Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

OČIMA NEBĚŽCE: Buďte ohleduplní, nejen během živ je člověk

OČIMA NEBĚŽCE: Buďte ohleduplní, nejen během živ je člověk
foto: ilustrační snímek Mirek Kostlivý

behej.com | 24.03.2018 | přečteno: 8103×

Praktický celý život se věnuji nějakému sportu, proto mám pochopení pro jakoukoliv aktivitu, která nutí lidi vstát od televize a věnovat se něčemu prospěšnějšímu. Přesto bych se s vámi ráda podělila o pár zkušeností, které se s přibývajícím počtem běžců čím dál častěji objevují.

Věřím totiž, že problémy se mají řešit s těmi, koho se týkají, a doufám, že tato cesta bude efektivnější, než řešení prostřednictvím pomluv nebo stížností. Také předpokládám, že některé skutečnosti si běžci zaujati svým nadšením nemusejí uvědomovat.

První věc se týká pořádání závodů. Chápu, že běhat dokola po ovále je nuda, ale je skutečně takový problém pořádat závody tam, kde to nikomu nevadí, případně informovat veřejnost v okolí místa konání, že tam bude závod a neběžci budou tedy omezeni na svých právech? Pořadatelé určitě závod nepřipraví za noc, ale trvá jim to několik měsíců, je skutečně nutné nutit veřejnost k tomu, aby se přizpůsobila během několika minut něčemu, co se připravovalo měsíce a byl tedy prostor předat informaci v předstihu dál? Škodíte tím jen sami sobě, navíc se připravujete o možné diváky, kteří by se třeba rádi přišli podívat.

Ostatní sportovci si pronajímají areály a haly, rozhodně si běžně nepořádají např. volejbalový turnaj uprostřed města. Pořadatelé navíc na dotazy, proč nikde nevyvěsili plakáty nebo jiným efektivním způsobem neinformovali veřejnost, sdělují, že toto má za úkol obecní policie. Za prvé, města tuto informaci popírají, za druhé opravdu máme obecní polici od toho, aby házela letáky do schránek, vyvěšovala plakáty a zastavovala lidi na chodníku s dotazy, zda ví, že tady bude běžecký závod a zda mají záložní plán pro své aktivity?

Pokud se pořádají závody v turistických oblastech, dá se předpokládat, že po turistických značkách se budou pohybovat i nezávodníci. Slušností je požádat o uvolnění cesty a slušný turista samozřejmě vyhoví, má-li prostor. Nicméně opravdu v místech, která jsou úzká a uhnout není kam, nelze očekávat, že se turista teleportuje jinam a fakt není řešení běhat v nesmekách přes psy a děti, a dospělé častovat lokty do žeber (nepřeháním, tohle jsem skutečně zažila a byl to velmi nepříjemný zážitek).

Vzhledem k faktu, že uvedené skutečnosti se týkají různých pořadatelů, ale všichni k tomu přistupují obdobně, patrně jde o obecný problém a běžci si zjevně příliš neuvědomují, že je to poměrně bezohledný přístup. Sama jsem pořádala sportovní akce, doteď chodím pomáhat na dětské závody (byť neběžecké) a vím, kolik je s tím práce, že min. měsíc před akcí má člověk další šichtu po práci a nemá z toho nic, jen dobrý pocit. Dokáži si tedy představit, jak náročné to je, ale to nic nemění na tom, že pokud je ke konání závodů používán veřejný prostor, je zapotřebí také s veřejností komunikovat, včas a efektivně ji informovat a nabádat závodníky, aby se chovali slušně (ne všichni mají tuto vlastnost od Boha, některé je nutno postrčit). Argument, že pro jednou to snad veřejnost přežije, neobstojí ve světle skutečnosti, že závodů je čím dál více a již nyní to není “pro jednou“, ale „často“ a reálně hrozí, že časem to bude „stále“. Nelze očekávat, že neběžci budou každý večer trávit na běžeckých serverech a zjišťovat, zda mohou jít zítra bruslit do parku, nebo je obsazen závodníky.

