Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Rock Point – Horská výzva startuje ostré bodování v Beskydech

Rock Point – Horská výzva startuje ostré bodování v Beskydech
foto: Rock Point - Horská výzva

Horská výzva | 23.05.2019 | přečteno: 3269×

S páteční půlnocí odstartuje 9. ročník Rock Point – Horské výzvy. Tentokrát už opravdu zostra. Po dubnovém úvodním bonusovém závodě na Vysočině se v Beskydech letos poprvé půjde o body do celkového hodnocení oblíbeného seriálu horských běhů a trekingu. Ten letošní má pět bodovaných zastávek, které začínají právě tento víkend v Trojanovicích u můstku Jiřího Rašky.

„Teď už se skutečně začne závodit. Za sebou máme skvělé zahájení, které proběhlo minulý měsíc ve věhlasné Vysočina Aréně, a nyní už rozjíždíme seriál tak, jak ho milovníci horských běhů znají. Navíc opravdu pozor, v Beskydech nás podle předpovědi čeká běžecky velmi příjemné počasí a skvělé podmínky, k tomu naprosto luxusní trasy, takže by byl hřích nedorazit, zvlášť když je stále možné se registrovat na místě. Přece jen jsme seriál pro širokou veřejnost, kde každý má svůj prostor se realizovat a především v sobě najít odhodlání, motivaci a překonat vlastní výzvy,“ zve do závodu Rock Point – Horská výzva její ředitel Pavel Zitta.

Úvodní zastávku v Beskydech má pod svojí patronací živá běžecká legenda Zbyněk Cypra, který účastníky v předchozích týdnech na oficiálním webu závodu postupně seznamoval se všemi nástrahami jednotlivých tras. „Osobně mám hroznou radost, že začínáme v Beskydech. Je to jedna z těch náročnějších zastávek, taková ta nahoru, dolů, přesně jak to já mám rád, protože se alespoň ukáže skutečná houževnatost běžců. Na své si tu navíc přijde i doprovod, protože se tu dají vymyslet parádní výlety do okolí. Nuda tu rozhodně není a svoji výzvu si tu může najít naprosto každý,“ motivuje do Beskyd ambasador závodu Zbyněk Cypra.

Přestože úvodní bonusový závod Geohunter race na Vysočině měl pouze dvě distance, v Beskydech se už Rock Point – Horská výzva jde podle dlouhodobě zavedeného systému. Připraveny jsou tři délky tras – Long (62,4 km), Half (43,4 km) a Short (13,5 km). Na všech trasách poběží jednotlivci i dvojice. Vždy se běží v kategoriích muži, ženy, mix a dogtreking mužů a žen. Pouze nejdelší trať Long se jde přes noc jen ve dvojicích. Tradičně nemůže chybět ani benefiční pětikilometrový Pochod s Mixitkou, jehož výtěžek poputuje za Verunkou Fojtíkovou, která si jako mladá nadějná lyžařka po pádu poranila míchu. Vybraná částka má opět přispět k léčbě a rehabilitacím.

V rámci nadcházejícího podniku se běžci sejdou v amfiteátru v Horečkách u Trojanovicích u Skokanského areálu Jiřího Rašky nedaleko Frenštátu pod Radhoštěm. Právě zde bude v pátek od 17 do 22:30 hodin otevřena kancelář závodu s možností registrace, dále pak v sobotu od 6 do 8 hodin.

První vlna běžců, tedy trasa Long, se na trať vydá pět minut před páteční půlnocí. Trasa královského závodu vyvede běžce z Trojanovic na Velký Javorník, Černou horu k Dolní Bečvě, Na Kamenném, ke Skalíkově louce na Pustevny a přes Maňáky a chatu Martiňák do Bukovin. Následně přes Skalíkovu louku znovu na Pustevny a kolem sochy Radegastu na Radhošť, odkud už následuje jen Velká Polana, Černá hora, sedlo Pindula, Velký Javorník a cíl v Trojanovicích. Na trati Long je kvartet občerstvovacích stanic na Dolní Bečvě, v Pustevnách, Kněhyně a znovu v Pustevnách. Časový limit je stanoven na dvacet čtyři hodin, nicméně ti nejrychlejší dobíhají už při sobotním svítání. To už se na svůj závod budou chystat běžci dalších kategorií. Střední trať vybíhá v sobotu v 9 hodin, krátká v 10 a Pochod s Mixitkou ve čtvrt na jedenáct.

„Poprvé v Beskydech budou odděleny starty dogtrekařů od hlavního pole. Běžci se psi budou na všech tratích vybíhat dvě minuty před ostatními, abychom zajistili hladší průběh startu,“ podotkl Zitta, když připomněl: „Účastníci se pak mohou těšit třeba na Zbyňu Cypru, který je závodem bude provázet, ceny nám pak přijde předat i starosta Frenštátu pod Radhoštěm. V Beskydech se scházíme za podpory Frenštátu, obci Trojanovice i Moravskoslezského kraje. Osobně mám hroznou radost z lidí, se kterými spolupracujeme, protože díky nim si závod drží opravdu velmi vysokou úroveň,“ zve do Beskyd ředitel seriálu. Současně připomněl, že určité výročí tu slaví také mluvčí závodu Patrik Pátek.

„Je to přesně rok, co Patrik sám bojoval o to, jestli se ještě postaví na nohy. Loni se den po závodech v Beskydech hned podrobil operaci páteře, po které ho lékaři v Praze Na Homolce zase dali dohromady a díky precizní rehabilitaci a jeho roční práci může znovu plnohodnotně fungovat a být mezi námi. Věřím, že i on je velkou inspirací proto, že člověk může překonat až neuvěřitelné nástrahy s velkým elánem a dál se bavit životem. Přesně proto je tu i Rock Point – Horská výzva. Nemarněte čas poleháváním doma u televize, protože nikdy nevíte, co přijde další den,“ dal důvod k zamyšlení Pavel Zitta.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

horskavyzva žena 24.05.2019 14:18:26

S páteční půlnocí odstartuje 9. ročník Rock Point – Horské výzvy. Tentokrát už opravdu zostra. Po dubnovém úvodním bonusovém závodě na Vysočině se v Beskydech letos poprvé půjde o body do celkového hodnocení oblíbeného seriálu horských běhů a trekingu. Ten letošní má pět bodovaných zastávek, které začínají právě tento víkend v Trojanovicích u můstku Jiřího Rašky.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.