Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

KUCHAŘKA: Krevní skupina A

KUCHAŘKA: Krevní skupina A

Pavlína Hanušová | 09.04.2008 | přečteno: 31471×

Lidí s krevní skupinou A je o poznání méně než těch s nulou. Této krevní skupině se také často říká „krevní skupina vegetariánů“. I když to v praxi nemusí být tak úplně pravda. Ve vší obecnosti lze říci, že lidé s krevní skupinou A zpravidla hůře snášejí tmavé maso a mléko a některé mléčné výrobky.

Je tím myšleno, abych byla přesná, kravské mléko. Velmi doporučované jsou veškeré kozí produkty. Na tomto principu jsou také založena dietetická doporučení. Vhodné jsou veškeré druhy zeleniny, produkty ze sóji a rostlinné oleje.

Pokud nechcete vyřadit ze svého jídelníčku maso, poohlédněte se po kuřecím, krůtím a slepičím mase. Tady bych ovšem ráda podotkla, že antibiotiky krmená jateční zvířata nejsou tím správným potravinovým zdrojem dneška. Dalo by se dokonce říci, že škodí vašemu zdraví. Jistě ve svém okolí najdete možnost nákupu z biochovů. Z vlastní praxe mohu říci, že drůbeží v kvalitě bio má nesrovnatelně lepší vůni a chuť než to „běžné“. Resp., abych byla přesná, má opravdovou CHUŤ!

Z ryb bych vaší pozornosti doporučila kapra, tresku a lososa. Není bez zajímavosti, že mezi zakázané potraviny patří veškeré sycené nápoje (minerální vody, sodovka, limonády), ale i pivo. Běžně dostupná zelenina, která není doporučována, jsou rajská jablka.

Výživové doplňky

Strava, která je doporučována pro skupinu A, má velmi málo omezení. Pro člověka, který své tělo netrápí pravidelným sportem, bude pestrý jídelníček se vší pravděpodobností dostatečným zdrojem všech potřebných látek. A v souladu s tím se i případné podávání doplňků zaměřuje na dodání antioxidantů, posílení imunity a prevenci infekcí.

Doporučeny jsou tedy vitamíny C a E, vitamíny skupiny B a případně vápník. Opatrně bychom měli zacházet s užíváním beta-karotenu a raději se uchýlit ke zvýšené konzumaci potravin, které vitamín A obsahují (vejce, mrkev, brokolice, špenát). Ženy se skupinou A by měly dbát na konzumaci potravin, které obsahují dostatečné množství železa.

Jak se vyrovnat se zátěží a stresem?

Klidem. Lidé s krevní skupinou A vynikají silnou psychickou reakcí na stres. Následně to pak oslabuje jejich imunitní systém, který se prudkou reakcí vyčerpává. Je pro ně tedy důležité osvojení technik, které vedou k uklidnění a koncentraci a tím k celkovému zklidnění organismu. Může se jednat o meditaci, některou z forem jógy, strečink atd.

A co dobrého si uvaříme?

Zelená polévka se smetanou – expresní

Suroviny:
Obrovský pórek (nebo více menších)
Kousek brokolice
Trocha smetany na šlehání
Muškátový květ a sůl

Pórek nakrájíme na malé kousky, lehce osmahneme na malém množství másla nebo olivového oleje. Zalijeme vodou a povaříme do změknutí. Změklý pórek v hrnci rozmixujeme dohladka a vmícháme smetanu pro zjemnění (množství podle chuti). Do polévky přidáme růžičky brokolice a chviličku povaříme, aby brokolice poněkud změkla. Hotovou polévku okořeníme muškátovým květem a podle chuti přisolíme. Podáváme jen tak nebo s nasucho opečenými kostičkami chleba.

Na tuto polévku s oblibou používám celerový vývar. Celer nakrájím na silné plátky, které trochu povařím ve vodě (pozor, nesolit! Celer obsahuje vysoké množství solí). Ty pak obalím v těstíčku nebo trojobalu a osmažím jako řízky. Jsou vynikající s bramborem a sójovou tatarskou omáčkou. Vývar je voňavý, chutný a na polévku se výborně hodí.

Dobrou chuť!


V seriálu byly použity tyto informační zdroje:
Dr. Peter J. D´Adamo, Catherine Whitney: Výživa a krevní skupiny
Natálie Bogdanova: Hubneme podle krevních skupin
Pavlína Hanušová: moje sbírka kuchařských receptů a postupů

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

penzista muž 09.04.2008 07:46:18

Nechci nějak polemizovat, ale mám krevní skupinu A, maso mám rád, chutná mi a nedělá problémy. Je tedy pravda, že jíme především drůbeží a rybí maso, ale to spíše z dietních důvodů. Rajčata jím velmi rád, pivo moc nepiju, ale také z toho důvodu, abych nebyl jako bečka. Ještě že téhle dietě nevím co bych potom dělal.

avatar

matech muž 25.03.2010 09:46:17

No, je to všechno postavený trochu na nepavných záíkladech. už jen ta základní informace – to je že skupina A je méně častá než nula – jen tak pro zajímavost krevní skupina A je nejčastější – cca okolo 45–50%, za ní je O – 30–35%, pak B 15–20%, AB – 5–7%.

Motto: Štěstí přeje připraveným.

administrator 03.04.2010 13:32:26

Lidí s krevní skupinou A je o poznání méně než těch s nulou. Této krevní skupině se také často říká „krevní skupina vegetariánů“. I když to v praxi nemusí být tak úplně pravda. Ve vší obecnosti lze říci, že lidé s krevní skupinou A zpravidla hůře snášejí tmavé maso a mléko a některé mléčné výrobky.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.