V neposlední řadě bych ráda apelovala i na běžce v rámci jejich tréninku. Uvědomuji si, že následující řádky pravděpodobně změní jakoukoliv chuť se k mému dopisu nějak pozitivně postavit (pokud vůbec nějaká byla), ale jako majitelka dvou psíků (ano, psíčkař, tedy jedna z nejhorších a nejneoblíbenějších menšin v ČR), nemohu jinak. Řádně platím poplatky (nemylte se, jdou do tisíců ročně, žádná symbolická částka), striktně dodržuji vyhlášku, tedy po psících samozřejmě uklízím, na volno je pouštím, jen ve vyhláškou povolených místech, jinak jsou vždy na vodítkách. Psi jsou sportovně vedení, pracují tedy 4–5 dnů v týdnu, o víkendu mívají závody. I přesto mají právo být jenom psíky a někdy jít jenom tak na procházku, a já si taky občas potřebuji vyčistit hlavu a jít se jen tak projít. Koneckonců to byl jeden z impulsů, proč jsem si vůbec psa pořídila. A možnost být jen psem je také součástí tréninku a celkového wellfare psa. Pro připodobnění k olympijské disciplíně, což vám jako účastníkům olympijského sportu bude bližší, sportovní koně už také nejsou jen zavření v boxech a vytahováni výhradně na trénink, ale i olympijští vítězové chodí do ohrad, na vyjížďky do terénu, kde jen tak courají a vše je součást toho, jak mít zdravého, spokojeného a vyrovnaného koňského sportovního parťáka. Nakonec i běžci samotní opouštějí atletické stadiony a trénují i jinde.

Pokud jsou psi na volno v prostoru pro volný pohyb psů, i tak se snažím být ohleduplná – psy přivolávám nebo rovnou připínám, když vidím, že se chystají běžet hrát s klukama fotbal, nebo míří oblažit svou přítomností nějaké dítě, skupinám lidí se vyhýbám a obcházím je, apod. Vycházím z faktu, že veřejné prostory jsou pro všechny a všichni se musíme nějak směstnat. Nicméně očekávám, že stejně tak budou ohleduplní ostatní vůči mně a mým psům. Bohužel se čím dál častěji setkávám s nepatřičnými požadavky či verbální agresí (zatím naštěstí ne fyzickou s výjimkou toho incidentu na horách), abych si ty psy zavolala (ačkoliv se motají kolem mě). Opravdu nejsem schopna vždy vyhovět, především když se mi někdo prožene kolem zad, takže ho vůbec nevidím a nemám šanci zareagovat. Překvapivě nemám oči vzadu. Podotýkám, že mým psům jsou běžci ukradení, dokonce tak moc, že nepovažují za nutné jim uhnout z cesty, což bude asi ten problém. Zajímalo by mě, zda by byli tito lidé stejně hrubí k matce s dítětem na odrážedle. Také je naivní představa, že pes je robot na dálkové ovládání. Pes v nepracovním módu málokdy zareaguje dost pohotově, je tam určitá reakční doba, vyhodnocení, čas na ukončení činnosti a vyhovění žádosti majitele. Já nakonec také nejsem schopna zareagovat včas a mám nějakou reakční dobu, ostatně jako každý. Skutečně není reálné zareagovat dostatečně rychle na požadavek běžce, o němž jsem vlastně do poslední chvíle nevěděla, že mě míjí! Rovněž je na zvážení, kdo se má komu vyhýbat – proč by měla být jedna aktivita důležitější než druhá? Není jednodušší, když vidím potenciální překážku, změnit směr, než se pak vztekat a požadovat po druhém, aby si přivolal psy, kteří se beztak motají kolem svého pána, ale pán kráčí bohužel po stejné pěšince, kterou chce využít běžec? Já směry měním dle situací, jak jsem ostatně výše popsala, a světe div se, jde to! Chápu, ne každý má psy rád, někdo může mít i velmi špatnou zkušenost, ale v tom případě nelezu do prostoru označeném na každém rohu jako prostor pro volný pohyb psů. Běžci mají výhodu, že mohou běhat prakticky kdekoliv, já psy kdekoliv pustit nemohu. A pokud jim vadí se přizpůsobovat okolí, tak si holt budou muset pronajmout stadion, kde je nikdo rušit nebude. Veřejné prostory jsou pro všechny a nikdo není privilegovanější než ostatní.

Nejen během živ je člověk, je třeba být slušný, ohleduplný a respektovat, že v České republice žijí kupodivu i lidé, kteří se běhání nevěnují, mají jiné aktivity a nejsou proto podřadnější. Jsou to stále Češi a bylo by fér se k nim chovat slušně. Oni vůbec nemusí být horší. Možná, že mají dokonce v rámci svých aktivit lepší výsledky než běžecký hrubián, co je právě smetl z chodníku. A možná ne. Ale jsou tady a mají stejné právo využívat veřejný prostor jako kdokoliv jiný, tedy i běžci.

