 2009.


Web závodu

Výsledky závodu