Děkuji za vstřícnost a přeji hezký den

AS

pozn.red.: jméno autorky je redakci známo

Komentáře (Celkem 67)

Nalezené položky: 68 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | Další Poslední

behej.com 24.03.2018 08:10:02

Praktický celý život se věnuji nějakému sportu, proto mám pochopení pro jakoukoliv aktivitu, která nutí lidi vstát od televize a věnovat se něčemu prospěšnějšímu. Přesto bych se s vámi ráda podělila o pár zkušeností, které se s přibývajícím počtem běžců čím dál častěji objevují.
Odkaz na článek

avatar

Bytča

Amigo 64 muž 24.03.2018 16:35:13

To, akože bežci obmedzujú psíčkarov?Na toto milá pani (slečna),dúfam nečakáte pozitívne ohlasy na bežeckom fóre. Preto asi aj tá anonimita. Verte,že veľa bežcov patrí aj ku psíčkarom a preto aj vedia ako sa majú so psom na bežeckom chodníku, ceste chovať. Na rozdiel od vás. Totižto nestačí, že je pes na vodítku (neviem koľko metrovom),treba aby ho majiteľ aj ovládal a nie on majiteľa.A viac psov u jedného majiteľa, pre bežca hotová katastrofa! Preto vám odporúčam s podobne dlhým traktátom sa obrátiť predovšetkým na psíčkarske fórum!! Na ostatné veci vo vašom článku už nemám síl reagovať.

Motto: Kto chce vedieť čo bude po smrti, už teraz umiera.
avatar

Tachlovice

Celkem 7759,5 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:37:24 (2015)
půlmaraton: 1:23:23 (2015)
maraton: 3:17:32 (2015)

kaz67 muž 24.03.2018 19:24:03

na článek nějakého anonyma nebudu radči reagovat, ten čas radči věnuji procházce ze psem

mám dotaz pro redakci: o co Vám jako jde ? 8-O

té paní jste umožnili semlít asi stopadesát témat dohromady

Motto: hrozně rád běhám
avatar

Celkem 27228,99 km
Minulý měsíc 0 km

jm1 muž 24.03.2018 19:32:23

>> kaz67, 24. 03. 2018 19:24:03 …stopadesát témat…

Výber si PAR pro Tebe zajímavých bodu/temat, a reaguj jen na ty :-).


BTW, doma máme psího kluka ⇒ večer uz venčit netreba :-), a dnes přes den PRÝ (říkala Alka) došlo jen na míjení se s bikery (kterým to na blátě významne podkluzovalo)

avatar

Celkem 32871,69 km
Minulý měsíc 245,4 km
10 km: 0:42:16 (2022)
půlmaraton: 1:36:05 (2015)
maraton: 5:04:06 (2014)

Berenique žena 24.03.2018 19:54:09

8-O Dočetla jsem do půlky, zbytkem si nebudu večer kazit náladu. Reagovat asi netřeba. Kdo chce psa (teda běžce) bíti, hůl si vždycky najde.

Tak jako taky mě dneska štvalo, kolik svátečních turistů se nahrnulo do lesa a že mi narušili klidný běh (protože proto v tom lese běhám), a taky je nevyháním , i když ve chvíli největší krize dštím síru a myslím si svoje o tom, že s kočárky a psy a důchodci o holích a s vyřvávajícím mobilem a cigaretou si můžou vykračovat v někde v parku. :-x

Motto: "Enjoy nature and live."
avatar

MS82 muž 24.03.2018 20:34:39

>> Berenique, 24. 03. 2018 19:54:09

Precetl jsem to cele. Jedine, co bych k tomu rekl, je, ze pejskari jsou nejvetsi sobci a ignoranti. Nektere maminky mi taky lezou na nervy, ale pejskarum nesahaji ani po kotniky..

avatar

Tachlovice

Celkem 7759,5 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:37:24 (2015)
půlmaraton: 1:23:23 (2015)
maraton: 3:17:32 (2015)

kaz67 muž 24.03.2018 21:18:35

>> jm1, 24. 03. 2018 19:32:23

to nejde – to nedám – omlouvám se – :-D

tady s tou neznámou diskutovat nelze – je neběžec a tak má jasno o všem,

jen trošku mimo téma – nebo né? – jsem běžec i řidič, jedu li v automobilu, tak dost často jsem v šoku, jak se na selnici chovají bežci v černých hadrech a zmateně mi tam pobíhají (cyklisti – to samé) pak si jdu zaběhat – a fakt ti řidiči se ku mne chovají dost ošklivě, ačkoliv jsem reflexně označen a osvícen ;-) , no a pak když jsem doma, tak zjišťuji že je ta pravda někde napůl, pokud bych byl jen členem jednoho gangu, tak mi nikdo nepřesvědčí , že to může být i jinak,

takže asi tak, fakt by mi zajímalo, proč behej.com se pouští dotohoto, ale co , třeba se z toho něco ještě vyklube :-D

doufám že Alka měla hafíka na vodítku, jehož délka umožnila plnou ovladatelnost a nebo z košíkem s plnou ovladatelností

Motto: hrozně rád běhám
avatar

maraton: 2:56:59 (2019)

Wroclav muž 24.03.2018 21:41:13

>> kaz67, 24. 03. 2018 21:18:35

Hele, vždyť je to pitomost takhle diskutovat. Běžci, stejně jako pejskaři, cyklisté, violisté, makrobiotici.. nejsou žádná monolitická skupina lidí chovající se ve stejných situacích podle nějakých jednotných pravidel. Tudíž jakýkoliv takový apel už z logiky věci postrádá smysl. Reagovat lze pouze na konkrétní problém, na konkrétního pejskaře, či běžce v situaci, kdy se mi nelíbí, co dělá. (K tomu článku fakt jen: To muselo dát práce a přitom..)

avatar

Praha

Celkem 2755 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:53:45 (1987)
půlmaraton: 2:16:09 (2008)
maraton: 4:48:45 (2004)

anajpo žena 24.03.2018 21:57:30

Myslím si, že ta paní je hodně sobecká. Byla jsem jen týden za dcerou v Norsku a tam by si nikdo nedovolil v parku či lesoparku, natož v lese mít psa na volno. Na to jsou určené louky či cvičiště pro psy. A postihy za napadení běžce psem jsou nejenom na papíře. Takže se vše dodržuje. Tady řekne nějaká debilní majitelka psa: „proč běžíte když vidíte psa?“ Že tím omezuje mojí svobodu, to asi její slepičí mozeček nepochopí. Zrovna tak na kole i já jezdím, ale opatrně, abych nikoho neohrozila, mám zvonek a zpomalím, když jsem na cestě sdílené s chodci. Tak jako spoustu let jsme museli leckde dýchat kouř z cigaret a ničit si zdraví, teď si kuřáci vyskakují, jak se omezuje jejich svoboda!

Motto: Proti narození a ani smrti není léku, v mezidobí užívej radost :)
avatar

Praha

Celkem 2755 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:53:45 (1987)
půlmaraton: 2:16:09 (2008)
maraton: 4:48:45 (2004)

anajpo žena 24.03.2018 22:04:50

>> Berenique, 24. 03. 2018 19:54:09

Přesně tak. Někteří majitelé psů nechci použít termín pejskaři(neb mezi nimi jsou i ty slušní) si myslí, že oni jsou pupkem světa a vše se jim a jejich čtyřnohému miláčkovi musí podřídit, z kterého tak mají nevychovatelného psa, která je pánem svého páníčka a stane se okolí nebezpečným. :-(

Motto: Proti narození a ani smrti není léku, v mezidobí užívej radost :)
avatar

Celkem 14869,2 km
Minulý měsíc 141 km
10 km: 0:47:20 (2018)
půlmaraton: 1:43:57 (2018)
maraton: 3:51:57 (2013)

tinaB žena 24.03.2018 22:21:39

já s pejsky problémy nemám, oni asi s ohledem na mé tempo neví, že běžím, nicméně i mně ( ! ) se stalo, že mě jeden oňuchával a pokoušel se na mě vyskakovat a co myslíte, že panička řekla ??? Plácněte ho ! Co ? Já ? Proč zrovna já ??? Na to mi odpověděla – no jen ho klidně plácněte. Jasně, ona nechtěla být ta zlá ..... Jinak obecně řečeno – každá skupina uživatelů společných prostor má své dementy, ale skupina těch běžeckých se mi zdá tak nějak menší .........

avatar

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 24.03.2018 22:24:44

Základní pravidlo je, že pes nesmí ohrožovat nikoho, běžce, chodce, cyklisty apod., tedy v ideálním případě mít náhubek a být na vodítku, či být ve výbězích pro psy, kde se může pohybovat bez omezení. Jako běžec nejsem schopný odhadnout, jak se pes zachová, proto si obćas dovolím pána požádat, aby si ho přidržel, když běžím kolem, nepřijde mi na tom nic divného, raději si i přibrzdím, na druhé straně mi přijde divné, když někdo nechá pobíhat volně psy třeba na asfaltovém okruhu v areálu Plachty, když tam jsou poblíž hned dva psí výběhy, případně se tam mohou pohybovat i na přilehlých travnatých plochách. Na druhé straně jsem se téměř nesetkal, že by na slušnou žádost o přidržení psa pejskaři reagovali néjak agresivně, maximálně řeknou, že pes je hodný, případně, že je štěně, či že si pes chce hrát, na čež odpovím, že chápu, ale já si s tím psem hrát nechci a tím je vše vyřešeno. Potkám za měsíc stovky psů, a celkem v pohodě spolu žijeme – já nemám potřebu na psa ani na majitele křičet, na druhé straně očekávám, že majitel svého psa umí ovládat natolik, že ten na mě nebude skákat a pokud možno naučí psa i k tomu, aby na mě zběsile neštěkal, když pomalu proběhnu kolem, ale přežiji i to, pokud ten pes štěká, jen nesmí na mě skákat. Chodníky a cyklostezky jsou určeny především pro lidi, tam volně pohybující se pes překáží, na druhé straně já bych překážel, kdybych běhal ve výběhu pro psy, ani tuto potřebu nemám. Ale vadí mi, když pes není naučen, že lidé na chodnících nejenom chodí, ale občas i běhají, takže zbésilý štěkot psa, natož poskykování na klusající běžce považuji za divné, takoví psi mají být v těchto prostorách na vodítku a s náhubkem. Ale ani to vodítko není všelék, hlavně když se majitelé zapovídají, vodítko mají nadlouho a pes je na jedné strané cesty a majitel na druhé, to považuji za pro mě za nejnebezpečnějśí pro všechny, běžce, majitele a dokonce i samotné psy.

Jinak mě ale překvapuje, proč redakce zveřejňuje nepodepsaný článek, snad se autorka za svá slova nestydí? Pro dalśí diskusi na toto téma mi může napsat mail, pokud chce, rád si s ní diskutované záležitosti blíže objasním.

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
avatar

Celkem 27228,99 km
Minulý měsíc 0 km

jm1 muž 25.03.2018 00:01:08

>> kaz67, 24. 03. 2018 21:18:35 …hafíka na vodítku, jehož délka umožnila plnou ovladatelnost…

nekolik komentaru:

  • majitel psa v lese obvykle „resi“ jen jineho (=ciziho) psa. Mijeny clovek (pokud tedy nevypada jako „panicek“ ci „panicka“ = treba pro Barta bezec v „reflexnim“) je pro psa vesmes NEZAJIMAVY (cti neviditelny) … ;-)
  • pri predem neavizovanem mijeni (=predbihani tichym a relativne rychlym = nenadale se objevivsim bezcem) zezadu se casto leknou i predbihani dospeli, o detech (ev. zviratech na voditku) nemluve
  • psa vidis, voditko ne. A co nevidis, to nepreskocis (ani neobehnes) …
avatar

Celkem 27228,99 km
Minulý měsíc 0 km

jm1 muž 25.03.2018 00:20:40

>> Petr Kaňovský, 24. 03. 2018 22:24:44 …pokud možno naučí psa i k tomu, aby na mě zběsile neštěkal…

pri odpolednim behu z UKB na Plachty a zpet na mne stekavalo hned nekolik bojacnych psu (= typicky pes velikosti jorksir :-) ), a s jejich paniky se po nekolika takovych setkanich uz zdravivame. Naopak stenatka obvykle chteji bezet se mnou …

avatar

Celkem 32871,69 km
Minulý měsíc 245,4 km
10 km: 0:42:16 (2022)
půlmaraton: 1:36:05 (2015)
maraton: 5:04:06 (2014)

Berenique žena 25.03.2018 08:26:49

>> Berenique, 24. 03. 2018 19:54:09

Jsem jen chtěla říct, že psů, ani velkých ani malých se nebojím, max mi vadí nesmyslné štěkání za plotem. Naopak každýho psa (i zvíře) vesele zdravím a psům nabízím ruku k očichání pokud musím zpomalit a jsou na volno. Víc mi vadí ty lidi. S nima vznikají konflikty, i kdyby jen vnitřní.

Motto: "Enjoy nature and live."
avatar

Celkem 32871,69 km
Minulý měsíc 245,4 km
10 km: 0:42:16 (2022)
půlmaraton: 1:36:05 (2015)
maraton: 5:04:06 (2014)

Berenique žena 25.03.2018 08:31:59

>> anajpo, 24. 03. 2018 21:57:30

Haha, s těma kuřákama :-D 8-O mi víc vadí stav teď. Jelikož do zakouřených hospod nechodím a v restauracích určité úrovně to bývá minimálně oddělené a větrané. Ale teď, jdeš po městě kolem baru, hospody, a že jich tam je, nebo běžíš..a pod nos smrad. Nebo jen tak na ulici. A na chodnících před hospodami hromady vajglů, zvláště o víkendech. hrůza. (a to jsem sama kouřila, ale je to o svědomí…většinou doma, a na ulici mi bylo trapně když jsem viděla že někomu smradím pod nos, nebo někde u zastávky) . Takže vlastně omezují stále oni nás.

Motto: "Enjoy nature and live."
avatar

Celkem 32871,69 km
Minulý měsíc 245,4 km
10 km: 0:42:16 (2022)
půlmaraton: 1:36:05 (2015)
maraton: 5:04:06 (2014)

Berenique žena 25.03.2018 08:52:05

>> Berenique, 25. 03. 2018 08:26:49

No dočetla jsem ten „článek“, ohledně těch psů asi nemám co říct. Psa jsem měla vždycky, ale to byla asi jiná doba, teď se mi právě do toho ani moc nechce, z důvodu těch omezení, takže paní na druhou stranu chápu. Já teda většinou ani po nikom nic nechci, aby si psa volal, držel nebo tak. (horší to mám na kole, tam je moje reakce na cyklostezce pomalejší a uhnout se psovi prakticky nemožné a následky kolize horší-a to si pejskaři ani ty maminky s dětmi s odrážedly neuvědomují).

Spíš bych se ohradila k tomu jak nás posílá závodit někam do pekel. Nejsou všichni dráhoví atleti nebo silniční běžci. A nedovedu si představit to vyhlašování závodů předem každý víkend v každým druhým městě. Možná tak městským rozhasem, ale plakáty? Boha, už tak se dost plýtvá papírem. A moc nechápu k čemu by to jako mělo být. Malý závod nikoho snad neomezuje. A velký je tak zhumbukovaný, že tato paní by asi v ten den ani nevylezla z domu, natož s pejskem. Navíc na každém závodě je aspoň někdo, kdo třeba zastaví na chvíli provoz na silnici nebo stojí v kritickém místě. A když vidím že se tam něco děje, tak tam nelezu. To je jak s těmi psy…po nás se chce abychom je obcházeli a předešli potížím, ale že by lidi uhnuli pár kroků do strany z cesty v lese, když jsou „jen“ na prochajdě, to už je moc omezení asi. 8-O

Motto: "Enjoy nature and live."
avatar

Černé Voděrady

Celkem 21068,57 km
Minulý měsíc 74,15 km
10 km: 0:48:56 (2017)
půlmaraton: 1:49:10 (2017)
maraton: 3:57:39 (2017)

MartiNo žena 25.03.2018 09:36:06

Tak já si tedy vyberu jedno „téma“ k reakci: „Jsou to stále Češi a bylo by fér se k nim chovat slušně.“

Bude paní spokojená, pokud se budu slušně chovat i k cizincům?

Motto: Žít a nechat žít.
avatar

10 km: 0:53:39 (2015)
půlmaraton: 1:56:00 (2015)

gilwen77 žena 25.03.2018 13:17:51

Pes je především šelma (z čehož např. bestie jorkšíráčská jedna z největších – zde vnímám nepřímou úměru mezi velikostí psa a agresí)

Má-li někdo potřebu nahrazovat si mezilidskou lásku čoklí náklonností, OK, mu to neberu. Ale pes pro mě bude v lidské komunitě vždy numero duo. Takže přehnaný štěkot a všelijaké obtěžování hlavně typu, že si chce hrát, že štěkot je přirozený a pod. to si, pejskaři, fakt trubte max. do vrby ;-)

avatar

Praha

Sinuhet muž 25.03.2018 17:16:54

V první části článku autorka narazila na problém, kdy si jedna zájmová skupina nárokuje více veřejného prostoru, než kolik jí podle ní náleží a celkem její výhrady chápu. V druhé části si nárokuje to samé pro sebe a své psy, když je mimózně přirovnává jednou k dětem, podruhé k závodním koním.

Bydlím na kraji Krčského lesa, kam se nějak musí vejít „kočárkáři“, chodci, běžci, cyklisti a pejskaři a nepříjemné zážitky jsem měl pouze s pejskaři (a jedno, jestli jsem zrovna běžel, tlačil kočár nebo venčil psa nemocnému tchánovi). Neviděl jsem maminky s kočárky kadit uprostřed cesty, cyklistu prohánět srnky a žádné robě mi taky ještě neponičilo běžecký textil. A pepřový sprej jsem si pořídil kvůli dvěma konkrétním pejskařům.

A nakonec se přiznám, že paní nevěřím to její 100% dodržování vyhlášky. Na jedné louce, o které si pejskaři myslí, že na ní můžou být psi navolno, se často tvoří hlouček majitelů a když jeden z jejich mazlíčků vytvoří lejno, majitel ho uvědoměle sebere a hrdě si s pytlíkem vykračuje ke koši, aby všichni viděli, že on je ten slušný. A když tam pak dotyčného vidíte venčit samotného, tak ve stejné situaci se rozhlédne nalevo napravo a když žádného známého pejskaře nevidí, tak to tam nechá ležet.

avatar

MS82 muž 25.03.2018 18:48:11

>> gilwen77, 25. 03. 2018 13:27:20

S tim nesouhlasim. Koureni pred hospodou neni idealni. Ale lepsi je projit 5 sekund kolem kuraku, nez v tom sedet. A ano, mohl bych si vybirat nekuracke restaurace nebo hospody, ale prijde mi normalni, ze si povolene misto na koureni hledaji kuraci, nez aby omezovali vetsinu. Navic v tomto pripade nejde jen o omezovani, ale vlastne by to melo byt klasifikovano jako ublizeni na zdravi, ponevadz koureni prokazatelne skodi a pasivni dokonce vice.

avatar

10 km: 0:53:39 (2015)
půlmaraton: 1:56:00 (2015)

gilwen77 žena 25.03.2018 23:43:29

>> MS82, 25. 03. 2018 18:48:11

Ti co bydlí nad hospodama to mají oknem doma 24 hod denně, např. Je potřeba být tolerantní a nechat kuřákům hospody, jsou-li cigarety legální. Já jim tam prostě nelezla, nemám ten smrad ráda a jim cigareta u piva holt chutná. A servírka si taky může najít práci v nekuřáckém podniku. Stejně jako host by měl mít výběr mezi kuřáckou a nekuřáckou hospodou V tomto jsem pro možnost volby, demokracii.

avatar

MS82 muž 26.03.2018 07:57:42

>> gilwen77, 25. 03. 2018 23:43:29

Shodneme se, ze se neshodneme. Stejna moznost volby je baraku, ze tam bude mit hospodu nebo ne. Servirky si vetsinou moc vybirat nemuzou, neni to extra kvalifikovana prace. Tolerantni k nekomu, kdo ohrozuje zdravi jinych, byt nemuzu.

avatar

Prievidza, Slovensko

Celkem 11594,4 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:46 (2020)
půlmaraton: 1:27:42 (2016)
maraton: 2:57:58 (2017)

ttomino1980 muž 26.03.2018 14:12:31

ja tu nebezecku verejnost celkom chapem

Rajecky maraton …bezi sa v auguste, skoro vzdy teplo, a ked som videl ako odstavili cca 10km hlavnej cesty smer na zilinu, aby bezci presli tak som si vzdy hovoril kurna ti nas musia nenavidiet ze tam v tom teple stoja

minuly rok dokonca odstavili na cas maratonu celu trasu, vsetko sa to bezi na hlavnej ceste a moznost obchadzky asi ziadna

Motto: "Keď prechádzate peklom, nezastavujte sa." - W. Churchill
avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 26.03.2018 14:56:43

V te prvni casti nejak moc nechapu o co pani jde? Usporadavani zavodu resi poradatel s mistnim uradem (a dalsimi) takze omezeni se domlouvaji podle toho. A ze by si kuli nejakym zavodum nemohli vyjet bruslari do parku to jsem zatim nezazil. Spis se mi zda, ze nekdy jsou ty omezeni na silnicich fakt vuci mistnim obyvatelum dost neohleduplne, ale tak porad je to na mistinim urade.

Co se tyce nejakych strkanic v lese tak jestli to nebyla nehoda, co se taky stava, tak hrubiani jsou v kazde skupine lidi, nemame je radi, ale to je asi tak vsechno.

A k casti o psech, nevim jestli ma smysl se vyjadrovat k nekomu kto ma tendence porovnavat prava a chovani psu a deti… nejspis ne.

>> MartiNo, 25. 03. 2018 09:36:06

Ďakujem. ;-)

avatar

10 km: 0:53:39 (2015)
půlmaraton: 1:56:00 (2015)

gilwen77 žena 26.03.2018 19:08:41

>> MS82, 26. 03. 2018 07:57:42

Rozhodnutí servírky začíná okamžikem volby studijního oboru. Já na chemickou školu nešla, měla jsem holt astma a asi i rozum. Kameník v lomu též ví, že zřejmě bude pracovat v prašném prostředí. I účetní počítá s komplikacemi ze sedavého zamestnání. A co dělají směny se zdravím člověka, darmo mluvit. Líbí se mi nekuřácké restaurace a prý mívají velké obraty. Nevidím důvod proč prostě těch pár legâlních pajzlů kuřákům nenechat. Dyť tam nikdo nemusí proti své vůli chodit, ani ta servírka. Jde mi jen o možnost volby, nic jiného. Pokud je kouření legální, vnímám to jako diskriminaci. Já, nekuřák.

avatar

Celkem 27228,99 km
Minulý měsíc 0 km

jm1 muž 26.03.2018 20:35:07

>> gilwen77, 26. 03. 2018 19:08:41

Špatne analogie. Chemické i kamenicke provozy musí dodržovat pravidla BOZP , mj. vést kategorizace nebezpečnosti práci, periodické zdravotnické prohlídky, atd. Pokud by se to všechno chtělo po hospodách, udělaly by se nekurackym (= bezrizikovym) pracovištěm samy A DOBROVOLNĚ ;-)

avatar

Praha

Celkem 26246 km
Minulý měsíc 8 km
10 km: 0:40:06 (1984)
půlmaraton: 1:43:24 (2000)
maraton: 3:50:05 (2005)

EvženGe muž 26.03.2018 21:36:49

>> gilwen77, 26. 03. 2018 19:08:41

Když se měnily podmínky, dotklo se to podle mého odhadu minimálně tak 30% hospod. Kde se dřív mohlo kouřit a nyní ne. Ale asi to procento bylo vyšší. Můžeš mi napsat, jak by jsi vybrala „těch pár legálních pajzů“ z těch tisícovek?

P.S. Ono je třeba vidět ne jen ten daný problém, ale i jeho návaznosti. To je „proč nedovolit lidem drogy, vždyť si ničí vlastní zdraví“. Ale následkem drog a jejich potřeby začnou krást, loupit, vraždit. A to už není jejich zdraví.

avatar

10 km: 0:53:39 (2015)
půlmaraton: 1:56:00 (2015)

gilwen77 žena 27.03.2018 07:39:57

>> EvženGe, 26. 03. 2018 21:36:49

Ty pajzly by si přeci vybrali zákazníci. Který by se nakonec podnikatelsky udržel a který ne. Na hospodu není nárok, jak si někteří myslí. Je to nabídka – ber jaká je nebo jdi do lepší nebo si založ svoji. Pozn. stále vycházím z předpokladu, že kouření je legální činnost stejně jako mikromnožství ftalátů v petlahvích, éčka v jídle a pod. Btw jsem velký odpůrce kouření.

avatar

Praha

Celkem 26246 km
Minulý měsíc 8 km
10 km: 0:40:06 (1984)
půlmaraton: 1:43:24 (2000)
maraton: 3:50:05 (2005)

EvženGe muž 27.03.2018 09:33:08

>> gilwen77, 27. 03. 2018 07:39:57

A jéje. Na tohle byly ty srazy u Sáry. To se vykrákalo za pět minut. Tady to trvá týden.

Zákazníci by prosadili kouření v 99% hospod. Proč by stáli venku, když by mohli hulit vevnitř. V ulici máme dost proslulou hospodu. I v zimě a za deště byl na chodníku „nával“ a vevnitř prázdno. Hostinskej i zřídil poličku na pivo.

Navíc jsme zase mimo téma.

Nalezené položky: 68 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.